Wat is MiFID II?

Vermogen Actueel Beleggen – 25 augustus 2017

MiFID II is een herziening van de Europese richtlijn MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) die tien jaar geleden werd ingevoerd. Het doel is om de Europese financiële markten efficiënter en transparanter te maken en de bescherming van beleggers te vergroten. MiFID II wordt van kracht op 3 januari 2018.

Even terug in de tijd

MiFID II
Onder MiFID II neemt de bescherming van de beleggers toe door aangescherpte en nieuwe gedragsregels.

De Europese regelgever had in 2007 de MiFID-richtlijn (Markets in Financial Instruments Directive) uitgevaardigd om bij beleggers teleurstellingen m.b.t. ongepaste beleggingen te vermijden. Op basis van die MiFID- richtlijn zijn financiële instellingen verplicht om hun klanten voldoende te leren kennen alvorens hen beleggingen aan te bieden. Zo kunnen banken hun klanten gepast adviseren en kunnen ze hun adviesgesprekken afstemmen op de leefwereld en de behoeften van de klant.

Concreet verplicht de richtlijn de financiële instellingen om via een vragenlijst te peilen naar de houding van hun klanten tegenover risico, hun beleggingservaring, hun financiële doelstellingen en reserves. Op basis van die vragenlijst moeten banken het persoonlijk beleggersprofiel van hun klanten bepalen zodat ze hen kunnen leiden naar de beleggingen die voor hen het meest geschikt zijn.

Wat houdt MiFID II in?

De herziening van MiFID I leidt tot belangrijke wijzigingen in regelgeving op het gebied van de bescherming van de beleggers. Die neemt toe door aangescherpte en nieuwe gedragsregels onder MiFID II.

Banken die diensten aanbieden moeten het belang van de klant dienen. Ze moeten bijvoorbeeld meer informatie verstrekken over de kosten van een beleggingsdienst, over de onafhankelijkheid van hun beleggingsadvies en over de risico’s en de strategie van hun beleggingsproducten.

Beleggingsdiensten moeten op specifieke klantgroepen worden afgestemd naargelang van hun behoefte.

  • Foute, misleidende producten kunnen van de markt worden gehaald en
  • marketinginformatie moet duidelijk te begrijpen zijn en mag niet misleidend zijn.

MiFID I en MiFID II zullen van kracht zijn in de EU lidstaten. Daarnaast zijn Noorwegen, Liechtenstein en IJsland hier ook bij aangesloten.

In de komende maanden zullen de verschillende aspecten van de nieuwe MiFID II-regelgeving worden doorgevoerd. We komen hierop zeker nog terug.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan