Wat is MiFID II?

Vermogen Actueel Beleggen – 25 augustus 2017

MiFID II is een herziening van de Europese richtlijn MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) die tien jaar geleden werd ingevoerd. Het doel is om de Europese financiële markten efficiënter en transparanter te maken en de bescherming van beleggers te vergroten. MiFID II wordt van kracht op 3 januari 2018.

Even terug in de tijd

MiFID II
Onder MiFID II neemt de bescherming van de beleggers toe door aangescherpte en nieuwe gedragsregels.

De Europese regelgever had in 2007 de MiFID-richtlijn (Markets in Financial Instruments Directive) uitgevaardigd om bij beleggers teleurstellingen m.b.t. ongepaste beleggingen te vermijden. Op basis van die MiFID- richtlijn zijn financiële instellingen verplicht om hun klanten voldoende te leren kennen alvorens hen beleggingen aan te bieden. Zo kunnen banken hun klanten gepast adviseren en kunnen ze hun adviesgesprekken afstemmen op de leefwereld en de behoeften van de klant.

Concreet verplicht de richtlijn de financiële instellingen om via een vragenlijst te peilen naar de houding van hun klanten tegenover risico, hun beleggingservaring, hun financiële doelstellingen en reserves. Op basis van die vragenlijst moeten banken het persoonlijk beleggersprofiel van hun klanten bepalen zodat ze hen kunnen leiden naar de beleggingen die voor hen het meest geschikt zijn.

Wat houdt MiFID II in?

De herziening van MiFID I leidt tot belangrijke wijzigingen in regelgeving op het gebied van de bescherming van de beleggers. Die neemt toe door aangescherpte en nieuwe gedragsregels onder MiFID II.

Banken die diensten aanbieden moeten het belang van de klant dienen. Ze moeten bijvoorbeeld meer informatie verstrekken over de kosten van een beleggingsdienst, over de onafhankelijkheid van hun beleggingsadvies en over de risico’s en de strategie van hun beleggingsproducten.

Beleggingsdiensten moeten op specifieke klantgroepen worden afgestemd naargelang van hun behoefte.

  • Foute, misleidende producten kunnen van de markt worden gehaald en
  • marketinginformatie moet duidelijk te begrijpen zijn en mag niet misleidend zijn.

MiFID I en MiFID II zullen van kracht zijn in de EU lidstaten. Daarnaast zijn Noorwegen, Liechtenstein en IJsland hier ook bij aangesloten.

In de komende maanden zullen de verschillende aspecten van de nieuwe MiFID II-regelgeving worden doorgevoerd. We komen hierop zeker nog terug.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Na een uitstekend beleggingsjaar 2017, wat brengt 2018? Deel 1

Wat zijn onze verwachtingen voor 2018 op macro-economisch vlak en welke impact zouden ze kunnen hebben op de financiële markten? In drie opeenvolgende blogs – verplichte kost voor wie beleggen interesseert – zetten we het voor u uiteen. Beginnen doen we met de algemene economische omgeving, in het tweede deel focussen we op de Verenigde Staten en Europa. In de derde en laatste blog belichten we de financiële markten en vatten we alles nog even samen.

De kracht van rente op rente

Einstein wees ooit de samengestelde rente aan als de allergrootste kracht van het universum. U zou het ook zo kunnen formuleren: vele kleintjes maken een groot. En dat groot is misschien nog een stuk groter dan u zich had voorgesteld. Ontdek wat rente op rente kan opleveren en hoe het bij pensioensparen een sneeuwbaleffect teweegbrengt.

Beurzen blijven sterk presteren

Het ziet ernaar uit dat 2017 een sterk beursjaar wordt: de waardering van aandelen is wereldwijd zeer hoog op basis van sterke bedrijfsresultaten en een langetermijnrente die nog steeds zeer laag is. De verwachting is dat die slechts licht zal stijgen, zelfs al hebben de centrale banken aangekondigd dat hun politiek geleidelijk aan zal wijzigen. Zo zal de Europese Centrale Bank (ECB) het ritme van op opkopen van obligaties verminderen. Ook de Amerikaanse aandelenmarkten bereiken nieuwe records. De vraag is: zal dat onder de administratie Trump zo blijven?

Hoeveel kost een verblijf in een rusthuis?

De kostprijs van een verblijf in een rusthuis is misschien niet iets waar u op dit moment van wakker ligt. Toch is het belangrijk om tijdig aan vermogensopbouw te doen of te denken aan een aanvullend inkomen. Het gemiddelde pensioen volstaat immers vaak niet om een verblijf in een rusthuis te betalen.

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan