Wat is MiFID II?

Vermogen Actueel Beleggen – 13 februari 2018

Sinds 3 januari is de beleggersrichtlijn MiFID II van kracht. Deze richtlijn legt de spelregels vast die financiële instellingen moeten volgen als ze beleggingsproducten aanbieden of als ze daarover advies geven. Wat is MiFID II en waarvoor staat het?

Even achteruitkijken: waarom MiFID?

MiFID
Onder MiFID II neemt de bescherming van de beleggers toe door aangescherpte en nieuwe gedragsregels.

MiFID II is de opvolger van de Europese richtlijn MiFID die in 2007 was uitgevaardigd om bij beleggers ergernis m.b.t. ongepaste beleggingen te vermijden. De afkorting staat voor Markets in Financial Instruments Directive.

Op basis van die eerdere richtlijn waren financiële instellingen al verplicht om na te gaan of hun klanten voldoende kennis en ervaring hadden met beleggingsproducten en ze beter te leren kennen alvorens beleggingen aan te bieden. De bedoeling: klanten gepast adviseren en adviesgesprekken afstemmen op de leefwereld en de doelstellingen van de klant.

Concreet verplicht de richtlijn de financiële instellingen om een beleggersprofiel op te stellen: via een vragenlijst moeten ze peilen naar de houding van hun klanten tegenover risico, hun beleggingservaring, hun financiële doelstellingen en reserves. Op basis van dat profiel moeten klanten dan de beleggingen aangeboden krijgen die voor hen het meest geschikt zijn.

Waarom is die eerdere richtlijn herzien?

De principes van MiFID I worden onder de nieuwe richtlijn behouden, maar op een aantal punten worden ze aangescherpt. Door de financiële crisis is namelijk aan het licht gekomen dat er bijkomende bescherming moest komen op een aantal vlakken.

Sommige beleggers hadden namelijk belegd in complexe producten die ze onvoldoende begrepen of hadden geen duidelijk zicht op de kostenstructuur van een beleggingsproduct. De koers van sommige producten kon ook aanzienlijk schommelen, waardoor de producten in kwestie niet langer geschikt waren voor bepaalde beleggers.

Waarop en op wie is MiFID II van toepassing?

MiFID II is van toepassing op beleggingsproducten: aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Voor spaargeld en andere financiële diensten, bijvoorbeeld betaaldiensten, zijn er andere regels.

MiFID II geldt ook voor alle beleggingsdiensten uitgevoerd door instellingen die professioneel beleggingsdiensten aanbieden. Dat kan gaan van beursorders plaatsen en uitvoeren, over advies over beleggingsproducten verlenen, tot individueel vermogensbeheer aanbieden. Ongeacht of u daarvoor een beroep doet op een bank, een beursvennootschap, een vennootschap voor vermogensbeheer en beleggingsadvies of een beheerder van een beleggingsfonds.

MiFID II is van kracht in alle EU lidstaten, plus Noorwegen, Liechtenstein en IJsland.

Wat houdt MiFID II dan juist in?

De herziening van MiFID I leidt dus tot belangrijke wijzigingen in regelgeving op het gebied van de bescherming van de beleggers.

Om de bestaande bescherming te vergroten, legt de nieuwe richtlijn aan alle aanbieders van beleggingsdiensten een aantal maatregelen op die in het belang van de klant zijn. Ze moeten bijvoorbeeld meer informatie verstrekken over de kosten van een beleggingsdienst, over de onafhankelijkheid van hun beleggingsadvies en over de risico’s en de strategie van hun beleggingsproducten.

Beleggingsdiensten moeten op specifieke klantgroepen worden afgestemd naargelang van hun behoefte.

  • Foute, misleidende producten kunnen van de markt worden gehaald en
  • marketinginformatie moet duidelijk te begrijpen zijn en mag niet misleidend zijn.

Bron: MiFID II: Wat verandert er voor mij? - Febelfin

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder