Welke brandstof is de beste keuze voor uw nieuwe auto?

Dagelijks leven Een auto kopen Bedrijfsvoertuig – 15 december 2016

Diesel of benzine, dat is al jaren dé vraag. Maar ondertussen zijn er ook efficiënte hybride motoren op de markt. En sinds Tesla is zelfs elektrisch rijden sexy. Keuze te over. Maar wat is vandaag uw ideale keuze?

welke brandstof voor mijn auto
Diesel of benzine, dat is al jaren dé vraag.

Benzine of diesel?

Veel hangt natuurlijk af van hoe u uw auto gebruikt: welk type wagen, meer lange of korte ritten, het aantal kilometers per jaar, …

Het cliché zegt dat diesel duurder is dan benzine, maar eigenlijk is dat al een tijdje achterhaald. Bovendien verschilt dat van merk tot merk. De meeste diesels zijn en blijven zuiniger dan hun benzinebroers, maar ook daar wordt aan gewerkt. Belangrijk is de prijs per liter: die van diesel ligt nog altijd lager, maar dat verschil wordt alsmaar kleiner. Om in 2018 wellicht helemaal te verdwijnen.

Eén ding is zeker: Wie meestal korte ritjes maakt en onder de 25.000 km per jaar blijft, is beter af met een moderne benzinemotor dan met een diesel.

Taxshift maakt diesel fiscaal minder interessant

Rij je meer dan 25.000 km per jaar, dan ga je best voor een dieselmotor, zeker als je vaak meer dan 50 km op de autostrade rijdt. Maar blijf alert. Want de overheid wilt de accijnzen op diesel en benzine tegen 2018 gelijkschakelen, zo wordt benzine rijden fiscaal even aantrekkelijk als diesel.

Best hybride dan? Of helemaal elektrisch?

Laten we de hybride en elektrische motoren niet uit het oog verliezen. Ook alternatieven zoals waterstof en aardgas worden het overwegen waard. Ze zijn aan een inhaalbeweging bezig en hun populariteit blijft stijgen. Zeker nu we inzien dat een milieuvriendelijke keuze, eigenlijk kiezen voor onze eigen gezondheid betekent. De brandstof die gebruikt wordt om de batterijen van uw elektromotor op te laden, komt natuurlijk best uit een groene bron.

Het enige wat ons nog tegenhoudt zijn meer openbare oplaadpunten voor elektrische wagens. Op dat vlak kennen onze noorderburen een behoorlijke voorsprong.

Diesels stoten normaal gezien minder CO2 uit dan benzinemotoren, maar produceren wel meer stikstofoxides en die zijn behoorlijk schadelijk voor ons. De nieuwe generatie benzinemotoren met directe injectie stoot dan weer minstens evenveel -en soms zelfs meer- fijn stof uit dan hedendaagse diesels. Wilt u binnenkort de Lage Emissie Zones in, dan wordt u verplicht bij bepaalde diesels en  benzinewagens een roetfilter te plaatsen.

Factor rijplezier

De ene bestuurder heeft liever het koppel bij laag toerental van een diesel ter beschikking, de andere houdt van de hoogtoerige pk’s van een benzinekrachtbron. Sommigen vinden het leuk dat een elektrische wagen muisstil rijdt, anderen vinden dat akelig of saai. Na een proefrit weet u wellicht waar u gelukkig mee zal zijn.

Meer info over de evoluerende brandstofprijzen vind je hier…

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Autosalon 2023: deze 5 kortingen kunt u scoren

Op 14 januari zwaaien de deuren van de Heizelpaleizen wagenwijd open voor het autosalon. Eindelijk weer een echte beurs, nadat corona de vorige twee edities van de kalender schrapte. En er is nóg een reden tot feest. Niet alleen blaast het autosalon honderd kaarsjes uit, ook wie van plan is een nieuwe auto te kopen, mag cadeautjes verwachten. Nu is de ene korting de andere niet, dus gidsen we u graag door de prijzenslag.

Lees verder

Tweedehandsauto kopen: waar moet u op letten?

Bent u van plan om een tweedehandsauto te kopen? Houd er dan wel even het hoofd bij, anders koopt u misschien een vierwielse kat in een zak. Hieronder vindt u een checklist met belangrijke tips, opgelijst per categorie, die u kunt gebruiken bij de aankoop van uw tweedehandsauto. Neem hem zeker mee in uw zoektocht naar uw droomwagen.

Lees verder

Home sweet mobilhome!

U droomt ervan om op vakantie vertrekken? En u bent gesteld op uw vrijheid en uw comfort? Waarom zou u dan niet overwegen om een mobilhome, ook motorhome genaamd, aan te schaffen? Deze voertuigen winnen enorm aan populariteit in België, en al helemaal door de coronapandemie. Inladen en wegwezen!

Lees verder

Een elektrische wagen, te wagen?

Mobiliteit, dat is waar alles tegenwoordig om draait en dat zal nog lang zo blijven. Wie zachte of duurzame mobiliteit zegt, denkt meteen aan elektrische auto’s (full of hybride). Die zouden minder vervuilend zijn dan diesel- of benzinewagens. Na een aantal jaar hebben de elektrische auto’s – en zeker bedrijfswagens – stilaan hun doelpubliek gevonden. Een overzicht.

Lees verder