Wereldhandel trekt aan dankzij handelsdeal en zeer lage rentevoeten

Vermogen Actueel Beleggen – 03 februari 2020

De wereldhandel lijkt haar tweede adem te vinden. China doet het weer beter. De VS bevestigt haar sterke economie opnieuw. En Europa probeert om uit het dal te klimmen. Wat zijn de macro-economische vooruitzichten voor de komende maanden? We bekijken het regio per regio.

Verenigde Staten van Amerika: stijgende activaprijzen, toenemende consumptie

macro-economie: wereldhandel trekt aan 
Alle centrale banken blijven de economie ondersteunen. Het gevolg is dat wereldwijd de kortetermijnrente blijft dalen.

De handelsdeal tussen de VS en China zal een positieve impact op de wereldhandel hebben. Het IMF verwacht dit jaar een groei van de wereldhandel van 2,9% ten opzichte van 1% vorig jaar. Wereldwijd neemt de monetaire stimulans nog toe want alle centrale banken blijven ondersteunend. Het gevolg is dat wereldwijd de kortetermijnrente blijft dalen.

Dit jaagt de activaprijzen in de VS sterk aan (recordnoteringen voor aandelenindexen en de woningprijzen blijven stijgen). Dit wordt geïllustreerd met de prijzen van de nieuwe woningen in de VS, die in december 2019 opnieuw een stijging noteerden. Hierdoor voelen de Amerikaanse consumenten zich “rijk” en dus comfortabel om te consumeren.  De recente cijfers tonen dan ook aan dat de economie in de VS solide is.

2020 is dan weer een verkiezingsjaar, wat gepaard gaat met politieke onzekerheid. Verwacht wordt dat dit een rem zet op de bedrijfsinvesteringen, zij het dan tijdelijk. De BNP groei in de VS wordt geschat op 1,6% in 2020 en 0,8% in 2021.

Eurozone: lichte tekenen van herstel

De eurozone doet het beter, er zijn lichte tekenen van herstel. Recente cijfers bevestigen onder meer de veerkracht van de dienstverlenende sector. Duitsland kwam met enkele cijfers, wat kan wijzen op een licht herstel van de economie.

Spanje en Italië gaan dan weer gebukt onder politieke spanningen, om van België nog maar te zwijgen.

De ECB blijft een ondersteunende politiek voeren met lage korte termijnrentes. Maar mocht dit niet voor een verbetering van de economie zorgen, is de monetaire ruimte van de ECB om verder te stimuleren, erg beperkt.

In die context wordt verwacht dat de groei van de eurozone verder zal afnemen van 0,7 in 2020 tot 0,5 in 2021.

China: positieve impact handelsakkoord met VS

De economische groei zal profiteren van het nieuwe handelsakkoord met de VS. Bovendien zullen de door Beijing doorgevoerde beleidsmaatregelen hun impact hebben. Dit zal zorgen voor een aantrekkende externe en interne vraag, wat de economie zal aanzwengelen. De eerste effecten worden geïllustreerd met de handelscijfers in China die in december positief konden verrassen. Het is koffiedik kijken, maar naar alle verwachting zal die opleving tijdelijk zijn. Het BNP kan in 2020 afnemen tot 5,8% en 5,6% in 2021.

Groeilanden: stabilisering van de groei

De economische groei van de Emerging Markets lijkt te stabiliseren. Het industrieel momentum verbetert. Wellicht veert het BNP dan ook op tot 4% in 2020, om vervolgens te stabiliseren rond 4,2% in 2021. De groeilanden konden profiteren van de spanningen tussen de VS en China. Recente cijfers van Taiwan en Zuid-Korea tonen dit aan. Maar nu deze handelsoorlog een pauze kent, kan China opnieuw zijn export vergroten ten koste van de opkomende landen. Bovendien zijn er spanningen in het Midden-Oosten, wat tot stijgende olieprijzen kan leiden. De Amerikaanse dollar blijft bovendien sterk.

Onze experts informeren u

Beleggen doet u best goed geïnformeerd. Abonneer u op onze gratis beleggingsbrief: zes keer per jaar krijgt u in uw mailbox tips om beter te beleggen, met daarbovenop de macro-economische en politieke actualiteit.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Beleggen: crisis, vertrouwen en kansen

De pandemie met Covid-19 (coronavirus) is een crisis zonder weerga, met menselijk drama, grote sociale en economische gevolgen en een negatieve impact op de wereldeconomie. Wie het heeft meegemaakt, zal het nooit vergeten. De beleggers onder u ook niet. We herhalen hier nog even de basisregels voor beleggen. Vooral nuttig in een onrustige periode waarin emotie het ten onrechte vaak wint van de rede.

Lees verder

Nalatenschap: nu regelen… voor later (1)

U bent elke dag bezig met uw budget en uw vermogen en dat op middellange en lange termijn. Maar denkt u ook op heel lange termijn, wanneer u er niet meer zult zijn? Uw erfgenamen zullen u dankbaar zijn. Erfenis, successieplanning , rechten en plichten … Dit is het eerste van een reeks artikels, een praktisch geheugensteuntje bovenop de informatie van uw notaris.

Lees verder

Inzichten over het coronavirus en impact op de markten

De gebeurtenissen als gevolg van het coronavirus volgen elkaar razendsnel op. Het is dan niet altijd eenvoudig om het hoofd koel te houden. We geven u daarom graag wat inzichten zodat u een klare kijk houdt op wat er zich op de financiële markten afspeelt. En hoe u best omgaat met dit alles.

Lees verder

Gaat u voor vastgoed of een vastgoedfonds?

We weten allemaal dat de Belg een baksteen in zijn maag heeft. Ofwel voor zichzelf en zijn familie, ofwel, gezien de povere rentevoeten, om een bepaald rendement te behalen. Vastgoed kan inderdaad een extra bron van inkomsten zijn om uw beleggingen te diversifiëren. Maar weet u ook dat er vastgoedfondsen zijn die u veel kopzorgen kunnen besparen als u beslist om voor onroerend goed te gaan? Een kleine vergelijking.

Lees verder

Ik schrijf me in