Wereldhandel trekt aan dankzij handelsdeal en zeer lage rentevoeten

Vermogen Actueel Beleggen – 03 februari 2020

De wereldhandel lijkt haar tweede adem te vinden. China doet het weer beter. De VS bevestigt haar sterke economie opnieuw. En Europa probeert om uit het dal te klimmen. Wat zijn de macro-economische vooruitzichten voor de komende maanden? We bekijken het regio per regio.

Verenigde Staten van Amerika: stijgende activaprijzen, toenemende consumptie

macro-economie: wereldhandel trekt aan 
Alle centrale banken blijven de economie ondersteunen. Het gevolg is dat wereldwijd de kortetermijnrente blijft dalen.

De handelsdeal tussen de VS en China zal een positieve impact op de wereldhandel hebben. Het IMF verwacht dit jaar een groei van de wereldhandel van 2,9% ten opzichte van 1% vorig jaar. Wereldwijd neemt de monetaire stimulans nog toe want alle centrale banken blijven ondersteunend. Het gevolg is dat wereldwijd de kortetermijnrente blijft dalen.

Dit jaagt de activaprijzen in de VS sterk aan (recordnoteringen voor aandelenindexen en de woningprijzen blijven stijgen). Dit wordt geïllustreerd met de prijzen van de nieuwe woningen in de VS, die in december 2019 opnieuw een stijging noteerden. Hierdoor voelen de Amerikaanse consumenten zich “rijk” en dus comfortabel om te consumeren.  De recente cijfers tonen dan ook aan dat de economie in de VS solide is.

2020 is dan weer een verkiezingsjaar, wat gepaard gaat met politieke onzekerheid. Verwacht wordt dat dit een rem zet op de bedrijfsinvesteringen, zij het dan tijdelijk. De BNP groei in de VS wordt geschat op 1,6% in 2020 en 0,8% in 2021.

Eurozone: lichte tekenen van herstel

De eurozone doet het beter, er zijn lichte tekenen van herstel. Recente cijfers bevestigen onder meer de veerkracht van de dienstverlenende sector. Duitsland kwam met enkele cijfers, wat kan wijzen op een licht herstel van de economie.

Spanje en Italië gaan dan weer gebukt onder politieke spanningen, om van België nog maar te zwijgen.

De ECB blijft een ondersteunende politiek voeren met lage korte termijnrentes. Maar mocht dit niet voor een verbetering van de economie zorgen, is de monetaire ruimte van de ECB om verder te stimuleren, erg beperkt.

In die context wordt verwacht dat de groei van de eurozone verder zal afnemen van 0,7 in 2020 tot 0,5 in 2021.

China: positieve impact handelsakkoord met VS

De economische groei zal profiteren van het nieuwe handelsakkoord met de VS. Bovendien zullen de door Beijing doorgevoerde beleidsmaatregelen hun impact hebben. Dit zal zorgen voor een aantrekkende externe en interne vraag, wat de economie zal aanzwengelen. De eerste effecten worden geïllustreerd met de handelscijfers in China die in december positief konden verrassen. Het is koffiedik kijken, maar naar alle verwachting zal die opleving tijdelijk zijn. Het BNP kan in 2020 afnemen tot 5,8% en 5,6% in 2021.

Groeilanden: stabilisering van de groei

De economische groei van de Emerging Markets lijkt te stabiliseren. Het industrieel momentum verbetert. Wellicht veert het BNP dan ook op tot 4% in 2020, om vervolgens te stabiliseren rond 4,2% in 2021. De groeilanden konden profiteren van de spanningen tussen de VS en China. Recente cijfers van Taiwan en Zuid-Korea tonen dit aan. Maar nu deze handelsoorlog een pauze kent, kan China opnieuw zijn export vergroten ten koste van de opkomende landen. Bovendien zijn er spanningen in het Midden-Oosten, wat tot stijgende olieprijzen kan leiden. De Amerikaanse dollar blijft bovendien sterk.

Onze experts informeren u

Beleggen doet u best goed geïnformeerd. Abonneer u op onze gratis beleggingsbrief: zes keer per jaar krijgt u in uw mailbox tips om beter te beleggen, met daarbovenop de macro-economische en politieke actualiteit.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Ik schrijf me in