Wereldhandel trekt aan dankzij handelsdeal en zeer lage rentevoeten

Vermogen Actueel Beleggen – 03 februari 2020

De wereldhandel lijkt haar tweede adem te vinden. China doet het weer beter. De VS bevestigt haar sterke economie opnieuw. En Europa probeert om uit het dal te klimmen. Wat zijn de macro-economische vooruitzichten voor de komende maanden? We bekijken het regio per regio.

Verenigde Staten van Amerika: stijgende activaprijzen, toenemende consumptie

macro-economie: wereldhandel trekt aan 
Alle centrale banken blijven de economie ondersteunen. Het gevolg is dat wereldwijd de kortetermijnrente blijft dalen.

De handelsdeal tussen de VS en China zal een positieve impact op de wereldhandel hebben. Het IMF verwacht dit jaar een groei van de wereldhandel van 2,9% ten opzichte van 1% vorig jaar. Wereldwijd neemt de monetaire stimulans nog toe want alle centrale banken blijven ondersteunend. Het gevolg is dat wereldwijd de kortetermijnrente blijft dalen.

Dit jaagt de activaprijzen in de VS sterk aan (recordnoteringen voor aandelenindexen en de woningprijzen blijven stijgen). Dit wordt geïllustreerd met de prijzen van de nieuwe woningen in de VS, die in december 2019 opnieuw een stijging noteerden. Hierdoor voelen de Amerikaanse consumenten zich “rijk” en dus comfortabel om te consumeren.  De recente cijfers tonen dan ook aan dat de economie in de VS solide is.

2020 is dan weer een verkiezingsjaar, wat gepaard gaat met politieke onzekerheid. Verwacht wordt dat dit een rem zet op de bedrijfsinvesteringen, zij het dan tijdelijk. De BNP groei in de VS wordt geschat op 1,6% in 2020 en 0,8% in 2021.

Eurozone: lichte tekenen van herstel

De eurozone doet het beter, er zijn lichte tekenen van herstel. Recente cijfers bevestigen onder meer de veerkracht van de dienstverlenende sector. Duitsland kwam met enkele cijfers, wat kan wijzen op een licht herstel van de economie.

Spanje en Italië gaan dan weer gebukt onder politieke spanningen, om van België nog maar te zwijgen.

De ECB blijft een ondersteunende politiek voeren met lage korte termijnrentes. Maar mocht dit niet voor een verbetering van de economie zorgen, is de monetaire ruimte van de ECB om verder te stimuleren, erg beperkt.

In die context wordt verwacht dat de groei van de eurozone verder zal afnemen van 0,7 in 2020 tot 0,5 in 2021.

China: positieve impact handelsakkoord met VS

De economische groei zal profiteren van het nieuwe handelsakkoord met de VS. Bovendien zullen de door Beijing doorgevoerde beleidsmaatregelen hun impact hebben. Dit zal zorgen voor een aantrekkende externe en interne vraag, wat de economie zal aanzwengelen. De eerste effecten worden geïllustreerd met de handelscijfers in China die in december positief konden verrassen. Het is koffiedik kijken, maar naar alle verwachting zal die opleving tijdelijk zijn. Het BNP kan in 2020 afnemen tot 5,8% en 5,6% in 2021.

Groeilanden: stabilisering van de groei

De economische groei van de Emerging Markets lijkt te stabiliseren. Het industrieel momentum verbetert. Wellicht veert het BNP dan ook op tot 4% in 2020, om vervolgens te stabiliseren rond 4,2% in 2021. De groeilanden konden profiteren van de spanningen tussen de VS en China. Recente cijfers van Taiwan en Zuid-Korea tonen dit aan. Maar nu deze handelsoorlog een pauze kent, kan China opnieuw zijn export vergroten ten koste van de opkomende landen. Bovendien zijn er spanningen in het Midden-Oosten, wat tot stijgende olieprijzen kan leiden. De Amerikaanse dollar blijft bovendien sterk.

Onze experts informeren u

Beleggen doet u best goed geïnformeerd. Abonneer u op onze gratis beleggingsbrief: zes keer per jaar krijgt u in uw mailbox tips om beter te beleggen, met daarbovenop de macro-economische en politieke actualiteit.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Economische evolutie op wereldschaal: een goed medicijn smaakt altijd bitter

De inflatie blijft zowat overal nieuwe pieken bereiken, maar stilaan verschuift de aandacht van de financiële markten naar het gevaar van een afkoelende economische groei. Vooral de energie-onzekerheid in Europa houdt consumenten en bedrijven in de greep. Na de forse renteverhogingen die de Amerikaanse Federal Reserve al doorvoerde, heeft nu ook de Europese Centrale Bank een eerste stap gezet naar een normalisering van de beleidsrente. Beide centrale banken zullen hun verstrakkende geldbeleid de komende maanden wellicht verderzetten, ondanks de zwakkere groei-indicatoren.

Lees verder

Beleggingen: welke experts bij AXA Bank staan u bij?

Lage rentes op spaarrekeningen, hoge inflatie, uw plannen op middellange en lange termijn, uw pensioen dat u nu al begint te plannen. Er zijn heel wat redenen waarom u een oplossing zoekt om uw kapitaal potentieel te laten aangroeien. Hebt u daarvoor zelf de tijd of de ervaring niet? Beleg via fondsen en vertrouw uw kapitaal toe aan specialisten!

Lees verder

Gerenommeerde fondsenhuizen versterken beleggingsaanbod

AXA Bank biedt al jaren beleggingsoplossingen aan in samenwerking met AXA Investment Managers. We breiden nu ons aanbod uit met een gevarieerde en kwalitatieve selectie van fondsen van de fondsenhuizen Amundi en Econopolis. En da's goed nieuws voor u! U krijgt een ruimere keuze om uw beleggingsportefeuille te spreiden, op het vlak van beheer, maar ook als u de focus wilt leggen op specifieke sectoren of thema's.

Lees verder

Wereldeconomie krijgt het moeilijk in juni 2022

Na maanden van veerkracht, begint de consumptie in de VS te vertragen. Ook de eurozone wordt steeds meer bedreigd en zelfs de dienstensector vertoont tekenen van zwakte. De inflatie heeft (nieuwe) historische hoogtes bereikt. Als gevolg daarvan moest de Fed (Amerikaanse centrale bank) haar belangrijkste rentetarieven in juni met 75 basispunten verhogen, terwijl ook de ECB (Europese Centrale Bank) in juli actie zal ondernemen.

Lees verder

Hoe beleggen? Regelmatig

Is er een ideaal moment om te beleggen? Dat is de hamvraag voor zowel ervaren als beginnende beleggers. Laten we deze vraag proberen te beantwoorden door verschillende beleggingsoplossingen te bekijken voor wie op zoek is naar potentieel rendement, naast een voldoende grote spaarreserve voor onverwachte uitgaven.

Lees verder

Ik schrijf me in