Wereldhandel trekt aan dankzij handelsdeal en zeer lage rentevoeten

Vermogen Actueel Beleggen – 03 februari 2020

De wereldhandel lijkt haar tweede adem te vinden. China doet het weer beter. De VS bevestigt haar sterke economie opnieuw. En Europa probeert om uit het dal te klimmen. Wat zijn de macro-economische vooruitzichten voor de komende maanden? We bekijken het regio per regio.

Verenigde Staten van Amerika: stijgende activaprijzen, toenemende consumptie

macro-economie: wereldhandel trekt aan 
Alle centrale banken blijven de economie ondersteunen. Het gevolg is dat wereldwijd de kortetermijnrente blijft dalen.

De handelsdeal tussen de VS en China zal een positieve impact op de wereldhandel hebben. Het IMF verwacht dit jaar een groei van de wereldhandel van 2,9% ten opzichte van 1% vorig jaar. Wereldwijd neemt de monetaire stimulans nog toe want alle centrale banken blijven ondersteunend. Het gevolg is dat wereldwijd de kortetermijnrente blijft dalen.

Dit jaagt de activaprijzen in de VS sterk aan (recordnoteringen voor aandelenindexen en de woningprijzen blijven stijgen). Dit wordt geïllustreerd met de prijzen van de nieuwe woningen in de VS, die in december 2019 opnieuw een stijging noteerden. Hierdoor voelen de Amerikaanse consumenten zich “rijk” en dus comfortabel om te consumeren.  De recente cijfers tonen dan ook aan dat de economie in de VS solide is.

2020 is dan weer een verkiezingsjaar, wat gepaard gaat met politieke onzekerheid. Verwacht wordt dat dit een rem zet op de bedrijfsinvesteringen, zij het dan tijdelijk. De BNP groei in de VS wordt geschat op 1,6% in 2020 en 0,8% in 2021.

Eurozone: lichte tekenen van herstel

De eurozone doet het beter, er zijn lichte tekenen van herstel. Recente cijfers bevestigen onder meer de veerkracht van de dienstverlenende sector. Duitsland kwam met enkele cijfers, wat kan wijzen op een licht herstel van de economie.

Spanje en Italië gaan dan weer gebukt onder politieke spanningen, om van België nog maar te zwijgen.

De ECB blijft een ondersteunende politiek voeren met lage korte termijnrentes. Maar mocht dit niet voor een verbetering van de economie zorgen, is de monetaire ruimte van de ECB om verder te stimuleren, erg beperkt.

In die context wordt verwacht dat de groei van de eurozone verder zal afnemen van 0,7 in 2020 tot 0,5 in 2021.

China: positieve impact handelsakkoord met VS

De economische groei zal profiteren van het nieuwe handelsakkoord met de VS. Bovendien zullen de door Beijing doorgevoerde beleidsmaatregelen hun impact hebben. Dit zal zorgen voor een aantrekkende externe en interne vraag, wat de economie zal aanzwengelen. De eerste effecten worden geïllustreerd met de handelscijfers in China die in december positief konden verrassen. Het is koffiedik kijken, maar naar alle verwachting zal die opleving tijdelijk zijn. Het BNP kan in 2020 afnemen tot 5,8% en 5,6% in 2021.

Groeilanden: stabilisering van de groei

De economische groei van de Emerging Markets lijkt te stabiliseren. Het industrieel momentum verbetert. Wellicht veert het BNP dan ook op tot 4% in 2020, om vervolgens te stabiliseren rond 4,2% in 2021. De groeilanden konden profiteren van de spanningen tussen de VS en China. Recente cijfers van Taiwan en Zuid-Korea tonen dit aan. Maar nu deze handelsoorlog een pauze kent, kan China opnieuw zijn export vergroten ten koste van de opkomende landen. Bovendien zijn er spanningen in het Midden-Oosten, wat tot stijgende olieprijzen kan leiden. De Amerikaanse dollar blijft bovendien sterk.

Onze experts informeren u

Beleggen doet u best goed geïnformeerd. Abonneer u op onze gratis beleggingsbrief: zes keer per jaar krijgt u in uw mailbox tips om beter te beleggen, met daarbovenop de macro-economische en politieke actualiteit.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: let op voor uitstelgedrag

Spaart u voor uw pensioen? Dat is verstandig: u haalt er vandaag een belastingvoordeel uit en later een aanvullend inkomen. AXA Bank heeft de cijfers van 2021 geanalyseerd. Daaruit blijkt dat sommige klanten de jaarlijkse stortingen steeds uitstellen. Onze tip: start met pensioensparen in januari met maandelijkse stortingen voor een beter potentieel rendement!

Lees verder

Benieuwd naar de wereld van morgen? Ontdek de 5 trends

In welke trends moet ik op lange termijn beleggen? Niet makkelijk wanneer u het niet weet. AXA Investment Managers, een vermogensbeheerder, heeft vijf tendensen binnen de zich ontwikkelende economie geïdentificeerd die waarschijnlijk zowel het tempo als het soort verandering in onze samenleving in de komende tien jaar zullen bepalen. Binnen deze tendensen nemen verschillende bedrijven de kop, zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde. Hun innovaties bieden oplossingen die een echt verschil zullen maken voor onze wereld. Kom meer te weten over deze vijf trends.

Lees verder

Terugblik op 2021: wereldwijd economisch herstel, ondanks de aanhoudende pandemie

De Covid-19-pandemie bleef ook in 2021 het nieuws overheersen. Maar dankzij de vaccinatiecampagnes zijn we kunnen afstappen van de 'stop-and-go' van de lockdowns en was een ruimere heropleving van de economie mogelijk. We kunnen dan ook stellen dat 2021 een jaar van duidelijk economisch herstel was, al hadden we te kampen met beperkingen en een zekere volatiliteit.

Lees verder

Sparen of beleggen? Eerst sparen, dan beleggen!

Wilt u starten met beleggen? Zorg er dan eerst voor dat u een veilige geldreserve voor noodgevallen achter de hand hebt. En misschien hebt u nog specifieke plannen waarvoor u ook graag wat geld aan de kant zou zetten. Hoe pakt u het aan om dat allemaal in goede banen te leiden? En welke spaar- en beleggingsformules zijn geschikt voor uw plannen op korte, middellange en lange termijn?

Lees verder

Ik schrijf me in