Wie wordt de nieuwe president van Frankrijk?

Vermogen Beleggen Actueel – 08 maart 2017

Binnenkort vinden in Frankrijk de presidentsverkiezingen plaats. Die kennen bij onze Zuiderburen traditioneel een vrij rustig verloop, de invloed op de financiële markten is dan ook heel beperkt. Maar na de verrassende uitslag van het Brexit-referendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen kijken de markten toch met meer aandacht naar la douce France. Wie wordt de nieuwe Franse leider? We stellen de grootste kanshebbers even aan u voor.

 

Franse presidentsverkiezingen
Wie wordt de volgende Franse president? Emmanuel Macron, die  op kop ligt in de peilingen, Marine le Pen of toch nog François Fillon?

 

De stembusgang: knock-out in twee ronden

Op 23 april en 7 mei kiezen de Fransen in twee stemrondes wie de volgende vijf jaar in het Élysée zetelt. Na de eerste ronde gaan de twee beste kandidaten door. Het is theoretisch wel mogelijk dat een kandidaat een absolute meerderheid behaalt in één ronde, maar dat is sinds de invoering van het huidige systeem in 1965 nog nooit gebeurd.

Marine Le Pen en het Front National: ruk naar rechts

De extreemrechtse kandidate Marine Le Pen wint aan populariteit door haar euroscepticisme. Ze maakt gebruik van het momentum gecreëerd door de Brexit en de verkiezing van Trump om ook in Frankrijk de nationalistische gevoelens nieuw leven in te blazen, de muntunie in vraag te stellen en aan te dringen op aanpassingen aan het Europese verdrag.

De kans dat Marine Le Pen het haalt is volgens recente polls 23%, relatief klein dus is. Maar zoals u weet zaten de polls er de laatste maanden wel eens vaker naast …

Emmanuel Macron: deus ex machina

De man die nu de dans leidt, is de sociaalliberale politicus Emmanuel Macron. Hij staat rond de 51% en kan ook rekenen op flink wat steun uit linkse kringen. Zijn beleid zal eerder pro-Europa zijn, en voor de binnenlandse politiek focussen op iets meer flexibiliteit, met op het programma de 35-uren week, een verlaging van de bijdragen van de bedrijven en minder sociale lasten.

Francois Fillon: besmeurd blazoen

François Fillon is de kandidaat van de republikeinen. Hij was de grootste kanshebber voor het presidentschap, maar sinds bekend raakte dat hij zijn vrouw en kinderen jarenlang een hoog loon uitbetaalde als medewerkers, terwijl het niet duidelijk is welke prestaties daar tegenover stonden, zit zijn campagne in het slop. Zijn kansen om president te worden, zijn door dit schandaal sterk geslonken. Maar de partijtop heeft nu haar vertrouwen in de kandidatuur van Fillon bevestigd. Ook al zeggen de peilingen dat Fillon de eerste ronde niet overleeft.

Zijn programma is ambitieus met een duidelijk rechtse stempel, waardoor een aantal waarnemers vragen hebben over de haalbaarheid: hogere publieke uitgaven, minder belastingen voor de bedrijven, een verhoging van de btw om de inflatie aan te wakkeren en de afschaffing van de 35-uren week. Met zijn oproep tot fiscale harmonisatie is hij wel openlijk pro-Europees.

Links: terug naar af

Door het onpopulaire beleid van François Hollande maken de socialisten zich op voor een periode van bezinning. De kansen van hun kandidaat Benoit Hamon en die van Jean-Luc Mélenchon, frontman van de beweging La France insoumise,  worden niet zo hoog ingeschat.

Rustig vaarwater of stilte voor de storm?

Het is duidelijk dat de financiële markten niet van onzekerheid houden en dus hopen op een overwinning van iemand met een meer traditionele aanpak. Voorlopig blijft de kalmte bewaard, ondanks de toenemende populariteit van Le Pen, maar de zaken goed opvolgen blijft belangrijk. De hogere inflatie en groeicijfers die we de voorbije weken in Europa zagen, kunnen de meer traditionele kandidaten wel de wind in de zeilen geven.

 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan