Wat met de woonbonus in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?

Wonen Fiscaliteit Lenen – 13 februari 2019

Sinds midden 2014 vallen de fiscale voordelen op een hypothecaire lening die u afsluit voor de aankoop of bouw van uw eigen woning onder de bevoegdheid van de gewesten. Elke deelstaat kent dan ook een ander belastingvoordeel toe op woonkredieten. Welke zijn dan de belastingvoordelen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?

De woonbonus in Brussel: afgevoerd

Woonbonus Brussel vervangen door hogere vrijstelling registratierechten 
Wanneer u in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een woning koopt om er zelf in te gaan wonen, krijgt u voortaan een vrijstelling tot 175.000 euro voor een woning met een waarde tot 500.000 euro. Dat komt neer op een eenmalig voordeel tot maximum 21.875 euro.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de woonbonus sinds 1 januari 2017 vervangen door een hogere vrijstelling op de registratierechten. Wanneer u een woning koopt om er zelf in te gaan wonen, krijgt u voortaan een vrijstelling tot 175.000 euro voor een woning met een waarde tot 500.000 euro. Dat komt neer op een eenmalig voordeel tot maximum 21.875 euro (12,5 % registratierechten op 175.000 euro).

Wanneer komt u in aanmerking voor de vrijstelling?

  • Als u geen andere woning in volle eigendom bezit (mede-eigenaarschap lijkt geen probleem te stellen).
  • In het jaar van de aankoop mag er geen enkele betaling fiscaal worden aangegeven voor een hypothecair krediet dat nog in aanmerking komt voor een belastingvoordeel in Brussel.
  • De kopers moeten in het aangekochte goed binnen de 2 jaar na de registratie van de aankoopakte gaan wonen. Die termijn wordt op 3 jaar gebracht als het gaat om de aankoop van een appartement in aanbouw of op plan.
  • De aangekochte woning moet minstens 5 jaar ononderbroken als hoofdverblijf dienen.

Is er nog een woonbonus voor oude leningen?

Voor leningen met een looptijd van minimum 10 jaar afgesloten vóór 1 januari 2017 blijft de woonbonus wel gelden. Die wordt in de regio Brussel als volgt berekend:

  • Een basisbedrag van 2.300 euro
  • Verhoogd met 770 euro voor de eerste 10 jaar van het hypothecair contract
  • Bij koppels komt elke partner in aanmerking voor de woonbonus, m.a.w. de bovenstaande bedragen worden verdubbeld
  • Plus 80 euro wanneer u 3 of meer kinderen ten laste hebt op 1 januari na het jaar waarin het krediet werd afgesloten

Op het bedrag van de door u betaalde interesten en kapitaalaflossingen (en eventueel de premies van de schuldsaldoverzekering) krijgt u 45 % belastingvermindering, verhoogd met de gemeenteopcentiemen. De bedragen worden ook jaarlijks geïndexeerd. Dat levert een belastingvoordeel op dat heel wat hoger is dan het nieuwe systeem.

Meer informatie over de woonbonus in de andere gewesten

Hebt u plannen voor de bouw of de aankoop van een woning?

Maak een simulatie van de hypothecaire lening of vraag advies aan uw bankagent.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Zonnepanelen: terug van (nooit) weggeweest

Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.

Lees verder