Waarom u als zelfstandige best een zakelijke rekening opent

Succesvol ondernemen Optimaal werken Ondernemen – 27 december 2022

U wilt als zelfstandige starten? Proficiat! We geven u graag volgend advies: open voor uw zaak of bedrijf een aparte zakelijke zichtrekening. Los van uw privérekening. Maar speciaal voor uw professioneel betalingsverkeer.

Waarom een aparte zakelijke rekening?

professionele rekening
Gebruik uw zakelijke rekening alleen voor verrichtingen i.v.m. uw zelfstandige activiteit.

Als ondernemer houdt u professionele en privéuitgaven best gescheiden. Zo krijgt u een beter zicht op de activiteiten van uw onderneming. Ook uw accountant zal het appreciëren dat u de zaken professioneel aanpakt en dat niet alle transacties manueel moeten worden verwerkt. Via uw zakelijke rekening kan er immers direct een verbinding worden gelegd met het boekhoudpakket.

Ook belastingtechnisch gezien is het beter om privé- en zakelijke rekeningen strikt gescheiden te houden. Want wanneer u zelfs maar één professionele verrichting doet vanaf uw privérekening, wordt die rekening beschouwd als zakelijk en heeft de fiscus het recht om die in te kijken.

Meer informatie in de blog 'Mogen de belastingen zomaar inzage vragen in mijn privérekeningen?'

Bovendien kost het u wel heel veel tijd en geld om telkens bij uw persoonlijke of gedeelde rekening aan te duiden, welke verrichting nu voor uw onderneming was en welke voor u persoonlijk. En met een aparte zakelijke rekening voorkomt u dat uw accountant zicht heeft op uw privéuitgaven. Tenzij u al uw privétransacties onleesbaar wilt maken op uw rekeninguittreksel.

Voordelen van een zakelijke rekening

Met een aparte rekening voor uw zakelijke transacties volgen deze voordelen vanzelf:

  • U haalt geen zakelijk geld en privégeld door elkaar.
  • Via een zakelijke rekening deelt u gemakkelijk, digitaal en automatisch transacties op uw zichtrekening (via CODA of Ponto) en kredietkaart (via CARO) met uw accountant.
  • Even een bepaald bedrag niet nodig om uw bedrijf draaiende te houden? Zet het op een zakelijke spaarrekening of investeer het in een zakelijk beleggingsproduct.

En via een kredietlijn op uw zakelijke rekening zorgt u ervoor dat u altijd uw facturen kan betalen, ook als u tijdelijk niet voldoende op uw rekening hebt staan.

Vermeld uw naam en zakelijke rekening op al uw documenten

U gebruikt uw zakelijke rekening alleen voor verrichtingen i.v.m. uw zelfstandige activiteit. Zet daarom uw rekeningnummer, de naam van uw onderneming en die van uw bank op al uw financiële documenten, zoals offertes en facturen. 

Op welke naam opent u uw zakelijke rekening?

Gaat het over een eenmanszaak, dan opent u de rekening op uw eigen naam. Beslist u om een vennootschap op te richten, dan zet u de rekening op naam van de vennootschap.

Eenmanszaak of vennootschap? En wanneer maakt best de overstap naar een vennootschap? Ontdek het in ‘Van eenmanszaak naar vennootschap: wanneer maakt u best de switch?’

Hebt u nog geen zakelijke rekening?

Open nu een zakelijke rekening bij AXA Bank

Meert informatie of advies nodig?

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Waarom een kredietkaart voor ondernemers gebruiken?

Twijfelt u of u een professionele kredietkaart wil aanschaffen? Voor een beperkte jaarlijkse fee kan u met de meest simpele kredietkaart zoals de Visa4pro uw bedrijfsfinanciën beter managen, uw privé-vermogen beschermen en kan u gerust op reis vertrekken. De kaart wordt maandelijks afgerekend op uw professionele zichtrekening: geen rompslomp om op tijd terug te betalen.

Lees verder

Hoge energieprijzen voor ondernemingen: hoe gaat u ermee om?

De huidige energiecrisis is niet alleen voelbaar bij gezinnen, maar zeker ook bij bedrijven. De energieprijzen zijn de voorbije maanden door het dak gegaan en als ondernemer hebt u niet altijd de mogelijkheid om deze prijsstijgingen integraal aan uw klanten door te rekenen. Dit betekent dus een aanslag op uw winstmarges. Via energiebesparende investeringen of investeringen om zelf energie op te wekken kunt u de impact op uw onderneming minimaliseren en soms zelf positief ombuigen.

Lees verder

Energiecrisis: steunmaatregel voor professionele klanten

De energiecrisis hakt er niet alleen sterk in bij gezinnen, maar ook bij ondernemers. Waar gezinnen per overheidsmaatregel betalingsuitstel kunnen vragen op hun woonkrediet, is er niets wettelijk voorzien voor ondernemers. AXA Bank kiest ervoor onze huidige klant-ondernemers over de winter te tillen via een uitzonderlijk energie-kaskrediet.

Lees verder

Mogen de belastingen zomaar inzage vragen in mijn privérekeningen?

Als ondernemer krijgt u wel vaker te maken met fiscale controles. Dan mag de fiscus in principe enkel uw beroepsrekeningen inkijken, en dus niet uw privérekeningen. Maar … een vergissing is snel gebeurd. Eén verrichting die beroepshalve op een privérekening wordt gedaan, volstaat om al die rekeningen als beroepsrekeningen te beschouwen. Waardoor de fiscus het recht heeft die te controleren.

Lees verder

Regel vlot uw financiële administratie met Ponto

Steekt u ook veel tijd in bankgegevens importeren of exporteren, facturen betalen en afpunten, betalingen opvolgen en betalingsgegevens verwerken in uw boekhoudsysteem? Wat als u die courante financiële administratieve taken zou automatiseren, zodat u zich meer kunt toeleggen op winstgevende activiteiten of uzelf wat extra vrije tijd kunt gunnen? Dan vraagt u zich wellicht af: hoe pak ik dat aan? Kijk dan zeker eens naar Ponto, een toepassing van Isabel die u heel wat routinezaken uit handen neemt.

Lees verder

Uw AXA Bankagent helpt u graag