Zelfstandige in bijberoep: de springplank naar volwaardig ondernemerschap

Succesvol ondernemen Bedrijf in groei Professioneel krediet – 16 januari 2023

Bekruipt u soms het gevoel dat u als zelfstandige meer loon naar werken zou kunnen krijgen, maar durft u geen afstand doen van uw vast inkomen als werknemer? Of ziet u een gat in de markt, maar twijfelt u of u er uw job wel voor wilt opgeven? Denk er dan eens over na om te beginnen met ondernemen als zelfstandige in bijberoep. U behoudt dan de stabiliteit van uw huidige job, maar geeft uw dromen een kans … al is het dan na de uren. Hoe zet u uw eerste stappen als zelfstandige in bijberoep? Met deze info geraakt u al een eind op weg.

Zelfstandige in bijberoep: een mooie bijverdienste, wellicht een opstapje naar meer

zelfstandige in bijberoep
Heb u er altijd al van gedroomd uw eigen baas te zijn, of van uw hobby uw beroep te maken? Start dan als zelfstandige in bijberoep. Kom er gerust eens over praten.

Als zelfstandige in bijberoep behoudt u uw job, maar geeft u ondernemerschap toch een kans.

  • Lopen de zaken slecht? Geen probleem, dan kunt u niet zeggen dat u het niet hebt geprobeerd. Maar dan hebt u er ook (bijna) niks aan verloren.
  • Lopen de zaken goed? Dan kunt u gerust uw activiteiten als werknemer op een lager pitje zetten en gradueel de stap zetten naar volledig ondernemerschap.

Meer dan een kwart van de zelfstandigen in België oefenen hun activiteit uit in bijberoep. In het vierde kwartaal van 2021 waren er in ons land ongeveer 1.250.000 zelfstandigen en meewerkende partners ingeschreven bij sociale verzekeringsfondsen voor zelfstandigen. Zo’n 800.000 - of bijna 65 % - als hoofdactiviteit, maar ook meer dan 300.000 in bijberoep en 130.000 met een zelfstandige activiteit na de pensionering.

Hoe start u als zelfstandige in bijberoep?

Voor zelfstandigen in bijberoep bestaat er geen apart statuut. U moet dus als beginnende zelfstandige in bijberoep dezelfde weg volgen als een ‘voltijdse‘ zelfstandige-in-spe. Maar laat u daardoor niet afschrikken: de formaliteiten zijn beperkt en u hoeft geen omslachtige administratieve mallemolen te doorlopen.

Wat moet u dan doen om uw eigen zaak op te richten?

  • Een bankrekeningnummer opgeven
  • Voor u van start kunt gaan, moet u een rekeningnummer voorleggen waarop de inkomsten van uw activiteiten als zelfstandige in bijberoep worden gestort. U kunt hiervoor best een zakelijke rekening openen bij de bank. Een tip: mix uw inkomen als werknemer best niet met de inkomsten uit uw zaak. Dat geeft u een beter zicht op de werkelijke kosten en opbrengsten.

  • Een rechtsvorm of juridisch statuut kiezen
  • Als beginnende zelfstandige opteert u wellicht voor een eenmanszaak, maar u kunt ook een vennootschap oprichten (een bv, nv of vof). De keuze voor een bepaalde rechtsvorm is een belangrijke stap, want dat heeft heel van consequenties op het vlak van inkomen, boekhouding, aansprakelijkheid ... Eenmanszaak of vennootschap? Maak de juiste keuze.

  • Een ondernemingsnummer aanvragen
  • Elke onderneming in Vlaanderen moet zich inschrijven bij een erkend ondernemingsloket. U krijgt dan een ondernemingsnummer en uw onderneming wordt opgenomen in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).

  • Optioneel: bijkomende vergunningen aanvragen
  • In sommige sectoren hebt u als ondernemer bijkomende vergunningen of erkenningen nodig. Ga na welke vergunningen u nodig hebt om definitief met uw zaak van start te kunnen gaan.

Welke kosten hebt u als zelfstandige in bijberoep?

Hiervoor moet u een financieel plan opstellen, zo kunt u uitmaken of uw businessidee leefbaar is. Hoe veel kapitaal hebt u nodig om uw zaak op te starten? Wat kunt u erin investeren en strookt dat bedrag met de omvang u die beoogt?

  • Een activiteit opstarten in de dienstensector vraagt veel minder startkapitaal dan een activiteit waarvoor u materiaal of vastgoed nodig hebt.
  • Probeer de vaste kosten laag te houden, start klein en herinvesteer de inkomsten in uw zaak zodat u kunt groeien.
  • Heb u al wat gespaard? Investeer dat in materiaal en stock die u nog kunt verkopen.
  • Probeer kosten voor een gebouw zo lang mogelijk uit te stellen. Ruim thuis een kamer op of sla uw voorraad op in een garagebox.
  • Eens de zaken goed rollen en de activiteit meer kapitaal vergt, evalueer of u de onderneming niet beter onderbrengt in een vennootschap. Zo beschermt u uw privékapitaal.

Starten als zelfstandige in bijberoep doet u niet alleen

Laat u begeleiden door:

  • uw bank, die u kan helpen om uw financiële situatie en ambities in te schatten;
  • uw boekhouder, die u best beschouwt als een volwaardige financiële partner en niet louter als een administratieve hulp;
  • uw sociaal secretariaat, dat u op maat kan adviseren over uw sociaal statuut en uw sociale bijdragen (die worden berekend op de omzet die u draait als zelfstandige).

Zelfstandige in bijberoep: een veilige manier om te starten met ondernemen.

Toetst u graag even uw ideeën af? Kom dan gerust langs bij een AXA Bankagent in uw buurt. AXA Bankagenten gespecialiseerd in professionelen zien dagelijks ondernemers en hun ideeën passeren in hun agentschap. Bovendien zijn ze ook zelfstandig, dus begrijpen ze perfect waarover u spreekt. AXA Bank steunt lokaal ondernemerschap en helpt u daarom graag verder met gratis advies.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Leverancierskrediet of leverancierskorting: welke optie is het interessantst?

Vaak krijgt u van uw leverancier twee betalingsopties: of u betaalt direct binnen de factuurdatum of u doet een beroep op betalingsuitstel. In het eerste geval krijgt u vaak korting (leverancierskorting), in het laatste wordt u een interestkost aangerekend (leverancierskrediet). Wat is nu het beste en zijn er nog andere opties? Lees verder en verken uw opties.

Lees verder

CARO van Codabox: stuur kredietkaartafschriften automatisch door naar uw accountant

Hoe bezorgt u de afschriften van de kredietkaart van uw zaak aan uw accountant? Stuurt u ze nog altijd gewoon door? Dan hoeft u daar vanaf nu geen tijd meer in te steken, want met CARO van Codabox kunt u uw professionele kredietkaartafschriften vanaf nu automatisch laten doorsturen. Als uw accountant al met CodaBox werkt, kan CARO trouwens in één-twee-drie worden geactiveerd.

Lees verder

Waarom een kredietkaart voor ondernemers gebruiken?

Twijfelt u of u een professionele kredietkaart wil aanschaffen? Voor een beperkte jaarlijkse fee kan u met de meest simpele kredietkaart zoals de Visa4pro uw bedrijfsfinanciën beter managen, uw privé-vermogen beschermen en kan u gerust op reis vertrekken. De kaart wordt maandelijks afgerekend op uw professionele zichtrekening: geen rompslomp om op tijd terug te betalen.

Lees verder

Hoge energieprijzen voor ondernemingen: hoe gaat u ermee om?

De huidige energiecrisis is niet alleen voelbaar bij gezinnen, maar zeker ook bij bedrijven. De energieprijzen zijn de voorbije maanden door het dak gegaan en als ondernemer hebt u niet altijd de mogelijkheid om deze prijsstijgingen integraal aan uw klanten door te rekenen. Dit betekent dus een aanslag op uw winstmarges. Via energiebesparende investeringen of investeringen om zelf energie op te wekken kunt u de impact op uw onderneming minimaliseren en soms zelf positief ombuigen.

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent