Zomerakkoord 2017: de maatregelen op een rij

Vermogen Actueel Beleggen – 29 juni 2018

Het parlement keurde onlangs het nieuwe maximum voor pensioensparen goed. Dat nieuwe maximumbedrag was de laatste maatregel van het zomerakkoord 2017 die nog moest worden gestemd. Dat zomerakkoord slaat op de begroting voor dit en volgend jaar en bevat nog een aantal belangrijke fiscale hervormingen. Maar wat zat er nu eigenlijk allemaal in dat zomerakkoord? Alle maatregelen op een rij.

Maatregel 1 van het zomerakkoord: nieuw stelsel pensioensparen

zomerakkoord
In het zomerakkoord over de federale begroting 2018-2019 zitten een aantal belangrijke fiscale maatregelen.

Het zomerakkoord 2017 introduceert een extra wettelijk maximum voor pensioensparen. Bovendien zijn na 4 jaar bevriezing de plafonds opnieuw geïndexeerd. Wie spaart of belegt via pensioensparen, zal in 2018 dus kunnen kiezen uit twee formules:

  • Niet meer dan 960 euro per jaar sparen met 30% belastingvermindering of een maximumvoordeel van 288 euro.
  • Tot 1.230 euro sparen met een fiscale aftrek van 25%, wat neerkomt op maximaal 307,5 euro belastingvoordeel.

Het nieuwe maximumbedrag van 1.230 euro voor pensioensparen is echter niet voor iedereen fiscaal gezien voordelig. Meer info in de blog Pensioensparen: 960 of 1.230 euro?

Maatregel 2 van het zomerakkoord: roerende voorheffing op spaarrekeningen

Het bedrag van de vrijstelling voor intresten op spaarrekeningen is sinds 1 januari gehalveerd van 1.880 euro naar 940 euro per jaar. Dat vrijgestelde bedrag werd bovendien voor 2018, net als de bedragen voor pensioensparen, geïndexeerd naar 960 euro per jaar. Dit fiscaal voordeel geldt per persoon: voor een gezamenlijke spaarrekening op naam van twee partners bedraagt de vrijstelling dus  1.920 euro. 

Maatregel 3 van het zomerakkoord: verhoogde beurstaks

De beurstaks op aandelen en obligaties is begin dit jaar opnieuw verhoogd als gevolg van het zomerakkoord. Indien u aandelen op de beurs koopt of verkoopt, betaalt u 0,35% in plaats van 0,27% taks. De taks van 0,35% is ook van toepassing op beursgenoteerde beveks, bevaks en gemeenschappelijke beleggingsfondsen die niet in België geregistreerd zijn. Bij aan- of verkoop van obligaties is de beurstaks verhoogd van 0,09% naar 0,12%. Dat is ook zo voor deelbewijzen van in België geregistreerde beursgenoteerde gemeenschappelijke beleggingsfondsen en distributiedeelbewijzen van in België geregistreerde beurgenoteerde beveks en bevaks.

De voorbije jaren is de beurstaks trouwens fors gestegen: voor aandelen is de taks sinds 2011 meer dan verdubbeld van 0,17% naar 0,35%, voor obligaties steeg hij van 0,07% tot 0,12%.

Maatregel 4 van het zomerakkoord: uitbreiding meerwaardetaks op beleggingsfondsen

Op fondsen die meer dan 25% ‘schuldvorderingen’ – zeg maar obligaties – bevatten, werd op de meerwaarde van dit gedeelte tussen de aan- en verkoop van het fonds al 30% roerende voorheffing afgehouden. In het zomerakkoord 2017 is overeengekomen dat die drempel van 25% ’schuldvorderingen’ vanaf 2018 is verlaagd naar 10% voor fondsen aangekocht na 1 januari 2018.

Maatregel 5 van het zomerakkoord: vrijstelling van roerende voorheffing op dividenden van aandelen

Om beleggingen in aandelen te bevorderen, ter ondersteuning van onze economie, voorziet het zomerakkoord dat een eerste schijf van 640 euro aan dividenden vrijgesteld is van roerende voorheffing. Let wel: u zult die roerende voorheffing eerst wel moeten betalen in 2018 om ze dan in 2019 via uw belastingaangifte te recupereren. Dividenden uit beleggingsfondsen komen daarenboven niet in aanmerking voor deze vrijstelling.

Maatregel 6 van het zomerakkoord: nieuwe Taks op de Effectenrekeningen

De effectentaks is een belasting voor wie 500.000 euro of meer op zijn effectenrekeningen (zowel die in België als in het buitenland) heeft staan. Met deze taks heft de federale regering voor het eerst een belasting op het bezitten van financieel vermogen.

Natuurlijke personen, dus geen vennootschappen, moeten vanaf dit jaar 0,15 % taks betalen zodra de waarde van beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde effecten (aandelen, obligaties, certificaten, kasbons, beleggingsfondsen, trackers en warrants) op hun effectenrekeningen het bedrag van 500.000 euro overschrijdt. Iemand met een portefeuille van maximaal 499.999 euro hoeft dus geen effectentaks te betalen. Vanaf het bedrag van 500.000 euro moet u wel taks betalen vanaf de eerste euro, bijvoorbeeld 1.500 euro taks op een portefeuille van 1.000.000 euro.

Lees ook de blog: Wat betekent de effectentaks concreet voor u? In deze blog zetten we voor u de grote lijnen van de taks op de effectenrekeningen verder uiteen.

Maatregel 7 van het zomerakkoord: verlaging vennootschapsbelasting

Het parlement heeft ook ingestemd met een tariefverlaging in verschillende stappen van de vennootschapsbelasting. Daarover zullen we het hier verder niet over hebben. Over het onbelast bijverdienen is al heel wat inkt gevloeid. Ook daar willen we hier niet verder op ingaan. 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder