Zonnepanelen: terug van (nooit) weggeweest

Wonen Lenen Renoveren – 30 juni 2022

Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.

Zonnepanelen energie
De installatie van zonnepanelen zal uw energiefactuur doen dalen, maar reken op een terugverdientijd van minstens 10 jaar

Wie van u heeft nog geen zonnepanelen geïnstalleerd? Een vraag die het overwegen waard is en die een paar berekeningen vraagt.

Enerzijds is er de kostprijs

  • van de energie;
  • van de bouwmaterialen (als ze voorradig zijn …).

Anderzijds is er de terugverdientijd nadat uw huis volledig geïsoleerd en energieonafhankelijker is.

Er zijn al verschillende technieken op de markt en binnen een paar jaar zullen andere technieken de norm worden. In ieder geval zijn zonnepanelen terug van nooit weggeweest op het gebied van de duurzame energie.

Laten we even de voordelen, premies en andere tips bekijken waarmee u rekening moet houden voordat u kiest voor zonnepanelen. Tom, die onlangs zonnepanelen heeft geïnstalleerd, is onze gids.

Zonnepanelen: rekenen, rekenen, rekenen

Tom woont met zijn gezin ergens in Vlaanderen. Hij heeft een houtkachel in de woonkamer en een klein verwarmd zwembad.

Hij heeft airco laten plaatsen (een buitenwarmtepomp met vier diffusers in huis). Zijn airco-installatie is omkeerbaar (dat wil zeggen dat de installatie de woning verwarmt in de winter en verkoelt in de zomer).

Tot eind 2021 was Tom er geen voorstander van om zonnepanelen te plaatsen. Om verschillende redenen:

  • hij verbruikte gemiddeld maar 85 euro elektriciteit per maand;
  • het gemiddelde elektriciteitsverbruik van zijn gezin bedroeg 5.300 kWh.

Hij vond de stand van een van zijn daken, zuidoostwaarts gericht, voldoende. Niet optimaal, maar interessant.

Wat trekt Tom dan over de streep? Exploderende energieprijzen …

Onze gids beslist om de stap te zetten. Hij wint informatie in over de installatie van zonnepanelen. En hij wordt ook nog eens aangemoedigd door zijn negenjarige zoon, die hem weet te vertellen dat zonnepanelen minder vervuilend zijn, papa!

Doel: de woning verwarmen afhankelijk van de prijs van de verschillende soorten energie (gas, elektriciteit, hout)

In 2021 was hij voor verwarming overgestapt van stookolie naar gas in de veronderstelling daarmee een stap in de goede richting te zetten.

Zonnepanelen evolueren, net zoals de huizen

Gezien de stijging van de energieprijzen en de technologische evolutie van zonnepanelen zou het jammer zijn om de plaatsing van zonnepanelen niet te overwegen.

Want de zonnepanelen die nu op de markt zijn :

  • hebben een betere techniek;
  • een langere levensduur (tussen 25 en 30 jaar);
  • en ze zijn goedkoper.

Het dak waarop u de zonnepanelen gaat plaatsen, moet idealiter in onberispelijke staat verkeren en zuidgericht zijn, met een goede hellingsgraad, om zo te zorgen voor een maximaal rendement.

Er zijn een aantal interessante websites waarop u een simulatie van het rendement kunt maken op basis van de kenmerken van uw dak.

Uit een enquête van AXA Bank uit januari 2022, waarbij 1000 huiseigenaars werden ondervraagd, blijkt dat 34% van hen al zonnepanelen en/of een boiler op zonne-energie heeft en dat 20% van plan is om binnen nu en vijf jaar zonnepanelen te laten plaatsen.
zonnepanele energiefactuur
Tom en zijn vrouw dachten na over het comfort van hun huis en hun energiefactuur. Kers op de taart: ze gaan de EPC-score van hun huis verbeteren!

5 offertes later heeft Tom zijn zonnepanelen

Tom wilde genoeg energie kunnen produceren en zelfs een beetje extra, met het oog op het aanschaffen van een elektrische wagen in de komende jaren.

Het aantal panelen, de grootte en kenmerken ervan zijn belangrijke elementen. Tom is uiteindelijk in zee gegaan met een installateur die voor voldoende rendement kan zorgen voor zijn woning.

Tom heeft nagedacht over het comfort van zijn woning en zijn energiefactuur. Kers op de taart: hij gaat de EPC-score van zijn huis verbeteren!

Maar waarom niet nog een stap verder gaan, door ook te kiezen voor een thuisbatterij? 

Volgens Tom is de verhouding tussen de aankoopprijs en het rendement op de investering op dit moment nog niet voldoende. Hij zet het op de planning voor over een paar jaar. 

Wie in Vlaanderen woont, kan voor dergelijke toestellen tot eind 2024 een premie aanvragen bij het Departement Leefmilieu. In het Waals Gewest worden er daarentegen geen premies toegekend voor thuisbatterijen.

We willen het in ieder geval hier al hebben over dit nieuwe systeem voor de opslag van overtollige productie van uw zonnepanelen, waarbij de thuisbatterij wordt ingeschakeld als uw zonnepanelen niet voldoende energie produceren.

Uw teller: vooruitdraaiend of terugdraaiend? 

In Vlaanderen wordt er voor eigenaars van zonnepanelen uitgerust met een digitale meter, een nieuw tariefsysteem toegepast dat gebaseerd is op het reële elektriciteitsverbruik dat van het net komt.

In Brussel krijgen eigenaars sinds november 2021 groenestroomcertificaten, maar kunnen ze geen gebruik meer maken van de terugdraaiende teller voor het energiegedeelte.

In Wallonië moeten eigenaars met een terugdraaiende teller het prosumententarief betalen. Dit tarief wordt momenteel gecompenseerd met een premie. Er is ook een premie van het Waals Gewest voor het veranderen van de meter.

Zei u iets over premies?

Hoewel de overheden de aantrekkelijkheid van zonnepanelen verminderen door de premies en subsidies te verminderen, is de plaatsing van zonnepanelen toch het overwegen waard met het oog op uw energieonafhankelijkheid en de verlaging van uw factuur.

Meer info over de premies:

Btw verlaagd tot 6% voor huizen van minder dan 10 jaar oud! 

De overheid helpt u ook een handje bij de installatie van zonnepanelen, maar ook van warmtepompen en zonneboilers. 

Ze voorziet in een verlaging van de btw van 21% naar 6% voor huizen die minder dan 10 jaar oud zijn. Ook nieuwbouw of een na sloop opnieuw gebouwd huis zijn dus inbegrepen.

De verlaging geldt van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 en is gebonden aan bepaalde voorwaarden. Raadpleeg hiervoor de website van de FOD Financiën. 

Het verlaagde btw-tarief was al van kracht voor oudere woningen.

Nu al in zonnepanelen investeren of toch nog even wachten?

Doe zoals Tom. Denk er rustig over na en raadpleeg verschillende leveranciers en betrouwbare sites met informatie.

Voor de financiering is Tom ervan uitgegaan dat de maandelijkse kredietlast momenteel gelijk is aan de winst van de kosten op elektriciteit. 

Een simulatie kost u helemaal niks!

Bereken uw maandelijkse aflossing voor een groene lening voor energiebesparende renovatiewerken.

U woont in het Vlaams Gewest en wilt een appartement of huis kopen om het volledig te renoveren of het af te breken en opnieuw op te bouwen, rekening houdend met de milieuvereisten? In dat geval kunt u, onder bepaalde voorwaarden, een renteloze renovatielening aanvragen. Met dit nieuwe stelsel kunt u tot 60.000 euro lenen en rentesubsidies genieten voor uw renovatieproject.

Hebt u nog vragen of wilt u graag meer informatie om uw thuis nog comfortabeler en milieuvriendelijker te maken, neem dan contact op met uw bankagent.

Thuis energie besparen dankzij de tips in deze artikelen

Let op, geld lenen kost ook geld.

De renovatielening of groene lening kan een lening op afbetaling zijn, onderworpen aan de wetgeving op het consumentenkrediet, of een hypothecair krediet met een onroerende bestemming.

Kredietgever: AXA Bank Belgium nv maakt deel uit van de Crelan Groep

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder

Maak een afspraak bij uw AXA Bankagent