Belastingvoordeel voor hypothecaire leningen: de evolutie van de woonbonus

Wonen Fiscaliteit Lenen – 14 november 2019

Wanneer u een hypothecaire lening afsluit om uw eigen woning te kunnen kopen of bouwen, dan kreeg u tot voor kort een fiscaal voordeel in de vorm van een woonbonus. Tot voor kort, want na Brussel gaat nu ook Vlaanderen binnenkort – vanaf 1 januari 2020 - de woonbonus afschaffen. In Wallonië werd de woonbonus in 2016 vervangen door een ander systeem: de wooncheque of chèque habitat. Is de woonbonus nu helemaal dood en begraven? Wij zetten voor u alles even op een rij.

De woonbonus: een uitdovend fiscaal voordeel

fiscaal voordeel hypothecaire lening 
Op hypothecaire kredieten voor de eigen woning die werden afgesloten toen het stelsel van de woonbonus (onder de één of andere vorm) nog in voege was, wordt het fiscaal voordeel wel nog toegekend.

Vroeger was de fiscaliteit van woonkredieten een federale materie. De berekening van het belastingvoordeel gebeurde in alle gewesten met een veralgemeende fiscale korf: de woonbonus. Maar sinds midden 2014 valt de fiscaliteit van hypothecaire kredieten onder de bevoegdheid van de gewesten en nu past elk gewest zijn eigen regels toe.

In Vlaanderen wordt de woonbonus op 1 januari 2020 afgeschaft. In de plaats krijgt u een verlaging van de registratierechten die u moet betalen bij de aankoop van uw woning. In Brussel werd de woonbonus al op 1 januari 2017 afgeschaft en vervangen door een hogere vrijstelling op de registratierechten. Wallonië voerde begin 2016 een nieuw systeem in: de wooncheque.

Op hypothecaire kredieten voor de eigen woning die werden afgesloten toen het stelsel van de woonbonus (onder de één of andere vorm) nog in voege was, wordt het fiscaal voordeel wel nog toegekend.

 De federale overheid blijft ook bevoegd voor ‘andere’ woningen, woningen bestemd voor verhuur of tweede verblijven. Daar kan men op federaal vlak een fiscale aftrek verkrijgen in het kader van het langetermijnsparen of voor de op het krediet betaalde intresten.

Welke voorwaarden moeten zijn vervuld voor de woonbonus?

Om in aanmerking te komen voor de woonbonus of wooncheque, moet het hypothecair krediet:

  • gewaarborgd zijn door een inschrijving bij een hypotheekkantoor: de zogenaamde hypothecaire inschrijving
  • dienen voor het verwerven of behouden van een in België gelegen eigen - en in Wallonië enige - woning
  • een looptijd hebben van minimum 10 jaar

Wat kunt u allemaal inbrengen bij de woonbonus?

Naast de aflossingen van een hypothecair krediet kunt u eventueel ook  de premies van de schuldsaldoverzekering die de terugbetaling van het krediet waarborgt, fiscaal aftrekken in het kader van de woonbonus. Maar in de meeste gevallen is de korf voor de woonbonus al volledig gevuld met de hypothecaire aflossingen en intresten en kunt u niet ook nog eens de premies van de schuldsaldoverzekering fiscaal benutten.

Enkel voor woonkredieten afgesloten voor het einde van 2019, kunt u - als u nog in aanmerking komt voor de woonbonus - voor het eerste jaar de fiscale aftrek maximaliseren door de schuldsaldoverzekering te betalen met een eenmalige premie en die integraal in te brengen. Maar er zijn redenen om de schuldsaldoverzekering niet fiscaal af te trekken. 

Meer informatie over de fiscale aftrek van hypothecaire kredieten

Hebt u plannen voor de bouw of de aankoop van een woning?

Maak een simulatie van de hypothecaire lening of vraag advies aan uw bankagent.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Zonnepanelen: terug van (nooit) weggeweest

Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.

Lees verder