Beleggen en sparen: wat is er nieuw in 2019?

Vermogen Beleggen Pensioen – 16 januari 2019

Een nieuw jaar betekent vaak ook de invoering van andere nieuwigheden. Ook voor uw geld. Dit is wat u moet onthouden van de belangrijkste veranderingen in 2019 als u belegt of spaart.

beleggen en sparen: wat is er nieuw in 2019 
Pensioensparen, spaarrekeningen, schenkingen, dividenden, duurzame financiële producten.... nieuw in 2019.

Pensioensparen: twee geïndexeerde plafonds

De geïndexeerde plafonds voor pensioensparen bedragen 980 en 1260 euro in 2019.

Daarmee geniet u een belastingvoordeel in de vorm van een belastingvermindering van respectievelijk 30% en 25% (294 of 315 euro). Dat zijn de bedragen die van toepassing zijn voor de inkomsten van 2019 (aanslagjaar 2020).

Belangrijk: de fiscale behandeling hangt af van ieders individuele situatie en is onderhevig aan mogelijke veranderingen in de toekomst.

Lees ook: Pensioensparen: hoe jonger je ermee start, hoe beter!

Gereglementeerde spaarrekening: vrijgesteld bedrag geïndexeerd

Het plafond voor het niet betalen van onroerende voorheffing op de rente op uw gereglementeerde spaarrekening, stijgt met 20 euro tot 980 euro per belastingplichtige. Voor gehuwden en wettelijk samenwonenden bedraagt het nieuwe plafond 1960 euro. Voor grotere rentes bedraagt de voorheffing 15%.

De vrijstelling van dividend stijgt van 640 naar 800 euro

De eerste 800 euro aan dividenden zijn vrijgesteld van roerende voorheffing. U moet die zelf aanvragen in uw belastingaangifte van 2020 (inkomsten 2019).

Toekomstige kwaliteitsnorm voor duurzame financiële producten

Het is belangrijk om te weten wat er precies in uw beleggingsportefeuille zit. Temeer wanneer die duurzame financiële producten bevat (bijvoorbeeld ethische of duurzame beleggingsfondsen), waar vandaag de dag veel vraag naar is.

In de loop van 2019 zal een duurzaamheidslabel worden toegekend aan duurzame financiële producten die voldoen aan een kwaliteitsnorm.

AXA Investment Managers, de beheerder van de beleggingsfondsen waarop u via AXA Bank kunt intekenen, biedt al twee fondsen aan met het duurzaamheidspaspoort van Febelfin en introduceert in 2019 nieuwe aanvragen voor andere fondsen.

Met dit paspoort kunt u nagaan hoe uw beleggingen voldoen aan het begrip "duurzaamheid" en beoordelen of ze in overeenstemming zijn met uw persoonlijke overtuigingen.

We komen later op dit label terug. Lees intussen: AXA Investment Managers in de top 10 van Europese duurzame vermogensbeheerders.

Schenking: oud of nieuw erfrecht? Wacht niet te lang!

Het nieuwe erfrecht ging in voege op 1 september 2018. Kort samengevat geeft deze hervorming u onder andere meer vrijheid om uw erfenis zelf te regelen. De nieuwe wet uniformiseert ook de waarderingsmethode van zowel roerende als onroerende goederen en de regels m.b.t. de inbreng of inkorting van schenkingen.

Aangezien dit nieuwe erfrecht ook betrekking heeft op eerdere schenkingen (dus van voor 1 september 2018), kunnen er onder meer onbedoelde gevolgen ontstaan, bijvoorbeeld bij de verdeling onder de begunstigden.

De wetgever heeft daarom een overgangsperiode voorzien tot 31 augustus 2019. Zo kunnen schenkingen die plaatsvonden vóór de inwerkingtreding van het nieuwe erfrecht, nog volgens de oude regels worden geregeld. U moet daarvoor een uitdrukkelijk verzoek indienen bij uw notaris vóór 31 augustus 2019. Zoniet kunnen uw kinderen mogelijk een ander bedrag erven dan wat u in gedachten had.

Lees ook: Wat verandert er in het erfrecht?

Meer weten?

als u vragen hebt over deze wijzigingen of over uw huidige en toekomstige portefeuille.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent