Bedrijfspand kopen of huren: wat zijn de voor- en nadelen?

Groeien is uitbreiden Bedrijf in groei Professioneel krediet – 13 februari 2017

Als ondernemer hebt u ruimte nodig om uw eigen zaak uit te bouwen. Gaat u die ruimte kopen of huren? Beiden hebben zo hun voor-  en nadelen. U ontdekt ze hier. 

 

bedrijfspand kopen of huren
Gaat u een ruimte kopen of huren? Beiden hebben zo hun voor-en nadelen.

Bedrijfspand huren? 

1. Flexibel binnen de huurtermijn

Want u weet niet wat de toekomst brengt. De zaken kunnen tegen alle verwachtingen zeer goed gaan. Net zoals het onverwacht wat minder kan gaan. Misschien zult u een periode moeten overbruggen. Misschien wilt u verschillende locaties uitproberen. En wilt u graag met zo weinig mogelijk risico starten. Gaat u een bedrijfspand huren, dan hangt u in principe alleen vast aan uw huurtermijn.

2. Geen onverwachte kosten
Het grote voordeel van huren: u hoeft geen extra budget te voorzien voor onvoorziene kosten. Als de boiler vervangen moet worden. Of als er plots een lek is. Of de ramen zijn aan vervanging toe. Gaat u een bedrijfspand huren, dan moet u niet opdraaien voor deze kosten. De eigenaar van uw bedrijfsruimte lost dit voor u op. Gelukkig maar, want als startende ondernemer heeft u andere kosten aan uw hoofd. 

3. Minder risico, minder winst
Als u uw bedrijfspand huurt, neemt u minder risico. Wie minder risico neemt, bouwt uiteraard minder op. En daarmee benoemen we meteen het voordeel van een bedrijfspand kopen. Op het einde van de rit hebt uw bedrijfsruimte betaald, meer niet. Uiteraard kunt u wel een deel van huur inbrengen als onkost.

Bedrijfspand kopen? 

1. U hebt zekerheid
Huren om te testen of de markt klaar is voor uw product of dienst, is één ding. Maar houdt in uw achterhoofd dat u geen zekerheid hebt over hoelang u kunt blijven. Als de zaken goed gaan, wilt u niet voor verrassingen komen te staan. Wat als het pand plots verkocht wordt, en de nieuwe eigenaar heeft een andere bestemming voor ogen? Als u gaat kopen, hebt u de zekerheid dat u actief kunt blijven, tot u het zelf wilt. 
 
2. U beslist over de bedrijfsruimte
Wilt u de indeling van de wachtzaal aanpassen? Een complex bijbouwen? Of de kleedkamers helemaal in uw trendkleur van het seizoen schilderen. Of een extra verdieping voor de boekhouding bijbouwen? Als eigenaar hebt u geen toestemming nodig van de huisbaas.  

3. Uw fiscaal voordeel
Gaan de zaken goed, tot zeer goed? Dan kunnen kosten welkom zijn om minder belastingen te betalen. Gaat u een bedrijfsruimte kopen? Dan kunt u kosten inbrengen zoals: het gebouw zelf als onroerend goed, de onroerende voorheffing en de intrest van uw professioneel krediet.  Net zoals alle kosten voor onderhoud en herstellingen. Doe er uw fiscaal voordeel mee! 

Als uw beslissing meer naar kopen neigt, dan is ons professioneel krediet misschien iets voor u? Raadpleeg onze checklist hier.  

 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan