Bedrijfspand kopen of huren: wat zijn de voor- en nadelen?

Groeien is uitbreiden Bedrijf in groei Professioneel krediet – 13 februari 2017

Als ondernemer hebt u ruimte nodig om uw eigen zaak uit te bouwen. Gaat u die ruimte kopen of huren? Beiden hebben zo hun voor-  en nadelen. U ontdekt ze hier. 

Bedrijfspand huren? 

bedrijfspand kopen of huren
Gaat u een ruimte kopen of huren? Beiden hebben zo hun voor-en nadelen.

1. Flexibel binnen de huurtermijn

Want u weet niet wat de toekomst brengt. De zaken kunnen tegen alle verwachtingen zeer goed gaan. Net zoals het onverwacht wat minder kan gaan. Misschien zult u een periode moeten overbruggen. Misschien wilt u verschillende locaties uitproberen. En wilt u graag met zo weinig mogelijk risico starten. Gaat u een bedrijfspand huren, dan hangt u in principe alleen vast aan uw huurtermijn.

2. Geen onverwachte kosten

Het grote voordeel van huren: u hoeft geen extra budget te voorzien voor onvoorziene kosten. Als de boiler vervangen moet worden. Of als er plots een lek is. Of de ramen zijn aan vervanging toe. Gaat u een bedrijfspand huren, dan moet u niet opdraaien voor deze kosten. De eigenaar van uw bedrijfsruimte lost dit voor u op. Gelukkig maar, want als startende ondernemer heeft u andere kosten aan uw hoofd. 

3. Minder risico, minder winst

Als u uw bedrijfspand huurt, neemt u minder risico. Wie minder risico neemt, bouwt uiteraard minder op. En daarmee benoemen we meteen het voordeel van een bedrijfspand kopen. Op het einde van de rit hebt uw bedrijfsruimte betaald, meer niet. Uiteraard kunt u wel een deel van huur inbrengen als onkost.

Bedrijfspand kopen? 

1. U hebt zekerheid

Huren om te testen of de markt klaar is voor uw product of dienst, is één ding. Maar houdt in uw achterhoofd dat u geen zekerheid hebt over hoelang u kunt blijven. Als de zaken goed gaan, wilt u niet voor verrassingen komen te staan. Wat als het pand plots verkocht wordt, en de nieuwe eigenaar heeft een andere bestemming voor ogen? Als u gaat kopen, hebt u de zekerheid dat u actief kunt blijven, tot u het zelf wilt. 

2. U beslist over de bedrijfsruimte

Wilt u de indeling van de wachtzaal aanpassen? Een complex bijbouwen? Of de kleedkamers helemaal in uw trendkleur van het seizoen schilderen. Of een extra verdieping voor de boekhouding bijbouwen? Als eigenaar hebt u geen toestemming nodig van de huisbaas.  

3. Uw fiscaal voordeel

Gaan de zaken goed, tot zeer goed? Dan kunnen kosten welkom zijn om minder belastingen te betalen. Gaat u een bedrijfsruimte kopen? Dan kunt u kosten inbrengen zoals: het gebouw zelf als onroerend goed, de onroerende voorheffing en de intrest van uw professioneel krediet.  Net zoals alle kosten voor onderhoud en herstellingen. Doe er uw fiscaal voordeel mee! 

Als uw beslissing meer naar kopen neigt, dan is ons professioneel krediet misschien iets voor u? Raadpleeg onze checklist hier.  

Ook lezen: 

Een bedrijfspand kopen of renoveren: check! 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Voor elk plan een professioneel krediet

U wilt dat de zaken blijven draaien. En als zelfstandige weet u als geen ander dat het belangrijk is om genoeg financiële ruimte te hebben. Een lening voor zelfstandigen of professioneel krediet geeft u die nodige ruimte. Om te investeren. En om te groeien.

Lees verder

Barst uw onderneming uit haar voegen?

Hebt u te weinig ruimte voor stockage of is uw praktijkruimte is nogal krap? Tijd om uit te breiden! U kunt uw bestaande gebouw renoveren, of op zoek gaan naar een andere werkplek. Maar hebt u al nagedacht over de financiering van uw nieuwe bedrijfsruimte?

Lees verder

Slim lenen en uw onderneming laten groeien

Als zelfstandige in hart en nieren hebt u hard gewerkt om uw onderneming op te bouwen en succesvol te ontwikkelen. Maar wat als uw bedrijf stilaan uit zijn voegen barst? U hebt stockageproblemen of de werkruimte is te krap geworden. Er is misschien meer personeel in dienst? Kortom, u hebt nood aan een uitbreiding. Een uitbreiding op de actuele vestigingsplaats is niet altijd mogelijk: plaatsgebrek, regels op het vlak van ruimtelijke ordening of milieu of andere redenen kunnen dat verhinderen. Een nieuwe locatie kan dan een uitkomst bieden.

Lees verder