Nu de risicoloze rente een dieptepunt heeft bereikt, hebt u zich misschien al afgevraagd hoe u uw slapende spaarcenten weer tot leven kunt wekken. Anno 2021 volstaat het rendement op uw spaarrekening immers zelfs niet meer om de inflatie bij te benen. De stap zetten naar beleggen kan uitkomst bieden. Maar hoe gaat u dan om met risico en rendement? Een gouden tip: kies een belegging die beantwoordt aan uw plannen en doelen. Met het juiste evenwicht komt u nooit bedrogen uit.
Beurzen bezorgen reële return
Uw bankagent kan u helpen om uw plannen en doelen in kaart te brengen aan de hand van een financiële check up.
Historisch onderzoek over beleggingsrendementen in de V.S. laat aan duidelijkheid niet te wensen over: tussen 1802 en 2013 zette de toonaangevende Amerikaanse beursindex gemiddeld een reële return van 6,7 % per jaar neer, terwijl het rendement van een portefeuille met risicoloze korte termijntegoeden over diezelfde periode slechts 2,7 % bedroeg.
Dichter bij huis vertelt onze Belgische beursindex – de zogenaamde Bel-20 – een gelijkaardig verhaal. De Bel-20, in 1991 boven de doopvont gehouden met een startwaarde van 1.000 punten, bereikte op 30 jaar tijd met ups en downs een waarde van 4.169 punten op 16 december 2021. Dat komt overeen met een koerswinst van gemiddeld 4,71 procent per jaar (bron: Euronext). Worden ook de uitbetaalde dividenden in rekening gebracht dan ligt de gemiddelde return van de Bel-20 zelfs boven 8 % per jaar. Deze cijfers staan in schril contrast met het rendement van spaarrekeningen, dat op het laagste peil staat van de laatste drie decennia.
De toekomst is niet te vatten
Beleggingsresultaten uit het verleden bieden echter geen garanties voor de toekomst. Bovendien mag u ook de risico’s van de beurs niet uit het oog verliezen. Misschien herinnert u zich nog de beurscrash van 2008 of de koerstuimelingen na 9/11. Als u wilt profiteren van de mooie rendementsperspectieven van de financiële markten, dan moet u er op korte termijn soms ook heel wat koersschommelingen bij nemen.
Maar wanneer u de onderstaande basisprincipes voor ogen houdt, dan hoeven de grillen van de beurs u niet uit uw slaap te houden. Sterker nog: als u het verstandig aanpakt, kunt u zelfs de volatiliteit in uw voordeel laten spelen.
Eerste basisprincipe: beleg op lange termijn
Na iedere periode van dalende koersen – ook wel eens een berenmarkt genoemd – volgt vroeg of laat een heropleving, of in het beursjargon: een stierenmarkt. Zo werden in het verleden zelfs de zwaarste verliezen altijd weer goed gemaakt. Een voldoende lange tijdshorizon is de eerste sleutel tot succes op de beurs.
Tweede basisprincipe: beleg gespreid in de tijd
Door uw instap in de markt te spreiden in de tijd laat u de volatiliteit in uw voordeel spelen. Dat biedt u tijdens koersdips de mogelijkheid om bij te kopen tegen lagere koersen. Daar profiteert u van als de koersen na verloop van tijd weer herstellen.
Uw voordelen in het kort
U hoeft zich niet te bekommeren over het juiste instapmoment om te beleggen.
U laat zich minder leiden door uw emoties.
Uw rendementen worden gelijkmatig gespreid in de tijd.
Gespreid beleggen in fondsen kan via een beleggingsplan, al vanaf 25 euro per maand. Wenst u éénmalig een groter bedrag te beleggen, spreid dan uw instap over enkele maanden.
Derde basisprincipe: zorg voor spreiding in uw portefeuille
Om een hoger rendement te halen, moet u bereid zijn om risico te nemen. Daar kunt u niet buiten, want risico en rendement gaan hand in hand. Maar dat risico moet wel in overeenstemming zijn met uw beleggersprofiel, uw doelen en uw verwachtingen. Laat daarom uw beleggingen aansluiten op uw plannen en doelen. Uw bankagent kan u helpen om die in kaart te brengen aan de hand van een financiële check up.
Uw beleggingen spreiden, levert meer dan één voordeel: u belegt in verschillende aandelen en obligaties, maar ook in verschillende regio’s en sectoren. U beperkt dus het risico omdat de opbrengst van uw belegging niet afhangt van de opbrengst van een aandeel, een obligatie of een specifieke regio of sector.
Voorzie steeds een buffer voor onverwachte uitgaven en kies voor korte termijndoelen eerder vastrentende beleggingen. Zorg binnen de risicocomponent van uw portefeuille ook voor voldoende spreiding om schokken op te vangen als de beurzen even een duik nemen. En dat is net het grote voordeel van beleggingsfondsen: daarmee stapt u meteen in een ruim gediversifieerde portefeuille.
Drie principes, een drieledig aanbod bij AXA Bank
Beleggen kan u helpen om uw plannen te verwezenlijken. Wij bieden u drie oplossingen:
Een nieuw jaar brengt goede voornemens met zich mee. Misschien denkt u dan al snel aan meer sporten, maar hebt u ook al eens nagedacht over hoe u uw spaargeld topfit krijgt? Over hoe u die droom wil waarmaken van een zorgeloos pensioen, een duwtje in de rug voor de (klein)kinderen, een verbouwing, of een appartement aan zee? Dankzij de hogere rentes levert sparen vanaf nu meer op, maar als u de hoge inflatie écht wilt verslaan, moet u denken aan beleggen. Mooi meegenomen: bij AXA Bank kan beleggen al voor kleine bedragen. Het is zo simpel dat u dit goede voornemen alvast wél makkelijk volhoudt.
Staat al uw spaargeld op dezelfde rekening? Dan zou u dat best opsplitsen in een deel dat u nodig hebt als financiële reserve voor onverwachte of geplande uitgaven en de rest. Die bedragen plaatst u dan op verschillende spaarrekeningen. Hoe gaat u te werk?
Na maanden van nagelbijten en zenuwachtig op de stoel schuiven, konden beleggers wat ontspannen in de laatste weken van 2022, en bij het inzetten van het nieuwe jaar. Doorheen de donkere wolken die zich sinds de late zomer boven de wereldeconomie hadden samengepakt, boorden zich de eerste lichtstralen, en voor we het goed en wel beseften was een beursrally realiteit geworden. Maar is die ook op stevige fundamenten gebouwd?
Bent u van plan om in te stappen in een beleggingsfonds uit het aanbod van AXA Bank? Dan ontvangt u bij het beleggingsgesprek wettelijke documenten zoals het prospectus en een document met essentiële beleggersinformatie. Sinds begin dit jaar bevat dat document veel meer informatie en bestaat het uit drie pagina’s in plaats van twee. Met ook een andere naam: KID, wat staat voor Key Information Document of Essentieel informatiedocument. Waarom een nieuw document en waarin ligt het voordeel voor u, als belegger?
In vergelijking met het turbulente voorbije jaar dient 2023 zich heel wat optimistischer aan. De oorlog woedt nog steeds. De inflatie heeft slechts een bescheiden knikje gemaakt, maar de verwachting is dat dit jaar een jaar wordt van nog steeds hoge, maar dalende inflatie en dat in 2024-2025 de terugkeer richting 2% wordt ingezet. Een optimistische voorspelling of een realistisch scenario? In ieder geval een opportuniteit voor wie bereid is beredeneerde risico’s te nemen.