Sparen of beleggen? Eerst sparen, dan beleggen!

Vermogen Beleggen Sparen – 16 augustus 2022

Wilt u starten met beleggen? Zorg er dan eerst voor dat u een veilige geldreserve voor noodgevallen achter de hand hebt. En misschien hebt u nog specifieke plannen waarvoor u ook graag wat geld aan de kant zou zetten. Hoe pakt u het aan om dat allemaal in goede banen te leiden? En welke spaar- en beleggingsformules zijn geschikt voor uw plannen op korte, middellange en lange termijn?

sparen of beleggen
Wat betekent een hoger rendement voor uw spaargeld? Op axabank.be/beleggen vindt u een handige simulatietool waarmee u zelf aan de slag kunt.

Zorg voor een solide spaarreserve

Een spaarpot van minimaal 10.000 euro als ijzeren spaarreserve zou u toch steeds moeten aanhouden vooraleer u aan beleggen denkt. 
Natuurlijk is uw spaarreserve persoonlijk. Afhankelijk van uw familiale situatie, of u al dan niet een lening hebt om af te betalen, of u een eigen auto hebt, … zijn allemaal factoren die uw optimale geldreserve mee bepalen. 

Een klassieke spaarrekening is hiervoor de geknipte spaarformule. De vlotte opvraagbaarheid, afwezigheid van kosten en fiscale vrijstelling van roerende voorheffing op de intresten tot een bepaald plafond zorgen ervoor dat u te allen tijde kosteloos aan uw geld kunt.
 

Beleggen met fiscaal voordeel in een pensioenspaarfonds

Als u met haalbare spaarinspanningen een mooi spaarpotje wilt opbouwen voor later, dan is pensioensparen iets voor u. En daarvoor geldt: vroeg begonnen, is half gewonnen. Want hoe vroeger u start met pensioensparen, hoe sterker het sneeuwbaleffect van rente op rente zijn werk kan doen. Zo kunnen jongeren die beginnen te werken en meteen starten met pensioensparen, een mooie spaarpot opbouwen voor later.

Omdat de overheid de opbouw van een aanvullend pensioen wil aanmoedigen, kent ze op stortingen in het kader van pensioensparen een belastingvermindering toe.

Het maximum dat in aanmerking komt voor dit fiscale cadeautje, bedraagt in 2022 990 euro (fiscaal voordeel van 30%) of 1.270 euro (fiscaal voordeel van 25%). Via de belastingvermindering voor het pensioensparen recupereert u daarvan dus 297 euro of 317,50 euro. Welke maximum bedrag kiezen?

Opgelet: de fiscale behandeling hangt af van de individuele situatie van elke persoon en kan evolueren in de toekomst.

Doelsparen of doelbeleggen voor de middellange termijn

Hoopt u om over afzienbare tijd een huis te kopen of hebt u plannen voor de aanschaf van een nieuwe auto? Of denkt u op middellange termijn geld nodig te hebben voor andere zaken? Mijd het dan om al te veel risico te nemen met het geld dat u hiervoor opzijzet. Risicoarme spaar- en beleggingsproducten zijn ideaal als u een tijdshorizon van maximaal 5 jaar voor ogen hebt. Naast spaar- en termijnrekeningen en notes met volledige of gedeeltelijke kapitaalbescherming zijn eventueel ook gemengde fondsen met laag risico hiervoor geschikt.

Beleg het geld dat u voor lange tijd niet nodig hebt

Streeft u naar een aantrekkelijk rendement op lange termijn? Laat uw geld dan niet volledig staan op een spaarrekening, maar investeer het in een evenwichtige beleggingsportefeuille. Uw beleggingsgeld is het spaargeld dat u niet op korte of middellange termijn onmiddellijk beschikbaar wilt houden, maar dat u gedurende een lange periode kunt missen. Laat u leiden door uw persoonlijk beleggersprofiel om de beleggingsmix te vinden, afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie, uw doelen, kennis en ervaring in beleggingen. Uw AXA Bankagent is opgeleid om u hierbij gepast te adviseren. Hier geldt hetzelfde principe als bij pensioensparen. Hoe vroeger hoe start, hoe sterker het sneeuwbaleffect op uw rendement.

Wat zou een beleggingsplan voor uw spaargeld kunnen betekenen? Wellicht een hoger rendement?

Beleggen kan ook via een beleggingsplan, voor kleine bedragen, bijvoorbeeld 25 euro per maand. Wilt u graag becijferen hoeveel zo’n maandelijks beleggingsplan u op termijn kan opleveren? Hier vindt u een handige simulatietool waarmee u zelf aan de slag kunt. Kies zelf uw maandelijks bedrag dat u wilt beleggen, stel een verwacht rendementspercentage in en de simulatietool doet de rest.

Let op: dit artikel vormt geen beleggingsadvies in de zin van het financieel recht.

Let op: waarschuwing voor risico’s en kosten verbonden aan beleggen. Tip om vooraleer te beleggen steeds alle documentatie te lezen die AXA Bank ter beschikking stelt.

Lees ook

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Goede voornemens voor uw geld: zo krijgt u uw spaarcenten in topconditie

Een nieuw jaar brengt goede voornemens met zich mee. Misschien denkt u dan al snel aan meer sporten, maar hebt u ook al eens nagedacht over hoe u uw spaargeld topfit krijgt? Over hoe u die droom wil waarmaken van een zorgeloos pensioen, een duwtje in de rug voor de (klein)kinderen, een verbouwing, of een appartement aan zee? Dankzij de hogere rentes levert sparen vanaf nu meer op, maar als u de hoge inflatie écht wilt verslaan, moet u denken aan beleggen. Mooi meegenomen: bij AXA Bank kan beleggen al voor kleine bedragen. Het is zo simpel dat u dit goede voornemen alvast wél makkelijk volhoudt.

Lees verder

Uw spaargeld splitsen brengt op

Staat al uw spaargeld op dezelfde rekening? Dan zou u dat best opsplitsen in een deel dat u nodig hebt als financiële reserve voor onverwachte of geplande uitgaven en de rest. Die bedragen plaatst u dan op verschillende spaarrekeningen. Hoe gaat u te werk?

Lees verder

Macro-economie: een vroege lente voor de wereldeconomie?

Na maanden van nagelbijten en zenuwachtig op de stoel schuiven, konden beleggers wat ontspannen in de laatste weken van 2022, en bij het inzetten van het nieuwe jaar. Doorheen de donkere wolken die zich sinds de late zomer boven de wereldeconomie hadden samengepakt, boorden zich de eerste lichtstralen, en voor we het goed en wel beseften was een beursrally realiteit geworden. Maar is die ook op stevige fundamenten gebouwd?

Lees verder

Essentiële beleggersinformatie in een nieuw jasje: KIID wordt KID

Bent u van plan om in te stappen in een beleggingsfonds uit het aanbod van AXA Bank? Dan ontvangt u bij het beleggingsgesprek wettelijke documenten zoals het prospectus en een document met essentiële beleggersinformatie. Sinds begin dit jaar bevat dat document veel meer informatie en bestaat het uit drie pagina’s in plaats van twee. Met ook een andere naam: KID, wat staat voor Key Information Document of Essentieel informatiedocument. Waarom een nieuw document en waarin ligt het voordeel voor u, als belegger?

Lees verder

2023: komen we in rustiger vaarwater na de storm?

In vergelijking met het turbulente voorbije jaar dient 2023 zich heel wat optimistischer aan. De oorlog woedt nog steeds. De inflatie heeft slechts een bescheiden knikje gemaakt, maar de verwachting is dat dit jaar een jaar wordt van nog steeds hoge, maar dalende inflatie en dat in 2024-2025 de terugkeer richting 2% wordt ingezet. Een optimistische voorspelling of een realistisch scenario? In ieder geval een opportuniteit voor wie bereid is beredeneerde risico’s te nemen.

Lees verder

Spreek er uw AXA Bankagent over aan