Als zelfstandige hebt u plannen met uw onderneming. Met een financiering voor uw project hoeft u niet te wachten om uw plannen uit te voeren. Een goede voorbereiding van uw kredietaanvraag is daarom een slimme zet. Bespaar uzelf tijd en neem meteen de nodige documenten mee naar uw AXA Bankkantoor. Met deze checklist kunt u meteen aan de slag!
Waarvoor wilt u lenen?
Lenen voor uw onderneming? Bespaar tijd en neem meteen de juiste documenten mee naar uw bankkantoor.
Een lening aangaan doet u met een bepaald doel. De aankoop van een bedrijfswagen of de renovatie van uw kantoor? Afhankelijk van uw project neemt u de volgende documenten mee:
de aankoop van een wagen of ander materieel
de getekende bestelbon of factuur
de aankoop van onroerend goed
de getekende verkoopovereenkomst
de waardebepaling vruchtgebruik (indien van toepassing)
het EPC-attest
de bouw of verbouwing van onroerend goed
de ondertekende, gedetailleerde kostenraming
de offertes en plannen indien al beschikbaar
indien beschikbaar, het EPC-attest
een overname van een krediet
het kredietcontract gesloten met de huidige kredietverstrekker
de aflossingstabel
het bewijs gevestigde waarborgen
indien beschikbaar, het EPC-attest
de overname van een handelsfonds
de getekende overnameovereenkomst
de waardebepaling van het handelsfonds door bedrijfsrevisor/accountant
de gedetailleerde jaarrekeningen van de laatste 2 boekjaren van de overlater
de bewijzen dat er geen schulden meer zijn van de bevoorrechte partijen (RSZ/ VAT/ Belasting) door de overlater
de aankoop van aandelen
de getekende overnameovereenkomst
de waardebepaling van de aandelen door bedrijfsrevisor/accountant
de gedetailleerde jaarrekeningen van de laatste 2 boekjaren van de overlater
Hoe ziet uw bedrijfsstructuur eruit?
U hebt een weloverwogen keuze gemaakt om uw bedrijf te organiseren volgens een bepaalde structuur. Afhankelijk van deze bedrijfsstructuur hebt u de volgende documenten nodig wanneer u uw kredietaanvraag indient:
voor eenmanszaken
de gedetailleerde exploitatierekeningen van de laatste 2 afgesloten boekjaren
de voorlopige cijfers van het laatste boekjaar
de recentste aanslagbiljetten van de kredietnemers
het bewijs van andere privéinkomsten (vb. beroepsinkomsten medekredietnemer of huurinkomsten)
een overzicht van de reeds lopende kredieten (doel, uitstaand kapitaalsaldo, maandlast, eindvervaldag, gevestigde waarborgen)
uw financieel plan indien u ofwel zelfstandige starter bent, ofwel indien de investering een rendement inhoudt dat cruciaal is voor de toekomst van uw onderneming
Voor vennootschappen (bv, nv, cv & de maatschap)
indien in uw bezit: de gedetailleerde jaarrekeningen van de laatste 2 afgesloten boekjaren
de voorlopige cijfers van het laatste boekjaar
Uw financieel plan indien u ofwel zelfstandige starter bent, ofwel indien de investering een rendement inhoudt dat cruciaal is voor de toekomst van uw onderneming
Hebt u nog vragen?
Neem dan gerust contact op met uw AXA Bankagent.
Bijkomende documenten kunnen altijd worden opgevraagd.
Deze content is niet beschikbaar omwille van uw huidige cookie instellingen. U kan deze hier aanpassen.
Om het economisch klimaat aan te moedigen, heeft de overheid de investeringsaftrek op vaste activa die door kleine ondernemingen worden aangekocht tot 31 december 2022 verhoogd tot 25%. Daardoor wordt investeren in deze activa in 2022 fiscaal interessant voor wie daar ruimte voor heeft. Meer details over de investeringsaftrek en wat de verhoging voor u als ondernemer kan betekenen, ontdekt u in deze blog.
U staat op het punt om in een nieuwe bedrijfswagen te investeren. U hebt het budget bepaald en de fiscale aftrekbaarheid berekend, maar dan blijft er nog één cruciale vraag: hoe betaalt u die nieuwe firmawagen of bestelwagen? Gebruikt u liquide middelen die al beschikbaar zijn in de onderneming, leent u of is het toch beter om dat nieuwe bedrijfsvoertuig te leasen of te renten? En wat is het verschil tussen die drie opties? U ontdekt het in deze blog.
Naast het budget dat u kunt of wilt besteden aan een nieuwe bedrijfswagen voor uw onderneming, is de fiscale aftrekbaarheid een element waar u zeker rekening mee moet houden bij de aankoop van een bedrijfsvoertuig. De CO2-uitstoot is hiervoor het allesbepalende criterium. In deze blog leest u hoe u het aftrekpercentage van uw wagenpark bepaalt.
Is uw bedrijfswagen toe aan vervanging? Hebt u een grotere of een tweede bestelwagen nodig om uw zaak te laten draaien? Of wilt u uw werknemers een salariswagen aanbieden? Voor de aanschaf van een nieuw bedrijfsvoertuig bepaalt u best uw budget op voorhand. Maar hoe pakt u dat aan? Ontdek in deze blog hoeveel u kunt besteden aan een nieuwe bedrijfswagen.
Het gaat u als ondernemer voor de wind en u wilt zich bij een ander bedrijf inkopen of het volledig overnemen. Een vraag die dan in het overnameproces vanzelf naar boven komt: hoe bepaalt u de waarde van die zaak? Er is echter geen eenduidig antwoord. Er bestaan immers verschillende methodes om de overnamewaarde van een bedrijf te bepalen, elk met een andere uitkomst. En onder andere aannames kan één en dezelfde methode zelfs verschillende resultaten opleveren. In deze blog vindt u meer uitleg over de twee meest voorkomende waarderingsmethodes.