Hoe beleggen? Regelmatig

Vermogen Beleggen – 21 maart 2022

Is er een ideaal moment om te beleggen? Dat is de hamvraag voor zowel ervaren als beginnende beleggers. Laten we deze vraag proberen te beantwoorden door verschillende beleggingsoplossingen te bekijken voor wie op zoek is naar potentieel rendement, naast een voldoende grote spaarreserve voor onverwachte uitgaven.

Démarrez votre plan d’investissement d’AXA Banque, déjà à partir de 25 euros.
AXA Bank heeft in haar beleggingsaanbod 3 grote pijlers: beleggen voor kleinere bedragen vanaf 25 euro, middelgrote en grotere bedragen. Met professioneel advies en begeleiding. 

Beleggen zonder emoties

Als u uw gevoelens en niet uw verstand laat spelen bij uw beleggingsbeslissingen, dan kan u dat wel eens een financiële kater opleveren.

In paniek bijvoorbeeld uw beleggingen in een fonds verkopen omdat het even minder goed gaat op de beurs, heeft vaak een averechts resultaat: zeker bij beleggingsfondsen zal het aspect ‘tijd’ ervoor zorgen dat verliesmomenten afgevlakt worden en opgaan in het gemiddeld rendement na bijvoorbeeld 20 jaar.

Gebruik daarom uw verstand in plaats van uw emotie, bijvoorbeeld door maandelijks automatisch een bedrag te beleggen, zonder dat u erover hoeft na te denken.

Wanneer beleggen? Gespreid in de tijd, voor een gerust gemoed

Zo hoog mogelijk verkopen en zo laag mogelijk inkopen? U verdient een pluim als u dat juist kunt voorspellen. Financiële markten zijn immers onvoorspelbaar! Het spreiden van uw beleggingen in de tijd en over verschillende producten is een veiliger alternatief.

Er bestaat dan geen twijfel over wanneer het ‘juiste moment’ is, aangezien u regelmatig een bedrag belegt, bijvoorbeeld elke maand:

  • Wanneer de koersen laag zijn, koopt u met dit vaste bedrag relatief meer aandelen van een fonds.
  • Wanneer de koersen hoog zijn, koopt u minder deelbewijzen van een fonds.

Dankzij dit mechanisme hoeft u niet bang te zijn dat u op het verkeerde moment koopt.

 

Het juiste plan: regelmatig, gespreid en op lange termijn beleggen

Regelmatig beleggen in een fonds, al is het maar een klein bedrag, dat is een goed plan in volatiele markten of voor wie het beheer liever overlaat aan kenners. Uiteraard staat daar een minder sterke winst tegenover wanneer de beurs  opleeft, omdat u op dat moment ook minder grote bedragen hebt belegd (zie vorige paragraaf).

Daarnaast is spreiden over aandelen en obligaties, verschillende sectoren en regio’s een goed plan. Het  zorgt meestal voor een rem op de verliezen in minder gunstige periodes.Bij AXA Bank bieden we fondsen aan die zowel in andelen als in obligaties beleggen.

En beleggen op lange termijn is aanbevolen, want op lange termijn worden slechte beursjaren meestal gecompenseerd door gunstigere periodes.

Bovendien zal het rendement dat beleggen oplevert, zolang u uw belegging aanhoudt, op zijn beurt rendement opleveren. Dit geld voor kapitalisatiefondsen.  

Deze kracht van ‘rente op rente’ kan voor een verrassend sneeuwbaleffect zorgen. En die kracht manifesteert zich pas na verloop van jaren.

 

rente op rente
 

Deze grafiek houdt geen rekening met inflatie, kosten en taksen.

Als u belegt, dan groeit uw kapitaal in normale marktomstandigheden vooral door de combinatie van rendement en looptijd. Er zijn ook risico’s, kosten en taksen aan verbonden. Lees er meer over voordat u belegt.
 

Regelmatig beleggen: een weloverwogen keuze

Gespreid en regelmatig beleggen kan bijvoorbeeld via een beleggingsplan in één of meer fondsen aangeboden door AXA Bank. Al vanaf 25 euro.

Onthou tot slot dat beleggen in de eerste plaats op uw eigen tempo gebeurt, met de steun van uw AXA Bankagent. Hij zal samen met u uw beleggersprofiel bepalen en u informatie verschaffen over de kenmerken, risico's en kosten die gekoppeld zijn aan de fondsen.

Kijk zeker op onze beleggingspagina en doe een simulatie.

Een beleggingsplan openen en regelmatig beleggen kan online via de mobile app of homebanking.

Wenst u begeleiding ? Maak een afspraak met een beleggingsexpert.

Let op: dit artikel bevat geen beleggingsadvies in het kader van het financieel recht.

 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Beleggen op lange termijn: hoe lang duurt lang?

Wie wil beleggen, kan rekenen op raad in overvloed. Zoals: ‘Investeer alleen geld dat u kunt missen’. Of: ‘Beleggen doet u op lange termijn’. Maar hoe lang is die ‘lange termijn’ dan eigenlijk? En hoe vermijdt u dat uw geld jarenlang tot stilstand komt na een dip in de financiële markten? Twee tips om de grillen van de beurzen tegen te gaan.

Lees verder

Conflict in Oekraïne: economie onder druk in april 2022

De oorlog sleept in al zijn gruwelijkheid aan op 2000 kilometer van onze grenzen, met tal van slachtoffers en onnoemelijk menselijk leed. Ook onze economieën hebben te lijden onder dit conflict, en dat weegt met name op het vertrouwen van de Europese huishoudens. De centrale banken zetten een beleid op om de inflatie onder controle te houden. Een blik op de economische wereld in een gespannen context.

Lees verder

Oorlog in Oekraïne: impact op de economie in maart 2022

Het conflict woedt nog volop in Oekraïne. Naast het menselijke drama organiseren de centrale banken en de economische beleidsmakers zich over de hele wereld (met name de Amerikaanse Federal Reserve). De energieprijzen en de inflatie zijn fors gestegen, terwijl het vertrouwen en de consumptie van huishoudens daalt. Met specifieke klemtonen, afhankelijk van de regio. Een analyse.

Lees verder

Wat u moet weten over het wettelijk pensioen en uw pensioenopbouw

De meeste Belgen zijn wel bezig met de opbouw van hun pensioen, maar vreemd genoeg weten er niet veel hoe hoog (of hoe laag) hun wettelijk pensioen dan wel zal zijn. Maar één ding is zeker: dat wettelijk pensioen zou wel eens kunnen tegenvallen en zal niet of nauwelijks volstaan om goed te blijven genieten van het leven. Hoe hoog ligt een gemiddeld pensioen? Hoelang moeten we rondkomen met een pensioenuitkering? En is extra pensioenopbouw noodzakelijk? De cijfers spreken voor zich.

Lees verder

Open uw beleggingsplan
Maak een afspraak met uw bankagent