Is er een ideaal moment om te beleggen? Dat is de hamvraag voor zowel ervaren als beginnende beleggers. Laten we deze vraag proberen te beantwoorden door verschillende beleggingsoplossingen te bekijken voor wie op zoek is naar potentieel rendement, naast een voldoende grote spaarreserve voor onverwachte uitgaven.
Als u uw gevoelens en niet uw verstand laat spelen bij uw beleggingsbeslissingen, dan kan u dat wel eens een financiële kater opleveren.
In paniek bijvoorbeeld uw beleggingen in een fonds verkopen omdat het even minder goed gaat op de beurs, heeft vaak een averechts resultaat: zeker bij beleggingsfondsen zal het aspect ‘tijd’ ervoor zorgen dat verliesmomenten afgevlakt worden en opgaan in het gemiddeld rendement na bijvoorbeeld 20 jaar.
Gebruik daarom uw verstand in plaats van uw emotie, bijvoorbeeld door maandelijks automatisch een bedrag te beleggen, zonder dat u erover hoeft na te denken.
Wanneer beleggen? Gespreid in de tijd en op lange termijn
Zo hoog mogelijk verkopen en zo laag mogelijk inkopen? U verdient een pluim als u dat juist kunt voorspellen. Financiële markten zijn immers onvoorspelbaar. Het spreiden van uw beleggingen in de tijd en over verschillende producten kan een goede oplossing zijn.
Er bestaat dan geen twijfel over wanneer het ‘juiste moment’ is, aangezien u regelmatig een bedrag belegt, bijvoorbeeld elke maand:
Wanneer de koersen laag zijn, koopt u met dit vaste bedrag relatief meer aandelen van een fonds.
Wanneer de koersen hoog zijn, koopt u minder deelbewijzen van een fonds.
Regelmatig beleggen in een fonds, al is het maar een klein bedrag, dat is een goed plan in volatiele markten. En voor wie het beheer liever overlaat aan kenners.
Daarnaast is spreiden over aandelen en obligaties, verschillende sectoren en regio’s een goed plan. Het zorgt meestal voor een rem op de verliezen in minder gunstige periodes. Als u in fondsen belegt, kiest de fondsbeheerder een ruime waaier van aandelen en/of obligaties waarin het fonds belegt en zorgt hij of zij voor het beheer. Bij AXA Bank bieden we fondsen aan die zowel in aandelen als of obligaties of in beide beleggen.
En beleggen op lange termijn is aanbevolen, want op lange termijn worden slechte beursjaren meestal gecompenseerd door gunstigere periodes.
Bovendien zal het rendement dat beleggen oplevert, zolang u uw belegging aanhoudt, op zijn beurt rendement opleveren. Dit geldt voor kapitalisatiefondsen.
Deze kracht van ‘rente op rente’ kan voor een verrassend sneeuwbaleffect zorgen. En die kracht manifesteert zich pas na verloop van jaren.
Deze grafiek houdt geen rekening met inflatie, kosten en taksen.
Als u belegt, dan groeit uw kapitaal in normale marktomstandigheden vooral door de combinatie van rendement en looptijd. Er zijn ook risico’s, kosten en taksen aan verbonden. Lees er meer over voordat u belegt.
Onthou tot slot dat beleggen in de eerste plaats op uw eigen tempo gebeurt, met de steun van uw AXA Bankagent. Hij zal samen met u uw beleggersprofiel bepalen en u informatie verschaffen over de kenmerken, risico's en kosten die gekoppeld zijn aan de fondsen.
Een nieuw jaar brengt goede voornemens met zich mee. Misschien denkt u dan al snel aan meer sporten, maar hebt u ook al eens nagedacht over hoe u uw spaargeld topfit krijgt? Over hoe u die droom wil waarmaken van een zorgeloos pensioen, een duwtje in de rug voor de (klein)kinderen, een verbouwing, of een appartement aan zee? Dankzij de hogere rentes levert sparen vanaf nu meer op, maar als u de hoge inflatie écht wilt verslaan, moet u denken aan beleggen. Mooi meegenomen: bij AXA Bank kan beleggen al voor kleine bedragen. Het is zo simpel dat u dit goede voornemen alvast wél makkelijk volhoudt.
Staat al uw spaargeld op dezelfde rekening? Dan zou u dat best opsplitsen in een deel dat u nodig hebt als financiële reserve voor onverwachte of geplande uitgaven en de rest. Die bedragen plaatst u dan op verschillende spaarrekeningen. Hoe gaat u te werk?
Na maanden van nagelbijten en zenuwachtig op de stoel schuiven, konden beleggers wat ontspannen in de laatste weken van 2022, en bij het inzetten van het nieuwe jaar. Doorheen de donkere wolken die zich sinds de late zomer boven de wereldeconomie hadden samengepakt, boorden zich de eerste lichtstralen, en voor we het goed en wel beseften was een beursrally realiteit geworden. Maar is die ook op stevige fundamenten gebouwd?
Bent u van plan om in te stappen in een beleggingsfonds uit het aanbod van AXA Bank? Dan ontvangt u bij het beleggingsgesprek wettelijke documenten zoals het prospectus en een document met essentiële beleggersinformatie. Sinds begin dit jaar bevat dat document veel meer informatie en bestaat het uit drie pagina’s in plaats van twee. Met ook een andere naam: KID, wat staat voor Key Information Document of Essentieel informatiedocument. Waarom een nieuw document en waarin ligt het voordeel voor u, als belegger?
In vergelijking met het turbulente voorbije jaar dient 2023 zich heel wat optimistischer aan. De oorlog woedt nog steeds. De inflatie heeft slechts een bescheiden knikje gemaakt, maar de verwachting is dat dit jaar een jaar wordt van nog steeds hoge, maar dalende inflatie en dat in 2024-2025 de terugkeer richting 2% wordt ingezet. Een optimistische voorspelling of een realistisch scenario? In ieder geval een opportuniteit voor wie bereid is beredeneerde risico’s te nemen.