Hoe beleggen? Regelmatig

Vermogen Beleggen – 27 juni 2022

Is er een ideaal moment om te beleggen? Dat is de hamvraag voor zowel ervaren als beginnende beleggers. Laten we deze vraag proberen te beantwoorden door verschillende beleggingsoplossingen te bekijken voor wie op zoek is naar potentieel rendement, naast een voldoende grote spaarreserve voor onverwachte uitgaven.

Beleggen zonder emoties

Démarrez votre plan d’investissement d’AXA Banque, déjà à partir de 25 euros.
AXA Bank heeft in haar beleggingsaanbod 3 grote pijlers: beleggen voor kleinere bedragen vanaf 25 euro, middelgrote en grotere bedragen. Met professioneel advies en begeleiding. 

Als u uw gevoelens en niet uw verstand laat spelen bij uw beleggingsbeslissingen, dan kan u dat wel eens een financiële kater opleveren.

In paniek bijvoorbeeld uw beleggingen in een fonds verkopen omdat het even minder goed gaat op de beurs, heeft vaak een averechts resultaat: zeker bij beleggingsfondsen zal het aspect ‘tijd’ ervoor zorgen dat verliesmomenten afgevlakt worden en opgaan in het gemiddeld rendement na bijvoorbeeld 20 jaar.

Gebruik daarom uw verstand in plaats van uw emotie, bijvoorbeeld door maandelijks automatisch een bedrag te beleggen, zonder dat u erover hoeft na te denken.

Wanneer beleggen? Gespreid in de tijd en op lange termijn

Zo hoog mogelijk verkopen en zo laag mogelijk inkopen? U verdient een pluim als u dat juist kunt voorspellen. Financiële markten zijn immers onvoorspelbaar. Het spreiden van uw beleggingen in de tijd en over verschillende producten kan een goede oplossing zijn.

Er bestaat dan geen twijfel over wanneer het ‘juiste moment’ is, aangezien u regelmatig een bedrag belegt, bijvoorbeeld elke maand:

  • Wanneer de koersen laag zijn, koopt u met dit vaste bedrag relatief meer aandelen van een fonds.
  • Wanneer de koersen hoog zijn, koopt u minder deelbewijzen van een fonds.

Regelmatig beleggen in een fonds, al is het maar een klein bedrag, dat is een goed plan in volatiele markten. En voor wie het beheer liever overlaat aan kenners.

Daarnaast is spreiden over aandelen en obligaties, verschillende sectoren en regio’s een goed plan. Het zorgt meestal voor een rem op de verliezen in minder gunstige periodes. Als u in fondsen belegt, kiest de fondsbeheerder een ruime waaier van aandelen en/of obligaties waarin het fonds belegt en zorgt hij of zij voor het beheer. Bij AXA Bank bieden we fondsen aan die zowel in aandelen als of obligaties of in beide beleggen.

En beleggen op lange termijn is aanbevolen, want op lange termijn worden slechte beursjaren meestal gecompenseerd door gunstigere periodes.

Bovendien zal het rendement dat beleggen oplevert, zolang u uw belegging aanhoudt, op zijn beurt rendement opleveren. Dit geldt voor kapitalisatiefondsen.  

Deze kracht van ‘rente op rente’ kan voor een verrassend sneeuwbaleffect zorgen. En die kracht manifesteert zich pas na verloop van jaren.

rente op rente

Deze grafiek houdt geen rekening met inflatie, kosten en taksen.

Als u belegt, dan groeit uw kapitaal in normale marktomstandigheden vooral door de combinatie van rendement en looptijd. Er zijn ook risico’s, kosten en taksen aan verbonden. Lees er meer over voordat u belegt.

Regelmatig beleggen: een weloverwogen keuze

Gespreid en regelmatig beleggen kan bijvoorbeeld via een beleggingsplan in één of meer fondsen aangeboden door AXA Bank. Al vanaf 25 euro.

Onthou tot slot dat beleggen in de eerste plaats op uw eigen tempo gebeurt, met de steun van uw AXA Bankagent. Hij zal samen met u uw beleggersprofiel bepalen en u informatie verschaffen over de kenmerken, risico's en kosten die gekoppeld zijn aan de fondsen.

Kijk zeker op onze beleggingspagina en doe een simulatie.

Een beleggingsplan openen en regelmatig beleggen kan online via de mobile app of homebanking.

Wenst u begeleiding ? Maak een afspraak met een beleggingsexpert.

Let op: dit artikel bevat geen beleggingsadvies in het kader van het financieel recht.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Economische evolutie op wereldschaal: een goed medicijn smaakt altijd bitter

De inflatie blijft zowat overal nieuwe pieken bereiken, maar stilaan verschuift de aandacht van de financiële markten naar het gevaar van een afkoelende economische groei. Vooral de energie-onzekerheid in Europa houdt consumenten en bedrijven in de greep. Na de forse renteverhogingen die de Amerikaanse Federal Reserve al doorvoerde, heeft nu ook de Europese Centrale Bank een eerste stap gezet naar een normalisering van de beleidsrente. Beide centrale banken zullen hun verstrakkende geldbeleid de komende maanden wellicht verderzetten, ondanks de zwakkere groei-indicatoren.

Lees verder

Beleggingen: welke experts bij AXA Bank staan u bij?

Lage rentes op spaarrekeningen, hoge inflatie, uw plannen op middellange en lange termijn, uw pensioen dat u nu al begint te plannen. Er zijn heel wat redenen waarom u een oplossing zoekt om uw kapitaal potentieel te laten aangroeien. Hebt u daarvoor zelf de tijd of de ervaring niet? Beleg via fondsen en vertrouw uw kapitaal toe aan specialisten!

Lees verder

Gerenommeerde fondsenhuizen versterken beleggingsaanbod

AXA Bank biedt al jaren beleggingsoplossingen aan in samenwerking met AXA Investment Managers. We breiden nu ons aanbod uit met een gevarieerde en kwalitatieve selectie van fondsen van de fondsenhuizen Amundi en Econopolis. En da's goed nieuws voor u! U krijgt een ruimere keuze om uw beleggingsportefeuille te spreiden, op het vlak van beheer, maar ook als u de focus wilt leggen op specifieke sectoren of thema's.

Lees verder

Wereldeconomie krijgt het moeilijk in juni 2022

Na maanden van veerkracht, begint de consumptie in de VS te vertragen. Ook de eurozone wordt steeds meer bedreigd en zelfs de dienstensector vertoont tekenen van zwakte. De inflatie heeft (nieuwe) historische hoogtes bereikt. Als gevolg daarvan moest de Fed (Amerikaanse centrale bank) haar belangrijkste rentetarieven in juni met 75 basispunten verhogen, terwijl ook de ECB (Europese Centrale Bank) in juli actie zal ondernemen.

Lees verder

Geen erfbelasting op 150% van de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen

Kinderen die de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen op naam van de langstlevende ouder laten staan, moeten in Vlaanderen voortaan geen erfbelasting meer betalen op deze tegoeden bij het overlijden van die langstlevende ouder. Of deze maatregel ook zal worden overgenomen door de belastingdienst van het Waals en Brussels hoofdstedelijk gewest, valt nog af te wachten.

Lees verder

Open uw beleggingsplan
Maak een afspraak met uw bankagent