Kopen en bouwen in de praktijk: jong gezin zkt. knus huis met tuin

Wonen Lenen Bouwen – 22 april 2016

Omdat ze bij AXA Bank heel wat ervaring hebben met woonleningen en dus ook met alle vragen die een woonproject met zich meebrengt, bracht de bank een gratis bouwgids uit. 68 pagina’s boordevol praktische info, tips, weetjes, ideeën en inspiratie.

Bouwgids
De gratis AXA Bank bouwgids is een onmisbare basis bij elk woonproject. Bestel hem nu!

Leren uit praktijkgevallen met commentaar van experts

Deze bouwgids is vooral heel praktisch opgevat en gaat ervan uit dat wie wil kopen, bouwen, verbouwen of renoveren graag zijn oor te luisteren legt bij andere mensen die recent hetzelfde hebben gedaan. Daarom worden er drie praktijkgevallen beschreven, waarbij wordt vertrokken vanuit heel concrete vragen. Experts zoals de notaris, de architect, de aannemer en de AXA Bankagent geven vervolgens antwoorden en nuttige tips.

Kaat en Sven dromen van een ruime, gezellige gezinswoning

Kaat en Sven
Kaat is 32 en ergotherapeut. Sven is 31 en verpleger op een kinderafdeling.

Burgerlijke staat: ongehuwd, samenwonend

Kinderen: Arthur en Louis, 2 jaar

Gezamenlijk inkomen: 3.671,12 euro netto

Spaarpotje: 25.000 euro

Huidige spaarinspanning per maand: 250 euro

Huidige huur: 600 euro per maand

 

Kaat en Sven dromen van de aankoop van een knus huis met een tuin, 4 slaapkamers en genoeg plaats voor 2 volwassenen en 3 opgroeiende kinderen, want een derde kindje komt er zeker aan.

De vragen van Kaat en Sven

  1. Rekening houdend met ons inkomen en wat financiële hulp van onze ouders, hoe ver kunnen wij met onze centen springen?
  2. We hebben een leuk huis gezien, maar er is werk aan. Hoe weten we of dit huis de renovatie waard is en hoeveel dat zal kosten?

TIP: sponsorende ouders

Uit een enquête van CENTURY 21 Benelux in 2015 blijkt dat veel jonge mensen de hulp van hun ouders nodig hebben om de aankoop van een woning te financieren. 15 tot 25% van het totale aankoopbedrag wordt ‘gesponsord’. Volgens de FOD Financiën heeft dat te maken met het feit dat banken tegenwoordig ongeveer 20% eigen inbreng vragen en dat precies dat bedrag almaar vaker door de ouders wordt geschonken.

Het eerste advies van …

  • de AXA Bankagent

Wacht niet tot u uw droomhuis gevonden hebt, om met ‘de bank’ te gaan praten. Op basis van uw inkomen, uw gezins- en professionele situatie en ambities, kunnen we al een ordegrootte van budget opgeven. Handig weetje bij de zoektocht naar een woning.

  • de architect

Hebt u een interessante woning gezien die wat renovatie vereist, vraag dan een architect om een bezoek aan het huis te brengen. Met zo’n eenmalige opdracht kan hij u vertellen of het huis zijn prijs waard is, welke renovaties er onmiddellijk moeten gebeuren en welke ingrepen eventueel later kunnen. Op basis daarvan kan de architect een ruwe schatting van de kosten maken. Met die gegevens kunt u terug naar de bank om een finale berekening van de lening en de aflossingen te maken.

TIP: allerlei premies voor renovaties

  • Vlaanderen

Enkele premies voor bestaande woningen blijven in Vlaanderen gehandhaafd tot 30 juni 2016. Het gaat over: dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuur- of spouwisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing, de combipremie buitenmuur- of spouwisolatie én hoogrendementsbeglazing, plaatsing van een warmtepomp en/of een zonneboiler.

Bovendien is er een nieuwe renovatiepremie voor structurele elementen van de woning, het dak, het buitenschrijnwerk en technische installaties.

Meer info over premies in Vlaanderen:

Er zijn ook premies te verkrijgen bij de netbeheerders.

  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In 2016 krijgt u premies voor: energieaudit en studie, dak-, vloer- en buitenmuurisolatie, superisolerende beglazing, efficiënte mechanische ventilatie, condenserende verwarmingsketel op gas, krachtige convectoren, temperatuurregeling, warmtepomp voor verwarming en/of sanitair water, zonneboiler.

Meer info over premies in Brussel :

Ook hier zijn er premies te verkrijgen bij de netbeheerders. 

  • Wallonië

Denkt u momenteel aan een hypothecair krediet?

Doe dan even een simulatie, dan hebt u meteen beter zicht op wat dat maandelijks voor uw budget betekent. En natuurlijk kunt u ook een simulatie doen voor een renovatielening. 

En bestel zeker de gratis AXA Bank bouwgids: een onmisbare basis bij elk woonproject.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Vastgoedfiscaliteit in Wallonië en Brussel: nieuw in 2018

Op 1 januari 2018 zijn er in Brussel en Wallonië een aantal nieuwe fiscale maatregelen van kracht geworden. Ze hebben meer bepaald betrekking op de registratie- en successierechten en voor één keer is dat goed nieuws voor uw portemonnee!

Vlaanderen: naar 7% registratierechten voor eigen woning

Wie een huis koopt in het Vlaams Gewest, zal daar binnenkort 7 % registratierechten op betalen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Voor bescheiden woningen komt er een extra korting van 5.600 euro. Het nieuwe systeem zou nog voor de zomer van kracht worden.

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden. En hoeveel betaal je dan echt?

Wat is de opdracht van de architect?

De opdracht van de architect bestaat erin mee te werken aan alles wat te maken heeft met de ruimtelijke indeling en meer in het bijzonder aan het bouwen zelf. Natuurlijk ontwerpt en tekent hij plannen, maar een architect doet niet alleen dat.

Wat is de rol van de architect?

De belangrijkste eigenschap van een architect: zijn luisterend oor. Omdat iedereen zijn leven leeft en een andere smaak heeft. Uw verlangens, uw voorkeuren, uw levenswijze, eventueel de ontwikkeling van uw gezin, op basis daarvan helpt de architect u om uw plannen vorm te geven: de kamerschikking, de indeling van het huis, de ruimtelijke ordening, het uitzicht van de gevel … Voeg daaraan zijn advies en zijn technische vaardigheden toe en de eerste steen van uw vastgoedproject is gelegd!

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan