Nieuwe phishing e-mail in omloop

Betalen Online bankieren Online bankieren – 27 augustus 2019

Er doet opnieuw een phishing mail de ronde. Deze valse e-mail, die zogezegd uit naam van AXA Bank verstuurd wordt, heeft als doel om vertrouwelijke informatie los te krijgen. Hieronder een voorbeeld van de phishing mail. Veel van onze klanten hebben hem ontvangen en gerapporteerd.

Voorbeelden van phishing mail

Phishingmails gerapporteerd op 27 augustus 2019

phishingmail 27 augustus

phishingmail 2 27 augustus 2019

Phishingmail gerapporteerd op 26 augustus 2019

phishingmail

Phishingmail gerapporteerd op 30 juli 2019

phishing mail 

Wat doet u best als u zo’n e-mail ontvangt?

De basisregel

Hoe echt de e-mail ook lijkt, AXA Bank vraagt nooit informatie via mail of telefoon. We zien dat klanten na het doorgeven van de gegevens vaak ook nog opgebeld worden om bijvoorbeeld codes van de kaartlezer te vragen.

Voorkomen is beter dan genezen

U kunt bij elke e-mail zelf een aantal simpele controles uitvoeren om te weten of het om een phishing e-mail gaat.

  • Werd de e-mail verstuurd van een officieel emailadres van AXA Bank?
    1. Bij phishing heeft het emailadres dat gebruikt wordt vaak niets te maken met het bedrijf in de mail.
    2. E-mails van AXA Bank komen van een adres dat eindigt op @axa.be, maar dat is niet altijd een garantie op echtheid, want soms kunnen frauduleuze e-mails toch ook de extensie @axa.be hebben. Wees dan op uw hoede voor rare voorvoegsels in het e-mailadres en doe zeker niet wat er in de mail gevraagd wordt. Phishing e-mails gaan vaak over een beperkte toegang of blokkering van uw rekening, een vernieuwing van uw debetkaart … iets wat AXA Bank dus nooit zal vragen via een e-mail of via telefoon.  Volg zeker ook de tips hieronder.
  • Wanneer er in de e-mail gevraagd wordt om op een link te klikken, kunt u hem controleren door er gewoon met uw cursor op te gaan staan. Bij phishing mails zult u zien dat de link niet verwijst naar AXA Bank. In het voorbeeld hierboven verwees hij naar http://mijning-controlescherm.nl/veraie.html!
  • Net als andere banken gebruikt AXA Bank altijd en uitsluitend een beveiligde verbinding naar eigen applicaties. Die kunt u herkennen aan de melding van “https” in plaats van “http”. Bovendien zal de url balk in de browser groen worden. Bij phishing e-mails zal dit niet het geval zijn.
  • Klik nooit op bijlagen die u niet kunt linken aan zaken die u zelf online gedaan hebt (bijvoorbeeld facturen van bedrijven of zaken indien u daar niets besteld hebt, een e-mail i.v.m. een pakket bij DHL terwijl u er geen bestelling geplaatst hebt ...)

Indien u toch vertrouwelijke gegevens hebt doorgegeven

  • Laat uw bankagent onmiddellijk uw pincode veranderen
  • Indien codes werden doorgegeven: laat de kaart direct blokkeren en vraag een nieuwe aan.

Waar moet u gevallen van phishing melden?

Zend de mails door als bijlage in een nieuwe mail (dus niet doorsturen/forward) naar phishing@axa.be.

Meer info nodig?

Algemene veiligheidsvoorschriften en informatie over Veilig Bankieren zijn ook te vinden op volgende link: https://www.axabank.be/nl/homebanking-login.

 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Payconiq en Bancontact samen in één app

Bancontact en Payconiq Belgium zijn samen en dat biedt alleen maar voordelen. De Payconiq by Bancontact-app biedt inderdaad het beste voor mobiel betalen: eenvoud, reikwijdte en veiligheid bijeen. Via uw smartphone of tablet hebt u met deze app steeds geld op zak.

Lees verder

Uw smartphone: uw nieuwe portemonnee

Onze portefeuille ruimt hoe langer hoe meer plaats voor onze smartphone als betaalmiddel. Er gaat haast geen dag voorbij of er verschijnt wel een artikel over nieuwe betaalmogelijkheden en betaalapps voor uw telefoon. De nieuwe trend: betalen zonder uw debetkaart te gebruiken.

Lees verder

Pas op voor phishing via adwords en social media

Hackers zoeken continu naar nieuwe manieren om uw persoonlijke of bankgegevens te onderscheppen. Recent nog maar zijn er pogingen van phishing geweest via Google adwords en sociale mediakanalen zoals WhatsApp en Facebook, telkens met een link die leidt naar een vals inlogscherm voor internetbankieren of een online betaalplatform. Wees daarom heel alert als u op het internet, bv. via Google, aan het zoeken bent of via social media verlokkelijke kortingen krijgt aangeboden.

Lees verder

Betaal uw facturen met één klik dankzij Zoomit!

De naam van de begunstigde, het rekeningnummer, het bedrag, de mededeling ... Hebt u er ook genoeg van om tijd te verliezen met overschrijvingen invoeren? Met Zoomit valideert u de betaling van uw facturen in een wip! U beslist over alles: welke factuur, welk bedrag, wanneer. Zodra u dat beslist hebt, een paar muisklikken en hup, klaar is Kees. Makkelijk, gratis en foutloos. Wat houdt u nog tegen?

 

Lees verder

Vijf voordelen van mobile banking

Gebruik je ook je smartphone of tablet om mobiel te bankieren? Dan ben je een van de velen, want mobiel betalen wordt altijd maar populairder. Het is ook erg handig, met de AXA Bank mobile banking app heb je altijd je bank op zak: je kunt altijd en overal betalen en je weet exact hoeveel er op je rekeningen staat. Maar dat is lang niet alles.

Lees verder