Woont u al in uw droomhuis?

Wonen Lenen Renoveren – 15 januari 2016

Elke Belg slaat wel een keer in zijn of haar leven aan het verbouwen. Want de werkelijkheid verschilt toch nog hier en daar van de droom. De badkamer is te klein, de keuken verouderd of misschien laat een slechte isolatie euro na euro aan verwarmde lucht ontsnappen. Tijd voor een verbouwing dus. Maar wat zal het kostenplaatje zijn?

Budget berekenen

Hoeveel gaat het kosten om uw (ver)bouwplannen te realiseren? Dat hangt natuurlijk sterk af van wat de beginsituatie is en wat u precies wilt veranderen. Is er afbraakwerk of schilderwerk? Dan kunt u bijvoorbeeld ook overwegen om een deel zelf te doen. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat een vakman hetzelfde werk heel wat sneller kan.

Bij de meeste renovaties wordt het vooropgestelde budget al snel overschreden. Voeg daarom bij het berekenen van uw totale kosten een marge van zo’n 5 à 10% toe. Zo neemt u het zekere voor het onzekere.

Als u een renovatielening wilt aanvragen, moet u in de eerste plaats kiezen tussen een lening op afbetaling  of een klassiek woonkrediet (hypothecaire lening). Beide hebben hun voor- en nadelen. Uw AXA Bankagent bekijkt samen met u uw financiële situatie en helpt u beslissen wat voor u de meest voordelige oplossing is.

Lening op afbetaling 

De voor- en nadelen

Voor een lening op afbetaling is de rentevoet meestal minder voordelig dan die van een woonkrediet. Maar u hoeft wel geen extra kosten te betalen, omdat er geen notaris aan te pas komt. De waarborgvereisten zijn ook minder specifiek dan bij een hypothecaire lening en u beschikt meestal sneller over het geleende geld.

In principe is een lening op afbetaling vooral interessant voor eerder kleine bedragen die u in een korte periode wilt terugbetalen.

Schuldsaldoverzekering

Hebt u bij AXA Bank gekozen voor een lening op afbetaling? Dan kunt u, hoewel dat enkel voor een hypothecaire lening verplicht is, ervoor kiezen om ook een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Want wat als u of uw partner iets overkomt? AXA Credit Protection verzekert u in geval van overlijden, volledige invaliditeit en volledige arbeidsongeschiktheid. Zo is de afbetaling van uw lening gewaarborgd en kunt u op beide oren slapen.

Leningen op afbetaling vergelijken

3.1.   JKP

Er bestaan heel wat verschillende soorten leningen op afbetaling. Om te vergelijken hoeveel elke lening u kost, kijkt u naar het JKP (jaarlijks kostenpercentage). Dat percentage drukt uit hoeveel kosten er in het totaal verbonden zijn aan uw lening. Het is te vergelijken met een intrest op jaarbasis, maar houdt naast de intresten ook rekening met dossierkosten en andere extra kosten.

Elke kredietgever is verplicht om een JKP op te geven voor elke lening op afbetaling. Hij mag daarbuiten geen extra kosten aanrekenen.

3.2.   Simulatie renovatielening

Om een concreet beeld te krijgen van hoe uw renovatielening er precies uit zou zien, kunt op onze website een simulatie uitvoeren. Zo weet u precies waar u zich aan kunt verwachten.

Hypothecaire lening

De voor- en nadelen

Een hypothecaire lening heeft een aantal duidelijke voordelen. U profiteert van een voordelige rentevoet en u kunt de terugbetaling over een langere periode spreiden. Daardoor hoeft u maandelijks minder terug te betalen. Daarnaast hebt misschien ook recht op een aantal fiscale voordelen.

Een nadeel is dat het even kan duren voor u over het geleende geld beschikt. Daar kan uw AXA Bankagent u meer informatie over geven. Daarnaast moet u meestal heel wat dossier- en notariskosten betalen.

Opgelet: als u al een hypothecaire lening hebt lopen, dan hoeft u die notariskosten niet opnieuw te betalen. U kunt dan gewoon een deel van het al afgeloste kapitaal opnieuw opnemen. U spreekt de nieuwe voorwaarden (zoals de looptijd) gewoon af met uw AXA Bankagent.

Vaste of variabele rentevoet

Hebt u gekozen voor een klassiek woonkrediet? Dan moet u vervolgens kiezen voor een variabele of een vaste rentevoet.

Met een vaste rentevoet gaat u voor absolute zekerheid: het bedrag dat u maandelijks terugbetaalt, zal niet veranderen.

Met een variabele rentevoet daarentegen kunt u profiteren van eventuele rentedalingen in de toekomst. Dat houdt natuurlijk ook een risico in. Maar door een maximaal maandelijkse terugbetaling vast te leggen, kunt u dat risico beperken. 

Nog vragen?

Neem contact op met uw AXA Bankagent.   

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Vlaanderen: naar 7% registratierechten voor eigen woning

Wie een huis koopt in het Vlaams Gewest, zal daar binnenkort 7 % registratierechten op betalen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Voor bescheiden woningen komt er een extra korting van 5.600 euro. Het nieuwe systeem zou nog voor de zomer van kracht worden.

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden. En hoeveel betaal je dan echt?

Wat is de opdracht van de architect?

De opdracht van de architect bestaat erin mee te werken aan alles wat te maken heeft met de ruimtelijke indeling en meer in het bijzonder aan het bouwen zelf. Natuurlijk ontwerpt en tekent hij plannen, maar een architect doet niet alleen dat.

Wat is de rol van de architect?

De belangrijkste eigenschap van een architect: zijn luisterend oor. Omdat iedereen zijn leven leeft en een andere smaak heeft. Uw verlangens, uw voorkeuren, uw levenswijze, eventueel de ontwikkeling van uw gezin, op basis daarvan helpt de architect u om uw plannen vorm te geven: de kamerschikking, de indeling van het huis, de ruimtelijke ordening, het uitzicht van de gevel … Voeg daaraan zijn advies en zijn technische vaardigheden toe en de eerste steen van uw vastgoedproject is gelegd!

Hypothecair krediet: waarvoor dient de ESIS?

Als kandidaat-kredietnemer krijgt u bij de aanvraag van een hypothecair krediet steeds een ESIS-document van uw bank of kredietbemiddelaar. Wat is het en waarvoor dient het?

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan