Sleutelen aan pensioensparen

Vermogen Pensioen Sparen – 22 juli 2015

De regering nam eind 2014 een reeks maatregelen die de fiscale voordelen van pensioensparen en langetermijnsparen beïnvloeden. De nieuwe regeringsmaatregelen uitgelegd.

 
Om pensioensparen nog aantrekkelijker te maken, verlaagt de overheid sinds 1 januari de eenmalige taks op 60 jaar van 10% naar 8%.

De eerste maatregel is dat het maximale bedrag dat u jaarlijks fiscaal in mindering mag brengen omdat u aan pensioensparen doet, bevroren wordt. Deze maatregel geldt vanaf inkomstenjaar 2014 tot inkomstenjaar 2017. In deze periode zal u hoogstens 940 euro mogen inbrengen en niet, zoals aanvankelijk voorzien voor 2014, 950 euro. In het geval van langetermijnsparen is dat maximaal 2 260 euro en niet 2 280 euro.

Hebt u teveel gestort in 2014? Voor pensioenspaarders is er dan een ‘overdracht’. Als u meer dan 940 euro stortte, zal slechts 940 euro in aanmerking komen voor een belastingvermindering. Het verschil van maximum 10 euro wordt beschouwd als een storting voor 2015. Dat betekent dat u in 2015 nog maar maximaal 930 euro mag bijstorten (aangezien u al 10 euro stortte en het maximumbedrag 940 euro is).

Let wel: voor wie aan langetermijnsparen doet, bestaat deze overdracht niet. Alles wat u meer gestort hebt dan 2 260 euro, komt niet meer in aanmerking voor een fiscaal voordeel …

Eenmalige belasting op pensioensparen verlaagd naar 8%

Tot voor kort betaalden pensioenspaarders op hun 60ste een eenmalige belasting van 10% op de opgebouwde pensioenkapitalen. Om pensioensparen nog aantrekkelijker te maken, verlaagt de overheid deze anticipatieve taks sinds 1 januari van 10% naar 8%. Dit zowel voor nieuwe als bestaande contracten.

Daartegenover staat een vervroegde inning. Vanaf september van dit jaar houdt de overheid 5 jaar lang jaarlijks 1% in, berekend op uw pensioenspaarpot op 31 december 2014. Start uw contract pas na 1 januari 2015, dan bent u vrij van deze vervroegde inningen.

Op uw 60ste volgt dan de afrekening en betaalt u de eindbelasting van 8%, verminderd met de reeds betaalde voorschotten tussen 2015 en 2019.

Dit gebeurt automatisch en heeft geen invloed op het eindbedrag. De belasting werkt zoals voorheen bevrijdend. Nadat de eindebelasting betaald werd, kunt u naar hartelust verder pensioensparen en blijft u genieten van de fiscale voordelen, maar dan zonder extra belastingen op de gespaarde kapitalen.

Tot slot: uw kapitaal opvragen voor uw 60ste is fiscaal erg ongunstig door het belastingtarief van 33%. Een uitzondering hierop zijn bruggepensioneerden, die onder bepaalde voorwaarden vervroegd mogen opvragen aan 8%. Vanaf eind 2016 vervalt deze gunstmaatregel en betalen ook zij 33% belasting.

TE ONTHOUDEN

  • Het maximale bedrag dat u fiscaal in mindering mag brengen, wordt bevroren op 940 euro
  • De heffing op uw 60ste daalt van 10% naar 8%
  • automatisch vervroegde inningen van deze belasting tussen 2015 en 2019
  • deze taks werkt bevrijdend: na uw 60ste doet u aan pensioensparen zonder extra belastingen
  • Ook bruggepensioneerden zullen binnenkort 33% belasting moeten betalen als ze hun kapitaal vervroegd opnemen

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De kracht van rente op rente

Einstein wees ooit de samengestelde rente aan als de allergrootste kracht van het universum. U zou het ook zo kunnen formuleren: vele kleintjes maken een groot. En dat groot is misschien nog een stuk groter dan u zich had voorgesteld. Ontdek wat rente op rente kan opleveren en hoe het bij pensioensparen een sneeuwbaleffect teweegbrengt.

Hoeveel kost een verblijf in een rusthuis?

De kostprijs van een verblijf in een rusthuis is misschien niet iets waar u op dit moment van wakker ligt. Toch is het belangrijk om tijdig aan vermogensopbouw te doen of te denken aan een aanvullend inkomen. Het gemiddelde pensioen volstaat immers vaak niet om een verblijf in een rusthuis te betalen.

Pensioenfonds of pensioenverzekering: pro's en contra's

U wilt graag regelmatig sparen voor later, maar dan wel op voorwaarde dat u daarvoor elke maand een haalbaar bedrag opzij kunt zetten. Dan is pensioensparen door het fiscaal voordeel daarvoor de geknipte formule. De eerste knoop die u moet doorhakken als beginnend pensioenspaarder, is of u best instapt in een pensioenfonds of een pensioenverzekering. Laat u bij uw keuze leiden door de volgende vraag: gaat u voor zekerheid of voor rendement?

Duurzaam beleggen, de norm

Duurzaam beleggen krijgt vrij baan. In een ander artikel hadden we het over het belang voor ondernemingen, maar ook voor beleggers en over de dingen die maken dat een onderneming duurzaam is. Nu onder de loep: de situatie bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers, waar men volledig gaat voor duurzaam beleggen. 

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan