Uw smartphone: uw nieuwe portemonnee

Betalen Online bankieren Zichtrekening – 18 juni 2018

Onze portefeuille ruimt hoe langer hoe meer plaats voor onze smartphone als betaalmiddel. Er gaat haast geen dag voorbij of er verschijnt wel een artikel over nieuwe betaalmogelijkheden en betaalapps voor uw telefoon. De nieuwe trend: betalen zonder uw bankkaart te gebruiken.

Betalen via de Bancontact-app

betaalapps
Onze portefeuille ruimt hoe langer hoe meer plaats voor onze smartphone als betaalmiddel. 

De Bancontact-app is in België momenteel de populairste betaalapp:  we betalen nu al meer dan één miljoen keer per maand met de Bancontact-app.

Meer info over de Bancontact-app.

De Bancontact-app biedt de gebruiker een aantal voordelen:

 • contactloos betalen via NFC
  • je brengt je gsm in de buurt van de betaalterminal met Bancontact- en NFC-logo
  • in een paar seconden, zonder pincode voor bedragen lager dan 25 euro 
  • mogelijk met smartphones die uitgerust zijn met een NFC-chip, Near Field Communication (bijna allemaal nu) en met een Android besturingssysteem (OS)
  • tegen begin 2018 worden de meeste betaalterminals met de NFC-technologie uitgerust.

  Contactloos betalen met smartphone is dus mogelijk sinds 25 oktober 2017, indien de smartphone uitgerust is met de NFC-technologie en werkt onder Android operating system.

  Is dat zo? Dan ligt contactloos betalen voor u direct binnen handbereik: download de Bancontact-app.

  U twijfelt? Bekijk de videoMP4.

 • betalen via QR-code
  • steeds meer winkels in België voorzien in deze betaalmethode
  • je kunt een vriend terugbetalen na een uitstap of etentje
  • zowel voor iPhone, Android als Windows Phone
  • meer en meer Belgische, Nederlandse (bv. bol.com), Franse en Engelse webshops bieden de Bancontact QR-code als betaaloplossing aan

Voor binnenlandse of online betalingen is deze app dus perfect. Maar tenzij u op reis bent met iemand die de app ook geïnstalleerd heeft, kunt u er buiten België niet mee betalen.

Payconiq en Android Pay

Naast de Bancontact-app komen nieuwe betaalmethoden zoals Payconiq of Android Pay vaak aan bod in de media. Hier zijn de belangrijkste op de Belgische markt.

 • Bij Payconiq maakt u via e-mail of mobiel nummer contact met de tablet of pc van de verkoper om een bepaald bedrag over te schrijven. Klanten van ING en KBC kunnen vandaag hun rekening direct linken aan de app. Voor andere klanten – ook voor die van AXA Bank – werkt het via domiciliëring
 • Ook Android Pay werkt met de NFC-technologie. Gebruikers kunnen de app downloaden in de Play Store en hun kredietkaart registreren via een vereenvoudigde authenticatieprocedure per sms. Voor bedragen tot 25 euro is er geen code nodig om de transactie te bevestigen. Boven dat bedrag moet de gebruiker eerst zijn smartphone ontgrendelen om gelijk welk bedrag te kunnen betalen zonder zijn kredietkaart tevoorschijn te halen. Vandaag biedt AXA Bank deze mogelijkheid niet aan, maar we houden alle opties open.

Betalen via uw smartphone: de voornaamste apps naast elkaar

 

Betaling via

Betalen zonder pin

Maximum

Ook voor AXA Bank klanten?

Bancontact-app

QR-code

Neen

250 euro/dag (vrienden)

500 euro/dag (winkels)

Ja

 

NFC

Ja

25 euro zonder pincode

> 25 euro met pincode

Ja indien klant uitgerust met smartphone NFC & Android OS

Payconiq

e-mail / telefoonnummer

Neen

150 euro / week

Ja

Android Pay

NFC

Tot 25 euro

Geen

Ter studie

Contactloos betalen met uw bankkaart?

Contactloos betalen is dus betalen zonder contact te maken met de betaalterminal. Dat kan met uw telefoon, maar ook met uw bankkaart, als er tenminste een NFC-chip op zit. Ook de terminal moet uiteraard uitgerust zijn met de NFC-technologie.

Bij AXA Bank zijn nieuwe bankkaarten (uitgegeven na 18 juni 2018) ook uitgerust met zo’n contactloze chip. 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Nieuwe phishing e-mail in omloop

Er doet opnieuw een phishing mail de ronde. Deze valse e-mail, die zogezegd uit naam van AXA Bank verstuurd wordt, heeft als doel om vertrouwelijke informatie los te krijgen. Hieronder een voorbeeld van de phishing mail. Veel van onze klanten hebben hem ontvangen en gerapporteerd.

Hoe betaalt de Belg het liefst?

De bankkaart is nog steeds het populairste betaalmiddel in België. Dat blijkt uit een onderzoek* dat Bancontact voerde bij 1000 landgenoten in september 2017. Mobiel betalen en contactloos betalen zijn bezig aan een opmars, al vertrouwt een meerderheid van de ondervraagden het nog niet helemaal. Voor 3 op de 10 Belgen is mobiel en contactloos betalen echter al even veilig als de ‘klassieke’ betaalmethoden.

PSD2, wat is dat?

De technologie kent een enorme evolutie en de consumenten gedragen zich er ook naar. Ook de betaalmarkt gaat mee met zijn tijd. PSD2 is een nieuwe Europese richtlijn die in België tegen juni 2018 in voege zal treden. Ze moet zorgen voor een omkadering van al deze evoluties. En de consument zal er wel bij waren. Waarover gaat het juist en wat zal er voor u veranderen?

Pas op voor phishing via adwords en social media

Hackers zoeken continu naar nieuwe manieren om uw persoonlijke of bankgegevens te onderscheppen. Recent nog maar zijn er pogingen van phishing geweest via Google adwords en sociale mediakanalen zoals WhatsApp en Facebook, telkens met een link die leidt naar een vals inlogscherm voor internetbankieren of een online betaalplatform. Wees daarom heel alert als u op het internet, bv. via Google, aan het zoeken bent of via social media verlokkelijke kortingen krijgt aangeboden.

Met bankswitching wordt veranderen van bank nog eenvoudiger

Mensen veranderen vaker en vaker van bank. Dat komt omdat sinds 1 februari uw rekening overzetten naar een andere bank nog makkelijker is door de vernieuwde bankoverstapdienst Bankswitching. U moet bijvoorbeeld niet langer zelf uw nieuwe rekeningnummer doorgeven aan uw werkgever of elektriciteitsleverancier wanneer u van bank verandert, uw nieuwe bankinstelling doet dat voor u.