Wat zijn de verwachtingen voor de wereldeconomie in 2020?

Vermogen Actueel Beleggen – 17 december 2019

In de Verenigde Staten zal het volgende jaar in het teken staan van de presidentsverkiezingen. De tussentijdse handelsdeal met China kan ongetwijfeld in dit kader worden gezien. Maar ook China had alle belang bij een akkoord. Want onder meer de handelsoorlog met de VS deed de Chinese economie sterk vertragen. Die groeivertraging heeft ook gevolgen voor de economie van de eurozone en meer bepaald Duitsland. Voor de opkomende landen wordt dan weer een normalisering van de groei verwacht, die mee in de hand wordt gewerkt door de beleidsversoepeling van de centrale banken wereldwijd.

De Verenigde Staten van Amerika: nieuwe presidentsverkiezingen en een handelsdeal met China

wereldeconomie vooruitzichten 2020
Wat brengt 2020 op macro-economisch vlak volgens de specialisten van AXA Investment Managers? Handelsoorlog of economisch herstel?

Nu de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten voor de deur staan, pakt de Amerikaanse president Trump uit met een tussentijdse handelsdeal met China. Dat is goed nieuws voor de wereldeconomie, want hiermee verdwijnt een belangrijk obstakel voor de groei. China zegt de invoer te verhogen, meer bepaald van tarwe en mais en Soja. Een zware stimulans voor de landbouwsector in de VS.

Voor wat hoort wat. De VS verlaagt de importtaksen op Chinese producten met 120 miljard dollar, maar houdt wel een slag om de arm. Veel heffingen van 25 procent op Chinese producten blijven zonder pardon actief. Trump is duidelijk nog niet klaar met China.

Al bij al is deze deal positief voor het ondernemersvertrouwen en zal bijdragen tot een toename van de bedrijfsinvesteringen. Zeker begin 2020 zal dit samen met de monetaire stimulus van de Federal Reserve (Fed) de groei van de Amerikaanse economie ondersteunen.

In 2020 trekken de Amerikanen dus weer naar de stembus. Die periode gaat traditioneel gepaard met politieke onzekerheid. Dat zal dan weer het herstel van de bedrijfsinvesteringen beperken. Het is verder uitkijken wie wint, hoe de ondernemers en consumenten die overwinning percipiëren en wat de impact hiervan op hun investerings-en consumptiegedrag zal zijn.

Verwacht wordt dat de VS-economie opnieuw wat afkoelt eind 2020. We gaan ervan uit dat het bruto binnenlands product van de VS met 1,6% zal groeien in 2020.

De eurozone: aanhoudende zwakte en groeivertraging

Voor de eurozone wordt verwacht dat in 2020 de consumptie licht zal afnemen en belangrijker, dat de investeringen naar alle waarschijnlijkheid vaart zullen verliezen. Het is uitkijken naar Duitsland, traditioneel de trekker van de Europese Economie en de verdere impact van de Chinese groeivertraging op dat land. Het is ook uitkijken naar de cijfers uit Italië en Frankrijk.

De groei in de eurozone zal verder afnemen tot 0,7% in 2020.

China: afname van de natuurlijke groei

De economische groei zal verder afnemen naar aanleiding van structurele ontwikkelingen, waaronder de vergrijzende bevolking. Deze afname van de natuurlijke groei wordt versterkt door de aanhoudende impact van de handelsoorlog met de VS, ondanks het tussentijdse bestand, dat verdere tariefverhogingen een halt zal toeroepen.

De bbp-groei in China zal afnemen tot 5,8% in 2020.

Opkomende landen: normalisering van de groei

De afname van de economische groei in 2019 was het gevolg van diverse factoren zoals de handelsoorlog, de afname van de auto-industrie en de neergang van de tech-sector. Verschillende opkomende landen werden hierdoor getroffen.

Een groeinormalisering in deze landen is in 2020 mogelijk dankzij monetaire en (in sommige gevallen) budgettaire versoepeling.

Voor de emerging markets veert de groei naar verwachting op tot 4,3% in 2020.

Centrale banken: naar een wereldwijd gesynchroniseerde beleidsversoepeling

De centrale banken zijn vastbesloten in hun versoepelingsgezinde opstelling, wat zich de facto vertaalt in een wereldwijd gesynchroniseerde beleidsversoepeling.

De Amerikaanse centrale bank verlaagde in 2019 voor de derde keer de rente met 0,25% tot een bandbreedte van 1,5% tot 1,75%. Fed-voorzitter Jerome Powell gaf aan dat de rente op dit niveau zou blijven, tenzij er een economische shock komt. Naar alle verwachting zal de Fed in 2020 aan de zijlijn staan, met een eventuele herziening op het einde van het jaar 2020.

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) trad op 31 oktober af en werd opgevolgd door Christine Lagarde, het voormalige hoofd van het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Draghi waarschuwde dat de economie van de eurozone zich geconfronteerd ziet met ‘aanhoudende zwakte’ vanwege de afnemende wereldwijde groei en de onzekerheid rond de Brexit.

Maar de ECB heeft bijna al haar kaarten uitgespeeld. Lagarde vroeg daarom aan de Europese landen om in te zetten op maatregelen die de economie kunnen ondersteunen.

Bron: AXA Investment Managers

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Verantwoord beleggen bij AXA Bank

Verantwoord beleggen zit in de lift. En terecht. Mensen willen weten waarin ze beleggen en welke bedrijven ze ondersteunen met hun investeringen. Ze stellen kwalitatieve en ethische eisen. Dat juichen we toe bij AXA Bank. Hoe we dit ethisch en bewust verantwoord beleggen toepassen, leest u in dit artikel.

Lees verder

AXA Investment Managers nummer één in Europa op het vlak van duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen wordt de norm in de financiële wereld. AXA Investment Managers (AXA IM), die de beleggingsfondsen beheert waarop u via AXA Bank kunt intekenen, is daar al langer mee bezig. AXA IM maakt deel uit van de AXA Groep en werd in 2019 in een onafhankelijke studie geprezen voor de integratie van de ESG-criteria (Environmental, Social, Governance) in zijn beleid.

Lees verder

Wat is een beleggersprofiel?

Voordat uw bank u beleggingsadvies kan geven of u beleggingsproducten voorstellen, moet u ze informatie bezorgen over uw financiële situatie, uw kennis van de beleggingsproducten, uw ervaring en uw beleggingsdoelstellingen. Op basis van uw antwoorden maakt de bank dan een beleggersprofiel op. Maar wat is een beleggersprofiel eigenlijk? En hoe en waarom wordt zo'n profiel opgemaakt?

Lees verder

Pensioensparen: 980 of 1.260 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 980 of 1.260 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 980 of 1.260 euro pensioensparen?

Lees verder