Wat te doen voor minder belastingen en meer pensioen?

Vermogen Fiscaliteit Pensioen – 17 januari 2017

Wat zou u graag doen als u met pensioen bent? Met de kleinkinderen naar de bioscoop, eens goed gaan eten met de familie, af en toe een citytrip of wat cultuur opsnuiven… We willen toch allemaal genieten van onze oude dag? Wel, dan hebben we goed nieuws en slecht nieuws voor u.

Pensioensparen
Begin nu met pensioensparen en profiteer volgend jaar al van het fiscale voordeel. Contacteer uw AXA Bankagent.

Slecht nieuws eerst…

Uw wettelijk pensioen volstaat meestal niet om uw levenstandaard te behouden. Maar tot zover eigenlijk het slechte nieuws.

… en dan het goede nieuws

Sparen voor een aanvullend pensioen helpt om later minder zorgen te hebben en meer te genieten van uw oude dag. Met een pensioenspaarfonds zorgt u voor een mooie aanvulling op uw wettelijk pensioen.

Vroeg begonnen is half gewonnen!

Een pensioenspaarfonds belegt in een mix van aandelen en obligaties. Daardoor is een pensioenspaarfonds gevoelig voor beursschommelingen. Het rendement is niet gegarandeerd en hangt af van de evolutie op de financiële markten.

Maar als u spaart op lange termijn, dan worden deze marktschommelingen grotendeels uitgevlakt. Hoe vroeger u via zo’n pensioenspaarfonds begint te sparen voor uw pensioen, hoe interessanter het dus is. Al vanaf 18 jaar kunt u eraan beginnen. Vroeg begonnen is dus half gewonnen!

Binnen het gamma pensioenspaarfondsen dat wij aanbieden, is het ook perfect mogelijk om na verloop van tijd gratis te veranderen tussen de fondsen. Afhankelijk van uw interesses, leeftijd, grootte van het risico kunt u wisselen van fonds. Als u jong begint, kiest u misschien best voor een fonds dat meer in aandelen belegt. Hierdoor neemt u meer risico, maar kunt u wel een hoger rendement realiseren. Bent u al wat dichter u de pensioenleeftijd? Dan kan het aangewezen zijn om over te schakelen naar een fonds dat meer in obligaties belegt. Uw rendement zal misschien iets lager liggen, maar u loopt ook minder kapitaalrisico.

Begint het al te kriebelen?

Dit ziet er al heel aantrekkelijk uit maar het is nog niet alles! Het grootste voordeel dat u uit pensioensparen haalt is het belastingvoordeel. De overheid wil zo namelijk het pensioensparen aanmoedigen.

Het komt er op neer dat u het bedrag dat u jaarlijks stort, mag ingeven in de belastingbrief. De overheid kent op het gespaarde bedrag een fiscaal voordeel toe van 30%. Het maximumbedrag dat dit jaar in aanmerking komt voor dat voordeel, is vastgesteld op 940 euro. Dit maximumbedrag kan jaar na jaar door de overheid worden aangepast. Concreet: 30% van 940 euro levert een belastingvoordeel op van 282 euro.

Om er zeker van te zijn dat u jaarlijks het maximale fiscale voordeel krijgt, kunt u bij AXA Bank werken met een automatische pensioenspaaropdracht. Die wordt automatisch aangepast aan het nieuwe fiscale maximumbedrag.

Van 60 naar 64, de 5 voordeligste jaren!

Wanneer u 60 jaar bent, betaalt u een eenmalige belasting van 8% op het totaal gespaarde bedrag. Daarna kunt u tot in het jaar waar u 65 jaar wordt nog verder sparen met een fiscaal voordeel, en op dat geld moet u verder geen belasting meer betalen. Daarom zijn de resterende 5 jaar van het pensioensparen erg voordelig.

Kunt u niet wachten tot uw 60 om het geld op te nemen? U wilt graag nog voor uw 60 over uw pensioenspaargeld beschikken? Misschien hebt u daar goede redenen voor, maar het is zeker niet aan te raden. Want als u voor uw 60 jaar uw geld ter beschikking wilt hebben, dan wordt u zwaar belast (meestal 33% op het totaal gespaarde bedrag). U hebt toch niet zo lang gespaard om nadien terug 33% te verliezen? Best nog even geduld oefenen dus…

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De kracht van rente op rente

Einstein wees ooit de samengestelde rente aan als de allergrootste kracht van het universum. U zou het ook zo kunnen formuleren: vele kleintjes maken een groot. En dat groot is misschien nog een stuk groter dan u zich had voorgesteld. Ontdek wat rente op rente kan opleveren en hoe het bij pensioensparen een sneeuwbaleffect teweegbrengt.

Hoeveel kost een verblijf in een rusthuis?

De kostprijs van een verblijf in een rusthuis is misschien niet iets waar u op dit moment van wakker ligt. Toch is het belangrijk om tijdig aan vermogensopbouw te doen of te denken aan een aanvullend inkomen. Het gemiddelde pensioen volstaat immers vaak niet om een verblijf in een rusthuis te betalen.

Pensioenfonds of pensioenverzekering: pro's en contra's

U wilt graag regelmatig sparen voor later, maar dan wel op voorwaarde dat u daarvoor elke maand een haalbaar bedrag opzij kunt zetten. Dan is pensioensparen door het fiscaal voordeel daarvoor de geknipte formule. De eerste knoop die u moet doorhakken als beginnend pensioenspaarder, is of u best instapt in een pensioenfonds of een pensioenverzekering. Laat u bij uw keuze leiden door de volgende vraag: gaat u voor zekerheid of voor rendement?

Duurzaam beleggen, de norm

Duurzaam beleggen krijgt vrij baan. In een ander artikel hadden we het over het belang voor ondernemingen, maar ook voor beleggers en over de dingen die maken dat een onderneming duurzaam is. Nu onder de loep: de situatie bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers, waar men volledig gaat voor duurzaam beleggen. 

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan