De inkomstenbelasting van zelfstandigen, bedrijfsleiders of vennootschappen wordt niet op voorhand afgehouden, om de eenvoudige reden dat niemand van tevoren weet hoeveel hij zal verdienen in het lopende jaar. Maar de mogelijkheid bestaat wel om belastingen vooraf te betalen. Waarom zou u als zelfstandige voorafbetalingen doen en hoe gaat dat in zijn werk?
Voorafbetalingen vormen eigenlijk een voorschot op de eindbelasting die u volgens het aanslagbiljet verschuldigd zal zijn. Ze zijn vergelijkbaar met debedrijfsvoorheffing op het loon van werknemers. Niemand is verplicht om voorafbetalingen te doen, maar als u niets of te weinig vooraf betaalt, moet u een boete in de vorm van een vermeerdering betalen op de uiteindelijke verschuldigde belasting.
Vanaf het aanslagjaar 2018 (inkomsten 2017) zal die vermeerdering berekend worden tegen het tarief van 2,25%. En vanaf het aanslagjaar 2019 (inkomsten 2018) wordt dit zelfs opgetrokken tot 6,75%. De eenmanszaken blijven echter wel het tarief van 2,25% behouden.
Hoe berekent u het bedrag van de voorafbetalingen?
Maak eerst een schatting van uw beoogde inkomen. Aan de hand van die schatting kunt u dan bepalen hoeveel u wilt vooraf betalen en op welk tijdstip.
Vallen uw inkomsten veel hoger uit dan verwacht? Dan kan het zijn dat u in de loop van het jaar een extra voorafbetaling moet doen. Tenzij u een vermeerdering niet erg vindt en het voor uw cashflow beter uitkomt om over uw inkomsten te blijven beschikken.
Wat als u tijdig en voldoende vooraf betaalt?
Dan wordt de verschuldigde globale vermeerdering verminderd met het totale bedrag van de voordelen verbonden aan de gedane voorafbetalingen (bij natuurlijke personen wordt slechts 90% van het saldo in aanmerking genomen). U vermijdt met andere woorden een belastingvermeerdering.
Die voordelen worden berekend aan de hand van een percentage dat afneemt bij elke vervaldag van de voorafbetalingen. Het gemiddelde van deze percentages komt overeen met het tarief van de vermeerdering (2,25%).
Wat als u te veel voorafbetalingen doet?
Wie meer voorafbetalingen doet dan nodig is om de belastingvermeerdering te voorkomen, krijgt uiteraard het overschot terug.
Natuurlijke personen (zelfstandigen en beoefenaars van een vrij beroep) krijgen op het te veel betaalde bedrag ook nog een belastingvermindering of bonificatie. Deze belastingvermindering geldt dus niet voor vennootschappen.
Wanneer moet u uw voorafbetalingen doen?
U kunt op om het even welk ogenblik een voorafbetaling verrichten, maar de voordeelpercentages voor een vermindering verschillen dus naargelang van het kwartaal waarin u vooraf betaalt.
In de personenbelasting en de vennootschapsbelasting (voor boekjaren die eindigen op 31/12 of 30/6), vallen de uiterste datums voor voorafbetaling respectievelijk op 10 april, 10 juli, 10 oktober en 20 december of op de eerstvolgende werkdag als die datums op een zaterdag, zondag of feestdag vallen.
In deze tabel vindt u de datums en de percentages terug voor het aanslagjaar 2018 (inkomsten 2017).
Uiterste voorafbetalingsdatum
Voordeelpercentages
Bonificatiepercentages
10 april
3,00%
1,50%
10 juli
2,50%
1,25%
10 oktober
2,00%
1,00%
20 december
1,50%
0,75%
Uitzondering: beginnende zelfstandigen
Starters in een zelfstandig hoofdberoep hoeven in de eerste drie jaar van hun activiteit geen belastingvermeerdering te betalen als ze geen voorafbetalingen doen. Beginnende zelfstandigen komen gedurende deze drie jaren wel in aanmerking voor de bonificatie als ze voldoende voorafbetalingen hebben gedaan. Ook als starter hebt u er dus alle voordeel bij om aan voorafbetalingen te denken.
Vooraf betalen en toch uw eigen middelen vrijwaren? Belastingkrediet!
Daar hebt u als zelfstandige alle voordeel bij: de intresten zijn immers fiscaal aftrekbaar en naar de administratie hebt u geen omkijken: de bank zorgt voor de nodige stortingen op een vast tijdstip aan de fiscus. En hoe eerder op het jaar u zo’n belastingkrediet begint af te lossen, hoe lager de rentevoet.
Kleine ondernemingen die 5 jaar geleden liquidatiereserves hebben aangelegd in de vennootschap en die nu hun activiteit willen stopzetten of een dividend willen uitkeren, plukken daar binnenkort de vruchten van. Hoe? AXA Bank zocht het voor u uit.
Investeren in vastgoed is voor heel wat ondernemers zeer aantrekkelijk, gezien de historisch lage rente. Maar koopt u dat vastgoed best privé of toch met de vennootschap? Het is helaas geen zwart-witverhaal. Beide mogelijkheden hebben voor-en nadelen. De belangrijkste boodschap is om ze goed tegen elkaar af te wegen en de juiste vragen te stellen. Lees dit artikel en ontdek de belangrijkste verschilpunten.
Tot voor kort was de belastingvermeerdering voor zelfstandigen en bedrijven die hun belastingen niet vooraf betaalden, vrij beperkt. Sinds dit jaar is de boete verdubbeld, wat al resulteerde in een pak meer voorafbetalingen en dus meer inkomsten voor de overheid. De regering verhoogt vanaf volgend jaar deze boete tot 6,75% voor bedrijven. De bedoeling: sneller belastingen innen.
Vennootschappen kunnen een deel van de aankoop en/of de verbouwing van een woning (kantoren, praktijk, atelier) door hun vennootschap laten financieren. Maar de fiscus keurt dergelijke constructies niet zomaar goed omdat er voordelen aan verbonden zijn. Hieronder de belangrijkste aandachtspunten en aanbevelingen.
Vraagt u zich ook af of de prijs van een roetfilter wel de moeite is? Want misschien staan er nog reparaties voor uw bedrijfswagens op de planning en lopen de kosten té hoog op. Bovendien telt de roetfilter maar voor een paar jaar. Maar u krijgt wel een premie.