Contactloos betalen met mijn smartphone

Categorie: Zichtrekeningen, Online bankieren

Via de Payconiq by Bancontact-app betaalt u uw aankopen in een wip met uw smartphone: makkelijk, snel én veilig! Open of download hem rechtstreeks via het menu ‘andere AXA apps’ in de AXA mobile banking app.

Hoe betaal in contactloos met mijn smartphone?  

We beschrijven het stap voor stap in dit filmpje.

Hoe weet ik of mijn telefoon beschikt over de ‘contactloze’ functie?

De meeste recente smartphones hebben een NFC-chip (Near Field Communication) die - onder andere - contactloos betalen mogelijk maakt. In de instellingen van uw smartphone kunt u makkelijk nagaan of uw smartphone over NFC beschikt. Dankzij deze technologie hebt u geen internetverbinding nodig om contactloos te betalen.

Kan ik de Payconiq by Bancontact-app installeren op om het even welke telefoon?

De Payconiq by Bancontact-app kan worden geïnstalleerd op smartphones met het volgend besturingssysteem: 

  • Apple iOS 11 of hoger
  • Android 5.0 of hoger

Contactloos betalen via de Payconiq by Bancontact-app is wel enkel mogelijk met een smartphone die draait op het Android besturingssysteem versie 5.0 of hoger en die beschikt over een NFC-chip.

Hoe de Payconiq by Bancontact-app installeren?

Download de app via de App Store, Google Play Store en klik op het pictogram van de Payconiq by Bancontact-app. De activeringsprocedure start automatisch.

  • Stap 1: de app zal u vragen om een gebruikersprofiel aan te maken: geef uw persoonlijke gegevens in en kies een geheime pincode van vier cijfers, de app is dan meteen actief. Om transacties uit te voeren, moet u wel uw kaart nog registreren.
  • Stap 2: de app vraagt u om een geldige Bancontact-kaart te registreren. Kies de bank die uw kaart heeft uitgegeven, voer de kaartgegevens in en geef de kaart een (optionele) alias. Bevestig de registratie door een transactie van 0 euro uit te voeren met uw kaartlezer of digipass (met de pincode van uw kaart). Om de app te kunnen gebruiken, moet u minstens één geldige Bancontact-kaart koppelen.
  • Stap 3: link een rekeningnummer aan de app door de bank te kiezen waarbij u die bankrekening aanhoudt. De app gebruikt dit rekeningnummer als u een betaling uitvoert naar uw vrienden of collega's door te klikken op 'contacten' op het startscherm of naar een handelaar door te klikken op 'winkels' op het startscherm. 

U kunt ook bijkomende Bancontact-kaarten (maximum 5) registreren door 'Voeg kaart toe' te kiezen via de optie 'Betaalmiddelen' uit het hoofdmenu. Voorlopig kunt u slechts één bankrekening koppelen om betalingen te doen door gebruik te maken van 'Contacten' of 'Winkels'.

Als u een smartphone gebruikt die draait op het Android-besturingssysteem (versie 5.0 of hoger) en die beschikt over een NFC-chip, dan kunt u met elke geregistreerde kaart zowel contactloze als mobiele betalingen met QR-code uitvoeren.

Hoe activeer ik contactloos betalen?

Om echt contactloze betalingen te kunnen uitvoeren met de Payconiq by Bancontact-app, moet u ervoor zorgen dat de NFC-chip actief is en de Payconiq by Bancontact-app instellen als standaard app voor ‘contactloze betaling’: u kunt dit doen via de instellingen van uw Android smartphone.

Moet ik de functie ‘internetbetaling’ in mijn mobile banking instellingen activeren om contactloos te kunnen betalen met de Payconiq by Bancontact-app?

U hoeft de functie ‘internetbetaling’ niet te activeren om de Payconiq by Bancontact-app te kunnen gebruiken en contactloos te kunnen betalen. Deze functie moet wel geactiveerd zijn om betalingen via QR-code te kunnen uitvoeren.

Hoe weet ik of de terminal van de handelaar contactloze betalingen aanvaardt?

 
Om contactloos te kunnen betalen, moet de betaalterminal Bancontact aanvaarden als betaalmiddel en voorzien zijn van het symbool voor contactloze betaling.

Nog niet alle betaalterminals zijn uitgerust met de contactloze functie: momenteel geldt dat voor ongeveer 50% van de terminals. Win in geval van twijfel inlichtingen in bij de handelaar.

Waar moet ik mijn gsm tegen de terminal houden?

 
De plaats waar u uw smartphone moet houden voor een contactloze betaling, wordt doorgaans aangeduid door het logo.
Het logo bevindt zich aan de voorkant van de terminal, ofwel aan de zijkant.
 

Sommige betaalterminals aanvaarden enkel Maestro als betaalmiddel. Vormt dat een probleem?

De contactloze toepassing van Payconiq by Bancontact werkt enkel voor betalingen verricht via het Payconiq by Bancontact-betaalschema. Als de terminal enkel Maestro aanvaardt, moet u dus betalen met uw bankkaart.

Ik heb een iPhone en contactloos betalen met de Payconiq by Banconact-app lukt niet.

Inderdaad. Apple en de Apple-Pay app geven andere ondernemingen geen toegang tot de NFC-functie. Als u een iPhone hebt, kunt u wel mobiel betalen door de QR-code te scannen.

Biedt AXA Bank de mogelijkheid om contactloos te betalen met de bankkaart?

Ja, zeker: alle sinds juni 2018 door AXA Bank uitgegeven bankkaarten zijn met de contactloze functie uitgerust. De klant kan deze functie naar believen activeren of deactiveren via de AXA mobile banking app of homebanking. Meer info en demo.

Tijd voor persoonlijk advies? Uw AXA Bankagent is er voor u.

We beantwoorden op deze website zoveel mogelijk vragen. Vindt u toch nog geen antwoord, dan kunt u altijd terecht bij uw AXA Bankagent.

 

Vraag het aan uw AXA Bankagent