Met elektrische bedrijfswagens de LEZ in!

Succesvol ondernemen Bedrijfsvoertuig Bewust ondernemen – 12 januari 2017

Gaat u  ineens voor nieuwe bedrijfswagen(s) kijken? Dat u voor een langere tijd goed zit? Of liever, goed rijdt? Zonder problemen de lage-emissiezones in op elektriciteit, aardgas, waterstof of hybride? Lees dan vooral verder. 

bedrijfswagen in de LEZ
Elektrische brandstof is verrassend goedkoop.

Nu u de voordelen van een roetfilter maar ook nieuwe groene bedrijfswagens kent, overweegt u misschien eerder voor nieuwe bedrijfswagens die groen rijden. Wat is het verschil tussen de “groene” brandstoffen? Zijn ze wel zo groen? Hoe gebeurt het voltanken of opladen? En wat is de kost? 

In dit artikel vindt u alles terug over rijden op elektriciteit. Komt u liever meer weten over de diesel en benzine. Of over rijden op aardgas of waterstof 

Elektrische bedrijfswagen met batterij

Als u een 100% elektrische auto kiest als bedrijfswagen, dan kiest u voor een auto zonder uitstoot. Geen fijn stof! Want 100% aangedreven door een elektrische motor. 

U laadt de batterij op via het stroomnetwerk. En moet dus “elektriciteit gaan tanken”. Nu zijn er nog maar zo’n 2500 oplaadpunten in België. Tegen 2020 staan er 5000 op de agenda. Hier vindt u een plan. 

Plug-in hybride 

Voor eeuwige twijfelaars. Want deze bedrijfswagen heeft:

  • een verbrandingsmotor én een elektrische motor. 
  • Afhankelijk van uw rijstijl, rijdt u zo’n 20 tot 50 km puur op elektriciteit. Perfect voor in de stad. 
  • Is de elektriciteit op? Of hebt u meer kracht nodig? Dan schakelt u over en drijft de verbrandingsmotor de wielen aan.

Range extender 

Is de bedrijfswagen van uw keuze voorzien van range extender, dan kunt u 

  • langer doorrijden op elektriciteit. Hoe lang is uiteraard afhankelijk van het type wagen. 
  • Want een range extender, vertaald, vergroot de afstand. Langer dan een hybride rijdt u er (afhankelijk van uw rijstijl) zo’n 80 tot 150 km mee, puur elektrisch. 
  • Verschillend van een plug in hybride, worden de wielen wel volledig door de elektrische motor aangedreven en daarnaast wordt de verbrandingsmotor ingezet om de batterij bij te laden.

Wat kost elektrische brandstof? 

Elektrische brandstof is verrassend goedkoop. U betaalt ongeveer 3 euro voor 100 km. 

Veel of weinig verbruik kilowattuur?  

Uw verbruik hangt uiteraard af van uw rijstijl en de capaciteit van de batterij. Niet elke auto heeft dezelfde batterij.  Maar algemeen kunnen we stellen dat u met 10 kilowattuur 80 tot 100 kilometer kunt rijden. Bij een verbruik van 5 liter per 100 kilometer betaalt u zo’n 1,5 euro per liter benzine. Voor elektriciteit gaan we grof gerekend uit van 10 kilowattuur per 100 kilometer verbruik. Dat is een kost van 0,25 euro per kilowattuur.

Als u op jaarbasis 15000 kilometer aflegt, komt u voor benzine op ongeveer 1125 euro uit en voor elektriciteit op zo’n 375 euro. 

Is elektrisch rijden zo milieuvriendelijk? 

Geen uitstoot is prachtig. Maar vergeet de productie van uw bedrijfswagens en de productie van uw brandstof niet. Laten we naar het totaalplaatje kijken:

  • De batterij is gemaakt met zeldzame materialen zoals lithium en kobalt, die niet gemakkelijk te recycleren zijn. 
  • De getankte stroom wordt wereldwijd voor 60% geproduceerd met kolen en gas en dus fossiele brandstoffen. Hoe meer stroom uit hernieuwbare bronnen in België, hoe groener de brandstof van uw bedrijfswagen wordt. 
  • Bij de productie van een elektrische bedrijfswagen komt zo’n 9 ton CO2 vrij. Bij een explosie of verbrandingsmotor is dat zo’n 5 ton CO2. Laten we dan hopen dat een elektrische bedrijfswagen minstens 2 keer zo lang meegaat. 

En bent u overtuigd? Als u zo ver bent, dat u echt overgaat tot aankoop, dan houdt u best deze belangrijke zaken in het oog. 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Uw bedrijfsvoertuig: een rijdend visitekaartje

Voor een kleine zelfstandige of kmo is reclame vaak een zware kost. Hebt u een bedrijfsvoertuig, dan is autoreclame een goedkope manier om uw zaak te promoten. Afhankelijk van hoe vaak u erin rondrijdt, kunt u een grote hoeveelheid potentiële klanten bereiken. Essentieel is natuurlijk dat uw reclame opgemerkt wordt én een positieve indruk maakt.

Lees verder