Uitkijken naar 2021 voor economische groei

Vermogen Actueel Corona – 04 juni 2020

De verschillende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken werpen hun vruchten af. Althans wat de volksgezondheid betreft. De economische impact is erg groot en zelfs groter dan verwacht. Hoe zal het herstel verlopen? En wat zijn de verwachtingen over de economie wereldwijd? U leest het in dit artikel.

economische groei in 2021 
De gezondheidsmaatregelen werpen hun vruchten af, maar de impact van de covid-19 op de economie is erg groot.

Echte groei wordt verwacht in 2021

Enkele weken geleden dook het coronavirus nog hier en daar onvoorspelbaar op. De draconische lockdownmaatregelen, de discipline van de Belgische bevolking (en de rest van de wereld) en de immense inspanning van de gezondheidszorgwerkers, behoedden ons van een catastrofe. Vandaag noteren we een zeer sterke daling van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en erg te betreuren overlijdens. De maatregelen werpen hun vruchten af. Althans wat de volksgezondheid betreft.

Recente barslechte economische cijfers tonen echter aan dat de impact op de economie erg groot is en zelfs groter dan verwacht. Een geglobaliseerde economie zet je immers niet in stilstand, zonder consequenties zoals een sterke werkloosheid, faillissementen enzovoort. En algemeen wordt aangenomen dat de echte impact van Covid-19 op de economie zich nog moet doen voelen. De cijfers voor 2020 kunnen dus nog slechter. Echte groei wordt verwacht in 2021.

In elk geval geen gebrek aan initiatieven om het snelle verval van de economie af te remmen. Nationale overheden, de Europese Commissie (met het herstelplan "Next Generation EU"), de centrale banken enzoverder lanceerden ettelijke diepgaande en nooit geziene steun- en herlanceringsmaatregelen. Een ware tsunami aan liquiditeiten overspoelt ons.

Nog heel wat vragen over het herstel

Ondertussen worden na enkele maanden van totale economische en maatschappelijke bevriezing snelle stappen gezet om de samenleving en dus de economische bedrijvigheid opnieuw te openen. Mensen gaan terug aan de slag. De economische motor slaat aan, al is het wel wat sputterend in sommige sectoren. Er is een sterke hoop om snel aan te knopen met de economische bedrijvigheid van het pre-coronatijdperk.
De hamvraag is nu: hoe vlot herstelt de economie zich? Een scherpe daling gevolgd door een scherp herstel noemt men een V–correctie. Wordt het dat? Of wordt het eerder een U–correctie? Dat is een scherpe daling gevolgd door een periode van makke groei, om pas jaren later opnieuw aan te knopen met een gezonde economische expansie.

Een bijkomende vraag is: hoe zal die economie en samenleving er dan uitzien? Gaan mensen digitaler kopen? Gaan restaurants nog op volle toeren draaien? En wat met het toerisme? Ontstaan er nieuwe jobs? Gaan mensen nog op kantoor werken of wordt thuiswerk de norm? Het is te vroeg om daarover definitieve uitspraken te doen.

En wat met een tweede besmettingsgolf? Dat die er komt wordt door virologen als waarschijnlijk geacht. We zijn wel beter voorbereid. Dat sterkt de hoop dat tweede golf in te dijken valt en dat de impact op de economie beperkt(er) zal zijn.

Er zijn dus nog veel vragen. Maar ook sterke hoop dat het herstel ingezet is.

Wat zijn de vooruitzichten per regio?

In deze context geeft AXA Investment Managers (AXA IM) ondertussen enkele prognoses over de macro-economische groei.

De Verenigde Staten van Amerika hebben de restricties relatief sneller dan andere landen gelost. Nu de economie terug opent, zal de economische activiteit opnieuw aantrekken. Er wordt door AXA Investment Managers een krimp van 3,8% in 2020 voorspeld.

Verder kijkend naar 2021 voorziet men een groei van 5,3%. Uiteraard zijn deze prognoses onzeker, omdat de precieze impact van deze corona lockdown zich nog moet doen voelen.

Economische indicatoren in de eurozone laten een kolossale impact van het Covid-19-virus zien, zij het met aanhoudende en sterke verschillen tussen landen als gevolg van verschillende economische structuren, de reikwijdte van de lockdownmaatregelen en de implementatie van exitstrategieën. De prognose voor 2020 wordt verlaagd naar -7%.

Het Chinese herstel houdt aan dankzij een V-vormig herstel van de industriële productie. De houdbaarheid van het industriële herstel is echter twijfelachtig. Een krachtigere beleidsversoepeling is echter nodig. AXA IM handhaaft haar groeiprognose van 2,3% voor 2020, maar de neerwaartse risico's zijn zeker aanwezig.

In de opkomende landen (emerging markets) zal de economische activiteit klappen krijgen door de sterke daling van de industriële productie en detailhandelsverkopen in het 1ste kwartaal, terwijl in het 2de kwartaal nog forsere dalingen worden verwacht als gevolg van de strenge lockdownmaatregelen. De centrale banken hebben gereageerd met steunmaatregelen, maar die zijn niet voldoende om de krimp te compenseren.

Artikel geschreven op basis van info op 2 juni 2020.

Let op: dit artikel vormt geen beleggingsadvies in de zin van het financieel recht.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Hoe AI de wereld (en uw job) kan veranderen

De slimme chatbot ChatGPT verovert de wereld, zo lijkt het. Twee maanden na de lancering in november 2022 rondde de toepassing al de kaap van 100 miljoen gebruikers. Daarmee is ChatGPT de snelstgroeiende computertoepassing ooit: TikTok deed er 9 maanden over om hetzelfde aantal gebruikers aan te trekken en Instagram had daar 2,5 jaar voor nodig. Opeens duiken overal jubel- en doemberichten op over hoe artificiële intelligentie ons leven zal veranderen. Nemen slimme algoritmes straks onze jobs over, of maken ze die juist waardevoller? En biedt AI ook een kans voor investeerders?

Lees verder