Buitenlandse rekening? De fiscus kijkt mee!

Vermogen Fiscaliteit Sparen – 08 mei 2017

Bezit u bankrekeningen in het buitenland, maar geeft u uw belastingen aan in België? Of omgekeerd: hebt u een rekening bij een Belgische bank, maar bent u hier niet belastingplichtig? Dan hebt u er alle belang bij om de inkomsten van die rekeningen vanaf nu zeker te vermelden op uw belastingaangifte, want uw bank zal er voortaan jaarlijks gedetailleerde informatie over doorgeven aan de fiscus van het land waarvan u fiscaal gezien inwoner bent. Dat is het gevolg van de Common Reporting Standard (CRS), een initiatief van de OESO en de Europese Unie dat nu ten uitvoer wordt gebracht. 

Buitenlandse rekening
Door de Common Reporting Standard zal een fiscaal inwoner van België niet langer een rekening kunnen aanhouden in een ander EU-land zonder dat de Belgische fiscus daarvan op de hoogte is.

Wat is CRS en wat houdt dat voor u in?

De nieuwe Common Reporting Standard (CRS) heeft als doel om fiscale fraude op een uniforme manier te bestrijden en transparantie op fiscaal vlak te bevorderen. Meer dan 50 landen, waaronder België en alle landen van de Europese Unie, zullen voortaan automatisch bancaire gegevens met elkaar uitwisselen. Zo zal een fiscaal inwoner van België dus niet langer een rekening kunnen aanhouden in één van deze landen zonder dat de Belgische fiscus daarvan op de hoogte is. Met als gevolg dat die wel eens lastige vragen zou kunnen stellen als die rekening en de inkomsten daarvan niet op uw belastingaangifte worden vermeld.

Welke verplichtingen legt de CRS op?

  • Financiële instellingen moeten al hun klanten, zowel particulieren als entiteiten, volgens de Common Reporting Standard verplicht identificeren en nagaan waar zij hun fiscale woonplaats hebben.
  • Vervolgens moeten deze instellingen automatisch informatie uitwisselen over de rekeningen van klanten die hun fiscale woonplaats in een ander CRS-land hebben. Het begrip ‘rekening’ moet daarbij ruim worden geïnterpreteerd. Er zullen bijvoorbeeld ook gegevens over effectenrekeningen en bepaalde verzekeringscontracten worden uitgewisseld.

De CRS voorziet bovendien in een ‘doorkijkverplichting’: voor sommige entiteiten moet men de fiscale woonplaats van de natuurlijke persoon achter de entiteit bepalen en de persoon in kwestie rapporteren als blijkt dat het een fiscale inwoner van een CRS-land is.

Welke gegevens worden uitgewisseld?

Cruciaal voor de gegevensuitwisseling zijn het land van de fiscale woonplaats, en daaraan gekoppeld, ook het Tax Identification Number (TIN). Dat nummer varieert van land tot land.

U bent fiscaal inwoner van een ander land dan België?
Dan worden de volgende gegevens doorgegeven:

  • de identificatiegegevens
    • voor particulieren: naam, adres, land(en) van fiscale woonplaats(en), TIN, geboorteplaats en -datum;
    • voor entiteiten: naam, adres, land(en) van fiscale woonplaats(en), TIN.
  • de rekeningnummers
  • het saldo van de rekeningen
  • het brutobedrag van bijvoorbeeld intresten, dividenden
  • opbrengsten van bijvoorbeeld verkoop, terugbetaling van diverse financiële instrumenten

Vanaf wanneer is de rapportering van kracht?

De CRS is op 1 januari 2016 in werking getreden. De fiscale gegevens met betrekking tot dat jaar zijn voor het merendeel nu beschikbaar.

De Belgische financiële instellingen zullen uiterlijk op 30/06/2017 voor de eerste keer die informatie bezorgen aan de Belgische overheid, die ze dan doorgeeft aan de overheidsinstanties van de landen waarvan de rekeninghouder fiscaal inwoner is. Hetzelfde geldt voor de financiële instellingen van alle andere EU-lidstaten en ook bepaalde landen die geen lid zijn van de Europese Unie. Nog andere (niet-EU-)landen zullen volgend jaar (in 2018) pas meedoen met de CRS-rapportering.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Goede voornemens voor uw geld: zo krijgt u uw spaarcenten in topconditie

Een nieuw jaar brengt goede voornemens met zich mee. Misschien denkt u dan al snel aan meer sporten, maar hebt u ook al eens nagedacht over hoe u uw spaargeld topfit krijgt? Over hoe u die droom wil waarmaken van een zorgeloos pensioen, een duwtje in de rug voor de (klein)kinderen, een verbouwing, of een appartement aan zee? Dankzij de hogere rentes levert sparen vanaf nu meer op, maar als u de hoge inflatie écht wilt verslaan, moet u denken aan beleggen. Mooi meegenomen: bij AXA Bank kan beleggen al voor kleine bedragen. Het is zo simpel dat u dit goede voornemen alvast wél makkelijk volhoudt.

Lees verder

Uw spaargeld splitsen brengt op

Staat al uw spaargeld op dezelfde rekening? Dan zou u dat best opsplitsen in een deel dat u nodig hebt als financiële reserve voor onverwachte of geplande uitgaven en de rest. Die bedragen plaatst u dan op verschillende spaarrekeningen. Hoe gaat u te werk?

Lees verder

Beleggen? Ontdek waarom u nu niet meer moet twijfelen

Misschien denkt u dat beleggen niks voor u is, maar enkel voor rijke mensen die graag ‘speculeren’ op de beurs? Dat het nu niet het moment is door de onstabiele situatie in de wereld en op de financiële markten? Of dat u nog te jong bent of te oud om ermee te beginnen? Wij overtuigen u graag van het tegendeel.

Lees verder

Geen erfbelasting op 150% van de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen

Kinderen die de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen op naam van de langstlevende ouder laten staan, moeten in Vlaanderen voortaan geen erfbelasting meer betalen op deze tegoeden bij het overlijden van die langstlevende ouder. Of deze maatregel ook zal worden overgenomen door de belastingdienst van het Waals en Brussels hoofdstedelijk gewest, valt nog af te wachten.

Lees verder

De belastingaangifte: hoe minder belastingen betalen?

Daar is de lente, daar is de zon… het mooie weer verzacht enigszins de bittere pil van de belastingbrieven waar u toch altijd wat tegenop ziet. Sommigen hebben jammer genoeg weinig of geen fiscale voordelen om in te geven. Weet dan dat pensioensparen u nu een interessant fiscaal voordeel oplevert en later een aanvullend inkomen.

Lees verder