Een nieuw jaar brengt goede voornemens met zich mee. Misschien denkt u dan al snel aan meer sporten, maar hebt u ook al eens nagedacht over hoe u uw spaargeld topfit krijgt? Over hoe u die droom wil waarmaken van een zorgeloos pensioen, een duwtje in de rug voor de (klein)kinderen, een verbouwing, of een appartement aan zee? Dankzij de hogere rentes levert sparen vanaf nu meer op, maar als u de hoge inflatie écht wilt verslaan, moet u denken aan beleggen. Mooi meegenomen: bij AXA Bank kan beleggen al voor kleine bedragen. Het is zo simpel dat u dit goede voornemen alvast wél makkelijk volhoudt.
Sparen brengt weer wat meer op…
Helemaal overtuigd om uw goede voornemens voor uw spaarcenten waar te maken? Beginnen met beleggen is simpel. U opent zelf snel en eenvoudig een beleggingsplan via mobile banking of homebanking.
Het goeie nieuws eerst: sparen brengt voortaan weer wat meer op bij AXA Bank. De Europese Centrale Bank is al een tijdje bezig met het langzaamaan optrekken van de rente, in een poging om zo de torenhoge inflatie te laten afnemen. Dat heeft ook positieve gevolgen voor onze spaarrekeningen.
…maar niet genoeg om de inflatie te verslaan
Het minder goeie nieuws: de hierboven reeds vermelde inflatie blijft gigantisch hoog. De inflatie – ofwel de stijging van de prijzen van goederen en diensten – piekte in oktober 2022 tot een absoluut recordniveau van 12,27 %. Die toename begon al na de heropleving van de economie na de coronapandemie en kende een triest orgelpunt door de oorlog in Oekraïne. De gevolgen van die prijsstijgingen voelen we elke dag: aan de kassa in de supermarkt en op onze energiefactuur. Het einde is nog niet meteen in zicht. Het ‘gezonde’ streefdoel is een inflatie van 2 % per jaar, maar volgens de ramingen van de Nationale Bank van België keren we ten vroegste in 2025 naar dat niveau terug.
Het gevaar van sluipmoordenaar inflatie
Nu, waarom is inflatie zo gevaarlijk? Dat wordt meteen duidelijk met behulp van een voorbeeld. Stel dat u 100 euro op een spaarrekening hebt staan. Als de inflatie 12 % bedraagt, is die 100 euro na een jaar nog slechts 88 euro waard – uitgedrukt in koopkracht. De 100 euro zal nog steeds op uw rekening staan, maar omdat de prijzen van alle producten in datzelfde jaar met 12 % gestegen zijn, zult u dus veel minder met die 100 euro kunnen kopen. De oplossing is simpel: ervoor zorgen dat uw koopkracht óók gaat stijgen.
Bij een inflatie van 12 % is 100 euro na een jaar nog slechts 88 euro waard – uitgedrukt in koopkracht. Een spaarrente van 0,60 % is uiteraard niet genoeg om die hoge inflatie te counteren. Daarom moet u als spaarder ook kijken naar oplossingen met een potentieel hoger rendement. Dan komt u al snel uit bij beleggen.
Sparen is één manier om dat doel na te streven, maar een spaarrente van 0,60 % is uiteraard niet genoeg om een inflatie van 12 % te counteren. Daarom moet u als spaarder ook verder kijken, naar andere oplossingen met een potentieel hoger rendement. Dan komt u al snel uit bij beleggen. Dat hoeft niet meteen voor grote bedragen te zijn: via een beleggingsplan belegt u periodiek een klein bedrag. En op het einde van de rit kunnen die vele kleintjes een groot verschil maken.
Hoe werkt een beleggingsplan?
Beleggen is al mogelijk vanaf kleine bedragen, met een minimum van 25 euro per jaar
Alles gaat volledig automatisch: u stort elke maand, om drie maanden, om de zes maanden of elk jaar
U belegt in één of meerdere fondsen die u samen met uw agent bepaalt of zelf kiest via mobile banking of homebanking
U kunt op elk moment kosteloos wijzigingen aanbrengen
Wat zijn de voordelen?
Het voornaamste voordeel is dat u met een beleggingsplan een hoger potentieel rendement kunt nastreven dan met alleen een spaarrekening.
Door op verschillende momenten te storten, vermijdt u bovendien het risico van een slechte timing. U belegt dus nooit al uw spaarcenten tegelijk, net op het moment dat de koersen op hun hoogste punt staan.
Zijn er ook risico’s aan verbonden?
Kapitaal dat u belegt, is niet gegarandeerd. Dat risico kunt u echter inperken door in veel verschillende fondsen te beleggen die op hun beurt in verschillende onderliggende activa investeren (obligaties, aandelen, vastgoed …). Zo geniet u van een optimale spreiding.
Daarnaast moet u er ook rekening mee houden dat aandelen op korte termijn volatiel kunnen zijn: de koersen kunnen nogal schommelen en zelfs een duik nemen. Maar over een langere termijn bekeken, leveren ze doorgaans een positief rendement op.
Sparen én beleggen: een gouden combo
Net zoals een coach geen match kan winnen als hij alleen verdedigers opstelt, is het evenmin een goed idee om alleen aanvallers op te stellen. Het beste resultaat behaalt u doorgaans als u sparen én beleggen combineert.
De eerste stap is altijd een spaarbuffer aanleggen: een reserve aan spaargeld die u achter de hand houdt om onvoorziene uitgaven mee op te vangen.. Al is elke situatie anders: een jong gezin met kinderen legt vermoedelijk beter een grotere spaarbuffer aan dan een gepensioneerd koppel dat zijn woning al heeft afbetaald.
Beleggen doet u met geld dat u niet meteen nodig hebt. Hoe meer jaren uw geld belegd blijft, hoe groter de kans immers dat u een mooi rendement haalt.
Uw agent weet raad
Helemaal overtuigd om uw goede voornemens voor uw spaarcenten waar te maken? Beginnen met beleggen is simpel. U opent zelf snel en eenvoudig een beleggingsplan via mobile banking of homebanking. Simuleer het zelf even, en ontdek welke mooie resultaten u kunt boeken. Weet wel dat zo’n simulatie geen garantie biedt voor toekomstige rendementen.
Krijgt u liever wat advies, bijvoorbeeld over de verschillende fondsen en mogelijkheden, en ook over de kosten en risico’s van een belegging? Dan staat uw AXA Bankagent paraat. Samen met u stelt hij een beleggingsplan op úw maat op rekening houdend met uw kennis en ervaring op het vlak van beleggen, uw financiële situatie en uw beleggingsdoelstellingen.
Deze content is niet beschikbaar omwille van uw huidige cookie instellingen. U kan deze hier aanpassen.
Heel wat mensen hebben niet genoeg geld op hun spaarrekening staan om onverwachte uitgaven te kunnen betalen. Hoeveel spaargeld hebt u dan nodig om een voldoende grote financiële buffer te hebben? Vaak wordt aangenomen dat 3 keer uw maandloon volstaat, maar volgens anderen is het veiliger om 6 keer uw maandelijkse inkomsten te voorzien. Hoeveel geld moet u opzij hebben staan als spaarbuffer?
Na meer dan 10 jaar van extreem lage rentes bieden beleggingen met een vaste rente eindelijk weer een aantrekkelijk rendement met als duidelijkste voorbeeld de Belgische staatsbon waarop begin september 2023 kon worden ingetekend. Voor heel wat beleggers was dat een buitenkans. Hoe kunt u nu als belegger nog van de gestegen rentes profiteren? In dit artikel gaan we hier dieper op in.
September is wel vaker een moeilijke maand voor de markten. Dit jaar is daar geen uitzondering op. Problemen die als ‘opgelost’ beschouwd werden, komen weer koppig hun plaats opeisen, en dat zaait verwarring bij beleggers. Op de agenda van deze drukke maand: inflatie, olieprijzen en het effect op de aandelenmarkten.
De wereld van financiële beleggingen is fascinerend, rijk aan mogelijkheden maar ook bezaaid met valkuilen. Voor een beginner kan « starten met beleggen » even verwarrend als verleidelijk lijken. Gelukkig staat u er niet alleen voor! Uw bankagent is er om uw beleggingsprofiel te belichten door kennis te nemen van uw persoonlijke en financiële situatie, uw doelstellingen (over duurzaamheid) en uw beleggingskennis en -ervaring. Laten we samen eens kijken waarom een gesprek met uw beleggingsadviseur zo zinvol is!
Bij beleggen zijn er drie belangrijke criteria om rekening mee te houden: rendement, liquiditeit en risico. Deze drie criteria kunnen we beschouwen als de drie zijden van een driehoek, bekend als de beleggingsdriehoek. Inzicht in deze driehoek is cruciaal om weloverwogen financiële beslissingen te nemen. Beginnen doen we met het toelichten van enkele definities.