Goede voornemens voor uw geld: zo krijgt u uw spaarcenten in topconditie

Vermogen Beleggen Sparen – 03 maart 2023

Een nieuw jaar brengt goede voornemens met zich mee. Misschien denkt u dan al snel aan meer sporten, maar hebt u ook al eens nagedacht over hoe u uw spaargeld topfit krijgt? Over hoe u die droom wil waarmaken van een zorgeloos pensioen, een duwtje in de rug voor de (klein)kinderen, een verbouwing, of een appartement aan zee? Dankzij de hogere rentes levert sparen vanaf nu meer op, maar als u de hoge inflatie écht wilt verslaan, moet u denken aan beleggen. Mooi meegenomen: bij AXA Bank kan beleggen al voor kleine bedragen. Het is zo simpel dat u dit goede voornemen alvast wél makkelijk volhoudt.

Sparen brengt weer wat meer op…

goede vcoornemens spaargeld
Helemaal overtuigd om uw goede voornemens voor uw spaarcenten waar te maken? Beginnen met beleggen is simpel. U opent zelf snel en eenvoudig een beleggingsplan via mobile banking of homebanking.

Het goeie nieuws eerst: sparen brengt voortaan weer wat meer op bij AXA Bank. De Europese Centrale Bank is al een tijdje bezig met het langzaamaan optrekken van de rente, in een poging om zo de torenhoge inflatie te laten afnemen. Dat heeft ook positieve gevolgen voor onze spaarrekeningen.

…maar niet genoeg om de inflatie te verslaan

Het minder goeie nieuws: de hierboven reeds vermelde inflatie blijft gigantisch hoog. De inflatie – ofwel de stijging van de prijzen van goederen en diensten – piekte in oktober 2022 tot een absoluut recordniveau van 12,27 %. Die toename begon al na de heropleving van de economie na de coronapandemie en kende een triest orgelpunt door de oorlog in Oekraïne. De gevolgen van die prijsstijgingen voelen we elke dag: aan de kassa in de supermarkt en op onze energiefactuur. Het einde is nog niet meteen in zicht. Het ‘gezonde’ streefdoel is een inflatie van 2 % per jaar, maar volgens de ramingen van de Nationale Bank van België keren we ten vroegste in 2025 naar dat niveau terug.

Het gevaar van sluipmoordenaar inflatie

Nu, waarom is inflatie zo gevaarlijk? Dat wordt meteen duidelijk met behulp van een voorbeeld. Stel dat u 100 euro op een spaarrekening hebt staan. Als de inflatie 12 % bedraagt, is die 100 euro na een jaar nog slechts 88 euro waard – uitgedrukt in koopkracht. De 100 euro zal nog steeds op uw rekening staan, maar omdat de prijzen van alle producten in datzelfde jaar met 12 % gestegen zijn, zult u dus veel minder met die 100 euro kunnen kopen. De oplossing is simpel: ervoor zorgen dat uw koopkracht óók gaat stijgen.

Bij een inflatie van 12 % is 100 euro na een jaar nog slechts 88 euro waard – uitgedrukt in koopkracht. Een spaarrente van 0,60 % is uiteraard niet genoeg om die hoge inflatie te counteren. Daarom moet u als spaarder ook kijken naar oplossingen met een potentieel hoger rendement. Dan komt u al snel uit bij beleggen.

Sparen is één manier om dat doel na te streven, maar een spaarrente van 0,60 % is uiteraard niet genoeg om een inflatie van 12 % te counteren. Daarom moet u als spaarder ook verder kijken, naar andere oplossingen met een potentieel hoger rendement. Dan komt u al snel uit bij beleggen. Dat hoeft niet meteen voor grote bedragen te zijn: via een beleggingsplan belegt u periodiek een klein bedrag. En op het einde van de rit kunnen die vele kleintjes een groot verschil maken.

Hoe werkt een beleggingsplan?

  • Beleggen is al mogelijk vanaf kleine bedragen, met een minimum van 25 euro per jaar
  • Alles gaat volledig automatisch: u stort elke maand, om drie maanden, om de zes maanden of elk jaar
  • U belegt in één of meerdere fondsen die u samen met uw agent bepaalt of zelf kiest via mobile banking of homebanking
  • U kunt op elk moment kosteloos wijzigingen aanbrengen

Wat zijn de voordelen?

Het voornaamste voordeel is dat u met een beleggingsplan een hoger potentieel rendement kunt nastreven dan met alleen een spaarrekening.

Door op verschillende momenten te storten, vermijdt u bovendien het risico van een slechte timing. U belegt dus nooit al uw spaarcenten tegelijk, net op het moment dat de koersen op hun hoogste punt staan.

Zijn er ook risico’s aan verbonden?

Kapitaal dat u belegt, is niet gegarandeerd. Dat risico kunt u echter inperken door in veel verschillende fondsen te beleggen die op hun beurt in verschillende onderliggende activa investeren (obligaties, aandelen, vastgoed …). Zo geniet u van een optimale spreiding.

Daarnaast moet u er ook rekening mee houden dat aandelen op korte termijn volatiel kunnen zijn: de koersen kunnen nogal schommelen en zelfs een duik nemen. Maar over een langere termijn bekeken, leveren ze doorgaans een positief rendement op.

Sparen én beleggen: een gouden combo

Net zoals een coach geen match kan winnen als hij alleen verdedigers opstelt, is het evenmin een goed idee om alleen aanvallers op te stellen. Het beste resultaat behaalt u doorgaans als u sparen én beleggen combineert.

De eerste stap is altijd een spaarbuffer aanleggen: een reserve aan spaargeld die u achter de hand houdt om onvoorziene uitgaven mee op te vangen.. Al is elke situatie anders: een jong gezin met kinderen legt vermoedelijk beter een grotere spaarbuffer aan dan een gepensioneerd koppel dat zijn woning al heeft afbetaald.

Beleggen doet u met geld dat u niet meteen nodig hebt. Hoe meer jaren uw geld belegd blijft, hoe groter de kans immers dat u een mooi rendement haalt.

Uw agent weet raad

Helemaal overtuigd om uw goede voornemens voor uw spaarcenten waar te maken? Beginnen met beleggen is simpel. U opent zelf snel en eenvoudig een beleggingsplan via mobile banking of homebanking. Simuleer het zelf even, en ontdek welke mooie resultaten u kunt boeken. Weet wel dat zo’n simulatie geen garantie biedt voor toekomstige rendementen.

Krijgt u liever wat advies, bijvoorbeeld over de verschillende fondsen en mogelijkheden, en ook over de kosten en risico’s van een belegging? Dan staat uw AXA Bankagent paraat. Samen met u stelt hij een beleggingsplan op úw maat op rekening houdend met uw kennis en ervaring op het vlak van beleggen, uw financiële situatie en uw beleggingsdoelstellingen.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Maak een afspraak met uw AXA Bankagent