AXA Investment Managers nummer één in Europa op het vlak van duurzaam beleggen

Vermogen Beleggen Pensioen – 30 december 2019

Duurzaam beleggen wordt de norm in de financiële wereld. AXA Investment Managers (AXA IM), die de beleggingsfondsen beheert waarop u via AXA Bank kunt intekenen, is daar al langer mee bezig. AXA IM maakt deel uit van de AXA Groep en werd in 2019 in een onafhankelijke studie geprezen voor de integratie van de ESG-criteria (Environmental, Social, Governance) in zijn beleid.

duurzaam beleggen 
Op 30 september 2019 beheerde AXA IM 473 miljard euro aan ESG-activa (ongeveer 60% van het totale beheerde vermogen), waarvan 5,7 miljard euro als "impactvolle belegging" kan worden beschouwd, gericht op het genereren van zowel een aantrekkelijk financieel rendement als een meetbaar maatschappelijk voordeel.

ESG: bewijzen, geen beloftes

Beleggers willen vaker weten waarin ze beleggen en schakelen over op duurzaam beleggen. Of het nu gaat om het milieu-aspect, dat steeds meer aandacht krijgt, het sociale aspect ("hoe gaat het bedrijf waarin ik beleg om met zijn medewerkers, leveranciers en klanten?") of het governance-aspect ("hoe wordt het bedrijf waarin ik beleg bestuurd, geleid en gecontroleerd?").

Deze drie aspecten vormen de zogenaamde ESG-normen.

AXA Investment Managers (AXA IM) beoogt een sterkere integratie van de ESG-criteria, een uitbreiding van het aanbod van verantwoorde producten en een stimulans van het VB-denken (verantwoord beleggen) door zich te richten op sleuteldomeinen zoals het klimaat.

Een concreet voorbeeld: de beleggingsteams worden geleidelijk aan versterkt door specialisten in verantwoord beleggen. Zij helpen de fondsbeheerders om ESG en impactanalyse in hun beleggingsprocessen te integreren. Ook het vermelden waard is de integratie van ESG-criteria in alle beleggingsplatforms.

Verantwoord beleggen: een strategische prioriteit voor AXA Investment Managers

De Hirschel & Kramer Responsible Investment Brand-index analyseerde alle 220 Europese vermogensbeheerders die wereldwijd tot de 400 grootste beheerders behoren.

Doel: bepalen of de "goede bedoelingen" inzake ESG-criteria worden omgezet in een actief engagement op bedrijfsniveau, met "duidelijk gedefinieerde waarden en visies".

Volgens deze onafhankelijke studie staat AXA Investment Managers bij de Europese vermogensbeheerders die zich echt inzetten voor verantwoord beleggen, op de eerste plaats.

“Verantwoord beleggen is één van onze strategische prioriteiten – niet alleen omdat klanten ons vertellen dat zij er belang aan hechten, maar ook omdat wij overtuigd zijn van de belangrijke rol die de financiële sector speelt in het vormgeven van een maatschappij die redelijkheid en billijkheid bevordert en van een toekomstgerichte leefomgeving. Het streven naar ESG-integratie en de verdere ontwikkeling van ons RI-aanbod zijn een onderdeel van ons in juni aangekondigd beleggingsplan, en we willen deze kans aangrijpen om onszelf als belegger te verbeteren voor onze klanten”, aldus Matt Christensen, Head Of Responsible Investment van AXA IM.

Over AXA Investment Managers

 
Matt Christensen, Head Of Responsible Investment van AXA IM.

AXA Investment Managers (AXA IM) is een actieve, wereldwijde multi-asset vermogensbeheerder met een focus op de lange termijn. We werken vandaag met onze klanten aan oplossingen voor morgen: we helpen hen een betere toekomst voor hun beleggingen op te bouwen en trachten tegelijk de wereld waarin we leven positief te veranderen. AXA IM beheerde eind september 2019 een vermogen van zo’n 801 miljard euro, biedt werk aan ruim 2350 mensen en heeft 30 vestigingen in 21 landen. AXA IM maakt deel uit van de AXA Groep, marktleider op het gebied van financiële bescherming en vermogensbeheer.

Waarschuwing

Dit artikel is uitsluitend bedoeld om u te informeren en vormt geen aanbod tot aankoop of verkoop van een product of dienst van de groep van bedrijven die onder AXA Investment Managers vallen. Het kan niet worden beschouwd als een beleggingsadvies of een uitnodiging om bepaalde beleggingen te doen.

Lees verder...

(bron: AXA Investment Managers)

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent