Duurzaam beleggen wordt de norm in de financiële wereld. AXA Investment Managers (AXA IM), die de beleggingsfondsen beheert waarop u via AXA Bank kunt intekenen, is daar al langer mee bezig. AXA IM maakt deel uit van de AXA Groep en werd in 2019 in een onafhankelijke studie geprezen voor de integratie van de ESG-criteria (Environmental, Social, Governance) in zijn beleid.
Op 30 september 2019 beheerde AXA IM 473 miljard euro aan ESG-activa (ongeveer 60% van het totale beheerde vermogen), waarvan 5,7 miljard euro als "impactvolle belegging" kan worden beschouwd, gericht op het genereren van zowel een aantrekkelijk financieel rendement als een meetbaar maatschappelijk voordeel.
ESG: bewijzen, geen beloftes
Beleggers willen vaker weten waarin ze beleggen en schakelen over op duurzaam beleggen. Of het nu gaat om het milieu-aspect, dat steeds meer aandacht krijgt, het sociale aspect ("hoe gaat het bedrijf waarin ik beleg om met zijn medewerkers, leveranciers en klanten?") of het governance-aspect ("hoe wordt het bedrijf waarin ik beleg bestuurd, geleid en gecontroleerd?").
AXA Investment Managers (AXA IM) beoogt een sterkere integratie van de ESG-criteria, een uitbreiding van het aanbod van verantwoorde producten en een stimulans van het VB-denken (verantwoord beleggen) door zich te richten op sleuteldomeinen zoals het klimaat.
Een concreet voorbeeld: de beleggingsteams worden geleidelijk aan versterkt door specialisten in verantwoord beleggen. Zij helpen de fondsbeheerders om ESG en impactanalyse in hun beleggingsprocessen te integreren. Ook het vermelden waard is de integratie van ESG-criteria in alle beleggingsplatforms.
Verantwoord beleggen: een strategische prioriteit voor AXA Investment Managers
De Hirschel & Kramer Responsible Investment Brand-index analyseerde alle 220 Europese vermogensbeheerders die wereldwijd tot de 400 grootste beheerders behoren.
Doel: bepalen of de "goede bedoelingen" inzake ESG-criteria worden omgezet in een actief engagement op bedrijfsniveau, met "duidelijk gedefinieerde waarden en visies".
Volgens deze onafhankelijke studie staat AXA Investment Managers bij de Europese vermogensbeheerders die zich echt inzetten voor verantwoord beleggen, op de eerste plaats.
“Verantwoord beleggen is één van onze strategische prioriteiten – niet alleen omdat klanten ons vertellen dat zij er belang aan hechten, maar ook omdat wij overtuigd zijn van de belangrijke rol die de financiële sector speelt in het vormgeven van een maatschappij die redelijkheid en billijkheid bevordert en van een toekomstgerichte leefomgeving. Het streven naar ESG-integratie en de verdere ontwikkeling van ons RI-aanbod zijn een onderdeel van ons in juni aangekondigd beleggingsplan, en we willen deze kans aangrijpen om onszelf als belegger te verbeteren voor onze klanten”, aldus Matt Christensen, Head Of Responsible Investment van AXA IM.
Over AXA Investment Managers
Matt Christensen, Head Of Responsible Investment van AXA IM.
AXA Investment Managers (AXA IM) is een actieve, wereldwijde multi-asset vermogensbeheerder met een focus op de lange termijn. We werken vandaag met onze klanten aan oplossingen voor morgen: we helpen hen een betere toekomst voor hun beleggingen op te bouwen en trachten tegelijk de wereld waarin we leven positief te veranderen. AXA IM beheerde eind september 2019 een vermogen van zo’n 801 miljard euro, biedt werk aan ruim 2350 mensen en heeft 30 vestigingen in 21 landen. AXA IM maakt deel uit van de AXA Groep, marktleider op het gebied van financiële bescherming en vermogensbeheer.
Waarschuwing
Dit artikel is uitsluitend bedoeld om u te informeren en vormt geen aanbod tot aankoop of verkoop van een product of dienst van de groep van bedrijven die onder AXA Investment Managers vallen. Het kan niet worden beschouwd als een beleggingsadvies of een uitnodiging om bepaalde beleggingen te doen.
Na meer dan 10 jaar van extreem lage rentes bieden beleggingen met een vaste rente eindelijk weer een aantrekkelijk rendement met als duidelijkste voorbeeld de Belgische staatsbon waarop begin september 2023 kon worden ingetekend. Voor heel wat beleggers was dat een buitenkans. Hoe kunt u nu als belegger nog van de gestegen rentes profiteren? In dit artikel gaan we hier dieper op in.
September is wel vaker een moeilijke maand voor de markten. Dit jaar is daar geen uitzondering op. Problemen die als ‘opgelost’ beschouwd werden, komen weer koppig hun plaats opeisen, en dat zaait verwarring bij beleggers. Op de agenda van deze drukke maand: inflatie, olieprijzen en het effect op de aandelenmarkten.
De wereld van financiële beleggingen is fascinerend, rijk aan mogelijkheden maar ook bezaaid met valkuilen. Voor een beginner kan « starten met beleggen » even verwarrend als verleidelijk lijken. Gelukkig staat u er niet alleen voor! Uw bankagent is er om uw beleggingsprofiel te belichten door kennis te nemen van uw persoonlijke en financiële situatie, uw doelstellingen (over duurzaamheid) en uw beleggingskennis en -ervaring. Laten we samen eens kijken waarom een gesprek met uw beleggingsadviseur zo zinvol is!
Bij beleggen zijn er drie belangrijke criteria om rekening mee te houden: rendement, liquiditeit en risico. Deze drie criteria kunnen we beschouwen als de drie zijden van een driehoek, bekend als de beleggingsdriehoek. Inzicht in deze driehoek is cruciaal om weloverwogen financiële beslissingen te nemen. Beginnen doen we met het toelichten van enkele definities.
Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.