De lage rente duwt ook bedrijven naar alternatieven om hun overtollige liquiditeiten beter te laten renderen. Die lage rente in combinatie met hoge inflatie zorgen er namelijk voor dat het geld op uw professionele zicht- of spaarrekening laten staan niet de beste keuze is.
Steeds een oplossing op maat van uw vennootschap
Als kleine onderneming, zelfstandige of vrij beroeper wilt u niet altijd uw cashoverschot opnieuw investeren in uw bedrijf maar liever op een fiscaalvriendelijke manier opzijzetten voor later.
Hebt u al eens aan beleggen gedacht als u het geld van uw professionele zicht- of spaarrekening potentieel meer wil laten opbrengen?
Als ondernemer kunt u bij AXA Bank beleggen met de begeleiding van een bankagent die samen met u bekijkt welke beleggingsoplossing het best past bij uw vennootschap. Hij luistert naar uw plannen, bespreekt met u de financiële situatie en de opportuniteiten van uw onderneming, en brengt uw kennis en ervaring met beleggen in kaart.
Tijdens dat vrijblijvende gesprek zal uw bankagent niet alleen nagaan welke oplossing het best bij uw onderneming past, hij bekijkt ook of u gebruik kunt maken van de vrijstellingsregeling van de definitief belaste inkomsten (DBI).
Wat is de vrijstellingsregeling van de definitief belaste inkomsten?
De vrijstellingsregeling van de definitief belaste inkomsten, ook wel de DBI-aftrek genoemd, is een fiscale regeling voor vennootschappen die beleggen in individuele aandelen van andere vennootschappen.
Doel van deze vrijstelling: een dubbele belasting vermijden. Vennootschappen kunnen ontvangen dividenden en meerwaarden uit aandelen onder bepaalde voorwaarden tot 100% aftrekken van hun winst.
Zo wordt een dubbele belasting vermeden, de inkomsten werden namelijk al belast in de vennootschap die de dividenden uitkeert. Het dividend wordt dus ‘definitief’ belast bij de vennootschap die het dividend uitkeert.
Eenvoudig antwoord op 3 strenge voorwaarden
Een DBI-aftrek, dividenden en meerwaarden uit aandelen 100% aftrekken van de winst, is mogelijk als voldaan is aan drie voorwaarden:
Permanentievoorwaarde: de vennootschap moet de aandelen minstens 1 jaar ononderbroken in volle eigendom aanhouden.
Taxatievoorwaarde: de winst van de uitkerende vennootschap wordt belast in een normaal belastingregime.
Participatievoorwaarde: de vennootschap bezit minstens 10% van de aandelen of het geïnvesteerde bedrag bedraagt minstens 2,5 miljoen euro.
Strenge voorwaarden dus en niet altijd eenvoudig om aan te voldoen. Zeker voor kleinere vennootschappen die willen beleggen, is die participatievoorwaarde een probleem. Al bestaat er een eenvoudige oplossing voor die uw bankagent u graag uitlegt tijdens een persoonlijk gesprek.
Fiscaal voordeel met mogelijkheid om risico te beperken
Door samen met uw bankagent te kiezen voor een modelportefeuille die bestaat uit verschillende fondsen, stemt u het risico af op uw risicobereidheid en uw plannen.
Omdat u met het geld van uw onderneming mogelijk minder risico wilt nemen, bieden we verschillende modelportefeuilles aan zodat u de DBI-aftrek kunt genieten, in overeenstemming met uw beleggingsstrategie.
Een goeie oplossing dus als u minder risico wilt lopen en toch gedeeltelijk fiscaal voordelig wilt beleggen met uw vennootschap.
Uiteraard houdt beleggen ook kosten, taksen en risico’s in. Uw bankagent legt u dat graag uit tijdens een informatief gesprek waar u samen op zoek kunt gaan naar de beste oplossing om uw geld aan het werk te zetten. Zodat u daarna goed geïnformeerd zelf kunt beslissen of u op het voorstel ingaat.
Maak wat tijd vrij voor een afspraak
Wist-je-datje
Beleggen is zeker interessant voor u als ondernemer als u een liquidatiereserve hebt aangelegd met als doel geld fiscaal voordelig uit de onderneming te halen. Die liquidatiereserve houdt u liefst 5 jaar aan want dan betaalt u daarop maar 5% roerende voorheffing. Omdat de liquidatiereserve toch 5 jaar in de onderneming moet blijven, kan het interessant zijn om die liquidatiereserve te beleggen.
Let op: dit artikel vormt geen beleggingsadvies in de zin van het financieel recht.
Deze content is niet beschikbaar omwille van uw huidige cookie instellingen. U kan deze hier aanpassen.
Na meer dan 10 jaar van extreem lage rentes bieden beleggingen met een vaste rente eindelijk weer een aantrekkelijk rendement met als duidelijkste voorbeeld de Belgische staatsbon waarop begin september 2023 kon worden ingetekend. Voor heel wat beleggers was dat een buitenkans. Hoe kunt u nu als belegger nog van de gestegen rentes profiteren? In dit artikel gaan we hier dieper op in.
September is wel vaker een moeilijke maand voor de markten. Dit jaar is daar geen uitzondering op. Problemen die als ‘opgelost’ beschouwd werden, komen weer koppig hun plaats opeisen, en dat zaait verwarring bij beleggers. Op de agenda van deze drukke maand: inflatie, olieprijzen en het effect op de aandelenmarkten.
De wereld van financiële beleggingen is fascinerend, rijk aan mogelijkheden maar ook bezaaid met valkuilen. Voor een beginner kan « starten met beleggen » even verwarrend als verleidelijk lijken. Gelukkig staat u er niet alleen voor! Uw bankagent is er om uw beleggingsprofiel te belichten door kennis te nemen van uw persoonlijke en financiële situatie, uw doelstellingen (over duurzaamheid) en uw beleggingskennis en -ervaring. Laten we samen eens kijken waarom een gesprek met uw beleggingsadviseur zo zinvol is!
Bij beleggen zijn er drie belangrijke criteria om rekening mee te houden: rendement, liquiditeit en risico. Deze drie criteria kunnen we beschouwen als de drie zijden van een driehoek, bekend als de beleggingsdriehoek. Inzicht in deze driehoek is cruciaal om weloverwogen financiële beslissingen te nemen. Beginnen doen we met het toelichten van enkele definities.
Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.