Waarom beleggen en DBI-aftrek interessant kan zijn voor uw vennootschap

Vermogen Beleggen Ondernemen – 21 maart 2022

De lage rente duwt ook bedrijven naar alternatieven om hun overtollige liquiditeiten beter te laten renderen. Die lage rente in combinatie met hoge inflatie zorgen er namelijk voor dat het geld op uw professionele zicht- of spaarrekening laten staan niet de beste keuze is.

Steeds een oplossing op maat van uw vennootschap

dbi 
Als kleine onderneming, zelfstandige of vrij beroeper wilt u niet altijd uw cashoverschot opnieuw investeren in uw bedrijf maar liever op een fiscaalvriendelijke manier opzijzetten voor later.

Hebt u al eens aan beleggen gedacht als u het geld van uw professionele zicht- of spaarrekening potentieel meer wil laten opbrengen?

Als ondernemer kunt u bij AXA Bank beleggen met de begeleiding van een bankagent die samen met u bekijkt welke beleggingsoplossing het best past bij uw vennootschap. Hij luistert naar uw plannen, bespreekt met u de financiële situatie en de opportuniteiten van uw onderneming, en brengt uw kennis en ervaring met beleggen in kaart.

Tijdens dat vrijblijvende gesprek zal uw bankagent niet alleen nagaan welke oplossing het best bij uw onderneming past, hij bekijkt ook of u gebruik kunt maken van de vrijstellingsregeling van de definitief belaste inkomsten (DBI).

Wat is de vrijstellingsregeling van de definitief belaste inkomsten? 

De vrijstellingsregeling van de definitief belaste inkomsten, ook wel de DBI-aftrek genoemd, is een fiscale regeling voor vennootschappen die beleggen in individuele aandelen van andere vennootschappen.

Doel van deze vrijstelling: een dubbele belasting vermijden. Vennootschappen kunnen ontvangen dividenden en meerwaarden uit aandelen onder bepaalde voorwaarden tot 100% aftrekken van hun winst.

Zo wordt een dubbele belasting vermeden, de inkomsten werden namelijk al belast in de vennootschap die de dividenden uitkeert. Het dividend wordt dus ‘definitief’ belast bij de vennootschap die het dividend uitkeert.

Eenvoudig antwoord op 3 strenge voorwaarden

Een DBI-aftrek, dividenden en meerwaarden uit aandelen 100% aftrekken van de winst, is mogelijk als voldaan is aan drie voorwaarden:

  • Permanentievoorwaarde: de vennootschap moet de aandelen minstens 1 jaar ononderbroken in volle eigendom aanhouden.
  • Taxatievoorwaarde: de winst van de uitkerende vennootschap wordt belast in een normaal belastingregime.
  • Participatievoorwaarde: de vennootschap bezit minstens 10% van de aandelen of het geïnvesteerde bedrag bedraagt minstens 2,5 miljoen euro.

Strenge voorwaarden dus en niet altijd eenvoudig om aan te voldoen. Zeker voor kleinere vennootschappen die willen beleggen, is die participatievoorwaarde een probleem. Al bestaat er een eenvoudige oplossing voor die uw bankagent u graag uitlegt tijdens een persoonlijk gesprek.

Fiscaal voordeel met mogelijkheid om risico te beperken

Door samen met uw bankagent te kiezen voor een modelportefeuille die bestaat uit verschillende fondsen, stemt u het risico af op uw risicobereidheid en uw plannen.

Omdat u met het geld van uw onderneming mogelijk minder risico wilt nemen, bieden we verschillende modelportefeuilles aan zodat u de DBI-aftrek kunt genieten, in overeenstemming met uw beleggingsstrategie.

Een goeie oplossing dus als u minder risico wilt lopen en toch gedeeltelijk fiscaal voordelig wilt beleggen met uw vennootschap.

Uiteraard houdt beleggen ook kosten, taksen en risico’s in. Uw bankagent legt u dat graag uit tijdens een informatief gesprek waar u samen op zoek kunt gaan naar de beste oplossing om uw geld aan het werk te zetten. Zodat u daarna goed geïnformeerd zelf kunt beslissen of u op het voorstel ingaat.

Maak wat tijd vrij voor een afspraak

Wist-je-datje

Beleggen is zeker interessant voor u als ondernemer als u een liquidatiereserve hebt aangelegd met als doel geld fiscaal voordelig uit de onderneming te halen. Die liquidatiereserve houdt u liefst 5 jaar aan want dan betaalt u daarop maar 5% roerende voorheffing. Omdat de liquidatiereserve toch 5 jaar in de onderneming moet blijven, kan het interessant zijn om die liquidatiereserve te beleggen.

Let op: dit artikel vormt geen beleggingsadvies in de zin van het financieel recht.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Contacteer uw bankagent