Waarom beleggen en DBI-aftrek interessant kan zijn voor uw vennootschap

Vermogen Beleggen Ondernemen – 21 maart 2022

De lage rente duwt ook bedrijven naar alternatieven om hun overtollige liquiditeiten beter te laten renderen. Die lage rente in combinatie met hoge inflatie zorgen er namelijk voor dat het geld op uw professionele zicht- of spaarrekening laten staan niet de beste keuze is.

Steeds een oplossing op maat van uw vennootschap

dbi 
Als kleine onderneming, zelfstandige of vrij beroeper wilt u niet altijd uw cashoverschot opnieuw investeren in uw bedrijf maar liever op een fiscaalvriendelijke manier opzijzetten voor later.

Hebt u al eens aan beleggen gedacht als u het geld van uw professionele zicht- of spaarrekening potentieel meer wil laten opbrengen?

Als ondernemer kunt u bij AXA Bank beleggen met de begeleiding van een bankagent die samen met u bekijkt welke beleggingsoplossing het best past bij uw vennootschap. Hij luistert naar uw plannen, bespreekt met u de financiële situatie en de opportuniteiten van uw onderneming, en brengt uw kennis en ervaring met beleggen in kaart.

Tijdens dat vrijblijvende gesprek zal uw bankagent niet alleen nagaan welke oplossing het best bij uw onderneming past, hij bekijkt ook of u gebruik kunt maken van de vrijstellingsregeling van de definitief belaste inkomsten (DBI).

Wat is de vrijstellingsregeling van de definitief belaste inkomsten? 

De vrijstellingsregeling van de definitief belaste inkomsten, ook wel de DBI-aftrek genoemd, is een fiscale regeling voor vennootschappen die beleggen in individuele aandelen van andere vennootschappen.

Doel van deze vrijstelling: een dubbele belasting vermijden. Vennootschappen kunnen ontvangen dividenden en meerwaarden uit aandelen onder bepaalde voorwaarden tot 100% aftrekken van hun winst.

Zo wordt een dubbele belasting vermeden, de inkomsten werden namelijk al belast in de vennootschap die de dividenden uitkeert. Het dividend wordt dus ‘definitief’ belast bij de vennootschap die het dividend uitkeert.

Eenvoudig antwoord op 3 strenge voorwaarden

Een DBI-aftrek, dividenden en meerwaarden uit aandelen 100% aftrekken van de winst, is mogelijk als voldaan is aan drie voorwaarden:

  • Permanentievoorwaarde: de vennootschap moet de aandelen minstens 1 jaar ononderbroken in volle eigendom aanhouden.
  • Taxatievoorwaarde: de winst van de uitkerende vennootschap wordt belast in een normaal belastingregime.
  • Participatievoorwaarde: de vennootschap bezit minstens 10% van de aandelen of het geïnvesteerde bedrag bedraagt minstens 2,5 miljoen euro.

Strenge voorwaarden dus en niet altijd eenvoudig om aan te voldoen. Zeker voor kleinere vennootschappen die willen beleggen, is die participatievoorwaarde een probleem. Al bestaat er een eenvoudige oplossing voor die uw bankagent u graag uitlegt tijdens een persoonlijk gesprek.

Fiscaal voordeel met mogelijkheid om risico te beperken

Door samen met uw bankagent te kiezen voor een modelportefeuille die bestaat uit verschillende fondsen, stemt u het risico af op uw risicobereidheid en uw plannen.

Omdat u met het geld van uw onderneming mogelijk minder risico wilt nemen, bieden we verschillende modelportefeuilles aan zodat u de DBI-aftrek kunt genieten, in overeenstemming met uw beleggingsstrategie.

Een goeie oplossing dus als u minder risico wilt lopen en toch gedeeltelijk fiscaal voordelig wilt beleggen met uw vennootschap.

Uiteraard houdt beleggen ook kosten, taksen en risico’s in. Uw bankagent legt u dat graag uit tijdens een informatief gesprek waar u samen op zoek kunt gaan naar de beste oplossing om uw geld aan het werk te zetten. Zodat u daarna goed geïnformeerd zelf kunt beslissen of u op het voorstel ingaat.

Maak wat tijd vrij voor een afspraak

Wist-je-datje

Beleggen is zeker interessant voor u als ondernemer als u een liquidatiereserve hebt aangelegd met als doel geld fiscaal voordelig uit de onderneming te halen. Die liquidatiereserve houdt u liefst 5 jaar aan want dan betaalt u daarop maar 5% roerende voorheffing. Omdat de liquidatiereserve toch 5 jaar in de onderneming moet blijven, kan het interessant zijn om die liquidatiereserve te beleggen.

Let op: dit artikel vormt geen beleggingsadvies in de zin van het financieel recht.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Beleggingen: welke experts bij AXA Bank staan u bij?

Lage rentes op spaarrekeningen, hoge inflatie, uw plannen op middellange en lange termijn, uw pensioen dat u nu al begint te plannen. Er zijn heel wat redenen waarom u een oplossing zoekt om uw kapitaal potentieel te laten aangroeien. Hebt u daarvoor zelf de tijd of de ervaring niet? Beleg via fondsen en vertrouw uw kapitaal toe aan specialisten!

Lees verder

Gerenommeerde fondsenhuizen versterken beleggingsaanbod

AXA Bank biedt al jaren beleggingsoplossingen aan in samenwerking met AXA Investment Managers. We breiden nu ons aanbod uit met een gevarieerde en kwalitatieve selectie van fondsen van de fondsenhuizen Amundi en Econopolis. En da's goed nieuws voor u! U krijgt een ruimere keuze om uw beleggingsportefeuille te spreiden, op het vlak van beheer, maar ook als u de focus wilt leggen op specifieke sectoren of thema's.

Lees verder

Wereldeconomie krijgt het moeilijk in juni 2022

Na maanden van veerkracht, begint de consumptie in de VS te vertragen. Ook de eurozone wordt steeds meer bedreigd en zelfs de dienstensector vertoont tekenen van zwakte. De inflatie heeft (nieuwe) historische hoogtes bereikt. Als gevolg daarvan moest de Fed (Amerikaanse centrale bank) haar belangrijkste rentetarieven in juni met 75 basispunten verhogen, terwijl ook de ECB (Europese Centrale Bank) in juli actie zal ondernemen.

Lees verder

Hoe beleggen? Regelmatig

Is er een ideaal moment om te beleggen? Dat is de hamvraag voor zowel ervaren als beginnende beleggers. Laten we deze vraag proberen te beantwoorden door verschillende beleggingsoplossingen te bekijken voor wie op zoek is naar potentieel rendement, naast een voldoende grote spaarreserve voor onverwachte uitgaven.

Lees verder

Geen erfbelasting op 150% van de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen

Kinderen die de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen op naam van de langstlevende ouder laten staan, moeten in Vlaanderen voortaan geen erfbelasting meer betalen op deze tegoeden bij het overlijden van die langstlevende ouder. Of deze maatregel ook zal worden overgenomen door de belastingdienst van het Waals en Brussels hoofdstedelijk gewest, valt nog af te wachten.

Lees verder

Contacteer uw bankagent