Beleggen in tijden van crisis

Vermogen Actueel Beleggen – 14 november 2022

Inflatie, dure energie, oorlog en dreiging uit China. Heel wat uitdagingen voor beleggers. Hoe houdt u het hoofd koel in die woelige wereld? Wat zijn de gevaren? En waar liggen de kansen. Tijdens een webinar gingen professor Jonathan Holslag en chief economist bij Crelan Bart Abeloos op zoek naar antwoorden.

Wordt onze koopkracht bedreigd door geopolitieke gebeurtenissen?

beleggen in tijden van crisis
Ondanks al het onheil is de beste strategie: blijven beleggen. De financiële markten lopen altijd vooruit op de reële economie. Het ideale instapmoment ligt dus in een periode waarin slecht nieuws nog de hoofdpunten beheerst.

Er zijn decennia waarin niets gebeurt en dan zijn er weken waarin decennia gebeuren. Het komt zelden voor dat de financiële wereld Lenin citeert, maar deze zin beschrijft perfect wat we vandaag meemaken: COVID, overstromingen, oorlog, inflatie, energiecrisis. Het zorgt voor veel onzekerheid over de wereldeconomie die volatiliteit op de financiële markten veroorzaakt.

Het komt er dan als belegger op aan om in te schatten welke richting het uitgaat. Dat die inschatting maken niet zo eenvoudig is leert ons bijvoorbeeld de gasprijs. Sinds februari is die 5 keer duurder geworden als gevolg van de onzekerheid over de toevoer uit Rusland. En vervolgens zijn de prijzen in september, oktober, opnieuw gedaald, hoewel er aan de situatie op het terrein weinig veranderd is.

Onderliggend spelen ook de wereldwijde geopolitieke verhoudingen. Het lijkt dat we aan de voorbode staan van grote en fundamentele verschuivingen. De afkalvende dominantie positie van de VS en Europa. De verschuiving van de macht richting China. Afrikaanse landen die steun zoeken in China, Qatar, Saudi-Arabië… We gaan van een unipolaire wereld naar een multipolaire wereld, waarin verschillende machtscentra zijn.

'Perfecte storm' zorgt voor torenhoge inflatie

U hebt het vast ook al gemerkt aan uw winkelkar. Het leven is fors duurder geworden, met een inflatie die oploopt tot 11%. Het resultaat van 3 factoren.

  • Er is de pandemie die ons anders heeft doen consumeren wat de prijzen opdrijft. We kopen nu immers veel meer goederen die van de andere kant van de wereld verscheept moeten worden.
  • De enorme stijging van de prijzen van metalen, graan en uiteraard gas als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
  • De krappe arbeidsmarkt.

Conclusie: er is een einde gekomen aan goedkope productie, goedkope arbeid en goedkope energie. Dat maakt dat de inflatie niet meteen zal gaan dalen.

U moet er daarom op letten dat uw spaargeld niet het slachtoffer wordt van de inflatie. De Europese Centrale Bank voorspelt dat die in 2022 zal uitkomen op 8 procent, en in 2023 op 5 procent. Van de 10.000 euro die u nu op uw spaarrekening hebt staan, blijft over twee jaar dus nog amper 8.700 euro effectieve koopkracht over.

Hoe uw geld daartegen beschermen? De beste manier blijft nog altijd: beleggen. Al blijft het wel aangewezen om een buffer opzij te houden voor onvoorziene uitgaven.

Hoe gaat u als belegger om met deze crisis?

Eigenlijk is deze crisis niets nieuws onder de zon. Daar verandert de reële kans op een recessie niets aan. De financiële geschiedenis is een aaneenschakeling van crisissen: oliecrisis, dotcom-bubbel, bankencrisis, financiële crisis… Toch hebben beleggers mooie rendementen kunnen behalen over een langere termijn, hoe somber de vooruitzichten soms ook waren. Het hoofd koel houden en uw langetermijndoelstellingen niet uit het oog verliezen is cruciaal.

Ook de voorzichtige belegger deelde deze keer mee in de klappen, wat toch uitzonderlijk te noemen is, met obligaties die het zwaar te verduren kregen. Maar ook hier geldt: het is niet verstandig om alleen naar het recente verleden te kijken als voorspeller voor de toekomst. De rentes zijn weer wat gestegen. Nog niet tot de hoge niveaus van vroeger, maar voor de obligatiebelegger ziet de wereld er toch weer wat rooskleuriger uit.

Ondanks al het onheil is de beste strategie: blijven beleggen. De financiële markten lopen immers een eindje vooruit op de reële economie. Doorgaans bereiken ze hun keerpunt zo’n drie tot zes maanden voor de echte economie de bodem heeft bereikt. Het ideale instapmoment, wat heel moeilijk te voorspellen is, ligt dus in een periode waarin het slecht nieuws nog de hoofdpunten beheerst.

De recessies uit het verleden leren ons dat er in de Europese Unie en de Verenigde Staten gemiddeld zo’n kwart van de beurswaarde verloren gaat tijdens crisissen. Sinds begin 2022 ging er op onze beurzen al ongeveer een kwart van de waarde verloren. Wat uiteraard niet wil zeggen dat aandelen nu niet verder meer kunnen zakken. Voorzichtigheid blijft geboden. Goeie raad: blijf trouw aan uw beleggingsstrategie en horizon. Kunt u uw geld lang missen? Dan is de tijd uw bondgenoot. Crisissen zullen er altijd zijn, maar wie lang belegd blijft, kan de diepe dalen ervan uitvlakken.

Beleggen in China, Europa of eerder duurzaam? En wat met beleggen in goud?

Zoals altijd is diversifiëren het antwoord. Het is nooit slim om alle eieren in één mandje te leggen.

Op korte termijn kan een investering in China kansen bieden. Zodra de rem op de productie – het zero-covid-beleid – wegvalt, kan de industrie mooie cijfers laten optekenen. Maar er blijven vragen over de langere termijn. Zal China zijn achterstand in halfgeleiders kunnen inhalen, terwijl zo'n chips van levensbelang zijn in de economie van de toekomst? Zal de productiviteit in stand gehouden kunnen worden met de toenemende vergrijzing?

Voor Europa liggen de kansen eerder in een wereld die ons dwingt om minder afhankelijk te worden van fossiele energie. Europa is immers qua knowhow op vlak van duurzaamheid nog altijd de leidende wereldmacht. Dé uitdaging: kunnen we niet alleen de oplossingen bedenken, maar ze ook zelf uitwerken? Zo heeft Europa in het verleden de ontwikkeling van zonnepanelen mee mogelijk gemaakt, maar de productie ervan uit handen gegeven aan China. Voor bijvoorbeeld elektrische voertuigen en andere technologie moet dat anders door in te zetten op lokale productie.

In duurzame bedrijven investeren blijft ook belangrijk. Het duurzame karakter van een onderneming is een goede weerspiegeling van de kwaliteit van het management. De kost van vervuiling is zo groot geworden, dat bedrijven die daar roekeloos mee omspringen enorme risico’s nemen. Daarnaast liggen er ook enorme beloningen klaar voor bedrijven die wel duurzaam te werk gegaan. Denk maar aan het ‘Fit for 55’-plan van de EU en de Inflation Reduction Act van Amerikaans president Joe Biden waardoor er de komende jaren miljarden dollars en euro’s aan investeringen naar groene bedrijven zullen vloeien.

Het idee dat goud het wondermiddel is om de inflatie te counteren, lijkt weinig meer dan een financiële mythe. Want dan zou de goudprijs immers records moeten breken door de huidige inflatie en oorlogsdreiging, maar dat is allerminst het geval. Eén van de problemen is dat goud geen inkomen noch dividend voortbrengt. Het is dus moeilijk om er een correcte waarde op te kleven. Het is niet al goud dat blinkt. Zoveel is duidelijk.

Wat u moet onthouden: de belangrijkste lessen op een rij

Onzekerheid hoeft helemaal niet verlammend te zijn. We kunnen nu zelf de toekomst in handen nemen door bijvoorbeeld mee de schouders te zetten onder duurzame bedrijven van eigen bodem.

Niets nieuws onder de zon. In de loop van de geschiedenis zijn we altijd van de ene crisis in de andere gerold. Als belegger kunt u dat risico uitvlakken door te diversifiëren. Door te spreiden over verschillende markten, sectoren en bedrijven én in de tijd. Hebt u een bepaald bedrag te beleggen? Gooi dan niet alles in één keer in de strijd, maar koop elke maand voor een klein bedrag.

Probeer afstand te nemen van de waan van de dag. Neem geen ondoordachte beslissingen en hou de lange termijn voor ogen. Uw beleggingsportefeuille in het rood zien gaan? Niet fijn, maar hou het hoofd koel. Dat hoeft u ook niet alleen te doen: contacteer gerust uw bankagent.

Het is een uitdagende tijd voor beleggers. Zit u met vragen over uw beleggingsportefeuille?

 

Let op: dit artikel vormt geen persoonlijk beleggingsadvies, maar informeert u over de algemene macro-economische omstandigheden.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Essentiële beleggersinformatie in een nieuw jasje: KIID wordt KID

Bent u van plan om in te stappen in een beleggingsfonds uit het aanbod van AXA Bank? Dan ontvangt u bij het beleggingsgesprek wettelijke documenten zoals het prospectus en een document met essentiële beleggersinformatie. Sinds begin dit jaar bevat dat document veel meer informatie en bestaat het uit drie pagina’s in plaats van twee. Met ook een andere naam: KID, wat staat voor Key Information Document of Essentieel informatiedocument. Waarom een nieuw document en waarin ligt het voordeel voor u, als belegger?

Lees verder

Goede voornemens voor uw geld: zo krijgt u uw spaarcenten in topconditie

Een nieuw jaar brengt goede voornemens met zich mee. Misschien denkt u dan al snel aan meer sporten, maar hebt u ook al eens nagedacht over hoe u uw spaargeld topfit krijgt? Over hoe u die droom wil waarmaken van een zorgeloos pensioen, een duwtje in de rug voor de (klein)kinderen, een verbouwing, of een appartement aan zee? Dankzij de hogere rentes levert sparen vanaf nu meer op, maar als u de hoge inflatie écht wilt verslaan, moet u denken aan beleggen. Mooi meegenomen: bij AXA Bank kan beleggen al voor kleine bedragen. Het is zo simpel dat u dit goede voornemen alvast wél makkelijk volhoudt.

Lees verder

2023: komen we in rustiger vaarwater na de storm?

In vergelijking met het turbulente voorbije jaar dient 2023 zich heel wat optimistischer aan. De oorlog woedt nog steeds. De inflatie heeft slechts een bescheiden knikje gemaakt, maar de verwachting is dat dit jaar een jaar wordt van nog steeds hoge, maar dalende inflatie en dat in 2024-2025 de terugkeer richting 2% wordt ingezet. Een optimistische voorspelling of een realistisch scenario? In ieder geval een opportuniteit voor wie bereid is beredeneerde risico’s te nemen.

Lees verder

2022: het jaar van de inflatie

2022 was in heel wat opzichten een schrikwekkend jaar. We waren nog niet helemaal bekomen van de wintercovidpiek toen een nieuwe schok zich aandiende: Rusland viel buurland Oekraïne binnen. Voor het eerst sinds het uiteenvallen van Joegoslavië in de jaren 90 werden we geconfronteerd met een conflict op het Europese continent, op slechts enkele uren van hier. Met ook vandaag nog een gruwelijk hoge menselijke tol, zelfs onder de burgerbevolking. Maar de oorlog in Oekraïne was ook een brandversneller voor een vuur dat al sinds het najaar 2021 om zich heen greep: inflatie.

Lees verder

Beleggen? Ontdek waarom u nu niet meer moet twijfelen

Misschien denkt u dat beleggen niks voor u is, maar enkel voor rijke mensen die graag ‘speculeren’ op de beurs? Dat het nu niet het moment is door de onstabiele situatie in de wereld en op de financiële markten? Of dat u nog te jong bent of te oud om ermee te beginnen? Wij overtuigen u graag van het tegendeel.

Lees verder

Contacteer uw AXA Bankagent