Beleggen in tijden van crisis

Vermogen Actueel Beleggen – 14 november 2022

Inflatie, dure energie, oorlog en dreiging uit China. Heel wat uitdagingen voor beleggers. Hoe houdt u het hoofd koel in die woelige wereld? Wat zijn de gevaren? En waar liggen de kansen. Tijdens een webinar gingen professor Jonathan Holslag en chief economist bij Crelan Bart Abeloos op zoek naar antwoorden.

Wordt onze koopkracht bedreigd door geopolitieke gebeurtenissen?

beleggen in tijden van crisis
Ondanks al het onheil is de beste strategie: blijven beleggen. De financiële markten lopen altijd vooruit op de reële economie. Het ideale instapmoment ligt dus in een periode waarin slecht nieuws nog de hoofdpunten beheerst.

Er zijn decennia waarin niets gebeurt en dan zijn er weken waarin decennia gebeuren. Het komt zelden voor dat de financiële wereld Lenin citeert, maar deze zin beschrijft perfect wat we vandaag meemaken: COVID, overstromingen, oorlog, inflatie, energiecrisis. Het zorgt voor veel onzekerheid over de wereldeconomie die volatiliteit op de financiële markten veroorzaakt.

Het komt er dan als belegger op aan om in te schatten welke richting het uitgaat. Dat die inschatting maken niet zo eenvoudig is leert ons bijvoorbeeld de gasprijs. Sinds februari is die 5 keer duurder geworden als gevolg van de onzekerheid over de toevoer uit Rusland. En vervolgens zijn de prijzen in september, oktober, opnieuw gedaald, hoewel er aan de situatie op het terrein weinig veranderd is.

Onderliggend spelen ook de wereldwijde geopolitieke verhoudingen. Het lijkt dat we aan de voorbode staan van grote en fundamentele verschuivingen. De afkalvende dominantie positie van de VS en Europa. De verschuiving van de macht richting China. Afrikaanse landen die steun zoeken in China, Qatar, Saudi-Arabië… We gaan van een unipolaire wereld naar een multipolaire wereld, waarin verschillende machtscentra zijn.

'Perfecte storm' zorgt voor torenhoge inflatie

U hebt het vast ook al gemerkt aan uw winkelkar. Het leven is fors duurder geworden, met een inflatie die oploopt tot 11%. Het resultaat van 3 factoren.

  • Er is de pandemie die ons anders heeft doen consumeren wat de prijzen opdrijft. We kopen nu immers veel meer goederen die van de andere kant van de wereld verscheept moeten worden.
  • De enorme stijging van de prijzen van metalen, graan en uiteraard gas als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
  • De krappe arbeidsmarkt.

Conclusie: er is een einde gekomen aan goedkope productie, goedkope arbeid en goedkope energie. Dat maakt dat de inflatie niet meteen zal gaan dalen.

U moet er daarom op letten dat uw spaargeld niet het slachtoffer wordt van de inflatie. De Europese Centrale Bank voorspelt dat die in 2022 zal uitkomen op 8 procent, en in 2023 op 5 procent. Van de 10.000 euro die u nu op uw spaarrekening hebt staan, blijft over twee jaar dus nog amper 8.700 euro effectieve koopkracht over.

Hoe uw geld daartegen beschermen? De beste manier blijft nog altijd: beleggen. Al blijft het wel aangewezen om een buffer opzij te houden voor onvoorziene uitgaven.

Hoe gaat u als belegger om met deze crisis?

Eigenlijk is deze crisis niets nieuws onder de zon. Daar verandert de reële kans op een recessie niets aan. De financiële geschiedenis is een aaneenschakeling van crisissen: oliecrisis, dotcom-bubbel, bankencrisis, financiële crisis… Toch hebben beleggers mooie rendementen kunnen behalen over een langere termijn, hoe somber de vooruitzichten soms ook waren. Het hoofd koel houden en uw langetermijndoelstellingen niet uit het oog verliezen is cruciaal.

Ook de voorzichtige belegger deelde deze keer mee in de klappen, wat toch uitzonderlijk te noemen is, met obligaties die het zwaar te verduren kregen. Maar ook hier geldt: het is niet verstandig om alleen naar het recente verleden te kijken als voorspeller voor de toekomst. De rentes zijn weer wat gestegen. Nog niet tot de hoge niveaus van vroeger, maar voor de obligatiebelegger ziet de wereld er toch weer wat rooskleuriger uit.

Ondanks al het onheil is de beste strategie: blijven beleggen. De financiële markten lopen immers een eindje vooruit op de reële economie. Doorgaans bereiken ze hun keerpunt zo’n drie tot zes maanden voor de echte economie de bodem heeft bereikt. Het ideale instapmoment, wat heel moeilijk te voorspellen is, ligt dus in een periode waarin het slecht nieuws nog de hoofdpunten beheerst.

De recessies uit het verleden leren ons dat er in de Europese Unie en de Verenigde Staten gemiddeld zo’n kwart van de beurswaarde verloren gaat tijdens crisissen. Sinds begin 2022 ging er op onze beurzen al ongeveer een kwart van de waarde verloren. Wat uiteraard niet wil zeggen dat aandelen nu niet verder meer kunnen zakken. Voorzichtigheid blijft geboden. Goeie raad: blijf trouw aan uw beleggingsstrategie en horizon. Kunt u uw geld lang missen? Dan is de tijd uw bondgenoot. Crisissen zullen er altijd zijn, maar wie lang belegd blijft, kan de diepe dalen ervan uitvlakken.

Beleggen in China, Europa of eerder duurzaam? En wat met beleggen in goud?

Zoals altijd is diversifiëren het antwoord. Het is nooit slim om alle eieren in één mandje te leggen.

Op korte termijn kan een investering in China kansen bieden. Zodra de rem op de productie – het zero-covid-beleid – wegvalt, kan de industrie mooie cijfers laten optekenen. Maar er blijven vragen over de langere termijn. Zal China zijn achterstand in halfgeleiders kunnen inhalen, terwijl zo'n chips van levensbelang zijn in de economie van de toekomst? Zal de productiviteit in stand gehouden kunnen worden met de toenemende vergrijzing?

Voor Europa liggen de kansen eerder in een wereld die ons dwingt om minder afhankelijk te worden van fossiele energie. Europa is immers qua knowhow op vlak van duurzaamheid nog altijd de leidende wereldmacht. Dé uitdaging: kunnen we niet alleen de oplossingen bedenken, maar ze ook zelf uitwerken? Zo heeft Europa in het verleden de ontwikkeling van zonnepanelen mee mogelijk gemaakt, maar de productie ervan uit handen gegeven aan China. Voor bijvoorbeeld elektrische voertuigen en andere technologie moet dat anders door in te zetten op lokale productie.

In duurzame bedrijven investeren blijft ook belangrijk. Het duurzame karakter van een onderneming is een goede weerspiegeling van de kwaliteit van het management. De kost van vervuiling is zo groot geworden, dat bedrijven die daar roekeloos mee omspringen enorme risico’s nemen. Daarnaast liggen er ook enorme beloningen klaar voor bedrijven die wel duurzaam te werk gegaan. Denk maar aan het ‘Fit for 55’-plan van de EU en de Inflation Reduction Act van Amerikaans president Joe Biden waardoor er de komende jaren miljarden dollars en euro’s aan investeringen naar groene bedrijven zullen vloeien.

Het idee dat goud het wondermiddel is om de inflatie te counteren, lijkt weinig meer dan een financiële mythe. Want dan zou de goudprijs immers records moeten breken door de huidige inflatie en oorlogsdreiging, maar dat is allerminst het geval. Eén van de problemen is dat goud geen inkomen noch dividend voortbrengt. Het is dus moeilijk om er een correcte waarde op te kleven. Het is niet al goud dat blinkt. Zoveel is duidelijk.

Wat u moet onthouden: de belangrijkste lessen op een rij

Onzekerheid hoeft helemaal niet verlammend te zijn. We kunnen nu zelf de toekomst in handen nemen door bijvoorbeeld mee de schouders te zetten onder duurzame bedrijven van eigen bodem.

Niets nieuws onder de zon. In de loop van de geschiedenis zijn we altijd van de ene crisis in de andere gerold. Als belegger kunt u dat risico uitvlakken door te diversifiëren. Door te spreiden over verschillende markten, sectoren en bedrijven én in de tijd. Hebt u een bepaald bedrag te beleggen? Gooi dan niet alles in één keer in de strijd, maar koop elke maand voor een klein bedrag.

Probeer afstand te nemen van de waan van de dag. Neem geen ondoordachte beslissingen en hou de lange termijn voor ogen. Uw beleggingsportefeuille in het rood zien gaan? Niet fijn, maar hou het hoofd koel. Dat hoeft u ook niet alleen te doen: contacteer gerust uw bankagent.

Het is een uitdagende tijd voor beleggers. Zit u met vragen over uw beleggingsportefeuille?

 

Let op: dit artikel vormt geen persoonlijk beleggingsadvies, maar informeert u over de algemene macro-economische omstandigheden.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Contacteer uw AXA Bankagent