Betalen in het buitenland? Even makkelijk als thuis.

Betalen Betaalkaarten Reizen – 21 augustus 2018

Met veel cash geld op reis vertrekken, da’s geen goed idee. Maar wat moet u dan wel doen? Want op vakantie wilt u natuurlijk ook niet zonder geld komen te zitten. De oplossing? Verschillende betaalmiddelen meenemen! We zetten de mogelijkheden voor u op een rij, zodat u gerust op reis kunt vertrekken.

Bankkaart: handig als u binnen Europa reist ...

Met de juiste kaarten op zak en online banking betaalt u in het buitenland even makkelijk als thuis.

Maestro is standaard op uw bankkaart aanwezig voor verrichtingen in Europa. U haalt er geld mee af en u betaalt ermee in maar liefst 56 landen (Europese landen, overzeese Europese gebieden en Turkije), net zoals u dat in België doet. Want Maestro biedt u dezelfde mogelijkheden als Bancontact.

Binnen de eurozone kost geld afhalen aan een bankautomaat evenveel als een binnenlandse geldopneming en in winkels zijn er aan betalingen met Maestro geen kosten verbonden. Wanneer u door Europa reist, herkent u de geldautomaten en de winkels waar u met Maestro kunt betalen aan het Maestro-logo.

... en ook buiten Europa

Hiervoor moet u wel de Maestro-functie op uw kaart openstellen voor gebruik buiten Europa: u kunt dat zelf doen via mobile banking of homebanking. U mag zelfs kiezen om de functie tijdelijk of permanent te activeren. Een paar muisklikken en u kunt ook direct betalen buiten Europa! Natuurlijk kan uw bankagent ook het nodige voor u doen (de functie is dan pas de volgende dag geactiveerd).

Kredietkaarten: nu wereldwijd uitgeven, later betalen

Met een Visa-kaart komt u nog een heel eind verder! Het is een veilig, snel en handig betaalmiddel dat wereldwijd wordt aanvaard. U betaalt geen transactiekosten voor verrichtingen, ook niet in het buitenland. Voor geldopnemingen aan een automaat betaalt u wel kosten.

Wat u uitgeeft, betaalt u niet onmiddellijk, want uw uitgaven gaan slechts één keer per maand van uw zichtrekening. U kunt standaard 2.500 euro per maand uitgeven met uw kredietkaart, maar u kunt ook tijdelijk een hogere limiet aanvragen via mobile banking, homebanking of bij uw bankagent.

Bij uw comfort2bank-zichtrekening kunt u tot 2 Visa Classic kredietkaarten (1 per rekeninghouder) aanvragen. Daarvoor hoeft u niets extra te betalen. Voor een Visa Classic bij de gratis online start2bank zichtrekening wordt 2 euro per maand aangerekend.

Om van deze kaart gebruik te kunnen maken, moeten er maandelijks wel voldoende inkomsten op uw rekening komen. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, hebt uw Visa-kaart nog voor u met vakantie gaat in uw bezit.

Is reizen echt uw ding? Dan is de Visa premiumplus geknipt voor u. U geniet niet alleen het betaalcomfort van een Visa-kaart, u krijgt ook bijstand tijdens uw reis en financiële tussenkomsten bij ongemakken tot een annulatieverzekering. Betaal uw reis met uw Visa-premiumpluskaart en het zit er allemaal bij. Ook voor gewone aankopen bent u met deze kredietkaart goed verzekerd. En dat voor slechts 4,40 euro per maand!

Cash geld?

Een kopje koffie op een terrasje of een ijsje op het strand: af en toe hebt u tijdens uw vakantie cash nodig. Misschien bent u te laat om vreemde munten te bestellen bij uw bank. En niet alle banken bieden die mogelijkheid nog aan: het is immers even makkelijk, zo niet nog makkelijker, om gewoon in het land van bestemming geld af te halen aan een automaat bij aankomst.

Als u toch graag wat cash geld op zak hebt bij vertrek, kunt u evengoed een paar eurobiljetten meenemen. De euro is immers in meer en meer landen een gangbaar betaalmiddel. Ook in landen of streken waar het niet de officiële munt is.

Vandaag gaat uw bank mee op reis

Steeds een heldere kijk op uw budget houden komt altijd van pas, zeker op reis.

Zo gaan de aankopen en geldopnemingen met uw bankkaart onmiddellijk van uw zichtrekening, terwijl de uitgaven met uw kredietkaart slechts 1 keer per maand in rekening worden gebracht en gedebiteerd van uw zichtrekening. En dan is het handig om het totaalplaatje te kunnen zien.

Met onze Mobile Banking app kunt u van op uw smartphone of tablet de uitgavenlimiet of de historiek van uw Visa-kaart raadplegen, weet u hoeveel er op uw rekening staat en kunt u verrichtingen uitvoeren.

En met uw bankkaart en kaartlezer hebt u toegang tot pc-homebanking  zodat u ook van op elke computer met een internetverbinding, waar ook ter wereld uw rekening kunt checken. Stop de kaartlezer dus zeker in uw bagage!

Tip: activeer de app mobile banking service voor uw vertrek. Voor de registratie hebt u uw bankkaart en kaartlezer enkel nodig.

Goed om te weten

  • Steek niet al uw kaarten en cash geld in één portefeuille. Bewaar bijvoorbeeld ook iets in de kluis van uw hotelkamer. Zo komt u niet in de problemen bij diefstal of verlies.
  • Uw pincode moet geheim blijven: schrijf ze dus zeker nergens op.
  • Check de vervaldatum van uw bank- en kredietkaarten. Vervang indien nodig uw kaarten voor u op reis vertrekt.
  • Betalen met een kaart is veel veiliger dan cash.

Wordt uw kaart ondanks alle voorzorgen gestolen of raakt ze verloren? Of wordt ze ingehouden door een geldautomaat? Onderneem onmiddellijk actie!
Bel Card Stop op het nummer + 32 70 344 344 om uw kaart te laten blokkeren: 7 dagen in de week en 24 uur per dag bereikbaar.

Tip: Card Stop vraagt altijd uw rekeningnummer. Leer het dus uit uw hoofd! Of sla het rekeningnummer op in uw gsm.

Visa-kaart aanvragen? De Maestro-functie van uw bankkaart activeren voor gebruik buiten Europa?

Zo gepiept in mobile banking of homenbanking!

Vragen? Uw AXA Bankagent beantwoordt ze graag. 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Ook contactloos betaalt u in alle veiligheid

De nieuwe bankkaarten die nu door AXA Bank worden uitgegeven zijn uitgerust met een NFC-chip (Near Field Communication), waardoor contactloze betalingen mogelijk zijn: ze zijn gemakkelijk herkenbaar door het symbool met vier golfjes. Contactloos betalen wordt meer en meer de norm. Toch staan sommige mensen er wantrouwig tegenover. Geheel onterecht. Waarom? Daarom!

Hoe betaalt de Belg het liefst?

De bankkaart is nog steeds het populairste betaalmiddel in België. Dat blijkt uit een onderzoek* dat Bancontact voerde bij 1000 landgenoten in september 2017. Mobiel betalen en contactloos betalen zijn bezig aan een opmars, al vertrouwt een meerderheid van de ondervraagden het nog niet helemaal. Voor 3 op de 10 Belgen is mobiel en contactloos betalen echter al even veilig als de ‘klassieke’ betaalmethoden.

Jongeren steeds vaker gebruikt als geldezel

Cybercriminelen benaderen steeds vaker jongeren om te fungeren als geldezel of ‘money mule’. Langs die weg kunnen ze gestolen geld doorsluizen naar andere, vaak buitenlandse rekeningen. Dat meldt Febelfin in een persbericht. De jongeren worden aangesproken in het uitgaansleven of via populaire social mediakanalen, zoals Instagram, WhatsApp of Snapchat, met de belofte om snel geld te verdienen. Vaak beseffen ze niet dat ze strafbare feiten plegen.

Laat niet in uw kaarten kijken!

Internetbankieren is en blijft veilig. Maar u moet wel waakzaam blijven voor phishing. De laatste tijd krijgen meer en meer mensen een valse mail waarin wordt gevraagd om hun bankkaart op te sturen omdat ze zogezegd zou moeten worden vervangen. Ga hier niet op in want een bank zou zoiets nooit vragen!

Hoe werkt betalen met uw kredietkaart?

Een kredietkaart is een handig middel om te betalen in de winkel, op restaurant, op reis … of om online een aankoop te doen, concert- of theatertickets te bestellen, of een hotel en een vlucht te boeken. Afhankelijk van het soort transactie, verloopt de betaling volgens een andere procedure. Hoe gaat betalen met uw kredietkaart juist in zijn werk?