Een ondernemingsplan opstellen: onze tips

Een sterke start Ondernemen – 24 september 2015

Zelfstandig worden is spannend, getuigt van ambitie, doorzettingsvermogen en een sterk karakter. Makkelijk is dat niet altijd. Er zijn heel wat zaken waar u rekening mee moet houden. Een belangrijk startpunt is een goed uitgewerkt ondernemingsplan (of businessplan). Maar wat moet daar allemaal instaan? En hoe begint u eraan?

Waarom heb ik een ondernemingsplan nodig?

 ondernemingsplan
 Ook na de opstart van uw bedrijft blijft het ondernemingsplan een belangrijke tool.

Een eigen zaak starten is fantastisch, maar brengt ook wel wat risico’s met zich mee. Die zullen er altijd zijn, maar u kunt wel heel wat doen om ze te beperken. Nadenken over die risico’s en plannen hoe u die gaat aanpakken, is de basis van een goed ondernemingsplan.

Een ondernemingsplan is niet verplicht voor eenmanszaken. Toch is het aan te raden voor elke ondernemer. Zeker als u een lening of subsidies wil aanvragen, is een goed ondernemingsplan erg belangrijk. Maar ook voor uzelf is het een handige leidraad.

Door in uw ondernemingsplan op risico’s en mogelijke problemen te anticiperen, kunt u uw strategie bijsturen indien nodig en maakt u van in het begin doordachte beslissingen. Maar ook na de opstart van uw bedrijft blijft het ondernemingsplan een belangrijke tool.

  • Als beheersinstrument:
  • Raken uw doelstellingen niet gerealiseerd, dan kunt u aan de hand van het ondernemingsplan nagaan waar het is misgegaan en uw strategie bijsturen.

  • Als communicatieinstrument:
  • Een goed onderbouwd ondernemingsplan zorgt dat u betrouwbaar en bekwaam overkomt. En dat zal u helpen om mogelijke partners zoals financiers en leveranciers te overtuigen.

Ondernemingsplan: onderdelen

Een ondernemingsplan is in feite een gedetailleerde beschrijving van uw concept, uw doelstellingen en uw strategie. Het bevat zeker de volgende elementen:

1. Beschrijving van uw product of dienst

Wat houdt uw product of dienst precies in? Waarom bent u anders dan uw concurrentie? Vermeld ook de technische achtergrond van uw product of dienst indien relevant.

2. Persoons-/bedrijfsgegevens

Wie bent u en waarom wilt u deze onderneming opstarten? Waar is uw bedrijf gevestigd?

3. Missie en visie

Wat zijn uw doelstellingen over 5 jaar, 10 jaar ...? Wat is uw beleidsvisie?

4. Marktanalyse

Hoe ziet de markt eruit en wat zijn de risico’s waar u rekening mee moet houden? Wat zijn uw sterktes ten opzichte van uw concurrenten?

Lees ook: Hoe doe ik dat, een marktanalyse maken?

5. Marketingstrategie

Hoe stemt u uw product, prijs, plaats en promotiemiddelen op elkaar af? Wie zijn uw leveranciers? Wat gaat u uitbesteden? Hoe ziet de taakverdeling binnen uw team eruit?

6. Financieel plan

Hoe gaat u uw onderneming bekostigen en laten groeien? Vooral dit laatste element is belangrijk als u een lening of krediet wilt aanvragen. En in sommige gevallen bent u zelfs verplicht om een financieel plan op te stellen.

Ondernemingsplan: voorbeeld

Geen idee hoe u eraan moet beginnen? Dan kan het helpen om een voorbeeld te bekijken:

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Hoe stelt u als beginnend ondernemer een goed financieel plan op?

Bent u van plan een nieuwe onderneming op te starten? Dan is de rol van uw boekhouder daarin cruciaal. Een van de belangrijkste taken voor de boekhouder is het opmaken van een financieel plan. Sinds kort werd de minimuminhoud van dat financieel plan verstrengd. Maar wat moet zo’n financieel plan tegenwoordig allemaal bevatten? Dit zijn volgens bedrijfsrevisor Guy Parmentier de 10 stappen die u in het kader van de oprichting en het opmaken van het financieel plan moet volgen.

Lees verder

Een financieel plan: belangrijker dan u denkt!

U wilt een nieuwe onderneming oprichten. U hebt misschien al een strategie uitgewerkt. Maar is uw plan wel financieel haalbaar? Zeker als u een lening wilt aangaan of krediet aanvragen is het essentieel dat u uw financiële strategie grondig uitwerkt in een financieel plan. In sommige gevallen is dat zelfs wettelijk verplicht.

Lees verder