Fiscaal voordeel van het duolegaat verdwijnt: wat nu?

Vermogen Beleggen Fiscaliteit Gezin Actueel – 08 januari 2021

Vanaf 1 juli 2021 schaft de Vlaamse regering het fiscaal voordeel van het duolegaat af. Daarmee komt een einde aan een veelgebruikte manier om verre vrienden of familieleden tegen een lager tarief te laten erven. Hebt u een testament met een duolegaat, dan gaat u best vóór 1 juli even langs bij de notaris.

Wat is een duolegaat?

fiscaal voordeel van het duolegaat verdwijnt 
Als u een testament met een duolegaat hebt, is het aangewezen om na te kijken of u uw testament wilt aanpassen.

Met een duolegaat duidt u in uw testament meerdere begunstigden aan, bijvoorbeeld een vriend of ver familielid én een goed doel. De liefdadigheidsinstelling erft dan een deel van uw vermogen op voorwaarde dat ze alle erfbelastingen betalen, ook die van de andere begunstigden.

Met deze techniek zal uw erfgenaam meer van uw nalatenschap overhouden dan wanneer hij de enigste was geweest. En ook het goede doel krijgt zo een extraatje dat het anders niet zou ontvangen.

Een duolegaat kan daarom fiscaal interessant als u geen naaste verwanten zoals een partner of kinderen hebt. Hoe verder de verwantschap, hoe hoger immers de erfbelasting. Zo betalen verre vrienden of familieleden in Vlaanderen tot 55% erfbelasting.

Fiscaal voordeel wordt afgeschaft

Omdat deze techniek meer en meer louter gebruikt werd om de erfbelasting te beperken en niet om een goed doel te steunen, heeft de Vlaamse regering beslist dat het duolegaat geen fiscaal voordeel meer oplevert voor alle overlijdens vanaf 1 juli 2021.

Het duolegaat wordt dus niet afgeschaft, alleen de mogelijkheid om op de erfbelasting te besparen.

Het duolegaat wordt dus niet afgeschaft, alleen de mogelijkheid om op de erfbelasting te besparen. Goed om te weten: ook voor oude testamenten met een duolegaat verdwijnt het fiscale voordeel.

Gratis nalaten en schenken aan goede doelen

Met het verdwijnen van het fiscaal voordeel, dreigen heel wat goede doelen inkomsten te verliezen.

Om dat te voorkomen, wordt in Vlaanderen vanaf juli 2021 de erfbelasting geschrapt voor goede doelen. Die bedraagt nu nog 8,5%. Liefdadigheidsinstellingen zullen dus niet meer moeten betalen op wat ze erven.

Een alternatief kan een schenking aan een goed doel zijn. Want vanaf juli 2021 schrapt Vlaanderen ook de schenkbelasting van 5,5% die goede doelen betalen op wat u aan hen schenkt.

Vriendenerfenis

Wilt u iets nalaten aan een goeie vriend of ver familielid? Daarvoor kunt u vanaf 1 juli 2021 gebruik maken van een alternatief: de 'vriendenerfenis'.

Met die vriendenerfenis wordt de erfbelasting op een bedrag van maximaal 15.000 euro teruggebracht van 25% naar 3%. Dat is hetzelfde percentage als kinderen, kleinkinderen en partners betalen. Het maximum voordeel bedraagt 3.300 euro.

Om dit voordeel te kunnen genieten, moet u wel uw testament bij een notaris laten opmaken.

Boven de grens van 15.000 euro blijven de gewone tarieven van toepassing. Die kunnen oplopen tot 55%.

Wat moet u doen?

Als u een testament met een duolegaat hebt, is het aangewezen om na te kijken of u uw testament wilt aanpassen.

De kans is namelijk groot dat het goede doel de erfenis zal verwerpen omdat ze flink wat meer erfbelasting op zal moeten betalen, zoveel dat ze er niets meer aan overhouden. Bijgevolg gaat het deel van de nalatenschap dat voor het goede doel bestemd was, naar de andere begunstigden uit uw testament.

Die zullen de volle pot moeten betalen, tegen de normale en hogere tarieven van 25 tot 55%.

Het is dus verstandig om vóór 1 juli 2021 contact op te nemen met een notaris. U kunt dan samen bespreken wat voor u het interessants is. Zo bent u zeker dat uw erfenis verdeeld wordt zoals u het wilt.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

En de winnaar is …

Beste film, boek, artiest, maar ook restaurant of architecturale blikvanger … er worden jaarlijks heel wat prijzen uitgereikt. En hoe zit dat dan voor beleggingsfondsen? Kunnen die in de prijzen vallen? Jazeker, ook fondsen kunnen prijzen in de wacht slepen.

Lees verder

De invloed van uw gedrag op uw beleggingen

De COVID-19 pandemie is de eerste echte test sinds de laatste inkrimping van de economie die door de financiële crisis van 2008 in gang is gezet. Elke belegger die in de jaren 2008-2010 een portefeuille aanhield, zal zich de ongerustheid en de inadequate reacties van veel beleggers in die tijd herinneren. Het jaar 2020 was niet zo heel anders en de panikerende belegger kan zich vandaag wel voor het hoofd slaan.

Lees verder

Welke gezondheidsverklaring voor de wereldeconomie in februari 2021?

Hoe gaat het met de wereldeconomie in de tweede maand van 2021, een jaar na het begin van de covid19-pandemie? Een lichte algemene verbetering, met natuurlijk verschillen per land. De reden: de lopende vaccinatiecampagnes tegen corona, de ene al sneller dan de andere, met steeds de steun van de Fed en de ECB om de economie te stimuleren, die “stand lijkt te houden”. Rond de wereld, continent per continent.

Lees verder

Belgische zorgvolmacht nu ook elders in Europa erkend

Sinds 1 januari 2021 wordt een in België ingestelde buitengerechtelijke bescherming ook erkend in verschillende andere lidstaten van de Europese Unie. Dit kan handig zijn voor wie zich bijvoorbeeld na zijn pensionering in Frankrijk of Portugal wil vestigen.

Lees verder

Dit moet u weten over de nieuwe taks op de effectenrekening

Het parlement heeft de nieuwe effectentaks definitief goedgekeurd. Deze taks, die op 26 februari 2021 in werking is getreden, heeft volgens de federale regering een louter budgettair doel en moet een structurele bijdrage leveren aan de financiering van de gezondheidszorg. Daarom wordt er ook soms gesproken over een solidariteitsbijdrage in plaats van een effectentaks.

Lees verder