Wat met uw erfenis als u geen familie hebt?

Vermogen Beleggen Fiscaliteit Gezin Actueel – 06 september 2021

Sinds 1 juli 2021 bestaat het fiscaal voordeel van het duolegaat niet meer in Vlaanderen. Daarmee komt een einde aan een veelgebruikte manier om vrienden of verre familieleden tegen een lager tarief te laten erven, bijvoorbeeld wanneer u alleenstaande bent zonder kinderen en verder geen naaste familie hebt. Wat is het alternatief?

Wat is een duolegaat?

fiscaal voordeel van het duolegaat verdwijnt
Het duolegaat is geen interessante formule meer. U kunt voortaan wel gratis nalaten en schenken aan goede doelen. En via de vriendenerfenis beperkte bedragen fiscaal voordelig bij testament laten erven door vrienden of verre familieleden.

Met een duolegaat duidde u in uw testament meerdere begunstigden aan, bijvoorbeeld een vriend of ver familielid én een goed doel. De liefdadigheidsinstelling erfde dan een deel van uw vermogen op voorwaarde dat ze alle erfbelastingen betaalde, ook die van de andere begunstigden.

Met deze techniek hield de erfgenaam meer van uw nalatenschap over dan wanneer hij de enige was geweest. En ook het goede doel kreeg zo een extraatje dat het anders niet zou ontvangen.

Een duolegaat kon daarom fiscaal interessant zijn als u geen naaste verwanten hebt zoals een partner of kinderen. Hoe verder de verwantschap, hoe hoger immers de erfbelasting. Zo betalen verre vrienden of familieleden in Vlaanderen tot 55% erfbelasting.

Fiscaal voordeel duolegaat afgeschaft

De Vlaamse regering heeft beslist dat het duolegaat geen fiscaal voordeel meer oplevert voor alle overlijdens sinds 1 juli 2021.

Het duolegaat werd dus niet afgeschaft, alleen de mogelijkheid om op de erfbelasting te besparen.

Het duolegaat wordt dus niet afgeschaft, alleen de mogelijkheid om op de erfbelasting te besparen. Belangrijk om te weten: ook voor bestaande testamenten met een duolegaat is het fiscale voordeel niet meer van toepassing.

Gratis nalaten en schenken aan goede doelen

Met het verdwijnen van het fiscaal voordeel, dreigden heel wat goede doelen inkomsten te verliezen. De kans is namelijk groot dat het goede doel de erfenis zal verwerpen omdat ze nu soms meer erfbelasting zal moeten betalen dan ze erft. Bijgevolg gaat het deel van de nalatenschap dat voor het goede doel bestemd was, naar de andere begunstigden uit uw testament.  Die zullen de volle pot moeten betalen, tegen de normale en hogere tarieven van 25 tot 55%.

De Vlaamse regering schrapte in juli 2021 de erf- en schenkbelasting voor goede doelen

Om dat te voorkomen, heeft de Vlaamse regering de erfbelasting geschrapt voor goede doelen. Die bedroeg 8,5%. Liefdadigheidsinstellingen zullen voor erfenissen die openvallen na 1 juli 2021 dus geen erfbelasting meer moeten betalen.

U kunt ook een schenking doen aan een goed doel. Want in juli 2021 werd ook in Vlaanderen de schenkbelasting van 5,5% afgeschaft die goede doelen voorheen moesten betalen op wat u aan hen schonk.

De hierboven vermelde tarieven gelden nog wel voor beroepsverenigingen en private stichtingen.

Vriendenerfenis

Wilt u iets nalaten aan een goeie vriend of ver familielid? Daarvoor kunt u sinds 1 juli 2021 gebruik maken van een alternatief: de 'vriendenerfenis'.

Voor vrienden werd de erfbelasting teruggebracht naar 3% op een bedrag van maximum 15.000 euro.

Met die vriendenerfenis wordt de erfbelasting op de eerste schijf van 15.000 euro teruggebracht van 25% naar 3%. Dat is hetzelfde percentage als kinderen, kleinkinderen en partners betalen. Het maximale voordeel bedraagt 3.300 euro.

Om dat voordeel te kunnen genieten, moet u wel uw testament bij een notaris laten opmaken.

Boven de grens van 15.000 euro blijven de gewone tarieven van toepassing. Die kunnen oplopen tot 55%.

Wat moet u doen?

Als u nog een testament met een duolegaat hebt, is het aangewezen om na te kijken of u uw testament wilt aanpassen.

Het is dus verstandig om contact op te nemen met een notaris. U kunt dan samen bespreken wat voor u het interessants is. Zo bent u zeker dat uw erfenis verdeeld wordt zoals u het wilt.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Goede voornemens voor uw geld: zo krijgt u uw spaarcenten in topconditie

Een nieuw jaar brengt goede voornemens met zich mee. Misschien denkt u dan al snel aan meer sporten, maar hebt u ook al eens nagedacht over hoe u uw spaargeld topfit krijgt? Over hoe u die droom wil waarmaken van een zorgeloos pensioen, een duwtje in de rug voor de (klein)kinderen, een verbouwing, of een appartement aan zee? Dankzij de hogere rentes levert sparen vanaf nu meer op, maar als u de hoge inflatie écht wilt verslaan, moet u denken aan beleggen. Mooi meegenomen: bij AXA Bank kan beleggen al voor kleine bedragen. Het is zo simpel dat u dit goede voornemen alvast wél makkelijk volhoudt.

Lees verder

Uw spaargeld splitsen brengt op

Staat al uw spaargeld op dezelfde rekening? Dan zou u dat best opsplitsen in een deel dat u nodig hebt als financiële reserve voor onverwachte of geplande uitgaven en de rest. Die bedragen plaatst u dan op verschillende spaarrekeningen. Hoe gaat u te werk?

Lees verder

Macro-economie: een vroege lente voor de wereldeconomie?

Na maanden van nagelbijten en zenuwachtig op de stoel schuiven, konden beleggers wat ontspannen in de laatste weken van 2022, en bij het inzetten van het nieuwe jaar. Doorheen de donkere wolken die zich sinds de late zomer boven de wereldeconomie hadden samengepakt, boorden zich de eerste lichtstralen, en voor we het goed en wel beseften was een beursrally realiteit geworden. Maar is die ook op stevige fundamenten gebouwd?

Lees verder

Essentiële beleggersinformatie in een nieuw jasje: KIID wordt KID

Bent u van plan om in te stappen in een beleggingsfonds uit het aanbod van AXA Bank? Dan ontvangt u bij het beleggingsgesprek wettelijke documenten zoals het prospectus en een document met essentiële beleggersinformatie. Sinds begin dit jaar bevat dat document veel meer informatie en bestaat het uit drie pagina’s in plaats van twee. Met ook een andere naam: KID, wat staat voor Key Information Document of Essentieel informatiedocument. Waarom een nieuw document en waarin ligt het voordeel voor u, als belegger?

Lees verder

2023: komen we in rustiger vaarwater na de storm?

In vergelijking met het turbulente voorbije jaar dient 2023 zich heel wat optimistischer aan. De oorlog woedt nog steeds. De inflatie heeft slechts een bescheiden knikje gemaakt, maar de verwachting is dat dit jaar een jaar wordt van nog steeds hoge, maar dalende inflatie en dat in 2024-2025 de terugkeer richting 2% wordt ingezet. Een optimistische voorspelling of een realistisch scenario? In ieder geval een opportuniteit voor wie bereid is beredeneerde risico’s te nemen.

Lees verder