Wat met uw erfenis als u geen familie hebt?

Vermogen Beleggen Fiscaliteit Gezin Actueel – 06 september 2021

Sinds 1 juli 2021 bestaat het fiscaal voordeel van het duolegaat niet meer in Vlaanderen. Daarmee komt een einde aan een veelgebruikte manier om vrienden of verre familieleden tegen een lager tarief te laten erven, bijvoorbeeld wanneer u alleenstaande bent zonder kinderen en verder geen naaste familie hebt. Wat is het alternatief?

Wat is een duolegaat?

fiscaal voordeel van het duolegaat verdwijnt
Het duolegaat is geen interessante formule meer. U kunt voortaan wel gratis nalaten en schenken aan goede doelen. En via de vriendenerfenis beperkte bedragen fiscaal voordelig bij testament laten erven door vrienden of verre familieleden.

Met een duolegaat duidde u in uw testament meerdere begunstigden aan, bijvoorbeeld een vriend of ver familielid én een goed doel. De liefdadigheidsinstelling erfde dan een deel van uw vermogen op voorwaarde dat ze alle erfbelastingen betaalde, ook die van de andere begunstigden.

Met deze techniek hield de erfgenaam meer van uw nalatenschap over dan wanneer hij de enige was geweest. En ook het goede doel kreeg zo een extraatje dat het anders niet zou ontvangen.

Een duolegaat kon daarom fiscaal interessant zijn als u geen naaste verwanten hebt zoals een partner of kinderen. Hoe verder de verwantschap, hoe hoger immers de erfbelasting. Zo betalen verre vrienden of familieleden in Vlaanderen tot 55% erfbelasting.

Fiscaal voordeel duolegaat afgeschaft

De Vlaamse regering heeft beslist dat het duolegaat geen fiscaal voordeel meer oplevert voor alle overlijdens sinds 1 juli 2021.

Het duolegaat werd dus niet afgeschaft, alleen de mogelijkheid om op de erfbelasting te besparen.

Het duolegaat wordt dus niet afgeschaft, alleen de mogelijkheid om op de erfbelasting te besparen. Belangrijk om te weten: ook voor bestaande testamenten met een duolegaat is het fiscale voordeel niet meer van toepassing.

Gratis nalaten en schenken aan goede doelen

Met het verdwijnen van het fiscaal voordeel, dreigden heel wat goede doelen inkomsten te verliezen. De kans is namelijk groot dat het goede doel de erfenis zal verwerpen omdat ze nu soms meer erfbelasting zal moeten betalen dan ze erft. Bijgevolg gaat het deel van de nalatenschap dat voor het goede doel bestemd was, naar de andere begunstigden uit uw testament.  Die zullen de volle pot moeten betalen, tegen de normale en hogere tarieven van 25 tot 55%.

De Vlaamse regering schrapte in juli 2021 de erf- en schenkbelasting voor goede doelen

Om dat te voorkomen, heeft de Vlaamse regering de erfbelasting geschrapt voor goede doelen. Die bedroeg 8,5%. Liefdadigheidsinstellingen zullen voor erfenissen die openvallen na 1 juli 2021 dus geen erfbelasting meer moeten betalen.

U kunt ook een schenking doen aan een goed doel. Want in juli 2021 werd ook in Vlaanderen de schenkbelasting van 5,5% afgeschaft die goede doelen voorheen moesten betalen op wat u aan hen schonk.

De hierboven vermelde tarieven gelden nog wel voor beroepsverenigingen en private stichtingen.

Vriendenerfenis

Wilt u iets nalaten aan een goeie vriend of ver familielid? Daarvoor kunt u sinds 1 juli 2021 gebruik maken van een alternatief: de 'vriendenerfenis'.

Voor vrienden werd de erfbelasting teruggebracht naar 3% op een bedrag van maximum 15.000 euro.

Met die vriendenerfenis wordt de erfbelasting op de eerste schijf van 15.000 euro teruggebracht van 25% naar 3%. Dat is hetzelfde percentage als kinderen, kleinkinderen en partners betalen. Het maximale voordeel bedraagt 3.300 euro.

Om dat voordeel te kunnen genieten, moet u wel uw testament bij een notaris laten opmaken.

Boven de grens van 15.000 euro blijven de gewone tarieven van toepassing. Die kunnen oplopen tot 55%.

Wat moet u doen?

Als u nog een testament met een duolegaat hebt, is het aangewezen om na te kijken of u uw testament wilt aanpassen.

Het is dus verstandig om contact op te nemen met een notaris. U kunt dan samen bespreken wat voor u het interessants is. Zo bent u zeker dat uw erfenis verdeeld wordt zoals u het wilt.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder