Jaarlijkse inkomsten uit beleggingsfondsen: aangeven aan de fiscus of niet?

Vermogen Beleggen Fiscaliteit – 28 mei 2021

Wellicht bent u bezig met uw belastingaangifte en vraagt u zich af of u de jaarlijkse inkomsten moet vermelden van fondsen waarin u hebt belegd. Het antwoord op die vraag? In de meeste gevallen niet. Maar er schuilt een addertje onder het gras: belastbare inkomsten gedurende het afgelopen kalenderjaar gegenereerd door beleggingsfondsen naar buitenlands recht moet u in sommige gevallen wel aangeven. Waarom dat zo is, leest u hier.

De hamvraag: beleggingsvennootschap of gemeenschappelijk beleggingsfonds?

jaarlijkse inkomsten uit beleggingsfondsen
De meeste fondsen in België zijn beveks. Gemeenschappelijke beleggingsfondsen vormen slechts een (kleine) minderheid.

Een beleggingsvennootschap of een beleggingsfonds: op het eerste gezicht weinig verschil. Toch is voor de inkomsten uit een buitenlands fonds de rechtsvorm bepalend of u er al dan niet aangifte van moet doen aan de belastingen.

  • Een beleggingsvennootschap - beter bekend als ‘BEVEK’ (Beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal) of in het Frans ‘SICAV’ - bezit altijd rechtspersoonlijkheid. Binnen het fondsenaanbod van AXA Bank zijn AXA World Funds, AXA B Fund en AXA Or et Matières premières beleggingsvennootschappen. Hiervoor hoeft u niets aan te geven en indien deze vennootschappen een inkomen uitbetalen, wordt hierop automatisch een bevrijdende roerende voorheffing ingehouden.
  • Gemeenschappelijke beleggingsfondsen (GBF) - in het Frans fonds commun de placement -(FCP) hebben geen rechtspersoonlijkheid, waardoor deze als fiscaal transparant beschouwd moeten worden. Beleggers in zo’n GBF worden bijgevolg beschouwd als mede-eigenaar van de onderliggende activa, en als houder van deelbewijzen in het GBF worden ze geacht zelf de door het fonds jaarlijks ontvangen inkomsten te hebben gekregen.
  • Aangezien er geen Belgische roerende voorheffing ingehouden wordt bij toekenning van inkomsten aan een GBF naar buitenlands recht, moet u zelf uw aandeel in de belastbare inkomsten van het GBF vermelden in uw belastingaangifte.

    Binnen het fondsenaanbod van AXA Bank is bijvoorbeeld AXA Rosenberg Equity Alpha Trust een GBF naar buitenlands recht, net zoals AXA IM Europe Short Duration High Yield

In België hebben het gros van de aangeboden fondsen de vorm van een beleggingsvennootschap (beveks). Gemeenschappelijke beleggingsfondsen vormen dus een (kleine) minderheid. Dit is ook bij AXA Bank het geval.

Buitenlands gemeenschappelijk beleggingsfonds: hoe weet u of u er één hebt?

U daarop een eenduidig antwoord geven, is niet zo eenvoudig. U zult het voor een stuk zelf moeten uitvissen.

  • Of het om een buitenlands fonds gaat of niet, kunt u zien aan de ISIN-code. Begint die niet met ‘BE’, wat staat voor België, dan is het een buitenlands product. In ons land worden veelal Luxemburgse fondsen verdeeld (LU), naast Franse (FR) en Ierse (IE). Britse fondsen (GB) komen ook wel voor.
  • Buitenlands zijn betekent nog niet automatisch aangifteplicht. Daarvoor mag het fonds ook geen vennootschapsstructuur hebben. Om dat te weten te komen, moet u de technische fiche of het prospectus van het fonds raadplegen. Vindt u daarin bij de rechtsvorm ‘fonds’ in plaats van ‘vennootschap’ (met rechtspersoonlijkheid), dan moet u de inkomsten declareren aan Vadertje Staat.

Jaarlijkse inkomsten uit een buitenlandse GBF: in welk vakje van de aangifte moeten die komen?

Het totaal van de jaarlijkse belastbare inkomsten uit gemeenschappelijke beleggingsfondsen naar buitenlands recht moet u invullen onder Code 1444-11 (of 2444-78) (Deel I, Vak VII. A. 2. B, 1): “andere inkomsten zonder roerende voorheffing, belastbaar tegen 30 %”.

Zijn de deelbewijzen in het fonds geplaatst op een effectenrekening met één of meer medetitularissen waarmee u niet gehuwd of wettelijk samenwonend bent? Dan moet u het (totale) bedrag van de aan te geven jaarlijkse inkomsten opsplitsen over uw belastingaangifte en die van uw mede-titularis(sen), zodat iedereen zijn of haar aandeel van de inkomsten (verplicht) kan aangeven.

Jaarlijkse inkomsten uit een buitenlands gemeenschappelijk beleggingsfonds: hoe berekenen?

Hoeveel belastbare inkomsten een gemeenschappelijk beleggingsfonds naar buitenlands recht gegenereerd heeft in het jaar voorafgaand aan de belastingaangifte, is niet makkelijk te achterhalen. Ook al omdat een fonds aangekocht in juni verleden jaar bijvoorbeeld minder inkomsten zal hebben opgeleverd dan één dat u heel het jaar in portefeuille had.

Op de website van de fondsbeheerders kunt u vaak aan de hand van een calculator uw aandeel in de belastbare inkomsten berekenen. Bestaat er geen calculator voor uw fonds, dan zult u moeten aankloppen bij uw financiële instelling. Die kan voor fondsen uit haar eigen aanbod de uitkomst voor u persoonlijk becijferen.

Nog vragen?

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent