Zwakkere groei wereldwijd, actieve ondersteuning van centrale banken

Vermogen Actueel Beleggen – 01 augustus 2019

Wereldwijd staat de economie wat onder druk. Vooral in de Verenigde Staten – tot voor kort dé economische trekker - ondergaat de economie wellicht een vertraging. Maar de centrale banken staan klaar om hun rol op te nemen: zo heeft de Amerikaanse centrale bank zopas de rente met 0,25 procentpunt verlaagd om de economie aan te zwengelen.

De Verenigde Staten van Amerika: lagere economische groei door handelsspanningen

macro-economie groei vertraagt banken ondersteunen
De Amerikaanse centrale bank heeft zopas de rente met 0,25 procentpunt verlaagd om de economie aan te zwengelen.

De handelsspanningen met China (en elders, bijvoorbeeld met Mexico) wegen op de economische activiteit in de VS. De werkloosheid blijft met 3,6% weliswaar op het laagste niveau in 50 jaar, toch zwakt de groei van de werkgelegenheid af. Gezien de lagere wereldwijde activiteit, de toenemende zorgen over de handelsoorlog en het waarschijnlijke effect hiervan op de Amerikaanse industriële activiteit, verlaagt AXA Investment Managers de groeiprognose voor 2019 tot 2,4% en die voor 2020 tot 1,6%.

Dit alles is ook de voorzitter van de Federal Reserve (Fed),Jerome Powell, niet ontgaan. Hij gaf te kennen dat de Fed de handelsontwikkelingen op de voet volgt en gepast zal reageren om de groei te ondersteunen. Ook al omdat de inflatie in de VS zeer laag is.

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft daarom zoals verwacht zopas haar belangrijkste rentetarief met 0,25 procentpunt verlaagd tot de vork van 2 tot 2,25 procent. Het gaat om de eerste knip sinds de financiële crisis van 2008. De Fed signaleerde dat het mogelijks bij deze renteknip zal blijven. Dat maakte de markten dan weer wat nerveuzer omdat ze hoopten op nog meer rentedalingen.

De eurozone: aanhoudende productiezwakte, ondanks goede kwartaalcijfers

In de eurozone waren de cijfers tijdens het 1ste kwartaal sterker dan verwacht. Deze opflakkering is waarschijnlijk moeilijk houdbaar. Teleurstellende ‘voorlopende indicatoren’ wijzen op aanhoudende productiezwakte. Er is anders gezegd een neerwaarts risico voor de economische groei. AXA IM gaat daarom uit van een groei van 1,1% voor 2019 en 1,2% voor 2020.

De Europese Centrale Bank hield de belangrijkste rentevoeten op respectievelijk 0% en -0,4% en gaf aan dat er geen renteverhoging zou volgen tot ten minste medio 2020.

China: korte heropleving

De heropleving van de economische activiteit in China was van korte duur. Officiële data van juli 2019 tonen een groei van 6,2% voor het tweede kwartaal aan. Dit is de zwakste groei van de laatste 27 jaar. De handelsoorlog en de zwakkere wereldeconomie blijven nazinderen in China. Ondertussen herhaalt het land zijn bereidheid om tot een handelsdeal te komen, op voorwaarde dat dit een evenwichtig akkoord is.

En de emerging markets?

Het economisch momentum verslechterde door de zwakkere groei in opkomend Azië en een zwakke vraag in Latijns-Amerika. Midden-Europa blinkt dan weer uit. We hebben de groei voor de emerging markets daarom verlaagd tot 4,3% hoewel we nog steeds een versnelling in 2020 verwachten.

Bron: AXA Investment Managers

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Wat is uw beste profiel... om te beleggen?

Iedereen is anders. Dat maakt het soms zo boeiend. En iedereen leeft en consumeert op zijn manier. Laten we in dat kader beleggingen en wellness eens naast elkaar leggen. Verzorgt u uw uiterlijk en uw gezondheid? Hoe koopt u uw schoonheidsproducten? Die twee werelden zouden wel eens meer gelijkenissen kunnen vertonen dan u denkt.

Lees verder

De beurs neemt nooit vakantie!

Eindelijk vakantie. U ligt misschien al aan het water. Op een strand in Europa of bij een meer in de Ardennen neemt u eindelijk eens wat tijd voor uzelf. Om alles van deze eerste helft van 2020 te vergeten. Alles? Waar denkt u aan als we het over uw beleggingsportefeuille hebben? Hoe gaat u deze drie weken vakantie beheren en wat zijn de aandachtspunten voor uw beleggingen?

Lees verder

Nalatenschap (3): "waar of niet waar" over schenkingen

Een nieuw artikel over nalatenschap. Deze keer zoomen we specifiek in op schenkingen. Een schenking zou geen schenking zijn als ze niet correct gebeurt. Zonder last voor de schenker en de begiftigde. Maak kennis met het onderwerp schenkingen in dit ‘waar-of-niet-waar’-artikel. Het is een handige introductie, zonder volledigheid te pretenderen of de notaris te willen vervangen.

Lees verder

Uitkijken naar 2021 voor economische groei

De verschillende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken werpen hun vruchten af. Althans wat de volksgezondheid betreft. De economische impact is erg groot en zelfs groter dan verwacht. Hoe zal het herstel verlopen? En wat zijn de verwachtingen over de economie wereldwijd? U leest het in dit artikel.

Lees verder