Zwakkere groei wereldwijd, actieve ondersteuning van centrale banken

Vermogen Actueel Beleggen – 01 augustus 2019

Wereldwijd staat de economie wat onder druk. Vooral in de Verenigde Staten – tot voor kort dé economische trekker - ondergaat de economie wellicht een vertraging. Maar de centrale banken staan klaar om hun rol op te nemen: zo heeft de Amerikaanse centrale bank zopas de rente met 0,25 procentpunt verlaagd om de economie aan te zwengelen.

De Verenigde Staten van Amerika: lagere economische groei door handelsspanningen

macro-economie groei vertraagt banken ondersteunen
De Amerikaanse centrale bank heeft zopas de rente met 0,25 procentpunt verlaagd om de economie aan te zwengelen.

De handelsspanningen met China (en elders, bijvoorbeeld met Mexico) wegen op de economische activiteit in de VS. De werkloosheid blijft met 3,6% weliswaar op het laagste niveau in 50 jaar, toch zwakt de groei van de werkgelegenheid af. Gezien de lagere wereldwijde activiteit, de toenemende zorgen over de handelsoorlog en het waarschijnlijke effect hiervan op de Amerikaanse industriële activiteit, verlaagt AXA Investment Managers de groeiprognose voor 2019 tot 2,4% en die voor 2020 tot 1,6%.

Dit alles is ook de voorzitter van de Federal Reserve (Fed),Jerome Powell, niet ontgaan. Hij gaf te kennen dat de Fed de handelsontwikkelingen op de voet volgt en gepast zal reageren om de groei te ondersteunen. Ook al omdat de inflatie in de VS zeer laag is.

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft daarom zoals verwacht zopas haar belangrijkste rentetarief met 0,25 procentpunt verlaagd tot de vork van 2 tot 2,25 procent. Het gaat om de eerste knip sinds de financiële crisis van 2008. De Fed signaleerde dat het mogelijks bij deze renteknip zal blijven. Dat maakte de markten dan weer wat nerveuzer omdat ze hoopten op nog meer rentedalingen.

De eurozone: aanhoudende productiezwakte, ondanks goede kwartaalcijfers

In de eurozone waren de cijfers tijdens het 1ste kwartaal sterker dan verwacht. Deze opflakkering is waarschijnlijk moeilijk houdbaar. Teleurstellende ‘voorlopende indicatoren’ wijzen op aanhoudende productiezwakte. Er is anders gezegd een neerwaarts risico voor de economische groei. AXA IM gaat daarom uit van een groei van 1,1% voor 2019 en 1,2% voor 2020.

De Europese Centrale Bank hield de belangrijkste rentevoeten op respectievelijk 0% en -0,4% en gaf aan dat er geen renteverhoging zou volgen tot ten minste medio 2020.

China: korte heropleving

De heropleving van de economische activiteit in China was van korte duur. Officiële data van juli 2019 tonen een groei van 6,2% voor het tweede kwartaal aan. Dit is de zwakste groei van de laatste 27 jaar. De handelsoorlog en de zwakkere wereldeconomie blijven nazinderen in China. Ondertussen herhaalt het land zijn bereidheid om tot een handelsdeal te komen, op voorwaarde dat dit een evenwichtig akkoord is.

En de emerging markets?

Het economisch momentum verslechterde door de zwakkere groei in opkomend Azië en een zwakke vraag in Latijns-Amerika. Midden-Europa blinkt dan weer uit. We hebben de groei voor de emerging markets daarom verlaagd tot 4,3% hoewel we nog steeds een versnelling in 2020 verwachten.

Bron: AXA Investment Managers

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder