Zwakkere groei wereldwijd, actieve ondersteuning van centrale banken

Vermogen Actueel Beleggen – 01 augustus 2019

Wereldwijd staat de economie wat onder druk. Vooral in de Verenigde Staten – tot voor kort dé economische trekker - ondergaat de economie wellicht een vertraging. Maar de centrale banken staan klaar om hun rol op te nemen: zo heeft de Amerikaanse centrale bank zopas de rente met 0,25 procentpunt verlaagd om de economie aan te zwengelen.

De Verenigde Staten van Amerika: lagere economische groei door handelsspanningen

macro-economie groei vertraagt banken ondersteunen
De Amerikaanse centrale bank heeft zopas de rente met 0,25 procentpunt verlaagd om de economie aan te zwengelen.

De handelsspanningen met China (en elders, bijvoorbeeld met Mexico) wegen op de economische activiteit in de VS. De werkloosheid blijft met 3,6% weliswaar op het laagste niveau in 50 jaar, toch zwakt de groei van de werkgelegenheid af. Gezien de lagere wereldwijde activiteit, de toenemende zorgen over de handelsoorlog en het waarschijnlijke effect hiervan op de Amerikaanse industriële activiteit, verlaagt AXA Investment Managers de groeiprognose voor 2019 tot 2,4% en die voor 2020 tot 1,6%.

Dit alles is ook de voorzitter van de Federal Reserve (Fed),Jerome Powell, niet ontgaan. Hij gaf te kennen dat de Fed de handelsontwikkelingen op de voet volgt en gepast zal reageren om de groei te ondersteunen. Ook al omdat de inflatie in de VS zeer laag is.

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft daarom zoals verwacht zopas haar belangrijkste rentetarief met 0,25 procentpunt verlaagd tot de vork van 2 tot 2,25 procent. Het gaat om de eerste knip sinds de financiële crisis van 2008. De Fed signaleerde dat het mogelijks bij deze renteknip zal blijven. Dat maakte de markten dan weer wat nerveuzer omdat ze hoopten op nog meer rentedalingen.

De eurozone: aanhoudende productiezwakte, ondanks goede kwartaalcijfers

In de eurozone waren de cijfers tijdens het 1ste kwartaal sterker dan verwacht. Deze opflakkering is waarschijnlijk moeilijk houdbaar. Teleurstellende ‘voorlopende indicatoren’ wijzen op aanhoudende productiezwakte. Er is anders gezegd een neerwaarts risico voor de economische groei. AXA IM gaat daarom uit van een groei van 1,1% voor 2019 en 1,2% voor 2020.

De Europese Centrale Bank hield de belangrijkste rentevoeten op respectievelijk 0% en -0,4% en gaf aan dat er geen renteverhoging zou volgen tot ten minste medio 2020.

China: korte heropleving

De heropleving van de economische activiteit in China was van korte duur. Officiële data van juli 2019 tonen een groei van 6,2% voor het tweede kwartaal aan. Dit is de zwakste groei van de laatste 27 jaar. De handelsoorlog en de zwakkere wereldeconomie blijven nazinderen in China. Ondertussen herhaalt het land zijn bereidheid om tot een handelsdeal te komen, op voorwaarde dat dit een evenwichtig akkoord is.

En de emerging markets?

Het economisch momentum verslechterde door de zwakkere groei in opkomend Azië en een zwakke vraag in Latijns-Amerika. Midden-Europa blinkt dan weer uit. We hebben de groei voor de emerging markets daarom verlaagd tot 4,3% hoewel we nog steeds een versnelling in 2020 verwachten.

Bron: AXA Investment Managers

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Vakantieplan? Denk ook aan een ‘financieel plan’!

U hebt wellicht uw vakantie al lang vastgelegd. Een vakantie is een plan op korte termijn om naar uit te kijken. Maar waarom ook niet op langere termijn denken, voor uw geld, om er dan later van te genieten? Een bankagent is uiteraard geen reisagentschap voor beleggingen. Maar wat geldt voor uw vakantie, geldt ook voor uw financiën: u gaat er best niet te luchtig overheen. En voor uw geld schakelt u idealiter de hulp van een professional in. 

Lees verder

Wat te doen met je eerste loon? Onze tips

Je bent twintiger. Je bent net begonnen aan je eerste job, tijd voor je eerste echte beroepservaring. Proficiat! En dan staat je eerste loon op je bankrekening. Hoe pak je het beheer van je geld goed aan? Een paar tips voor een goed beheer.

Lees verder

Beleggen: 7 gouden tips voor een vakantie zonder stress!

U bent op vakantie, aan zee of in de bergen, en plots schiet door uw hoofd: wat als er iets gebeurt op de financiële markten? De beurskoersen evolueren dag en nacht, of u nu op vakantie bent of niet. Als belegger hebt u daarover weinig controle. U bent dus maar beter goed voorbereid. Bijvoorbeeld door deze 7 essentiële beleggingstips te volgen.

Lees verder

Flexibele fondsen en dakfondsen: inspelen op de markt

De markten kunnen soms vrij stabiel lijken, en dan weer erg volatiel. Dan stelt zich de vraag: wat nu? Wanneer u belegt in flexibele fondsen of dakfondsen, hoeft u die vraag misschien niet te beantwoorden. Want deze fondsen trachten maximaal in te spelen op kansen die de markten bieden wanneer ze stijgen en het risico op verlies van kapitaal te beperken wanneer ze dalen.

Lees verder