Zwakkere groei wereldwijd, actieve ondersteuning van centrale banken

Vermogen Actueel Beleggen – 01 augustus 2019

Wereldwijd staat de economie wat onder druk. Vooral in de Verenigde Staten – tot voor kort dé economische trekker - ondergaat de economie wellicht een vertraging. Maar de centrale banken staan klaar om hun rol op te nemen: zo heeft de Amerikaanse centrale bank zopas de rente met 0,25 procentpunt verlaagd om de economie aan te zwengelen.

De Verenigde Staten van Amerika: lagere economische groei door handelsspanningen

macro-economie groei vertraagt banken ondersteunen
De Amerikaanse centrale bank heeft zopas de rente met 0,25 procentpunt verlaagd om de economie aan te zwengelen.

De handelsspanningen met China (en elders, bijvoorbeeld met Mexico) wegen op de economische activiteit in de VS. De werkloosheid blijft met 3,6% weliswaar op het laagste niveau in 50 jaar, toch zwakt de groei van de werkgelegenheid af. Gezien de lagere wereldwijde activiteit, de toenemende zorgen over de handelsoorlog en het waarschijnlijke effect hiervan op de Amerikaanse industriële activiteit, verlaagt AXA Investment Managers de groeiprognose voor 2019 tot 2,4% en die voor 2020 tot 1,6%.

Dit alles is ook de voorzitter van de Federal Reserve (Fed),Jerome Powell, niet ontgaan. Hij gaf te kennen dat de Fed de handelsontwikkelingen op de voet volgt en gepast zal reageren om de groei te ondersteunen. Ook al omdat de inflatie in de VS zeer laag is.

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft daarom zoals verwacht zopas haar belangrijkste rentetarief met 0,25 procentpunt verlaagd tot de vork van 2 tot 2,25 procent. Het gaat om de eerste knip sinds de financiële crisis van 2008. De Fed signaleerde dat het mogelijks bij deze renteknip zal blijven. Dat maakte de markten dan weer wat nerveuzer omdat ze hoopten op nog meer rentedalingen.

De eurozone: aanhoudende productiezwakte, ondanks goede kwartaalcijfers

In de eurozone waren de cijfers tijdens het 1ste kwartaal sterker dan verwacht. Deze opflakkering is waarschijnlijk moeilijk houdbaar. Teleurstellende ‘voorlopende indicatoren’ wijzen op aanhoudende productiezwakte. Er is anders gezegd een neerwaarts risico voor de economische groei. AXA IM gaat daarom uit van een groei van 1,1% voor 2019 en 1,2% voor 2020.

De Europese Centrale Bank hield de belangrijkste rentevoeten op respectievelijk 0% en -0,4% en gaf aan dat er geen renteverhoging zou volgen tot ten minste medio 2020.

China: korte heropleving

De heropleving van de economische activiteit in China was van korte duur. Officiële data van juli 2019 tonen een groei van 6,2% voor het tweede kwartaal aan. Dit is de zwakste groei van de laatste 27 jaar. De handelsoorlog en de zwakkere wereldeconomie blijven nazinderen in China. Ondertussen herhaalt het land zijn bereidheid om tot een handelsdeal te komen, op voorwaarde dat dit een evenwichtig akkoord is.

En de emerging markets?

Het economisch momentum verslechterde door de zwakkere groei in opkomend Azië en een zwakke vraag in Latijns-Amerika. Midden-Europa blinkt dan weer uit. We hebben de groei voor de emerging markets daarom verlaagd tot 4,3% hoewel we nog steeds een versnelling in 2020 verwachten.

Bron: AXA Investment Managers

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Verantwoord beleggen bij AXA Bank

Verantwoord beleggen zit in de lift. En terecht. Mensen willen weten waarin ze beleggen en welke bedrijven ze ondersteunen met hun investeringen. Ze stellen kwalitatieve en ethische eisen. Dat juichen we toe bij AXA Bank. Hoe we dit ethisch en bewust verantwoord beleggen toepassen, leest u in dit artikel.

Lees verder

AXA Investment Managers nummer één in Europa op het vlak van duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen wordt de norm in de financiële wereld. AXA Investment Managers (AXA IM), die de beleggingsfondsen beheert waarop u via AXA Bank kunt intekenen, is daar al langer mee bezig. AXA IM maakt deel uit van de AXA Groep en werd in 2019 in een onafhankelijke studie geprezen voor de integratie van de ESG-criteria (Environmental, Social, Governance) in zijn beleid.

Lees verder

Wat is een beleggersprofiel?

Voordat uw bank u beleggingsadvies kan geven of u beleggingsproducten voorstellen, moet u ze informatie bezorgen over uw financiële situatie, uw kennis van de beleggingsproducten, uw ervaring en uw beleggingsdoelstellingen. Op basis van uw antwoorden maakt de bank dan een beleggersprofiel op. Maar wat is een beleggersprofiel eigenlijk? En hoe en waarom wordt zo'n profiel opgemaakt?

Lees verder

Pensioensparen: 980 of 1.260 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 980 of 1.260 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 980 of 1.260 euro pensioensparen?

Lees verder