Zwakkere groei wereldwijd, actieve ondersteuning van centrale banken

Vermogen Actueel Beleggen – 01 augustus 2019

Wereldwijd staat de economie wat onder druk. Vooral in de Verenigde Staten – tot voor kort dé economische trekker - ondergaat de economie wellicht een vertraging. Maar de centrale banken staan klaar om hun rol op te nemen: zo heeft de Amerikaanse centrale bank zopas de rente met 0,25 procentpunt verlaagd om de economie aan te zwengelen.

De Verenigde Staten van Amerika: lagere economische groei door handelsspanningen

macro-economie groei vertraagt banken ondersteunen
De Amerikaanse centrale bank heeft zopas de rente met 0,25 procentpunt verlaagd om de economie aan te zwengelen.

De handelsspanningen met China (en elders, bijvoorbeeld met Mexico) wegen op de economische activiteit in de VS. De werkloosheid blijft met 3,6% weliswaar op het laagste niveau in 50 jaar, toch zwakt de groei van de werkgelegenheid af. Gezien de lagere wereldwijde activiteit, de toenemende zorgen over de handelsoorlog en het waarschijnlijke effect hiervan op de Amerikaanse industriële activiteit, verlaagt AXA Investment Managers de groeiprognose voor 2019 tot 2,4% en die voor 2020 tot 1,6%.

Dit alles is ook de voorzitter van de Federal Reserve (Fed),Jerome Powell, niet ontgaan. Hij gaf te kennen dat de Fed de handelsontwikkelingen op de voet volgt en gepast zal reageren om de groei te ondersteunen. Ook al omdat de inflatie in de VS zeer laag is.

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft daarom zoals verwacht zopas haar belangrijkste rentetarief met 0,25 procentpunt verlaagd tot de vork van 2 tot 2,25 procent. Het gaat om de eerste knip sinds de financiële crisis van 2008. De Fed signaleerde dat het mogelijks bij deze renteknip zal blijven. Dat maakte de markten dan weer wat nerveuzer omdat ze hoopten op nog meer rentedalingen.

De eurozone: aanhoudende productiezwakte, ondanks goede kwartaalcijfers

In de eurozone waren de cijfers tijdens het 1ste kwartaal sterker dan verwacht. Deze opflakkering is waarschijnlijk moeilijk houdbaar. Teleurstellende ‘voorlopende indicatoren’ wijzen op aanhoudende productiezwakte. Er is anders gezegd een neerwaarts risico voor de economische groei. AXA IM gaat daarom uit van een groei van 1,1% voor 2019 en 1,2% voor 2020.

De Europese Centrale Bank hield de belangrijkste rentevoeten op respectievelijk 0% en -0,4% en gaf aan dat er geen renteverhoging zou volgen tot ten minste medio 2020.

China: korte heropleving

De heropleving van de economische activiteit in China was van korte duur. Officiële data van juli 2019 tonen een groei van 6,2% voor het tweede kwartaal aan. Dit is de zwakste groei van de laatste 27 jaar. De handelsoorlog en de zwakkere wereldeconomie blijven nazinderen in China. Ondertussen herhaalt het land zijn bereidheid om tot een handelsdeal te komen, op voorwaarde dat dit een evenwichtig akkoord is.

En de emerging markets?

Het economisch momentum verslechterde door de zwakkere groei in opkomend Azië en een zwakke vraag in Latijns-Amerika. Midden-Europa blinkt dan weer uit. We hebben de groei voor de emerging markets daarom verlaagd tot 4,3% hoewel we nog steeds een versnelling in 2020 verwachten.

Bron: AXA Investment Managers

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Klaar om uw plannen te realiseren dankzij modelportefeuilles?

Bij AXA Bank nemen we de opbouw en het beheer van uw financiën zeer ernstig. U kunt rekenen op onze experts. Om te beginnen is er uw bankagent, ondersteund door een unieke digitale tool om een gediversifieerde portefeuille voor uw plannen op te bouwen. Vandaag, maar ook morgen en overmorgen, afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie, uw doelen, kennis en ervaring in beleggingen.

Lees verder

De economie koelt af, centrale banken grijpen in

De geopolitieke perikelen hebben een impact op zo goed als alle nationale economieën. De centrale banken zoeken hefbomen, maar zijn beperkt in slagkracht. De VS rekent ondertussen op haar sterkhouder: de consument, die zijn honger vooralsnog niet verloren heeft. Ondertussen merken we hier en daar tekenen van herstel, hoewel deze trend zich nog niet volledig kan bevestigen.

Lees verder

Een cadeau nu, een mooi project voor later!

Verjaardagen, familiefeesten, andere… redenen genoeg om u volgende vraag te stellen: "welk cadeau geef ik mijn (klein)kinderen?" Een moeilijke keuze. Bij AXA Bank hebben we een oplossing: open een beleggingsplan. Al vanaf 25 euro per jaar. Zo kunt u de gelukkige begunstigde een mooie duwtje in de rug geven voor zijn of haar financiële toekomst.

Lees verder

Beleggen op de beurs: marathon of sprint?

Of u nu belegt of niet, de economische en internationale actualiteit houdt u ongetwijfeld wel bezig. En daarmee samenhangend de goede of slechte gezondheid van de financiële markten. Die schommelen al zolang ze bestaan: pieken, dalen, crash, opleving ... Als u belegt, is dat geen kwestie van dagen, maar van jaren. Drie tips: mik op de lange termijn, panikeer niet als de markten gaan schommelen en hou uw belegging aan.

Lees verder

Nalatenschap: de erfovereenkomst, goed geregeld binnen de familie

Uw nalatenschap regelen: een belangrijke beslissing. Het loont om er op tijd bij te zijn en zich goed te laten informeren. De grote hervorming van september 2018 introduceerde de erfovereenkomst. Zodat uw dierbaren precies krijgen wat u zelf hebt besloten. Zodat uw vermogen volgens de regels van de kunst wordt overgedragen, met instemming van iedereen. En zodat later eindeloze discussies worden vermeden.

Lees verder