Onafhankelijk en niet-onafhankelijk beleggingsadvies: wat is het verschil?

Vermogen Actueel Beleggen – 14 maart 2018

De nieuwe Europese beleggersrichtlijn MiFID II, die sinds begin dit jaar van kracht is, voert een nieuw begrip in: onafhankelijk beleggingsadvies. Bijgevolg is er ook niet-onafhankelijk beleggingsadvies. Wat is het onderscheid? En is onafhankelijk beleggingsadvies beter dan niet-onafhankelijk beleggingsadvies of is er geen verschil?

Onafhankelijk vs. niet-onafhankelijk advies

beleggingsadvies
Uw AXA Bankagent zal u enkel advies geven over onze eigen producten of die van onze geprivilegieerde partners Architas en AXA Investment Managers.

Wanneer een financiële instelling u onafhankelijk beleggingsadvies verstrekt, dan heeft ze beleggingsproducten van meerdere fondsenbeheerders in het aanbod. Voordat ze u één of meerdere beleggingen aanraadt, moet ze een brede waaier van die producten op de markt onderzoeken om te kijken of de belegging wel beantwoordt aan uw beleggersprofiel.

Een bank of beleggingsonderneming kan er ook voor opteren om advies te geven dat niet-onafhankelijk is. Ze zal dan, wanneer ze u beleggingsadvies verstrekt, geen producten van andere financiële instellingen in aanmerking nemen en zich beperken tot producten die ze zelf heeft ontwikkeld. Maar ook in dat geval zal zij moeten nagaan of het product geschikt is voor u.

Is onafhankelijk advies beter dan niet-onafhankelijk advies?

In geen geval. Onafhankelijk en niet-onafhankelijk beleggingsadvies zijn op zich evenwaardig. Het ene is even goed als het andere. Een financiële instelling kan ook tegelijk onafhankelijk en niet-onafhankelijk beleggingsadvies aanbieden.

Wie onafhankelijk beleggingsadvies levert, moet zijn klanten wel kunnen garanderen dat het advies niet beperkt is tot eigen producten, en hij niet wordt aangemoedigd (bijvoorbeeld door een hogere vergoeding) om die eigen producten naar voor te schuiven, eerder dan producten van anderen.

Uw financiële instelling zal voortaan duidelijk moeten maken welk type beleggingsadvies zij aanbiedt.

Welk type beleggingsadvies biedt AXA Bank aan?

AXA Bank verleent niet-onafhankelijk advies. Met andere woorden: uw AXA Bankagent zal u enkel advies geven over onze eigen producten of die van onze geprivilegieerde partners Architas en AXA Investment Managers, die beide deel uitmaken van de AXA Groep.

Architas is de expert van de AXA Groep in Europa voor wat betreft open architectuur, d.w.z. de analyse en selectie van fondsen van andere beheerders. Het beheert meer dan 40 miljard euro. De expertise van Architas werd al meermaals met awards bekroond. Enkele dakfondsen (‘fund of funds’) in ons adviesaanbod maken gebruik van hun expertise en ervaring. Architas staat in België ook garant voor het discretionair vermogensbeheer.

AXA Investment Managers (AXA IM) is een actieve, wereldwijd opererende vermogensbeheerder met een focus op de lange termijn. Ze werken vandaag aan oplossingen voor morgen: door klanten te helpen om een betere toekomst voor hun beleggingen op te bouwen en te trachten om de wereld waarin we leven positief te veranderen. AXA IM beheerde eind maart 2017 een vermogen van zo’n 747 miljard euro, biedt werk aan ruim 2450 mensen en heeft 29 vestigingen in 21 landen. 

Binnen het niet-onafhankelijk advies heeft AXA Bank gekozen voor een 20-tal fondsen van AXA IM. Welke dat zijn, kunt u ontdekken op axabank.be.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder