Onafhankelijk en niet-onafhankelijk beleggingsadvies: wat is het verschil?

Vermogen Actueel Beleggen – 14 maart 2018

De nieuwe Europese beleggersrichtlijn MiFID II, die sinds begin dit jaar van kracht is, voert een nieuw begrip in: onafhankelijk beleggingsadvies. Bijgevolg is er ook niet-onafhankelijk beleggingsadvies. Wat is het onderscheid? En is onafhankelijk beleggingsadvies beter dan niet-onafhankelijk beleggingsadvies of is er geen verschil?

Onafhankelijk vs. niet-onafhankelijk advies

beleggingsadvies
Uw AXA Bankagent zal u enkel advies geven over onze eigen producten of die van onze geprivilegieerde partners Architas en AXA Investment Managers.

Wanneer een financiële instelling u onafhankelijk beleggingsadvies verstrekt, dan heeft ze beleggingsproducten van meerdere fondsenbeheerders in het aanbod. Voordat ze u één of meerdere beleggingen aanraadt, moet ze een brede waaier van die producten op de markt onderzoeken om te kijken of de belegging wel beantwoordt aan uw beleggersprofiel.

Een bank of beleggingsonderneming kan er ook voor opteren om advies te geven dat niet-onafhankelijk is. Ze zal dan, wanneer ze u beleggingsadvies verstrekt, geen producten van andere financiële instellingen in aanmerking nemen en zich beperken tot producten die ze zelf heeft ontwikkeld. Maar ook in dat geval zal zij moeten nagaan of het product geschikt is voor u.

Is onafhankelijk advies beter dan niet-onafhankelijk advies?

In geen geval. Onafhankelijk en niet-onafhankelijk beleggingsadvies zijn op zich evenwaardig. Het ene is even goed als het andere. Een financiële instelling kan ook tegelijk onafhankelijk en niet-onafhankelijk beleggingsadvies aanbieden.

Wie onafhankelijk beleggingsadvies levert, moet zijn klanten wel kunnen garanderen dat het advies niet beperkt is tot eigen producten, en hij niet wordt aangemoedigd (bijvoorbeeld door een hogere vergoeding) om die eigen producten naar voor te schuiven, eerder dan producten van anderen.

Uw financiële instelling zal voortaan duidelijk moeten maken welk type beleggingsadvies zij aanbiedt.

Welk type beleggingsadvies biedt AXA Bank aan?

AXA Bank verleent niet-onafhankelijk advies. Met andere woorden: uw AXA Bankagent zal u enkel advies geven over onze eigen producten of die van onze geprivilegieerde partners Architas en AXA Investment Managers, die beide deel uitmaken van de AXA Groep.

Architas is de expert van de AXA Groep in Europa voor wat betreft open architectuur, d.w.z. de analyse en selectie van fondsen van andere beheerders. Het beheert meer dan 40 miljard euro. De expertise van Architas werd al meermaals met awards bekroond. Enkele dakfondsen (‘fund of funds’) in ons adviesaanbod maken gebruik van hun expertise en ervaring. Architas staat in België ook garant voor het discretionair vermogensbeheer.

AXA Investment Managers (AXA IM) is een actieve, wereldwijd opererende vermogensbeheerder met een focus op de lange termijn. Ze werken vandaag aan oplossingen voor morgen: door klanten te helpen om een betere toekomst voor hun beleggingen op te bouwen en te trachten om de wereld waarin we leven positief te veranderen. AXA IM beheerde eind maart 2017 een vermogen van zo’n 747 miljard euro, biedt werk aan ruim 2450 mensen en heeft 29 vestigingen in 21 landen. 

Binnen het niet-onafhankelijk advies heeft AXA Bank gekozen voor een 20-tal fondsen van AXA IM. Welke dat zijn, kunt u ontdekken op axabank.be.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Nalatenschap (3): "waar of niet waar" over schenkingen

Een nieuw artikel over nalatenschap. Deze keer zoomen we specifiek in op schenkingen. Een schenking zou geen schenking zijn als ze niet correct gebeurt. Zonder last voor de schenker en de begiftigde. Maak kennis met het onderwerp schenkingen in dit ‘waar-of-niet-waar’-artikel. Het is een handige introductie, zonder volledigheid te pretenderen of de notaris te willen vervangen.

Lees verder

Wat is uw beste profiel... om te beleggen?

Iedereen is anders. Dat maakt het soms zo boeiend. En iedereen leeft en consumeert op zijn manier. Laten we in dat kader beleggingen en wellness eens naast elkaar leggen. Verzorgt u uw uiterlijk en uw gezondheid? Hoe koopt u uw schoonheidsproducten? Die twee werelden zouden wel eens meer gelijkenissen kunnen vertonen dan u denkt.

Lees verder

De beurs neemt nooit vakantie!

Eindelijk vakantie. U ligt misschien al aan het water. Op een strand in Europa of bij een meer in de Ardennen neemt u eindelijk eens wat tijd voor uzelf. Om alles van deze eerste helft van 2020 te vergeten. Alles? Waar denkt u aan als we het over uw beleggingsportefeuille hebben? Hoe gaat u deze drie weken vakantie beheren en wat zijn de aandachtspunten voor uw beleggingen?

Lees verder

Uitkijken naar 2021 voor economische groei

De verschillende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken werpen hun vruchten af. Althans wat de volksgezondheid betreft. De economische impact is erg groot en zelfs groter dan verwacht. Hoe zal het herstel verlopen? En wat zijn de verwachtingen over de economie wereldwijd? U leest het in dit artikel.

Lees verder