Onafhankelijk en niet-onafhankelijk beleggingsadvies: wat is het verschil?

Vermogen Actueel Beleggen – 14 maart 2018

De nieuwe Europese beleggersrichtlijn MiFID II, die sinds begin dit jaar van kracht is, voert een nieuw begrip in: onafhankelijk beleggingsadvies. Bijgevolg is er ook niet-onafhankelijk beleggingsadvies. Wat is het onderscheid? En is onafhankelijk beleggingsadvies beter dan niet-onafhankelijk beleggingsadvies of is er geen verschil?

Onafhankelijk vs. niet-onafhankelijk advies

beleggingsadvies
Uw AXA Bankagent zal u enkel advies geven over onze eigen producten of die van onze geprivilegieerde partners Architas en AXA Investment Managers.

Wanneer een financiële instelling u onafhankelijk beleggingsadvies verstrekt, dan heeft ze beleggingsproducten van meerdere fondsenbeheerders in het aanbod. Voordat ze u één of meerdere beleggingen aanraadt, moet ze een brede waaier van die producten op de markt onderzoeken om te kijken of de belegging wel beantwoordt aan uw beleggersprofiel.

Een bank of beleggingsonderneming kan er ook voor opteren om advies te geven dat niet-onafhankelijk is. Ze zal dan, wanneer ze u beleggingsadvies verstrekt, geen producten van andere financiële instellingen in aanmerking nemen en zich beperken tot producten die ze zelf heeft ontwikkeld. Maar ook in dat geval zal zij moeten nagaan of het product geschikt is voor u.

Is onafhankelijk advies beter dan niet-onafhankelijk advies?

In geen geval. Onafhankelijk en niet-onafhankelijk beleggingsadvies zijn op zich evenwaardig. Het ene is even goed als het andere. Een financiële instelling kan ook tegelijk onafhankelijk en niet-onafhankelijk beleggingsadvies aanbieden.

Wie onafhankelijk beleggingsadvies levert, moet zijn klanten wel kunnen garanderen dat het advies niet beperkt is tot eigen producten, en hij niet wordt aangemoedigd (bijvoorbeeld door een hogere vergoeding) om die eigen producten naar voor te schuiven, eerder dan producten van anderen.

Uw financiële instelling zal voortaan duidelijk moeten maken welk type beleggingsadvies zij aanbiedt.

Welk type beleggingsadvies biedt AXA Bank aan?

AXA Bank verleent niet-onafhankelijk advies. Met andere woorden: uw AXA Bankagent zal u enkel advies geven over onze eigen producten of die van onze geprivilegieerde partners Architas en AXA Investment Managers, die beide deel uitmaken van de AXA Groep.

Architas is de expert van de AXA Groep in Europa voor wat betreft open architectuur, d.w.z. de analyse en selectie van fondsen van andere beheerders. Het beheert meer dan 40 miljard euro. De expertise van Architas werd al meermaals met awards bekroond. Enkele dakfondsen (‘fund of funds’) in ons adviesaanbod maken gebruik van hun expertise en ervaring. Architas staat in België ook garant voor het discretionair vermogensbeheer.

AXA Investment Managers (AXA IM) is een actieve, wereldwijd opererende vermogensbeheerder met een focus op de lange termijn. Ze werken vandaag aan oplossingen voor morgen: door klanten te helpen om een betere toekomst voor hun beleggingen op te bouwen en te trachten om de wereld waarin we leven positief te veranderen. AXA IM beheerde eind maart 2017 een vermogen van zo’n 747 miljard euro, biedt werk aan ruim 2450 mensen en heeft 29 vestigingen in 21 landen. 

Binnen het niet-onafhankelijk advies heeft AXA Bank gekozen voor een 20-tal fondsen van AXA IM. Welke dat zijn, kunt u ontdekken op axabank.be.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Zwakkere groei wereldwijd, actieve ondersteuning van centrale banken

Wereldwijd staat de economie wat onder druk. Vooral in de Verenigde Staten – tot voor kort dé economische trekker - ondergaat de economie wellicht een vertraging. Maar de centrale banken staan klaar om hun rol op te nemen: zo heeft de Amerikaanse centrale bank zopas de rente met 0,25 procentpunt verlaagd om de economie aan te zwengelen.

Lees verder

Vakantieplan? Denk ook aan een ‘financieel plan’!

U hebt wellicht uw vakantie al lang vastgelegd. Een vakantie is een plan op korte termijn om naar uit te kijken. Maar waarom ook niet op langere termijn denken, voor uw geld, om er dan later van te genieten? Een bankagent is uiteraard geen reisagentschap voor beleggingen. Maar wat geldt voor uw vakantie, geldt ook voor uw financiën: u gaat er best niet te luchtig overheen. En voor uw geld schakelt u idealiter de hulp van een professional in. 

Lees verder

Wat te doen met je eerste loon? Onze tips

Je bent twintiger. Je bent net begonnen aan je eerste job, tijd voor je eerste echte beroepservaring. Proficiat! En dan staat je eerste loon op je bankrekening. Hoe pak je het beheer van je geld goed aan? Een paar tips voor een goed beheer.

Lees verder

Beleggen: 7 gouden tips voor een vakantie zonder stress!

U bent op vakantie, aan zee of in de bergen, en plots schiet door uw hoofd: wat als er iets gebeurt op de financiële markten? De beurskoersen evolueren dag en nacht, of u nu op vakantie bent of niet. Als belegger hebt u daarover weinig controle. U bent dus maar beter goed voorbereid. Bijvoorbeeld door deze 7 essentiële beleggingstips te volgen.

Lees verder

Flexibele fondsen en dakfondsen: inspelen op de markt

De markten kunnen soms vrij stabiel lijken, en dan weer erg volatiel. Dan stelt zich de vraag: wat nu? Wanneer u belegt in flexibele fondsen of dakfondsen, hoeft u die vraag misschien niet te beantwoorden. Want deze fondsen trachten maximaal in te spelen op kansen die de markten bieden wanneer ze stijgen en het risico op verlies van kapitaal te beperken wanneer ze dalen.

Lees verder