Uw huis inruilen voor een appartement: hoe zit dat met de financiering?

Wonen Lenen Gezin – 19 februari 2020

U bent van plan om uw gezinswoning van de hand te doen en er iets kleiner en comfortabeler voor te kopen. Vanaf een bepaalde leeftijd een logische beslissing, en meer en meer senioren zetten dan ook de stap naar een appartement. Ontdek hoe u uw huis best verkoopt en uw nieuwe woonst op de best mogelijke manier financiert.

Hoe uw huidige woning best verkopen?

woonlening
Meer en meer senioren verkopen hun huis en zetten de stap naar een appartement. Hoe verkoopt u uw huis en hoe financiert u uw nieuwe woonst?
  • Uit de hand of onderhands

  • Van particulier tot particulier dus. Door de populariteit van immowebsites is dat makkelijk en goedkoop. Voor een advertentie betaalt u slechts enkele euro’s.

  • Via de notaris

  • Dat mag als aan de bemiddeling een ambtsverrichting vebonden is. Het bemiddelingsloon mag niet hoger zijn dan 2% van de verkoopprijs. Via biddit.be, een project van de Koninklijk Federatie van het Belgische Notariaat, kunt u - onder de ‘hoede’ van een notaris - online vastgoed aankopen of verkopen.

  • Met een vastgoedmakelaar

  • Makkelijk voor een verkoper die verlost wil zijn van alle rompslomp. Vastgoedmakelaars hebben geen vaste tarieven, maar de gemiddelde commissie draait rond de 3% van de verkoopprijs, exclusief btw. Vraag ernaar bij het eerste contact.

Hoeveel is uw woning waard?

Hiervoor kunt u een beëdigd schatter contacteren, maar makelaars en notarissen hebben uiteraard een uitstekend zicht op de markt. Zij  zullen de schatting gratis doen. 

U kunt op eenvoudige wijze ook zelf een marktonderzoekje doen: surf naar een immowebsite, meld u aan als koper, voer karakteristieken (tuin, aantal slaapkamers, garage, regio, andere bijzondrheden zoals lift of zwembad) van uw eigendom als criteria in en doe een ‘search’. De resultaten zullen u een goed zicht geven op de prijzen waarvoor woningen, vergelijkbaar met uw woning, te koop staan.

Op welke manier betaalt u de aankoop van uw nieuwe woning?

Er zijn verschillende opties:

  • Het overbruggingskrediet

  • Zoals de naam al laat vermoeden, is dit een krediet waarmee u de periode tussen de aankoop of de bouw van een onroerend goed en de verkoop van een bestaande woning kunt overbruggen.

    Het kapitaal wordt op de vastgestelde termijn ineens terugbetaald, tot dan betaalt u enkel maandelijks intrest.

    U ‘koopt’ er als het ware tijd mee om uw huidige eigendom rustig en onder de beste omstandigheden te verkopen. En als de verkoop van het huis minder zou opbrengen dan de aankoop van de nieuwe woonst, kan de rest gefinancierd worden met een klassiek hypothecair krediet.

  • Het hypothecair krediet

  • Of u nog een hypothecair krediet kunt afsluiten, hangt af van de leeftijd waarop u van woning wenst te veranderen. In de praktijk vragen banken dat een hypothecair krediet voor een gezinswoning is afbetaald vóór de pensioenleeftijd bereikt is.

    Bij AXA Bank kun je nog een lening afsluiten tot op de leeftijd van maximum 65 jaar, op voorwaarde dat de lening is terugbetaald voor uw 75ste verjaardag. Maar als u uw huidige woning verkoopt om de nieuwe te financieren, is er waarschijnlijk enkel een overbruggingskrediet op korte termijn nodig.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Zonnepanelen: terug van (nooit) weggeweest

Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.

Lees verder