Hoeveel kost een verblijf in een rusthuis?

Vermogen Beleggen Pensioen – 26 oktober 2017

De kostprijs van een verblijf in een rusthuis is misschien niet iets waar u op dit moment van wakker ligt. Toch is het belangrijk om tijdig aan vermogensopbouw te doen of te denken aan een aanvullend inkomen. Het gemiddelde pensioen volstaat immers vaak niet om een verblijf in een rusthuis te betalen.

Dagprijzen en supplementen

Rusthuis
Verblijf in een rusthuis kost meer dan het gemiddeld pensioen.

Een verblijf in een rusthuis of woonzorgcentrum in Vlaanderen kost gemiddeld zo’n 55 euro per dag. Per maand betaalt u dus ongeveer 1670 euro. In Brussel is dat 62 euro per dag (of 1.890 euro per maand) en Wallonië is het minst duur. Maar tussen de verschillende provincies zijn er sterke prijsverschillen.

Bovenop de dagprijs kunnen rusthuizen ook nog supplementen aanrekenen, zoals dokterskosten of een abonnement op kabeltelevisie. De werkelijke kost zal in veel gevallen dus nog iets hoger liggen.

Pensioen volstaat niet

Het gemiddelde pensioen ligt volgens de Federale Pensioendienst heel wat lager: rond de 1100 euro per maand voor een werknemer, en nog lager voor een zelfstandige. Uw pensioen alleen zal in de meeste gevallen dus niet volstaan om een verblijf in een rusthuis te kunnen betalen.

Aanvullend inkomen en vermogensopbouw

Het is dan ook erg belangrijk om op tijd aan een aanvullend inkomen te denken, zodat u uw spaargeld kan gebruiken voor uw oude dag. De meest voor de hand liggende keuze is natuurlijk pensioensparen.

Er zijn ook andere mogelijkheden om aan vermogensopbouw te doen voor een bijkomend pensioen. Als u op jonge leeftijd investeert in vastgoed, moet u later geen huur betalen van uw pensioen. Als u nadien in een rusthuis verblijft, dan kunt u de kosten opvangen met de verkoop of verhuur van uw vastgoed.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder