Autosalon? Zoveel kost een nieuwe wagen echt…

Dagelijks leven Een auto kopen Lenen – 03 januari 2017

Tijdens het autosalon prima condities scoren op het salon zelf of bij de dealer is een sport op zich. Maar verlies nooit uit het oog dat er aan een nieuwe auto ook nog heel wat andere kosten verbonden zijn, op korte en langere termijn.

Prijsbewust kiezen...

Wat is de beste combinatie van kortingen en voordelen?

Het is ondertussen een goede gewoonte die vooral ten goede komt van de autokoper: in de periode rond het salon doen alle merken een uiterste inspanning om hun modellen zo interessant mogelijk geprijsd in de etalage te zetten. 

Een aantal procenten korting op de totaalprijs, gratis opties, interessante overnames van je vorige wagen, al dan niet renteloze financieringen, … Allemaal mooi, maar je houdt toch best je hoofd erbij en de rekenmachine in de aanslag.
 
Zo kan een renteloze lening ten koste gaan van andere kortingen of je overname. Of die overname ten koste van gratis opties. Het is dus kwestie van goed te vergelijken. Zo kan het voordeliger zijn om je nieuwe droomwagen met extra korting te kopen bij de constructeur en een financiering af te sluiten bij een bank. Want ook die halen tijdens de salonperiode het onderste uit de kluis om interessante leningen aan te bieden.

Begin in alle geval met jezelf goed te informeren. Zorg ervoor dat je de prijzen kent voor je met een verkoper begint te praten en dat zowel van de auto als van de opties. Praat met verkopers op het salon zelf maar ook met dealers in hun showroom: meestal zijn de kortingen ongeveer dezelfde maar het is ook mogelijk dat de dealer nog een extra inspanning doet, bijvoorbeeld bij een overname. Speel dealers gerust tegen elkaar uit en leg zonder aarzelen de offerte van de ene dealer voor aan de andere.
 
En last but not least: doe altijd een testrit.

Wat gaat je toekomstige wagen verbruiken?

Iedereen weet ondertussen dat de cijfers die merken voorleggen wat het verbruik van hun modellen betreft niet altijd stroken met de werkelijkheid. Ze geven vaak een (te) optimistisch beeld. En dan hoeft er echt niet altijd sprake te zijn van sjoemelsoftware. Ga gerust online op allerlei fora zoeken naar meer realistische verbruikscijfers. Maar het is en blijft natuurlijk moeilijk om in te schatten, want veel hangt af van je persoonlijke rijstijl en de wagen waarmee je rijdt: de ene nodigt al meer uit tot sportief rijden met een hoger verbruik dan de andere. 

Wat gaat het onderhoud je kosten?

De onderhoudsintervallen liggen bij de auto’s van tegenwoordig heel wat verder uit elkaar dan vroeger. Reken wel op minstens een onderhoud per jaar of per 20.000 kilometer. Praat met je dealer en vraag naar de gemiddelde kosten voor een klein en een groot onderhoud en periodieke extra onderhoudsactiviteiten. Vergeet ook zeker de banden niet: rijden met versleten banden (of met te lage bandendruk) verhoogt het verbruik en is een pak minder veilig want de grip vermindert. Jammer genoeg is een nieuwe set banden een flinke - maar wel noodzakelijke -investering. Plan dus goed in wanneer je eraan toe bent.

Wat met de belastingen?

• Om te beginnen betaal je 21 procent btw op de totale aankoopprijs. 
• Dan is er de afgifte van de nummerplaat en de belasting op inverkeerstelling of BIV: in Vlaanderen hangt het BIV-tarief af van de uitstoot van CO2 en fijn stof, het brandstoftype en de euronorm van de auto, in Brussel en Wallonië van het fiscaal vermogen.
• Ten slotte betaal je elk jaar verkeersbelasting op basis van de cilinderinhoud en de fiscale pk van je auto. 
• Rij je op lpg, dan is er een jaarlijkse lpg-toeslag, te betalen met de verkeersbelasting.
• In het Waalse Gewest bestaat er nog een radiotaks.

Wat met de verzekering?

Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) - die materiële en lichamelijke schade aan derden vergoedt bij een ongeval - is wettelijk verplicht. Welke premie je jaarlijks betaalt, hangt af van een aantal elementen: je auto (merk, motorvermogen, …), waar je woont, hoe oud je bent, ... 

Het kan in sommige gevallen interessant zijn om de verschillen qua voorwaarden tussen de verschillende verzekeraars in kaart te brengen. Het is dus niet alleen de hoogte van de premie die je keuze moet bepalen. Let ook op de mate waarin je premie stijgt als je bij een ongeval aansprakelijk bent. 

Natuurlijk kun je bovendien ook nog een omnium verzekering nemen om je eigen materiële of fysieke schade te dekken. Dat is zeker een goed idee voor de eerste jaren of tot je auto volledig afbetaald is. En voor wie niet zoveel kilometers doet, is de kilometerverzekering een goed idee.

Hier lees je meer over verkeersbelasting en verzekering. Ga zeker ook eens een kijkje nemen op de website van AXA over de autoverzekering en van AXA Bank over de autolening.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Autosalon 2023: deze 5 kortingen kunt u scoren

Op 14 januari zwaaien de deuren van de Heizelpaleizen wagenwijd open voor het autosalon. Eindelijk weer een echte beurs, nadat corona de vorige twee edities van de kalender schrapte. En er is nóg een reden tot feest. Niet alleen blaast het autosalon honderd kaarsjes uit, ook wie van plan is een nieuwe auto te kopen, mag cadeautjes verwachten. Nu is de ene korting de andere niet, dus gidsen we u graag door de prijzenslag.

Lees verder

Tweedehandsauto kopen: waar moet u op letten?

Bent u van plan om een tweedehandsauto te kopen? Houd er dan wel even het hoofd bij, anders koopt u misschien een vierwielse kat in een zak. Hieronder vindt u een checklist met belangrijke tips, opgelijst per categorie, die u kunt gebruiken bij de aankoop van uw tweedehandsauto. Neem hem zeker mee in uw zoektocht naar uw droomwagen.

Lees verder

Kost een kind echt een huis?

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

Lees verder

Beleef meer en leef buiten in uw droomtuin

De Belgische zomers worden steeds mooier en genieten in eigen tuin is voor veel mensen de ideale ontspanning. Plaatst u binnenkort een nieuwe blokhut, een moderne lounge of een verfrissend zwembad in uw tuin? Heeft u al concrete plannen voor uw droomtuin en kent u het prijskaartje van uw tuinproject al? Of wilt u zich liever laten inspireren? We geven u een dieper inzicht in de mogelijkheden en de huidige wetgeving!

Lees verder

Home sweet mobilhome!

U droomt ervan om op vakantie vertrekken? En u bent gesteld op uw vrijheid en uw comfort? Waarom zou u dan niet overwegen om een mobilhome, ook motorhome genaamd, aan te schaffen? Deze voertuigen winnen enorm aan populariteit in België, en al helemaal door de coronapandemie. Inladen en wegwezen!

Lees verder