Ook contactloos betaalt u in alle veiligheid

Betalen Betaalkaarten Zichtrekening – 15 april 2020

De debetkaarten die vandaag door AXA Bank worden uitgegeven zijn standaard uitgerust met een NFC-chip (Near Field Communication), waardoor contactloze betalingen mogelijk zijn: ze zijn gemakkelijk herkenbaar door het symbool met vier golfjes. Contactloos betalen wordt meer en meer de norm. Toch staan sommige mensen er wantrouwig tegenover. Geheel onterecht. Waarom? Daarom!

Contactloos betalen: de voordelen op een rijtje

contactless
Contactloos betalen met uw debetkaart is snel, makkelijk én veilig.

Contactloos betalen past perfect in het huidige betaallandschap waarin de traditionele pincode steeds minder noodzakelijk is. Het is een snelle, gebruiksvriendelijke en veilige betaalmethode.

  • Contactloos betalen wordt al op grote schaal gebruikt, onder andere in Nederland en Frankrijk. Daar werken ze al veel langer met contactloze kaarten en het gebruik ervan is volledig ingeburgerd. Dit zou ondenkbaar zijn als het niet veilig was.
  • Tot op heden zijn er geen gevallen van fraude met de contactloze functie van een debetkaart gemeld bij AXA Bank of Febelfin, de Belgische Federatie van de Financiële Sector. Ook in het buitenland zijn er nog geen gevallen van misbruik geweest.
  • Het is praktisch onmogelijk om de gegevens van op uw contactloze kaart te stelen. Moest iemand daar toch in slagen, kan direct worden nagegaan wie die persoon is. De kaart is dus volstrekt veilig.
  • Er worden geen naam en adresgegevens op uw debetkaart geregistreerd, zodat identiteitsdiefstal uitgesloten is.
  • Ook als uw kaart zou zijn gekopieerd, kan die niet worden gebruikt om contactloos te betalen in Europa.

Contactloos betalen is daarnaast alleen mogelijk voor bedragen tot 25 euro (50 euro sinds 14 april 2020: speciale maatregel Covid-19). U moet elke aankoop van meer dan 25 euro (nu 50 euro) systematisch valideren door uw pincode in te voeren, zoals bij uw traditionele betalingen. En wanneer u meerdere kleine aankopen doet, is er een tweede limiet van 50 euro (100 euro sinds 14 april 2020: speciale maatregel Covid-19): boven dit bedrag moet u uw kaart opnieuw in de terminal steken en uw pincode invoeren om elke volgende transactie te valideren. Het gaat dus enkel om beperkte bedragen.

Het is trouwens veiliger dan betalen met cash: cash kan veel gemakkelijker worden gestolen en wel zonder limiet.

Contactloos betalen vermindert ook het risico op fraude via ‘shoulder surfing’, d.w.z. over uw schouder meekijken om uw pincode te stelen, aangezien u die niet langer hoeft in te voeren om uw kleine aankopen te valideren.

Tenslotte wordt de transactie verwerkt op dezelfde manier als gewone betalingen met pincode, de verwerking verloopt dus perfect veilig

Niet 100% overtuigd om contactloos te betalen?

Wilt u nog meer veiligheid? U kunt in dat geval een aluminium kaarthouder aanschaffen: zolang uw kaart in deze houder zit, wordt de NFC-functie geblokkeerd, waardoor de kaart niet kan worden gelezen.

Of u kunt de contactloze functie van uw kaart uitschakelen als u nog steeds niet overtuigd bent. Voor contactloze kaarten van AXA Bank kunt u dat doen in homebanking of mobile banking: klik op ‘Kaarten’ en schakel de contactloze functie van de betreffende kaart uit.

We raden dit echter af omdat in de nabije toekomst sommige betalingen, zoals bijvoorbeeld aan parkeerautomaten, alleen nog contactloos zullen kunnen verlopen. Door de contactloze functie ingeschakeld te houden, wordt dit soort problemen vermeden.

Meer info rond de veiligheid van contactloze kaarten vindt u in dit artikel van Febelfin.

Werkt uw debetkaart nog niet contactloos?

Hebt u al een zichtrekening bij AXA Bank, vraag dan eenvoudigweg uw contactloze debetkaart aan via homebanking of bij uw AXA Bankagent.

Nog geen klant? Open nu uw zichtrekening en ontvang snel uw contactloze kaart rechtstreeks bij u thuis!

En als u van bank wilt veranderen, regelen wij alles voor u, vul gewoon dit formulier in.

Met of zonder contact, betaal altijd veilig dankzij deze tips van Febelfin.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Een complete reisverzekering zonder extra kosten

U plant een ontspannende reis om helemaal tot rust te komen. Na wat vergelijken hebt u de ideale reisbestemming gevonden, en een vliegtuigticket ernaartoe. Maar bij het boeken slaat de schrik u om het hart: stel dat ik ziek word en niet meer kan vertrekken? Of dat ik mijn reis om een andere reden wil annuleren? Toch maar doen die annulatieverzekering? Maar dat gaat natuurlijk wat kosten… of niet?

 

Lees verder

Laat niet in uw kaarten kijken!

Internetbankieren is en blijft veilig. Maar u moet wel waakzaam blijven voor phishing. De laatste tijd krijgen meer en meer mensen een valse mail waarin wordt gevraagd om hun debetkaart op te sturen omdat ze zogezegd zou moeten worden vervangen. Ga hier niet op in want een bank zou zoiets nooit vragen!

Lees verder

Elektronisch betalen is nu overal mogelijk!

Geen cash op zak? Geen nood: sinds juli jl. moeten alle Belgische handelszaken elektronische betaling aanvaarden. En niet enkel via een klassieke betaalterminal. U kiest zelf hoe u het liefst betaalt. Meer info in dit artikel.

Lees verder

Hoe werkt betalen met uw kredietkaart?

Een kredietkaart is een handig middel om te betalen in de winkel, op restaurant, op reis … of om online een aankoop te doen, concert- of theatertickets te bestellen, of een hotel en een vlucht te boeken. Afhankelijk van het soort transactie, verloopt de betaling volgens een andere procedure. Hoe gaat betalen met uw kredietkaart juist in zijn werk?

Lees verder