Contactloos betalen steeds meer ingeburgerd

Betalen Actueel Budget – 20 november 2017

Contactloos betalen komt in België langzaam maar zeker van de grond. En tegen het einde van dit jaar zou dat nog moeten versnellen. Tegen dan zijn alle betaalterminals in principe uitgerust met de Near Field Communication of NFC-technologie. Er komen ook steeds meer smartphones en bankkaarten met een NFC-chip in omloop. Maar wat is NFC eigenlijk en hoe werkt het?

Een contactloze communicatiemethode

Dankzij NFC kunt u nu ook met uw smartphone contactloos betalen.
Dankzij NFC kunt u nu ook met uw smartphone contactloos betalen.

Near Field Communication is een draadloze manier om kleine hoeveelheden gegevens door te sturen binnen een straal van een paar centimeter. De chip in je smartphone of op je betaalkaart of klantenkaart communiceert met een ander NFC-apparaat, zoals betaalsystemen of andere smartphones. 
Door die korte afstand gaan gegevens niet snel verloren. Op dezelfde plaats zullen verschillende NFC-verbindingen elkaar namelijk niet vlug verstoren. 

Veilig versturen met NFC

NFC werkt heel snel, maar is het ook veilig? Jazeker! Gegevens die je via NFC verstuurt, kunnen worden versleuteld. Zo kunnen vertrouwelijke gegevens zonder probleem worden verzonden. Door de korte lees- en schrijfafstand is het bijna onmogelijk dat een ander apparaat de transactie beïnvloedt.

Wat kun je allemaal doen met NFC?

Near Field Communication bestaat al een tijdje, maar steeds meer toepassingen beginnen nu gebruik te maken van deze contactloze communicatiemethode.

Op het werk kun je met een NFC-badge het bedrijfsgebouw binnengaan en prikken. En ook in het voetbal zie je steeds vaker clubkaarten met NFC-chip. Daarmee raak je niet alleen door de poortjes aan de ingang van het stadion, je kunt ze ook opladen om er een hapje of een drankje mee te kopen.

Contactloos betalen via NFC

En dat brengt ons bij het aspect ‘betalen’. Door het veilige karakter is NFC daarvoor uitermate geschikt. Op dit ogenblik gebeuren nog minder dan 1% van alle betalingen in België contactloos. Dat komt omdat tot nog toe enkel Seqr en Android Pay met NFC-technologie werkten. 

Daar zal snel verandering in komen, want Bancontact lanceerde eind oktober contactloos betalen voor Android-smartphones. De verwachting is dat contactloos betalen via smartphone op korte termijn de bovenhand zal nemen.

Maar … niet iedereen heeft een smartphone. En soms kan het gewoon handiger zijn om met je kaart te kunnen betalen. Daarom zal AXA Bank vanaf half 2018 NFC-technologie voorzien op alle nieuwe debetkaarten.

Op die manier blijven alle betaalmogelijkheden open: contactloos met de bancontact-app op smartphone, contactloos via NFC-chip op de betaalkaart of de gewone chiptransactie met pincode. En dat kan misschien wel eens van pas komen als je je telefoon thuis hebt laten liggen of je batterij het begeeft ...

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

AXA Bank wint 2 Bank Awards

AXA Bank is door Spaargids.be verkozen tot de bank met het Beste Kantorennetwerk én het Beste Online Platform. Die eerste plaats is ook dit jaar weer het resultaat van een sterke lokale aanwezigheid in combinatie met gebruiksvriendelijke online platformen. Vorig jaar werd AXA Bank ook door Bankshopper.be al uitgeroepen tot Beste bank van het jaar 2016 om diezelfde redenen.

Betaal uw facturen met één klik dankzij Zoomit!

De naam van de begunstigde, het rekeningnummer, het bedrag, de mededeling ... Hebt u er ook genoeg van om tijd te verliezen met overschrijvingen invoeren? Met Zoomit valideert u de betaling van uw facturen in een wip! U beslist over alles: welke factuur, welk bedrag, wanneer. Zodra u dat beslist hebt, een paar muisklikken en hup, klaar is Kees. Makkelijk, gratis en foutloos. Wat houdt u nog tegen?

 

Stress als u moet betalen? U toch niet!

U doet uw wekelijkse boodschappen in de supermarkt en er is een buitengewoon aanbod in de multimedia-afdeling, uw telecomoperator heeft bepaalde modellen van smartphones in promotie, u bent op vakantie en u hebt de buitenkans om een prachtige excursie te doen, maar - en ja, er is bijna altijd een 'maar' - dat was niet voorzien, plots weet u niet of u zich dat wel kunt veroorloven ... Jammer toch als u mooie, soms unieke kansen moet laten liggen gewoon omdat u er niet op voorbereid was? Wel, dankzij deze 3 tips overkomt u dat nooit meer!

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan