Contactloos betalen steeds meer ingeburgerd

Betalen Actueel Budget – 17 juni 2018

Contactloos betalen komt in België langzaam maar zeker van de grond. Tegenover verleden jaar is het aantal contactloze betalingen verdrievoudigd: van 1,41 naar 4%. Dat komt doordat meer en meer mensen een kaart of smartphone hebben met een NFC-chip die contactloos betalen mogelijk maakt en bijna alle betaalterminals ook uitgerust zijn met deze Near Field Communication of NFC-technologie. Maar wat is NFC eigenlijk en hoe werkt het?

Een contactloze communicatiemethode

contactloos betalen dankzij NFC
Dankzij NFC kunt u met uw debetkaart of uw smartphone contactloos betalen.

Near Field Communication is een draadloze manier om kleine hoeveelheden gegevens door te sturen binnen een straal van een paar centimeter. De chip in uw smartphone of op uw debetkaart of klantenkaart communiceert met een ander NFC-apparaat, zoals betaalsystemen of andere smartphones. 
Door die korte afstand gaan gegevens niet snel verloren. Op dezelfde plaats zullen verschillende NFC-verbindingen elkaar namelijk niet vlug verstoren. 

Veilig versturen met NFC

NFC werkt heel snel, maar is het ook veilig? Jazeker! Gegevens die u via NFC verstuurt, kunnen worden versleuteld. Zo kunnen vertrouwelijke gegevens zonder probleem worden verzonden. Door de korte lees- en schrijfafstand is het bijna onmogelijk dat een ander apparaat de transactie beïnvloedt.

Wat kunt u allemaal doen met NFC?

Near Field Communication bestaat al een tijdje, maar steeds meer toepassingen beginnen nu gebruik te maken van deze contactloze communicatiemethode.

Op het werk kunt u met een NFC-badge het bedrijfsgebouw binnengaan en prikken. En ook in het voetbal ziet u steeds vaker clubkaarten met NFC-chip. Daarmee raakt u niet alleen door de poortjes aan de ingang van het stadion, u kunt ze ook opladen om er een hapje of een drankje mee te kopen.

Contactloos betalen via NFC

En dat brengt ons bij het aspect ‘betalen’. Door het veilige karakter is NFC daarvoor uitermate geschikt. Op dit ogenblik gebeuren nog al zo’n 4% van alle betalingen in België contactloos, en meer en meer mensen geven aan dat ze contactloos zullen gaan betalen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Bancontact in september 2017 liet uitvoeren.

De verwachting is dat contactloos betalen met de smartphone (via de Bancontact-betaalapp, Payconiq of Android Pay) op korte termijn de bovenhand zal nemen.

Maar … niet iedereen heeft een smartphone. En soms kan het gewoon handiger zijn om met uw kaart te kunnen betalen. Daarom heeft AXA Bank nu ook een chip met NFC-technologie voorzien op alle nieuwe debetkaarten. Op die manier blijven alle betaalmogelijkheden open: contactloos met de bancontact-app op smartphone, contactloos via NFC-chip op de debetkaart of de gewone chiptransactie met pincode. En dat kan misschien wel eens van pas komen als u uw telefoon thuis hebt laten liggen of uw batterij het begeeft ...

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Stress als u moet betalen? U toch niet!

U doet uw boodschappen in de supermarkt en er is een buitengewoon aanbod in de multimedia-afdeling, uw telecomoperator heeft bepaalde modellen van smartphones in promotie, u bent op vakantie en u hebt de buitenkans om een prachtige excursie te doen, maar - en ja, er is bijna altijd een 'maar' - dat was niet voorzien, plots weet u niet of u zich dat wel kunt veroorloven ... Jammer toch als u mooie, soms unieke kansen moet laten liggen gewoon omdat u er niet op voorbereid was? Wel, dankzij deze 3 tips overkomt u dat nooit meer!

Lees verder

Jongeren steeds vaker gebruikt als geldezel

Cybercriminelen benaderen steeds vaker jongeren om te fungeren als geldezel of ‘money mule’. Langs die weg kunnen ze gestolen geld doorsluizen naar andere, vaak buitenlandse rekeningen. Dat meldt Febelfin in een persbericht. De jongeren worden aangesproken in het uitgaansleven of via populaire social mediakanalen, zoals Instagram, WhatsApp of Snapchat, met de belofte om snel geld te verdienen. Vaak beseffen ze niet dat ze strafbare feiten plegen.

Lees verder

PSD2, wat is dat?

De technologie kent een enorme evolutie en de consumenten gedragen zich er ook naar. Ook de betaalmarkt gaat mee met zijn tijd. PSD2 is een nieuwe Europese richtlijn die in België tegen juni 2018 in voege zal treden. Ze moet zorgen voor een omkadering van al deze evoluties. En de consument zal er wel bij waren. Waarover gaat het juist en wat zal er voor u veranderen?

Lees verder

Pas op voor phishing via adwords en social media

Hackers zoeken continu naar nieuwe manieren om uw persoonlijke of bankgegevens te onderscheppen. Recent nog maar zijn er pogingen van phishing geweest via Google adwords en sociale mediakanalen zoals WhatsApp en Facebook, telkens met een link die leidt naar een vals inlogscherm voor internetbankieren of een online betaalplatform. Wees daarom heel alert als u op het internet, bv. via Google, aan het zoeken bent of via social media verlokkelijke kortingen krijgt aangeboden.

Lees verder