De wereldeconomie van januari 2021 in een notendop

Vermogen Beleggen Budget Corona Actueel – 08 februari 2021

De COVID-pandemie en de bijhorende maatregelen blijft wereldwijd voor economische onrust zorgen. China knoopt aan met groei en laat hiermee de pandemie achter zich. De centrale banken blijven ondersteunen en hoop groeit dat dankzij het vaccinatieprogramma de wereldwijde economie haar elan terug zal vinden.

evolutie wereldeconomie januari 2021
COVID blijft een invloed uitoefenen op de wereldeconomie.

Verenigde staten van Amerika

In de Verenigde Staten wordt de ontwikkeling van de pandemie op de voet gevolgd. Het aantal nieuwe gevallen en het percentage positieve gevallen zijn de afgelopen weken gedaald. De vaccinatiecampagne lijkt te vorderen. Groepsimmuniteit zou er zelfs midden 2021 worden bereikt. Wat de economische activiteit betreft, steeg het bruto nationaal product(bnp) in het vierde kwartaal met 4% op jaarbasis. Hierdoor bedraagt de daling van het bnp in 2020 ‘slechts’ 3,5%.

De Purchasing Managers’ Index (een indexcijfer dat een indruk geeft van het vertrouwen dat inkoopmanagers op dat moment in de economie hebben) van de industriesector blijft stijgen. Ze komt uit op 59,1 tegen 57,1 voordien. Het erg belangrijke vertrouwen van gezinnen situeert zich iets hoger op 89,3, tegen 88,6 in december.

De regering Biden heeft een steunplan van liefst 1.900 miljard dollar in petto. En dit bovenop de 900 miljard dollar die in december werd goedgekeurd. De nieuwe regering zal moeten onderhandelen met de Republikeinen. Een compromis dat finaal lager zal uitvallen, is de meest waarschijnlijke uitkomst.

Tijdens haar laatste bijeenkomst heeft de Amerikaanse centrale bank (FED) haar monetaire beleid bevestigd. Met betrekking tot de recente stijging van de Amerikaanse rentevoeten en de verhoogde inflatieverwachtingen gaf de FED aan dat nog niet werd voldaan aan de voorwaarden om haar aankoopprogramma af te bouwen. Dit is dus goed voor de consumenten en de ondernemingen die goedkoop kunnen lenen, én dus ook voor de aandelenmarkten.

Eurozone

In de eurozone blijft de coronasituatie eerder zorgwekkend. De Britse variant is besmettelijker en verspreidt zich snel over het continent. Tegelijkertijd verloopt de vaccinatie in Europa traag. Spanje, het verst gevorderd land, heeft slechts 3% van zijn bevolking gevacineerd.

Italië en Duitsland handhaven strenge COVID-maatregelen en ook Spanje en Frankrijk zijn zeer strikt. Al die maatregelen blijven een rem op de ontwikkeling van de economie.

De bnp-groei hield in het 4e kwartaal uiteindelijk beter stand omdat de bnp-groei in Duitsland, Frankrijk en Spanje respectievelijk +0,1%, -1,3% en +0,4% bedroeg.

Wat de laatste PMI-enquêtes betreft, blijven er verschillen tussen de sectoren bestaan. In de dienstensector daalde de index. Voor de industriële sector steeg de index tot 55,2 in vergelijking met 44,7 in december. Anderzijds viel het vertrouwen van de huishoudens verder terug.

De Europese Centrale bank (ECB) liet zoals verwacht, tijdens de vergadering van januari 2021, haar monetair beleid ongewijzigd. Ze is gezien de economische omstandigheden erg bereid om zeer soepele financieringsvoorwaarden te handhaven.

China

In China bereikte de bnp-groei uiteindelijk +2,3% in 2020. Uit de gegevens verkregen eind 2020 blijkt dat de industriële productie, de investeringen en de uitvoer aanzienlijk waren in China. Anderzijds is de consumptie kwetsbaar en kan die worden beïnvloed door nieuwe maatregelen na de ontdekking van nieuwe COVID-uitbraken in de provincie Hubei, waardoor de regering genoodzaakt was het reizen te beperken in de aanloop naar Oudejaarsavond.

Het is ondanks de sterke groei mogelijk dat de Chinese centrale bank besluit de normalisering van haar monetair beleid verder uit te stellen, om de groei extra aan te zwengelen.

Lees ook

Artikel geschreven op basis van info op 03/02/2021.

Let op: dit artikel bevat geen beleggingsadvies in het kader van het financieel recht.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent