De COVID-pandemie en de bijhorende maatregelen blijft wereldwijd voor economische onrust zorgen. China knoopt aan met groei en laat hiermee de pandemie achter zich. De centrale banken blijven ondersteunen en hoop groeit dat dankzij het vaccinatieprogramma de wereldwijde economie haar elan terug zal vinden.
COVID blijft een invloed uitoefenen op de wereldeconomie.
Verenigde staten van Amerika
In de Verenigde Staten wordt de ontwikkeling van de pandemie op de voet gevolgd. Het aantal nieuwe gevallen en het percentage positieve gevallen zijn de afgelopen weken gedaald. De vaccinatiecampagne lijkt te vorderen. Groepsimmuniteit zou er zelfs midden 2021 worden bereikt. Wat de economische activiteit betreft, steeg het bruto nationaal product(bnp) in het vierde kwartaal met 4% op jaarbasis. Hierdoor bedraagt de daling van het bnp in 2020 ‘slechts’ 3,5%.
De Purchasing Managers’ Index (een indexcijfer dat een indruk geeft van het vertrouwen dat inkoopmanagers op dat moment in de economie hebben) van de industriesector blijft stijgen. Ze komt uit op 59,1 tegen 57,1 voordien. Het erg belangrijke vertrouwen van gezinnen situeert zich iets hoger op 89,3, tegen 88,6 in december.
De regering Biden heeft een steunplan van liefst 1.900 miljard dollar in petto. En dit bovenop de 900 miljard dollar die in december werd goedgekeurd. De nieuwe regering zal moeten onderhandelen met de Republikeinen. Een compromis dat finaal lager zal uitvallen, is de meest waarschijnlijke uitkomst.
Tijdens haar laatste bijeenkomst heeft de Amerikaanse centrale bank (FED) haar monetaire beleid bevestigd. Met betrekking tot de recente stijging van de Amerikaanse rentevoeten en de verhoogde inflatieverwachtingen gaf de FED aan dat nog niet werd voldaan aan de voorwaarden om haar aankoopprogramma af te bouwen. Dit is dus goed voor de consumenten en de ondernemingen die goedkoop kunnen lenen, én dus ook voor de aandelenmarkten.
Eurozone
In de eurozone blijft de coronasituatie eerder zorgwekkend. De Britse variant is besmettelijker en verspreidt zich snel over het continent. Tegelijkertijd verloopt de vaccinatie in Europa traag. Spanje, het verst gevorderd land, heeft slechts 3% van zijn bevolking gevacineerd.
Italië en Duitsland handhaven strenge COVID-maatregelen en ook Spanje en Frankrijk zijn zeer strikt. Al die maatregelen blijven een rem op de ontwikkeling van de economie.
De bnp-groei hield in het 4e kwartaal uiteindelijk beter stand omdat de bnp-groei in Duitsland, Frankrijk en Spanje respectievelijk +0,1%, -1,3% en +0,4% bedroeg.
Wat de laatste PMI-enquêtes betreft, blijven er verschillen tussen de sectoren bestaan. In de dienstensector daalde de index. Voor de industriële sector steeg de index tot 55,2 in vergelijking met 44,7 in december. Anderzijds viel het vertrouwen van de huishoudens verder terug.
De Europese Centrale bank (ECB) liet zoals verwacht, tijdens de vergadering van januari 2021, haar monetair beleid ongewijzigd. Ze is gezien de economische omstandigheden erg bereid om zeer soepele financieringsvoorwaarden te handhaven.
China
In China bereikte de bnp-groei uiteindelijk +2,3% in 2020. Uit de gegevens verkregen eind 2020 blijkt dat de industriële productie, de investeringen en de uitvoer aanzienlijk waren in China. Anderzijds is de consumptie kwetsbaar en kan die worden beïnvloed door nieuwe maatregelen na de ontdekking van nieuwe COVID-uitbraken in de provincie Hubei, waardoor de regering genoodzaakt was het reizen te beperken in de aanloop naar Oudejaarsavond.
Het is ondanks de sterke groei mogelijk dat de Chinese centrale bank besluit de normalisering van haar monetair beleid verder uit te stellen, om de groei extra aan te zwengelen.
Heel wat mensen hebben niet genoeg geld op hun spaarrekening staan om onverwachte uitgaven te kunnen betalen. Hoeveel spaargeld hebt u dan nodig om een voldoende grote financiële buffer te hebben? Vaak wordt aangenomen dat 3 keer uw maandloon volstaat, maar volgens anderen is het veiliger om 6 keer uw maandelijkse inkomsten te voorzien. Hoeveel geld moet u opzij hebben staan als spaarbuffer?
Na meer dan 10 jaar van extreem lage rentes bieden beleggingen met een vaste rente eindelijk weer een aantrekkelijk rendement met als duidelijkste voorbeeld de Belgische staatsbon waarop begin september 2023 kon worden ingetekend. Voor heel wat beleggers was dat een buitenkans. Hoe kunt u nu als belegger nog van de gestegen rentes profiteren? In dit artikel gaan we hier dieper op in.
September is wel vaker een moeilijke maand voor de markten. Dit jaar is daar geen uitzondering op. Problemen die als ‘opgelost’ beschouwd werden, komen weer koppig hun plaats opeisen, en dat zaait verwarring bij beleggers. Op de agenda van deze drukke maand: inflatie, olieprijzen en het effect op de aandelenmarkten.
De wereld van financiële beleggingen is fascinerend, rijk aan mogelijkheden maar ook bezaaid met valkuilen. Voor een beginner kan « starten met beleggen » even verwarrend als verleidelijk lijken. Gelukkig staat u er niet alleen voor! Uw bankagent is er om uw beleggingsprofiel te belichten door kennis te nemen van uw persoonlijke en financiële situatie, uw doelstellingen (over duurzaamheid) en uw beleggingskennis en -ervaring. Laten we samen eens kijken waarom een gesprek met uw beleggingsadviseur zo zinvol is!
Bij beleggen zijn er drie belangrijke criteria om rekening mee te houden: rendement, liquiditeit en risico. Deze drie criteria kunnen we beschouwen als de drie zijden van een driehoek, bekend als de beleggingsdriehoek. Inzicht in deze driehoek is cruciaal om weloverwogen financiële beslissingen te nemen. Beginnen doen we met het toelichten van enkele definities.