Fietshelden in eigen land

Dagelijks leven Actueel Corona – 22 juni 2020

Meer en meer landgenoten ontdekken de fiets. Als vervoermiddel van en naar het werk. Om boodschappen te doen in de stad, actief te bewegen en te sporten. Of als alternatieve daguitstap. Een fietsland waren we nog niet echt, maar we worden het stilaan wel. De fietsverkoop explodeerde bij ons zowat in het voorjaar. Maar ook wie wel al een fiets had, ging plots opnieuw op ontdekking in eigen buurt.

fietsen in eigen land 
Op fietsnet.be of randovelo.org staan duizenden fietsroutes verzameld, voor elk wat wils op vlak van afstand en omgeving.

Bij elk fietsparcours hoort een passende fiets

Koersfietsen, mountainbikes of gravelbikes, een gewone stadsfiets, een e-bike of elektrische fiets, ze verkopen allemaal als gek tegenwoordig. Bij de elektrische modellen hebt u nog de keuze tussen een fiets met een elektrische hulpmotor of een speed pedelec die u toelaat om hogere snelheden te halen.

De opkomst van de elektrische fiets heeft fietsen terug laagdrempelig gemaakt, ook voor wie het fietsen uit het oog verloren was. Want met zo’n steuntje in de rug bergop, bij tegenwind of bij het optrekken, lukt het ineens net iets makkelijker om afstanden van 10, 20 of 30 kilometer te overbruggen. Een afstand waar u vroeger misschien tegen opkeek, is nu een peulenschil geworden.

Fietsknooppunten

Met de juiste fiets wordt het bijzonder leuk om de fietsknooppunten in uw buurt te gaan ontdekken. 2020 is een jubileumjaar voor de fietsknooppunten in ons land, want dit jaar bestaan ze exact 25 jaar. Op fietsnet.be of randovelo.org staan duizenden fietsroutes verzameld, voor elk wat wils op vlak van afstand en omgeving. Tik uw postcode of de naam van uw dorp in en ga op ontdekking. Wij maakten voor u een selectie van 10 pareltjes:

 • De zacht golvende Molenroute langs de Zwalmbeek (Oost-Vlaanderen) – 41 km
 • Een fietsroute langsheen Lommel en de iconische fietsbrug in het Pijnven (Limburg) – 39 km
 • De Aardbeienroute, fietsplezier van Antwerpen naar Hoogstraten (Antwerpen) – 40 km
 • Van Nieuwpoort naar Diksmuide langs de IJzer (West-Vlaanderen) – 47 km
 • De Eddy Merckxroute brengt u naar de jeugdstreek van onze nationale wielerheld (Vlaams-Brabant) – 70 km
 • Fietsroute door het slagveld van de beroemde veldslag van Waterloo (Waals-Brabant) – 17 km
 • Het parcours van de Grinta! Challenge in het Pays des Collinnes tussen Doornik en Geraardsbergen (Henegouwen) – 69 km
 • Er is een fietsroute van hartje Luik tot net buiten de stad, van Maas tot Ardennen in een handomdraai (Luik) – 17 km
 • In Namen fietst u langs alle jaagpaden door de Ardennen zonder steile heuvels te moeten beklimmen (Namen) – 44 km
 • Langs de Semois van Bouillon naar Bertrix (Luxemburg) – 47 km

Fietsuitdaging aanvaard

Alle fietsknooppunten uitproberen is uiteraard onbegonnen werk. En toch gaan meer en meer fietsers op weg om eigen trajecten uit te proberen. Populaire sportapps als Strava laten u bijvoorbeeld toe om vooraf uw traject uit te stippelen. Zo kunt een fietsparcours tekenen in de vorm van een stuk fruit, een cocktail of de naam van uw vriend of vriendin. Er zijn voorbeelden van heuse huwelijksaanzoeken in de vorm van een fietsparcours. U houdt het niet voor mogelijk of het is al eens uitgeprobeerd. Of toch niet? Gaat u de uitdaging aan?

De ultieme goed-op-weg fietschecklist

 • Neem water mee en een kleine snack voor onderweg, bij voorkeur iets zoet zoals een banaan of een koek als snelle energieverbrander.
 • Vergeet uw identiteitskaart niet en misschien een bankkaart om onderweg iets te kunnen kopen. Of misschien betaalt u al met uw smartphone?
 • Hebt u naar het weerbericht gekeken? En de windrichting? Belangrijk om uw uitrusting aan te passen aan het weer.
 • België kent een relatief goed klimaat. Zelfs op een winderige dag is het aangeraden om u goed in te smeren tegen de zon.
 • Heel belangrijk uiteraard: is uw fiets ok? Check de banden zowel voor als achter, wrijf de ketting schoon en check of hij niet ratelt!

Denkt aan een nieuwe fiets?

Misschien bent u van plan om een nieuwe fiets te kopen om in de vakantie eropuit te trekken?

Vooral voor duurdere modellen bekijkt u best hoe u ze inpast in uw budget. Misschien biedt een lening dan uitkomst.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Wordt afstandsonderwijs de norm? Ontdek de coronamaatregelen voor het schooljaar 2020-21

Het zou wel eens kunnen dat het schooljaar 2020-21 anders zal starten dan voorgaande schooljaren. Zolang er geen vaccin is voor het coronavirus zullen scholen actie moeten ondernemen om besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen. Inmiddels heeft het onderwijsveld bekendgemaakt welke maatregelen er in Vlaanderen getroffen zullen worden voor het komende schooljaar. Het uitgangspunt voor het plan is om kwalitatief onderwijs te garanderen en dat zoveel mogelijk in de klas, gegeven door een leerkracht. Lees meer over de impact van de maatregelen op het kleuter-, lager-, secundair en hoger onderwijs.

Lees verder

Thuis op vakantie: tips voor een geslaagde staycation

Door de coronapandemie dreigen heel wat vakantieplannen dit jaar in het water te vallen. Gelukkig is er de staycation: een vakantie in eigen huis die toch een beetje voor dat zomerse vakantiegevoel zorgt. Wat u allemaal kan doen tijdens zo’n thuisvakantie? Wij geven u graag tips.

Lees verder

Eigen zwembad in de tuin? Niet langer een verre droom!

De zomers worden bij ons mooier en mooier. Waar gezinnen nog niet zo lang geleden besloten om hun vakantie gewoon thuis door te brengen om puur economische of ecologische redenen, zien we meer en meer dat gezinnen beslissen om hun eigen tuin om te toveren tot een luxueus vakantieparadijs. En wie zegt vakantieparadijs, denkt uiteraard meteen aan een zwembad.

Lees verder

Een stapvakantie dicht bij huis: het kan!

Het is ongelofelijk om te zien hoe de wereld op enkele maanden tijd veranderde. Elke dag even gaan wandelen in de buurt, vinden we intussen even gewoon als van thuis uit werken of whatsaperitieven. Maar meer en meer mensen trekken er al eens een dag op uit voor een langere wandeling. Of wat gedacht van een meerdaagse staproute in eigen land?

Lees verder