Fietshelden in eigen land

Dagelijks leven Actueel Corona – 22 juni 2020

Meer en meer landgenoten ontdekken de fiets. Als vervoermiddel van en naar het werk. Om boodschappen te doen in de stad, actief te bewegen en te sporten. Of als alternatieve daguitstap. Een fietsland waren we nog niet echt, maar we worden het stilaan wel. De fietsverkoop explodeerde bij ons zowat in het voorjaar. Maar ook wie wel al een fiets had, ging plots opnieuw op ontdekking in eigen buurt.

fietsen in eigen land 
Op fietsnet.be of randovelo.org staan duizenden fietsroutes verzameld, voor elk wat wils op vlak van afstand en omgeving.

Bij elk fietsparcours hoort een passende fiets

Koersfietsen, mountainbikes of gravelbikes, een gewone stadsfiets, een e-bike of elektrische fiets, ze verkopen allemaal als gek tegenwoordig. Bij de elektrische modellen hebt u nog de keuze tussen een fiets met een elektrische hulpmotor of een speed pedelec die u toelaat om hogere snelheden te halen.

De opkomst van de elektrische fiets heeft fietsen terug laagdrempelig gemaakt, ook voor wie het fietsen uit het oog verloren was. Want met zo’n steuntje in de rug bergop, bij tegenwind of bij het optrekken, lukt het ineens net iets makkelijker om afstanden van 10, 20 of 30 kilometer te overbruggen. Een afstand waar u vroeger misschien tegen opkeek, is nu een peulenschil geworden.

Fietsknooppunten

Met de juiste fiets wordt het bijzonder leuk om de fietsknooppunten in uw buurt te gaan ontdekken. 2020 is een jubileumjaar voor de fietsknooppunten in ons land, want dit jaar bestaan ze exact 25 jaar. Op fietsnet.be of randovelo.org staan duizenden fietsroutes verzameld, voor elk wat wils op vlak van afstand en omgeving. Tik uw postcode of de naam van uw dorp in en ga op ontdekking. Wij maakten voor u een selectie van 10 pareltjes:

  • De zacht golvende Molenroute langs de Zwalmbeek (Oost-Vlaanderen) – 41 km
  • Een fietsroute langsheen Lommel en de iconische fietsbrug in het Pijnven (Limburg) – 39 km
  • De Aardbeienroute, fietsplezier van Antwerpen naar Hoogstraten (Antwerpen) – 40 km
  • Van Nieuwpoort naar Diksmuide langs de IJzer (West-Vlaanderen) – 47 km
  • De Eddy Merckxroute brengt u naar de jeugdstreek van onze nationale wielerheld (Vlaams-Brabant) – 70 km
  • Fietsroute door het slagveld van de beroemde veldslag van Waterloo (Waals-Brabant) – 17 km
  • Het parcours van de Grinta! Challenge in het Pays des Collinnes tussen Doornik en Geraardsbergen (Henegouwen) – 69 km
  • Er is een fietsroute van hartje Luik tot net buiten de stad, van Maas tot Ardennen in een handomdraai (Luik) – 17 km
  • In Namen fietst u langs alle jaagpaden door de Ardennen zonder steile heuvels te moeten beklimmen (Namen) – 44 km
  • Langs de Semois van Bouillon naar Bertrix (Luxemburg) – 47 km

Fietsuitdaging aanvaard

Alle fietsknooppunten uitproberen is uiteraard onbegonnen werk. En toch gaan meer en meer fietsers op weg om eigen trajecten uit te proberen. Populaire sportapps als Strava laten u bijvoorbeeld toe om vooraf uw traject uit te stippelen. Zo kunt een fietsparcours tekenen in de vorm van een stuk fruit, een cocktail of de naam van uw vriend of vriendin. Er zijn voorbeelden van heuse huwelijksaanzoeken in de vorm van een fietsparcours. U houdt het niet voor mogelijk of het is al eens uitgeprobeerd. Of toch niet? Gaat u de uitdaging aan?

De ultieme goed-op-weg fietschecklist

  • Neem water mee en een kleine snack voor onderweg, bij voorkeur iets zoet zoals een banaan of een koek als snelle energieverbrander.
  • Vergeet uw identiteitskaart niet en misschien een bankkaart om onderweg iets te kunnen kopen. Of misschien betaalt u al met uw smartphone?
  • Hebt u naar het weerbericht gekeken? En de windrichting? Belangrijk om uw uitrusting aan te passen aan het weer.
  • België kent een relatief goed klimaat. Zelfs op een winderige dag is het aangeraden om u goed in te smeren tegen de zon.
  • Heel belangrijk uiteraard: is uw fiets ok? Check de banden zowel voor als achter, wrijf de ketting schoon en check of hij niet ratelt!

Denkt aan een nieuwe fiets?

Misschien bent u van plan om een nieuwe fiets te kopen om in de vakantie eropuit te trekken?

Vooral voor duurdere modellen bekijkt u best hoe u ze inpast in uw budget. Misschien biedt een lening dan uitkomst.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Autosalon 2023: deze 5 kortingen kunt u scoren

Op 14 januari zwaaien de deuren van de Heizelpaleizen wagenwijd open voor het autosalon. Eindelijk weer een echte beurs, nadat corona de vorige twee edities van de kalender schrapte. En er is nóg een reden tot feest. Niet alleen blaast het autosalon honderd kaarsjes uit, ook wie van plan is een nieuwe auto te kopen, mag cadeautjes verwachten. Nu is de ene korting de andere niet, dus gidsen we u graag door de prijzenslag.

Lees verder

Onze klanten kennen ons de Award 2021 toe van de meest innovatieve bank

AXA Bank is een van de laureaten van de Bank Awards 2021! 57.000 klanten hebben deelgenomen aan de jaarlijkse consumentenbevraging van spaargids.be. In die bevraging werd gepeild naar de tevredenheid van de Belgische consumenten over hun bank. AXA Bank mag dit jaar naar huis met de Bank Award 2021 voor meest innovatieve bank. Maar over welke innovatie gaat het? En over welke dienstverlening aan u, onze klant? U die op elk ogenblik kunt rekenen op uw bankagent, wat ook te zien is aan de resultaten van de bevraging, want AXA Bank behaalt de tweede plaats in de categorie 'Beste kantoornetwerk'.

Lees verder

Stresstests voor banken: hoe, wat en waarom

U vindt het, net zoals iedereen, niet meer dan normaal dat uw geld bij de bank in veilige handen is en dat u het niet kwijt raakt doordat de bank bijvoorbeeld overkop gaat. Daarom voert de Europese Centrale Bank (ECB) om de zoveel jaar een stresstest uit om na te gaan of banken wel goed bestand zijn tegen financiële en economische schokken. Maar wat houdt die stresstest dan in? Hierna tekst en uitleg.

Lees verder

Beleef meer en leef buiten in uw droomtuin

De Belgische zomers worden steeds mooier en genieten in eigen tuin is voor veel mensen de ideale ontspanning. Plaatst u binnenkort een nieuwe blokhut, een moderne lounge of een verfrissend zwembad in uw tuin? Heeft u al concrete plannen voor uw droomtuin en kent u het prijskaartje van uw tuinproject al? Of wilt u zich liever laten inspireren? We geven u een dieper inzicht in de mogelijkheden en de huidige wetgeving!

Lees verder