Hoe betaalt de Belg het liefst?

Betalen Betaalkaarten Zichtrekening – 15 juni 2018

De debetkaart is nog steeds het populairste betaalmiddel in België. Dat blijkt uit een onderzoek* dat Bancontact voerde bij 1000 landgenoten in september 2017. Mobiel betalen en contactloos betalen zijn bezig aan een opmars, al vertrouwt een meerderheid van de ondervraagden het nog niet helemaal. Voor 3 op de 10 Belgen is mobiel en contactloos betalen echter al even veilig als de ‘klassieke’ betaalmethoden.

Belg wil vooral veilig betalen

Welke betaalmiddelen gebruikt de Belg het liefst
Een meerderheid van de Belgen betaalt het liest met de debetkaart. Ze verwachten in de toekomst ook meer en meer contactloos te zullen betalen.
Wanneer de Belg betaalt, wil hij vooral veilig kunnen betalen. 72% van de ondervraagden stelde de veiligheid van de betaaltransactie voorop. Ook comfort en snelheid zijn belangrijk: iets meer dan de helft wil vooral vlot kunnen betalen en een goede 40% wil het betaalmiddel altijd bij zich hebben.

9 op de 10 Belgen zeggen dat ze zich pas veilig voelen als ze een pincode moeten ingeven bij een betaling. Voor 56% van de Belgen is de debetkaart met pincode dan ook de veiligste betaalmethode, ook al behoudt de helft van de Belgen wel jarenlang dezelfde code.

Vreemd genoeg storen 4 op de 10 Belgen zich bij het online winkelen aan het bakje – de kaartlezer die wordt gebruikt om de betaling te valideren. Online zouden ze liever zonder kaartlezer (en dus zonder pin) willen betalen.

Cash minder en minder gebruikt als betaalmiddel

Cashbetalingen verliezen aan populariteit, vooral dan bij jonge consumenten. Meer dan de helft van de Belgen legt vandaag minder baar geld op de toonbank dan drie jaar geleden. 77% van de ondervraagde 18- tot 34-jarigen geeft aan weinig of geen cash op zak te hebben. Dat is ook zo bij een meerderheid van de 35- tot 54-jarigen (64%) en 55-plussers (67%). Slechts voor een goede 10% is cash zijn of haar geprefereerde betaalmiddel. De top 4 van de favoriete betaalmiddelen bij de Belg:

  • 64% betaalt het liefst met de debetkaart
  • 13% gebruikt bij voorkeur cash
  • 8% prefereert de kredietkaart
  • 5% betaalt via een mobiele betaalapp

Mobiel en contactloos betalen winnen terrein

Mobiel betalen en contactloos betalen zijn opkomende betaalmogelijkheden. Maar ze nemen voorlopig nog niet zo’n hoge vlucht.

Mobiel betalen zou voor 6% van de Belgen de favoriete betaalmethode zijn. 2 op de 5 Belgen vinden mobiel betalen erg praktisch, een meerderheid daarvan is tussen 18 en 34 jaar oud. Voor 3 op de 10 Belgen is mobiel of contactloos betalen al even veilig als de ‘klassieke’ betaalmethoden, 6 van de 10 vertrouwen het nog niet helemaal. Na een eerste mobiele of contactloze betaling stijgt het gevoel van veiligheid sterk. Meer dan de helft van de ondervraagden meent in de toekomst wel vaker mobiel te zullen betalen. Die evolutie is niet meer dan logisch. De smartphone is immers niet meer uit ons leven weg te denken.

Naar een samenleving zonder cash?

De Belg verwacht in de toekomst ook meer en meer contactloos te zullen betalen. En daar hinken we in vergelijking met sommige van de ons omringende landen wat achterop. In Nederland, Zweden en Noorwegen is contactloos betalen immers al helemaal ingeburgerd.

Tegenover verleden jaar is het aantal contactloze betalingen wel al verdrievoudigd: van 1,41 naar 4%. Dat komt doordat steeds meer mensen een debetkaart hebben waarmee ze contactloos kunnen betalen en na een eerste betaling zelf hebben ervaren dat contactloos betalen makkelijk is en aangewezen voor kleine bedragen.

Contactloos betalen gebeurt via de NFC-technologie. Dat is een veilige manier om gegevens draadloos te verzenden in een straal van een paar centimeter. Door de korte lees- en schrijfafstand is het bijna onmogelijk dat een ander apparaat de transactie beïnvloedt. Bij een contactloze betaling worden de transactiegegevens ook nog versleuteld.

Als u contactloos betaalt, loopt u niet het risico dat iemand met snode plannen uw pincode ziet, er met uw kaart vandoor gaat en vervolgens uw rekening plundert. Voor bedragen boven 25 euro en na een paar transacties (wanneer in totaal meer dan 50 euro werd uitgegeven) moet de pincode wel worden ingegeven. Bedragen waar u niet echt wakker van hoeft te liggen.

Mobiel betalen en contactloos betalen: op naar een leven zonder cash?

Bron: Het Grote Bancontact Betaalonderzoek 2017 en VRT NWS: ‘Contactloos en mobiel betalen steeds populairder

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVox in opdracht van Bancontact tussen 14 en 22 september 2017 bij 1.000 Belgen, representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Vijf voordelen van mobile banking

Gebruikt u ook uw smartphone of tablet om mobiel te bankieren? Dan bent u een van de velen, want mobiel betalen wordt altijd maar populairder. Het is ook erg handig. Met de AXA Bank mobile banking-app hebt u altijd uw bank op zak: u kunt altijd en overal betalen en u weet exact hoeveel er op uw rekeningen staat. Maar dat is lang niet alles.

Lees verder

Betalen in het buitenland? Even makkelijk als thuis.

Met veel cash geld op reis vertrekken, da’s geen goed idee. Maar wat moet u dan wel doen? Want op vakantie wilt u natuurlijk ook niet zonder geld komen te zitten. De oplossing? Verschillende betaalmiddelen meenemen! We zetten de mogelijkheden voor u op een rij, zodat u gerust op reis kunt vertrekken.

Lees verder

Hoe kan ik makkelijk online betalen?

Online winkelen wordt steeds populairder. Jarenlang liet hoogstens 15% van de Belgen zich af en toe eens verleiden tot een online aankoop. Het ging dan meestal om een boek, een reis of een concertticket. Maar de laatste jaren gaan meer en meer Belgen op verkenning in een webshop. Uit de laatste onderzoeken blijkt dat meer dan de helft van de Belgen online shopt.

Lees verder

Een complete reisverzekering zonder extra kosten

U plant een ontspannende reis om helemaal tot rust te komen. Na wat vergelijken hebt u de ideale reisbestemming gevonden, en een vliegtuigticket ernaartoe. Maar bij het boeken slaat de schrik u om het hart: stel dat ik ziek word en niet meer kan vertrekken? Of dat ik mijn reis om een andere reden wil annuleren? Toch maar doen die annulatieverzekering? Maar dat gaat natuurlijk wat kosten… of niet?

 

Lees verder

Met bankswitching is veranderen van bank kinderspel

Mensen veranderen vaker en vaker van bank. Dat wordt nu zelfs nog makkelijker omdat uw betaal- of spaarrekening overzetten naar een andere bank echt kinderspel is dankzij de bankoverstapdienst Bankswitching: uw nieuwe bank neemt inderdaad alles volledig op zich. U moet bijvoorbeeld niet zelf uw nieuwe betaalrekeningnummer doorgeven aan uw werkgever of elektriciteitsleverancier wanneer u van bank verandert, uw nieuwe bankinstelling doet dat voor u.

Lees verder