Wat is het verschil tussen een instantbetaling en een gewone betaling?

Betalen Zichtrekening Online bankieren – 03 december 2020

De instantoverschrijving werd bij ons in maart 2019 gelanceerd en nam sindsdien een hoge vlucht: nu al gebeurt 1 overschrijving op 7 ogenblikkelijk. Instantoverschrijvingen kunnen dus op termijn uitgroeien tot het nieuwe normaal. Dat is goed nieuws voor de consument én de handelaars.

instantbetaling 
Met een instantoverschrijving betaalt u in 5 seconden, terwijl een gewone overschrijving een paar dagen duurt.

Met een instantoverschrijving staat het geld inderdaad - zoals de naam al zegt - binnen 5 seconden op de rekening van de begunstigde, ongeacht zijn bank. Hiermee kan de consument ook flitsbetalingen continu uitvoeren, 24 uur per dag en alle dagen van de week.

Maar wat is dat eigenlijk, een instantbetaling (instant payment) en in hoeverre verschilt ze van gewone overschrijvingen?

Een instantoverschrijving, wat is dat?

Instantbetaling is een betaalmethode die het mogelijk maakt om geld binnen enkele seconden over te schrijven, dag en nacht en heel het jaar door, ook op feestdagen en in het weekend.

Het geld staat zo supersnel op de rekening van de begunstigde, zelfs als die een rekening heeft bij een andere bank dan de opdrachtgever.

Met andere woorden, u kunt meteen geld overschrijven of ontvangen, 7 dagen op 7 en 24 uur op 24.

Als consument bent u niet de enige die kunt gebruikmaken van instantoverschrijvingen : ook bedrijven kunnen op die manier sneller geld op hun rekening krijgen, wat hun cashflow ten goede komt. En betalingsdienstaanbieders* en overheden kunnen hierdoor ook hun financiële service verbeteren.

Wat is het verschil met gewone betalingen?

Het belangrijkste verschil ligt in de verwerkingstijd van de uitgevoerde transacties:

  • bij een gewone overschrijving kan het soms tot 3 dagen duren voor de betaling ook echt op de rekening staat van de begunstigde bij de andere bank.
  • bij een instant payment volstaan enkele seconden om het bedrag in kwestie van uw rekening over te maken naar de rekening van de begunstigde!

Hierdoor kunt u bijvoorbeeld bepaalde kosten last-minute betalen, zoals uw belasting, een uit het oog verloren factuur, uw sociale zekerheidsbijdragen als u zelfstandige bent enz. U hoeft de facto geen rekening meer te houden met een overboekingstijd tussen uw bank en de andere financiële instelling.

Daarnaast is de instantoverschrijving een uitstekend alternatief voor contant geld voor de lokale kleinhandel (kruideniers, bakkers, kappers …) of vrije beroepen (artsen, kinesisten, tandartsen …), voor wie een betaalterminal vaak te duur is: u kunt hen zo geld overschrijven via uw mobile banking app en ze zien het binnen een paar seconden op hun bankrekening verschijnen. Geen cashproblemen meer!

Momenteel bieden 22 Belgische banken - waaronder AXA Bank - instantoverschrijving aan.

Meer info over istantbetalingen vindt u op de website van Febelfin.

Er zijn nog andere betaalmiddelen waarmee u contactloos kunt betalen, heel makkelijk en in een paar seconden: uw contactloze bankkaart of de Payconiq by Bancontact-app op uw smartphone.

*Betalingsdienstaanbieders bieden e-merchants dezelfde technische interface voor één of meer online betaalmethoden. Ze helpen e-merchants en bedrijven bij het accepteren van creditcards, alternatieve betaalmethoden (overschrijvingen, domiciliëringen) en digitale portemonnees en oplossingen.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Laat niet in uw kaarten kijken!

Internetbankieren is en blijft veilig. Maar u moet wel waakzaam blijven voor phishing. De laatste tijd krijgen meer en meer mensen een valse mail waarin wordt gevraagd om hun debetkaart op te sturen omdat ze zogezegd zou moeten worden vervangen. Ga hier niet op in want een bank zou zoiets nooit vragen!

Lees verder

Vijf voordelen van mobile banking

Gebruikt u ook uw smartphone of tablet om mobiel te bankieren? Dan bent u een van de velen, want mobiel betalen wordt altijd maar populairder. Het is ook erg handig. Met de AXA Bank mobile banking-app hebt u altijd uw bank op zak: u kunt altijd en overal betalen en u weet exact hoeveel er op uw rekeningen staat. Maar dat is lang niet alles.

Lees verder

Hoe kan ik makkelijk online betalen?

Online winkelen wordt steeds populairder. Jarenlang liet hoogstens 15% van de Belgen zich af en toe eens verleiden tot een online aankoop. Het ging dan meestal om een boek, een reis of een concertticket. Maar de laatste jaren gaan meer en meer Belgen op verkenning in een webshop. Uit de laatste onderzoeken blijkt dat meer dan de helft van de Belgen online shopt.

Lees verder