Wat is het verschil tussen een instantbetaling en een gewone betaling?

Betalen Zichtrekening Online bankieren – 03 december 2020

De instantoverschrijving werd bij ons in maart 2019 gelanceerd en nam sindsdien een hoge vlucht: nu al gebeurt 1 overschrijving op 7 ogenblikkelijk. Instantoverschrijvingen kunnen dus op termijn uitgroeien tot het nieuwe normaal. Dat is goed nieuws voor de consument én de handelaars.

instantbetaling 
Met een instantoverschrijving betaalt u in 5 seconden, terwijl een gewone overschrijving een paar dagen duurt.

Met een instantoverschrijving staat het geld inderdaad - zoals de naam al zegt - binnen 5 seconden op de rekening van de begunstigde, ongeacht zijn bank. Hiermee kan de consument ook flitsbetalingen continu uitvoeren, 24 uur per dag en alle dagen van de week.

Maar wat is dat eigenlijk, een instantbetaling (instant payment) en in hoeverre verschilt ze van gewone overschrijvingen?

Een instantoverschrijving, wat is dat?

Instantbetaling is een betaalmethode die het mogelijk maakt om geld binnen enkele seconden over te schrijven, dag en nacht en heel het jaar door, ook op feestdagen en in het weekend.

Het geld staat zo supersnel op de rekening van de begunstigde, zelfs als die een rekening heeft bij een andere bank dan de opdrachtgever.

Met andere woorden, u kunt meteen geld overschrijven of ontvangen, 7 dagen op 7 en 24 uur op 24.

Als consument bent u niet de enige die kunt gebruikmaken van instantoverschrijvingen : ook bedrijven kunnen op die manier sneller geld op hun rekening krijgen, wat hun cashflow ten goede komt. En betalingsdienstaanbieders* en overheden kunnen hierdoor ook hun financiële service verbeteren.

Wat is het verschil met gewone betalingen?

Het belangrijkste verschil ligt in de verwerkingstijd van de uitgevoerde transacties:

  • bij een gewone overschrijving kan het soms tot 3 dagen duren voor de betaling ook echt op de rekening staat van de begunstigde bij de andere bank.
  • bij een instant payment volstaan enkele seconden om het bedrag in kwestie van uw rekening over te maken naar de rekening van de begunstigde!

Hierdoor kunt u bijvoorbeeld bepaalde kosten last-minute betalen, zoals uw belasting, een uit het oog verloren factuur, uw sociale zekerheidsbijdragen als u zelfstandige bent enz. U hoeft de facto geen rekening meer te houden met een overboekingstijd tussen uw bank en de andere financiële instelling.

Daarnaast is de instantoverschrijving een uitstekend alternatief voor contant geld voor de lokale kleinhandel (kruideniers, bakkers, kappers …) of vrije beroepen (artsen, kinesisten, tandartsen …), voor wie een betaalterminal vaak te duur is: u kunt hen zo geld overschrijven via uw mobile banking app en ze zien het binnen een paar seconden op hun bankrekening verschijnen. Geen cashproblemen meer!

Momenteel bieden 22 Belgische banken - waaronder AXA Bank - instantoverschrijving aan.

Meer info over istantbetalingen vindt u op de website van Febelfin.

Er zijn nog andere betaalmiddelen waarmee u contactloos kunt betalen, heel makkelijk en in een paar seconden: uw contactloze bankkaart of de Payconiq by Bancontact-app op uw smartphone.

*Betalingsdienstaanbieders bieden e-merchants dezelfde technische interface voor één of meer online betaalmethoden. Ze helpen e-merchants en bedrijven bij het accepteren van creditcards, alternatieve betaalmethoden (overschrijvingen, domiciliëringen) en digitale portemonnees en oplossingen.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Met bankswitching is veranderen van bank kinderspel

Mensen veranderen vaker en vaker van bank. Dat wordt nu zelfs nog makkelijker omdat uw betaal- of spaarrekening overzetten naar een andere bank echt kinderspel is dankzij de bankoverstapdienst Bankswitching: uw nieuwe bank neemt inderdaad alles volledig op zich. U moet bijvoorbeeld niet zelf uw nieuwe betaalrekeningnummer doorgeven aan uw werkgever of elektriciteitsleverancier wanneer u van bank verandert, uw nieuwe bankinstelling doet dat voor u.

Lees verder

Hoe kan ik makkelijk online betalen?

Online winkelen wordt steeds populairder. Jarenlang liet hoogstens 15% van de Belgen zich af en toe eens verleiden tot een online aankoop. Het ging dan meestal om een boek, een reis of een concertticket. Maar de laatste jaren gaan meer en meer Belgen op verkenning in een webshop. Uit de laatste onderzoeken blijkt dat meer dan de helft van de Belgen online shopt.

Lees verder

Uw smartphone: uw nieuwe portemonnee

Onze portefeuille ruimt hoe langer hoe meer plaats voor onze smartphone als betaalmiddel. Er gaat haast geen dag voorbij of er verschijnt wel een artikel over nieuwe betaalmogelijkheden en betaalapps voor uw telefoon. De nieuwe trend: betalen zonder uw debetkaart te gebruiken.

Lees verder

Payconiq en Bancontact samen in één app

Bancontact en Payconiq Belgium zijn intussen al 2 jaar samen en dat biedt alleen maar voordelen. De Payconiq by Bancontact-app biedt vandaag de dag het beste voor mobiel betalen: eenvoud, reikwijdte en veiligheid bijeen. Via uw smartphone of tablet hebt u met deze app steeds geld op zak.

Lees verder

PSD2 voor u als consument

We doen steeds meer elektronische betalingen en het is cruciaal dat er in deze transacties niets verkeerd loopt. Payment Services Directive - PSD2, want zo heet de ‘Europese Richtlijn voor online betalingen’ officieel in het Engels, zorgt er niet alleen voor dat deze betalingen correct verlopen, maar ook dat u als gebruiker goed beschermd wordt.

Lees verder