Wat is uw beste profiel... om te beleggen?

Vermogen Beleggen Budget Gezin – 05 augustus 2020

Iedereen is anders. Dat maakt het soms zo boeiend. En iedereen leeft en consumeert op zijn manier. Laten we in dat kader beleggingen en wellness eens naast elkaar leggen. Verzorgt u uw uiterlijk en uw gezondheid? Hoe koopt u uw schoonheidsproducten? Die twee werelden zouden wel eens meer gelijkenissen kunnen vertonen dan u denkt.

beste profiel om te beleggen 
Koopt u alledaagse dingen zoals u een beleggingsproduct zou kopen?

Eindelijk vakantie, voor de meesten. Als u deze zomer in België blijft, hebt u ongetwijfeld heel wat ideeën om van uw thuisvakantie een droomvakantie te maken. Maar wat voor soort beslisser bent u eigenlijk? Hoe koopt u? En koopt u alledaagse dingen zoals u een beleggingsproduct zou kopen?

Bent u iemand die in uw eentje op het internet op zoek gaat naar leuke ideeën voor een make-over?

Uw besluit staat vast: u gaat voor een complete make-over. Met urenlang surfplezier en opzoekwerk op sociale netwerken en modeblogs. Doel: HET complete assortiment vinden voor uw lichaamsverzorging en uw look. Uw stiekeme doel: uw persoonlijkheid extra in de verf zetten!

Elke maand geeft u wel iets uit aan uw uiterlijk, en dat doet vanbinnen ook deugd!

U luistert alleen naar uzelf. U weet immers het beste wat goed (en mooi!) is voor u.

U weet (bijna) wat u wilt: help, coach, help!

Uw besluit staat vast: u zult het nieuwe seizoen schitterend inzetten! Maar u hebt toch liever iemand in uw buurt om u te helpen en u goede raad te geven.

Met uw beste vriend(in) gaat u op zoek naar het mirakelmiddel tegen rimpels of het beste beauty-assortiment. Natuurlijk staat uw ‘adviseur’ u met raad en daad bij, maar u hebt uiteraard nog altijd het laatste woord.

Dankzij hem of haar bent u klaar voor het nieuwe seizoen en voorzien van de nodige verzorgingsproducten.

Uw gezondheid is uw kapitaal: budget: maximaal!

U beschikt over een relatief groot ‘slapend’ bedrag op uw spaarrekening. U leeft maar één keer, denkt u, en besluit personal coach in te huren.

U hebt immers geen zin om veel tijd te verliezen door online of in de winkels zelf de juiste verzorging of het meest geschikte fitnessprogramma te gaan zoeken.

Voor een behoorlijk budget brieft u uw coach:

  • "Ik wil een volledig programma."
  • "Ik wil best een beetje sporten, maar niet te veel, ok?"
  • "Zoek de beste light-recepten voor me uit en een luxueuze meditatiestage in de Ardennen”.

Uw coach gidst u naar een mooie, betere en gezondere versie van uzelf. Hoe makkelijk en zen is dat!

U hebt het gevoel dat u vleugels krijgt en u begint uw volgende vakantie in de bergen al te plannen. Om in vorm te blijven, na de inspanningen van uw coach.

In welk profiel herkent u zichzelf?

Hoe doet u doorgaans uw aankopen?

  • 1. Beslist u in uw eentje?
  • 2. Vraagt u om advies terwijl u toch de touwtjes in handen houdt?
  • 3. Of vertrouwt u liever op experts, mikt u enkel op het beste en hebt u daar de nodige middelen voor?

Met beleggen is het ongeveer net zo: men zou kunnen zeggen dat u, als u tot het eerste profiel behoort, klaar bent om een beleggingsplan te starten, voor u en voor wie u lief is, voor later.

U belegt zelf regelmatig kleine bedragen online. Een flexibele, soepele en praktische formule. Natuurlijk kent u de kenmerken en ook risico's van zo’n belegging.

Of herkent u zich in het tweede profiel? Als u plannen hebt voor uzelf of uw naasten, om te sparen voor uw pensioen of om een tweede huis te kopen bijvoorbeeld, gaat u langs bij uw bankagent die u zal helpen bij de keuze van uw beleggingsportefeuille. U ontdekt dan de modelportefeuille die bij u past.

Geen idee? Doe deze kleine test: "Wat voor soort belegger ben ik?"

En als u meer tot het derde profiel behoort, dan zou u voor een belegging kunnen kiezen in een exclusief fonds (vanaf 100.000 euro), afhankelijk van uw risicoprofiel. Uw expert in dit geval, is uw bankier. Hij belegt steeds volgens uw risicoprofiel. Als uw persoonlijke situatie verandert, als u wilt kopen, verkopen of uw risicoprofiel wilt aanpassen, kunt u dat samen met uw bankagent doen. En vergeet dan zeker de exclusieve diensten niet die u daarbij worden aangeboden!

Beleggen doet u niet zoals u een schoonheidsproduct koopt

Er zijn zeker overeenkomsten tussen de twee. Maar als het om geld gaat, uw geld, en vooral als het om een groot bedrag gaat, is het belangrijk om u door experts te laten begeleiden.

We mogen anderzijds ook niet vergeten dat beleggen ook risico's, kosten en belastingen met zich meebrengen.

Die zorgt voor een oplossing op maat. Hij zal u een aantal vragen stellen om uw financiële situatie te bepalen, en uw plannen, uw kennis van en ervaring met beleggen en de gewenste beleggingstermijn te beoordelen.

Let op: dit artikel vormt geen beleggingsadvies in de zin van het financieel recht.
Het geeft overigens ook geen schoonheidstips.

Lees ook

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Nalatenschap (3): "waar of niet waar" over schenkingen

Een nieuw artikel over nalatenschap. Deze keer zoomen we specifiek in op schenkingen. Een schenking zou geen schenking zijn als ze niet correct gebeurt. Zonder last voor de schenker en de begiftigde. Maak kennis met het onderwerp schenkingen in dit ‘waar-of-niet-waar’-artikel. Het is een handige introductie, zonder volledigheid te pretenderen of de notaris te willen vervangen.

Lees verder

Is 5.000 euro genoeg spaargeld?

Heel wat mensen hebben niet genoeg geld op hun spaarrekening staan om onverwachte uitgaven te kunnen betalen. Hoeveel spaargeld hebt u dan nodig om een voldoende grote financiële buffer te hebben? Vaak wordt aangenomen dat 3 keer uw maandloon volstaat, maar volgens anderen is het veiliger om 6 keer uw maandelijkse inkomsten opzij te hebben. Hoeveel geld moet u opzij hebben staan als spaarbuffer? Het antwoord in deze blog.

Lees verder

De beurs neemt nooit vakantie!

Eindelijk vakantie. U ligt misschien al aan het water. Op een strand in Europa of bij een meer in de Ardennen neemt u eindelijk eens wat tijd voor uzelf. Om alles van deze eerste helft van 2020 te vergeten. Alles? Waar denkt u aan als we het over uw beleggingsportefeuille hebben? Hoe gaat u deze drie weken vakantie beheren en wat zijn de aandachtspunten voor uw beleggingen?

Lees verder

Sparen of beleggen? Eerst sparen, dan beleggen!

Wilt u starten met beleggen? Zorg er dan eerst voor dat u een veilige geldreserve voor noodgevallen achter de hand hebt. En misschien hebt u nog specifieke plannen waarvoor u ook graag wat geld aan de kant zou zetten. Hoe pakt u het aan om dat allemaal in goede banen te leiden? En welke spaar- en beleggingsformules zijn geschikt voor uw plannen op korte, middellange en lange termijn?

Lees verder

Bereid nu al uw nalatenschap voor... voor later (2)

Nieuw artikel over dit universeel en tegelijk heel persoonlijk thema: de overdracht van uw vermogen wanneer u er niet meer bent. Om ervoor te zorgen dat uw erfgenamen zo weinig mogelijk financiële problemen hebben, op het vlak van erfbelasting, erfplanning, schenkingsrechten...

Lees verder

Neem contact op met een AXA Bankagent