Wat is uw beste profiel... om te beleggen?

Vermogen Beleggen Budget Gezin – 05 augustus 2020

Iedereen is anders. Dat maakt het soms zo boeiend. En iedereen leeft en consumeert op zijn manier. Laten we in dat kader beleggingen en wellness eens naast elkaar leggen. Verzorgt u uw uiterlijk en uw gezondheid? Hoe koopt u uw schoonheidsproducten? Die twee werelden zouden wel eens meer gelijkenissen kunnen vertonen dan u denkt.

beste profiel om te beleggen 
Koopt u alledaagse dingen zoals u een beleggingsproduct zou kopen?

Eindelijk vakantie, voor de meesten. Als u deze zomer in België blijft, hebt u ongetwijfeld heel wat ideeën om van uw thuisvakantie een droomvakantie te maken. Maar wat voor soort beslisser bent u eigenlijk? Hoe koopt u? En koopt u alledaagse dingen zoals u een beleggingsproduct zou kopen?

Bent u iemand die in uw eentje op het internet op zoek gaat naar leuke ideeën voor een make-over?

Uw besluit staat vast: u gaat voor een complete make-over. Met urenlang surfplezier en opzoekwerk op sociale netwerken en modeblogs. Doel: HET complete assortiment vinden voor uw lichaamsverzorging en uw look. Uw stiekeme doel: uw persoonlijkheid extra in de verf zetten!

Elke maand geeft u wel iets uit aan uw uiterlijk, en dat doet vanbinnen ook deugd!

U luistert alleen naar uzelf. U weet immers het beste wat goed (en mooi!) is voor u.

U weet (bijna) wat u wilt: help, coach, help!

Uw besluit staat vast: u zult het nieuwe seizoen schitterend inzetten! Maar u hebt toch liever iemand in uw buurt om u te helpen en u goede raad te geven.

Met uw beste vriend(in) gaat u op zoek naar het mirakelmiddel tegen rimpels of het beste beauty-assortiment. Natuurlijk staat uw ‘adviseur’ u met raad en daad bij, maar u hebt uiteraard nog altijd het laatste woord.

Dankzij hem of haar bent u klaar voor het nieuwe seizoen en voorzien van de nodige verzorgingsproducten.

Uw gezondheid is uw kapitaal: budget: maximaal!

U beschikt over een relatief groot ‘slapend’ bedrag op uw spaarrekening. U leeft maar één keer, denkt u, en besluit personal coach in te huren.

U hebt immers geen zin om veel tijd te verliezen door online of in de winkels zelf de juiste verzorging of het meest geschikte fitnessprogramma te gaan zoeken.

Voor een behoorlijk budget brieft u uw coach:

  • "Ik wil een volledig programma."
  • "Ik wil best een beetje sporten, maar niet te veel, ok?"
  • "Zoek de beste light-recepten voor me uit en een luxueuze meditatiestage in de Ardennen”.

Uw coach gidst u naar een mooie, betere en gezondere versie van uzelf. Hoe makkelijk en zen is dat!

U hebt het gevoel dat u vleugels krijgt en u begint uw volgende vakantie in de bergen al te plannen. Om in vorm te blijven, na de inspanningen van uw coach.

In welk profiel herkent u zichzelf?

Hoe doet u doorgaans uw aankopen?

  • 1. Beslist u in uw eentje?
  • 2. Vraagt u om advies terwijl u toch de touwtjes in handen houdt?
  • 3. Of vertrouwt u liever op experts, mikt u enkel op het beste en hebt u daar de nodige middelen voor?

Met beleggen is het ongeveer net zo: men zou kunnen zeggen dat u, als u tot het eerste profiel behoort, klaar bent om een beleggingsplan te starten, voor u en voor wie u lief is, voor later.

U belegt zelf regelmatig kleine bedragen online. Een flexibele, soepele en praktische formule. Natuurlijk kent u de kenmerken en ook risico's van zo’n belegging.

Of herkent u zich in het tweede profiel? Als u plannen hebt voor uzelf of uw naasten, om te sparen voor uw pensioen of om een tweede huis te kopen bijvoorbeeld, gaat u langs bij uw bankagent die u zal helpen bij de keuze van uw beleggingsportefeuille. U ontdekt dan de modelportefeuille die bij u past.

Geen idee? Doe deze kleine test: "Wat voor soort belegger ben ik?"

En als u meer tot het derde profiel behoort, dan zou u voor een belegging kunnen kiezen in een exclusief fonds (vanaf 100.000 euro), afhankelijk van uw risicoprofiel. Uw expert in dit geval, is uw bankier. Hij belegt steeds volgens uw risicoprofiel. Als uw persoonlijke situatie verandert, als u wilt kopen, verkopen of uw risicoprofiel wilt aanpassen, kunt u dat samen met uw bankagent doen. En vergeet dan zeker de exclusieve diensten niet die u daarbij worden aangeboden!

Beleggen doet u niet zoals u een schoonheidsproduct koopt

Er zijn zeker overeenkomsten tussen de twee. Maar als het om geld gaat, uw geld, en vooral als het om een groot bedrag gaat, is het belangrijk om u door experts te laten begeleiden.

We mogen anderzijds ook niet vergeten dat beleggen ook risico's, kosten en belastingen met zich meebrengen.

Die zorgt voor een oplossing op maat. Hij zal u een aantal vragen stellen om uw financiële situatie te bepalen, en uw plannen, uw kennis van en ervaring met beleggen en de gewenste beleggingstermijn te beoordelen.

Let op: dit artikel vormt geen beleggingsadvies in de zin van het financieel recht.
Het geeft overigens ook geen schoonheidstips.

Lees ook

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Beleggingen: welke experts bij AXA staan u bij?

De huidige lage rentevoeten op spaarrekeningen, de inflatie, uw plannen op middellange en lange termijn, uw pensioen ... U bent er zich van bewust dat u in actie moet schieten om uw kapitaal te beheren, maar u hebt noch de tijd noch de ervaring. Laat uw beleggingen dan in handen nemen door fondsbeheerders. Experts tot uw dienst!

Lees verder

De Delta-variant beïnvloedt de wereldeconomie

De Delta-variant is een reden tot bezorgdheid. Het aantal nieuwe infecties blijft hoog en de wereldwijde vaccinatiegraad laag. Hoewel het effect op de economie kleiner is dan voorheen, beginnen de onzekerheden te wegen op het consumentenvertrouwen, vooral in de VS. De peilingen blijven over het algemeen positief, ondanks een lichte daling in augustus. We bekijken het continent per continent.

Lees verder

Wat is het ideale moment om te beleggen op de beurs? Regelmatig.

Een spaarbuffer is belangrijk voor onvoorziene omstandigheden. Een té groot spaarbedrag kan echter uw geld in koopkracht doen dalen door de inflatie. Beleggen kan daar soelaas bieden. Er zijn verschillende beleggingsoplossingen, voor elk wat wils. En bestaat er zoiets als een ideaal moment om te beleggen? 

Lees verder

Wat met uw erfenis als u geen familie hebt?

Sinds 1 juli 2021 bestaat het fiscaal voordeel van het duolegaat niet meer in Vlaanderen. Daarmee komt een einde aan een veelgebruikte manier om vrienden of verre familieleden tegen een lager tarief te laten erven, bijvoorbeeld wanneer u alleenstaande bent zonder kinderen en verder geen naaste familie hebt. Wat is het alternatief?

Lees verder

De kracht van rente op rente en het sneeuwbaleffect bij pensioenopbouw

Einstein wees ooit de samengestelde rente aan als de allergrootste kracht van het universum. U zou het ook zo kunnen formuleren: vele kleintjes maken een groot. En dat groot is misschien nog een stuk groter dan u zich had voorgesteld. Ontdek wat rente op rente kan opleveren en hoe het bij de opbouw van uw vermogen een sneeuwbaleffect kan teweegbrengen.

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent