COVID-19-versoepeling bij registratie- en successierechten in Brussel & Wallonië

Vermogen Beleggen Fiscaliteit Corona – 15 januari 2021

Met de tweede lockdowngolf worden enkele tijdelijke versoepelingen doorgevoerd met betrekking tot de successie- en registratierechten in Brussel en Wallonië.

versoepeling registratie- en successierechten Brussel en Wallonië
Enkele deadlines verlengd met 4 maanden met betrekking tot de registratie- en successierechten door COVID-19.

Dankzij de tweede lockdowngolf werd beslist om enkele tijdelijke versoepelingen door te voeren met betrekking tot de successie- en registratierechten die gelden in Brussel en Wallonië. De details van deze versoepelingen leest u in dit blogbericht.

Wat houdt deze versoepeling in?

Het Brussels Hoofdstedelijk en Waals gewest hebben enkele deadlines verlengd met 4 maanden met betrekking tot de registratie- en successierechten. Deze verlengingen gelden enkel voor de inwoners van Brussel en Wallonië, waarbij de aangiftetermijn van een nalatenschap of de betalingstermijn van de successierechten verliep tussen 1 november 2020 en 31 januari 2021.

Wanneer mag men van deze verlenging gebruikmaken?

Versoepelingen omtrent nalatenschap:

  • Aangifte nalatenschap
    Deze verlenging is van toepassing bij het indienen van de aangifte van nalatenschap. Bij overlijdens die in België plaatsvonden, dient de aangifte normaliter binnen de 4 maanden te gebeuren. Bij overlijdens die in het buitenland binnen Europa plaatsvonden, krijgt men normaal gezien 5 maanden voor de aangifte. Voor overlijdens buiten Europa geldt de termijn van 6 maanden.
    Alle bovengenoemde situaties krijgen nu 4 maanden extra om deze aangifte in orde te brengen.
  • Betaling successierechten
    Na de aangifte van het overlijden, dienen de successierechten betaald te worden binnen de 2 maanden. Ook hier geldt een verlenging van 4 maanden.
    Voorbeeld: Stel dat uw moeder of vader kwam te overlijden op 15 augustus 2020 in Frankrijk, dan had u voor de versoepelingen ten laatste aangifte moeten doen op 15 januari 2021 en de aangifte ten laatste moeten betalen op 15 maart 2021. Dankzij de versoepeling heeft u als inwoner van het Waals of Brussels Hoofdstedelijk Gewest nu tijd tot 15 mei om de verklaring in te dienen en tot uiterlijk 15 juli om de heffing op de erfenis te betalen.

Versoepelingen omtrent aankoop woning:

  • Betaling registratierechten
    De betalingstermijn van de registratierechten is normaal gesproken vastgesteld op één maand. Wanneer u zich binnen de verlengde tijd van 4 maanden bevindt, kunnen er dus geen laattijdige registratierechten worden aangerekend.
  • Indienen registratie particuliere akten
    Ook bij de aankoop van een nieuwe woning wordt de verlengde termijn van 4 maanden toegepast.

Bovendien gelden er in Wallonië nog bijkomende versoepelingen:

  • Verkoop bescheiden woningen
    Wie in aanmerking komt voor een verlaagd tarief bij de registratierechten bij de aankoop van een bescheiden woning of kleine plattelandswoning, kan ook hier rekenen op de verlengde termijn voor de indiening van de aanvraag.
  • Vestiging hoofdverblijfplaats bij energiebesparende werken
    Wanneer men een woning erft of overgedragen krijgt via een schenking, wordt de termijn van één jaar om de hoofdverblijfplaats te vestigen bij energiebesparende werken ook hier verlengd met 4 maanden.

Meer weten? Lees onze blogpost over de veranderingen in Vlaanderen: Fiscaal voordeel van het duolegaat verdwijnt: wat nu?

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder