De meeste Belgen zijn wel bezig met de opbouw van hun pensioen, maar vreemd genoeg weten er niet veel hoe hoog (of hoe laag) hun wettelijk pensioen dan wel zal zijn. Maar één ding is zeker: dat wettelijk pensioen zou wel eens kunnen tegenvallen en zal niet of nauwelijks volstaan om goed te blijven genieten van het leven. Hoe hoog ligt een gemiddeld pensioen? Hoelang moeten we rondkomen met een pensioenuitkering? En is extra pensioenopbouw noodzakelijk? De cijfers spreken voor zich.
Welk wettelijk pensioen mag u verwachten?
De vraag is of pensioensparen genoeg oplevert om na de pensionering het gewenste maandelijkse inkomen te verkrijgen. Dat kan alleen maar door goed op tijd met de opbouw van uw pensioen te starten.
Hoeveel wettelijk pensioen u opbouwt, hangt af van uw statuut, uw loopbaan en het loon dat u in heel uw carrière hebt verdiend. Het zal dus sterk verschillen van de ene persoon tot de andere.
Er is wel een gewaarborgd minimumpensioen vastgelegd. Dit zijn de bedragen voor een volledige loopbaan vanaf 1 maart 2022:
Gezin
Alleenstaande
Maandelijks minimumpensioen
1.841,08 euro
1.473,33 euro
Bron: Federale Pensioendienst
Het probleem is dat nog maar weinig mensen een volledige loopbaan van 45 jaar ononderbroken werken in hetzelfde statuut kunnen voorleggen. Momenteel zijn minder dan 4 op 10 mensen na hun zestigste nog actief op de arbeidsmarkt.
Door die lagere activiteitsgraad bedraagt het gemiddelde pensioen in België 1.200 euro per maand.
Achter dat gemiddelde gaan bovendien grote verschillen schuil. De gemiddelde pensioenbedragen voor zelfstandigen, werknemers en ambtenaren lopen heel erg uiteen. Bovendien krijgen vrouwen nog altijd minder pensioen dan mannen omdat ze vaker halftijds of 4/5e werken of tijdens hun loopbaan minder verdienen dan hun mannelijke collega’s.
Voor zelfstandigen en werknemers uit de privésector zal het wettelijk pensioen heel wat lager liggen dan het laatste inkomen uit de beroepsactiviteit. Voor werknemers is dat ongeveer 60% van het laatste nettoloon. Zelfstandigen kunnen op minder dan de helft rekenen. Daarom is het verstandig om ook een plan op te stellen waarmee u een extra pensioen opbouwt.
Wilt u een goede raming van het pensioen dat u later mag verwachten? Neem een kijkje op mypension.be.
Hoeveel inkomen hebt u mimimaal nodig om uw uitgaven te dekken?
Ondertussen worden we met z’n allen steeds ouder. Met dank aan onze welvaartsmaatschappij en de toenemende gezondheidszorg. De grafiek hieronder toont per generatie hoe oud mensen ‘statistisch’ worden.
Huidige generaties kunnen nog een tweede leven verwachten na de pensioenleeftijd. Het is dus belangrijk om na te gaan of uw wettelijk pensioen voldoende zal zijn of dat u beter extra investeert in uw pensioenopbouw. Uit studies blijkt dat de uitgaven net na de pensionering licht dalen, maar op hogere leeftijd stijgen omwille van de toenemende zorgbehoefte. Rekening houdend met een gemiddeld pensioen van 1.200 euro zullen heel wat Belgen dus geconfronteerd worden met een pensioenkloof waarbij de maandelijkse uitgaven (fors) hoger liggen dan de inkomsten.
Voorkom een pensioenkloof, denk na over uw pensioenopbouw
Eén ding is zeker: met al deze gegevens is het een must om goed en structureel na te denken over de pensioenkloof die ons te wachten staat. Wilt u niet terugvallen op een lagere levensstandaard? Dan start u best vandaag nog met pensioenopbouw om dit op te vangen.
Met pensioensparen zit u op de goede weg, maar de vraag is of dat voldoende kapitaal oplevert om heel dat tweede leven het gewenste maandelijkse inkomen te verkrijgen. Dat kan alleen maar door goed op tijd uw pensioen te beginnen voorbereiden. En daarin laat u zich best bijstaan door een expert.
Deze content is niet beschikbaar omwille van uw huidige cookie instellingen. U kan deze hier aanpassen.
Einstein wees ooit de samengestelde rente aan als de allergrootste kracht van het universum. U zou het ook zo kunnen formuleren: vele kleintjes maken een groot. En dat groot is misschien nog een stuk groter dan u zich had voorgesteld. Ontdek wat rente op rente kan opleveren en hoe het bij de opbouw van uw vermogen een sneeuwbaleffect kan teweegbrengen.
Het menselijke brein is tot geweldige dingen in staat: van kwantumfysica tot het uitvinden van vaccins. Maar gek genoeg laten onze hersenen ons regelmatig in de steek als het op beleggen aankomt. Ons brein werkt ons zelfs tégen zodra we over aandelen en obligaties beginnen na te denken. Al zijn er ook handige trucjes waarmee u uw eigen brein te slim af bent en u toch kunt proberen om mooie rendementen te boeken.
Na het horrorjaar 2022 beloofde 2023 ons in rustiger vaarwater te brengen. De inflatie zou geleidelijk naar beneden gaan, de economie zou lichtjes afkoelen en op die manier het vuur onder de inflatie nog wat meer smoren, zodat de centrale banken niet ‘in overdrive’ hoefden te gaan.
Wat zou u graag doen als u met pensioen bent? Met de kleinkinderen naar de bioscoop, eens goed gaan eten met de familie, af en toe een citytrip of wat cultuur opsnuiven…? We willen toch allemaal genieten van onze oude dag? Wel, het slechte nieuws is dat uw wettelijk pensioen niet volstaat om uw levensstandaard te behouden. Maar gelukkig is er pensioensparen. Een aanvullend pensioen opbouwen helpt immers om later minder zorgen te hebben en meer te genieten van uw oude dag.
U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 990 of 1.270 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 990 of 1.270 euro pensioensparen?